Noty wyjaśniające do Nomenklatury scalonej Unii Europejskiej(2013/C 25/03)
(Dz.U.UE C z dnia 26 stycznia 2013 r.)
Zgodnie z art. 9 ust. 1 lit. a) tiret drugie rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej(1) w Notach wyjaśniających do Nomenklatury scalonej Unii Europejskiej(2) wprowadza się następujące zmiany:
Na stronie 93, pomiędzy tytułem pozycji "2206 00 Pozostałe napoje fermentowane (na przykład cydr (cidr), perry i miód pitny); mieszanki napojów fermentowanych oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone" oraz wierszem "2206 00 10 Wzbudzone" dodaje się tekst w brzmieniu:
"Jeżeli chodzi o klasyfikację napojów na bazie alkoholu otrzymanego przez fermentację, do którego został dodany alkohol destylowany, woda i inne substancje (takie jak syrop, różne aromaty i barwniki, a w niektórych przypadkach została dodana baza śmietankowa), zob. wyrok Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej w sprawie C-150/08. Zgodnie z tym wyrokiem, jeżeli te dodatki skutkują utratą smaku, zapachu lub wyglądu napoju wytwarzanego z określonych owoców lub produktów naturalnych, tj. napoju fermentowanego objętego pozycją 2206, ma miejsce klasyfikacja do pozycji 2208.".
Na stronie 95, pomiędzy wierszem "2208 90 78 Pozostałe napoje spirytusowe" oraz tytułem pozycji "2209 00 Ocet i namiastki octu otrzymane z kwasu octowego", dodaje tekst w brzmieniu:
"2208 90 91 Alkohol etylowy nieskażony, o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80 % obj., w pojemnikach o objętości
i
2208 90 99
Podpozycje te obejmują płyn określany jako »malt beer base« o objętościowej mocy alkoholu 14 % i otrzymany z piwa warzonego, