(2019/C 283/03)(Dz.U.UE C z dnia 21 sierpnia 2019 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1 w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.
JEDNOLITY DOKUMENT
"ΚΡΑΣΟΤΎΡΙ ΚΩ" (KRASOTIRI KO)/"ΤΥΡΊ ΤΗΣ ΠΌΣΙΑΣ" (TIRI TIS POSSIAS)
Nr UE: PGI-GR-02387 - 10.1.2018
ChNP () ChOG (X)
"Κρασοτύρι Κω" (Krasotiri Ko)/"Τυρί της Πόσιας" (Tiri tis Possias) to ser miękki wytwarzany ze skrzepu wyprodukowanego z pasteryzowanego lub surowego mleka koziego lub owczego bądź z mieszanki mleka koziego i owczego po dodaniu podpuszczki. Przez co najmniej jeden dzień dojrzewa w solance, a następnie przez co najmniej jeden miesiąc w drożdżowym osadzie winiarskim znanym jako "possia". "Possia" to gęsta, aromatyczna mieszanka osadu z gotowanego wina czerwonego.
Właściwości fizyczne
Barwa: wnętrze sera całkowicie białe. Z zewnątrz ser nabiera czerwonawego odcienia od koloru drożdżowego osadu winiarskiego. Intensywność barwy zależy od koloru drożdżowego osadu winiarskiego oraz od czasu zanurzenia sera w tym osadzie podczas dojrzewania.
Kształt: "prążkowany", długi, asymetryczny cylinder z wyraźnymi wgnieceniami pochodzącymi od "tyrovoli'", czyli formy do sera, wykorzystywanej do odsączania skrzepu.
Konsystencja: ser miękki
Właściwości chemiczne
Minimalna zawartość tłuszczu w suchej masie: 43 % (m/m)
Maksymalna zawartość wody: 56 %
Właściwości organoleptyczne
Wyraźny aromat wina i delikatnie kwaskowaty smak