Publikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

(2016/C 459/12)

(Dz.U.UE C z dnia 9 grudnia 2016 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1 .

JEDNOLITY DOKUMENT

"NOVAC AFUMAT DIN ŢARA BÂRSEI"

Nr UE: RO-PDO-0005-01183 - 20.11.2013

ChOG ( ) ChNP (X)

1.
Nazwa

"Novac afumat din Ţara Bârsei"

2.
Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Rumunia

3.
Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1.
Typ produktu

Klasa 1.7 Świeże ryby, małże i skorupiaki oraz produkty wytwarzane z nich

3.2.
Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

"Novac afumat din Ţara Bârsei" to filety wędzonej ryby otrzymywane z tołpygi pstrej (Arystichthys nobilis). Do obrotu wprowadza się filety wędzone.

Właściwości organoleptyczne

Wygląd:

-
filety wędzonej ryby o masie 100-400 g,
-
filety wędzonej ryby o gładkiej powierzchni, która nie jest przebarwiona i na której nie ma pozostałości skóry.

Barwa:

-
złota od strony skóry,
-
czerwonawo brązowa od strony mięśni.

Smak i aromat:

-
aromat wolny od zapachu mułu, osadów rzecznych lub wodorostów,
-
charakterystyczny aromat ryby wędzonej na gorąco.

Właściwości fizyczne i chemiczne:

Chlorek sodu: maksymalnie 5 %

Wilgotność: 65-75 %

Białka: maksymalnie 11 %

Tłuszcz: maksymalnie 4 %

3.3.
Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

Tołpyga pstra żywi się głównie zooplanktonem a także w niewielkich ilościach glonami planktonicznymi oraz owadami i ich larwami.

Tołpyga pstra stanowi surowiec produktu końcowego jakim jest "Novac afumat din Ţara Bârsei" i pozyskuje się ją w wyniku trzyletniego cyklu hodowlanego w gospodarstwach rybackich na wyznaczonym obszarze geograficznym. Ryby wybiera się spośród ryb o masie od 1 200 do 2 000 g.

3.4.
Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Wszystkie etapy produkcji "Novac afumat din Ţara Bârsei" mają miejsce na wyznaczonym obszarze geograficznym. Produkcja "Novac afumat din Ţara Bârsei" obejmuje następujące etapy: hodowla tołpygi pstrej, przyjęcie (kondycjo-nowanie i przechowywanie), wstępne przetwarzanie (czyszczenie z łusek, odcinanie głowy, patroszenie, mycie), filetowanie, solenie, wędzenie i dojrzewanie ryby.

3.5.
Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazw

-

3.6.
Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

-

4.
Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Obszar geograficzny obejmuje administracyjne terytorium gmin: Dumbrăviț a, Feldioara, Hălchiu, Bod oraz Hărman. Są to miejscowości położone w dorzeczu rzeki Aluty a granice obszaru wyznaczają: na północy granica administracyjna gminy Măierus, rzeka Aluta na wschodzie, na południowym wschodzie granica administracyjna gminy Prejmer, na południu granica administracyjna gmin Braș ov i Sânpetru, na południowym zachodzie granica administracyjna gminy Codlea, na zachodzie góry Perș ani, a na północnym zachodzie granica administracyjna gminy Crizbav.

grafika

5.
Związek z obszarem geograficznym

Czynniki naturalne

Wody podziemne:

Z hydrogeologicznego punktu widzenia na obszarze występują warstwy wodonośne w skałach wapniowych i zlepieńce na skraju depresji Bârsei. Szczeliny i otwory, którymi spływa woda z opadów atmosferycznych (deszcze, śnieg) oraz stoki, na których występują liczne źródła, zasilają sieć hydrograficzną. Woda w strumieniach płynących przez te obszary, na których występują twarde krzemionkowe skały, jest czysta, o neutralnym pH i tworzy doskonałe warunki dla rozwoju tołpygi pstrej.

Gleba:

Położony na obszarze górskim wyznaczony obszar geograficzny odznacza się jednak pewnymi właściwościami typowymi dla równin. Gleby w gospodarstwach rybackich położonych na wyznaczonym obszarze geograficznym mają charakter hydromorficzny i obejmują bagna (gleby glejowe, czarnoziemy) i podmokłe łąki, które sprzyjają rozwojowi organizmów, którymi żywi się ten gatunek ryb.

Chronione obszary wiejskie:

Produkcja "Novac afumat din Ţara Bârsei" jest ściśle związana z jego miejscem pochodzenia na wyznaczonym obszarze geograficznym, na którym, dzięki bliskości obszarów zalewowych rzeki Aluty i jej dopływów, znajdują się źródła wody niezbędne do hodowli ryb.

Na wielkość produkcji i jakość tołpygi pstrej korzystnie wpływa rodzaj gleb, na jakich położone są gospodarstwa rybackie oraz różnorodność i jakość naturalnych zasobów pożywienia.

Czynnik ludzki

Wysoka wydajność (300 kg/ha) sprzyja przetwórstwu i konserwacji tołpygi pstrej. Jedną z metod przetwórstwa jest wędzenie na gorąco, stosowane od wieków.

Większość czynności związanych z produkcją "Novac afumat din Ţara Bârsei" wykonuje się ręcznie. To oznacza, że doświadczenie i umiejętności miejscowej ludności odgrywają ważną rolę.

W trakcie produkcji, na etapach które decydują o właściwościach produktu, stosowane są stare miejscowe techniki solenia i wędzenia.

Specyfika produktu

Poniżej wymieniono charakterystyczne właściwości "Novac afumat din Ţara Bârsei":

-
niska zawartość tłuszczu (co najwyżej 4 %) w porównaniu do zawartości tłuszczu w rybach hodowanych w gospodarstwach rybackich położonych poza wyznaczonym obszarem geograficznym, z uwagi na powolne tempo wzrostu tołpygi pstrej w wodzie, która charakteryzuje się niskimi temperaturami (latem maksymalnie 24 °C),
-
zwarta struktura filetów na skutek stosowanego pożywienia; jakość planktonu zależy od czynników naturalnych takich jak czystość wody i hydromorficzny charakter gleb, które są charakterystyczne dla tego obszaru i które sprzyjają rozwojowi organizmów stanowiących pożywienie tego gatunku ryb,
-
przyjemny aromat, jaki nadaje produktowi wędzenie na gorąco, w trakcie którego wykorzystuje się trociny bukowe pochodzące z wyznaczonego obszaru geograficznego,
-
zazwyczaj filety tołpygi pstrej uzyskane poza wyznaczonym obszarem geograficznym pochodzą od ryb o dwuletnim cyklu wzrostu i ważą ponad 4 000 g.

Czynniki naturalne wyznaczonego obszaru geograficznego wpływają na właściwości produktu. Jednak to dopiero połączenie tych czynników naturalnych i doświadczenia w praktykach hodowli ryb i wędzenia filetów nadaje produktowi jego unikalny charakter.

Od niepamiętnych czasów ludzie z tego obszaru łowili ryby i konserwowali je za pomocą wędzenia na gorąco w dymie z trocin bukowych. Tradycyjna metoda wędzenia na gorąco stanowi podstawę procesu konserwacji. Wędzenie i gotowanie odbywają się w pomieszczeniu w temperaturze 75-80 °C, przy czym wnętrze produktu osiąga temperaturę 70 °C, przynajmniej na 5 minut przy 25 % wilgotności.

Na tematycznych targach konsumenci doceniają właściwości filetów z tołpygi pstrej wędzone na gorąco.

Odesłanie do publikacji specyfikacji produktu

(art. 6 ust. 1 akapit drugi niniejszego rozporządzenia)

www.madr.ro http://www.madr.ro/docs/ind-alimentara/produse-traditionale/caiet-sarcini-novac-afumat-din-tara-barsei-igp-.pdf

1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.

Zmiany w prawie

Bez kary za brak lekarza w karetce do połowy przyszłego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz trzeci czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa medycznego. Ostatnio termin wyznaczono na koniec tego roku, teraz ma to być czerwiec 2025 r.

Beata Dązbłaż 23.09.2024
Darowizny dla ofiar powodzi z zerową stawką VAT

Można już stosować zerową stawkę VAT na darowizny dla ofiar powodzi - rozporządzenie w tej sprawie obowiązuje od 18 września, ale z możliwością stosowania go do darowizn towarów i nieodpłatnych usług przekazanych począwszy od 12 września do 31 grudnia 2024 r. Stawka 0 proc. będzie stosowana do darowizn wszelkiego rodzaju towarów lub usług niezbędnych do wsparcia poszkodowanych.

Monika Sewastianowicz 18.09.2024
Lewiatan: Za reformę płacy minimalnej będą musieli zapłacić pracodawcy

Projekt ustawy o minimalnym wynagrodzeniu jest słaby legislacyjnie. Nie tylko nie realizuje celów zawartych w unijnej dyrektywie, ale może przyczynić się do pogłębienia problemów firm i spadku zatrudnienia. Nie poprawi też jakości pracy w naszym kraju. Utrwala zwiększanie presji płacowej – uważa Konfederacja Lewiatan.

Grażyna J. Leśniak 10.09.2024
Od dziś ważna zmiana dla niektórych kierowców

Nowe przepisy, które zaczną obowiązywać od wtorku, 10 września, zakładają automatyczny zwrot prawa jazdy, bez konieczności składania wniosku. Zmiana ma zapobiegać sytuacji, w której kierowcy, nieświadomi obowiązku, byli karani za prowadzenie pojazdu, mimo formalnego odzyskania uprawnień.

Robert Horbaczewski 09.09.2024
Będą zmiany w ustawie o działaniach antyterrorystycznych oraz w ustawie o ABW oraz AW

Rząd przyjął we wtorek projekt przepisów, który dostosowuje polskie prawo do przepisów Unii Europejskiej, które dotyczą przeciwdziałania rozpowszechnianiu w Internecie treści o charakterze terrorystycznym. Wprowadzony zostanie mechanizm wydawania i weryfikowania nakazów usunięcia lub uniemożliwienia dostępu do takich treści. Za egzekwowanie nowych przepisów odpowiedzialny będzie szef Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego. Od jego decyzji będzie się można odwołać do sądu.

Grażyna J. Leśniak 03.09.2024
Ustawa o rencie wdowiej niekonstytucyjna?

O zawetowanie ustawy o tzw. wdowich emeryturach jako aktu dyskryminującego część obywateli zwróciła się do prezydenta Andrzeja Dudy jedna z emerytek. W jej przekonaniu uchwalona 26 lipca 2024 r. ustawa narusza art. 32 Konstytucji, ponieważ wprowadza zasady dyskryminujące dużą część seniorów. Czy prezydent zdążył się z nią zapoznać – nie wiadomo. Bo petycja wpłynęła do Kancelarii Prezydenta 6 sierpnia, a już 9 sierpnia ustawa została podpisana.

Grażyna J. Leśniak 31.08.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2016.459.28

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
Data aktu: 09/12/2016
Data ogłoszenia: 09/12/2016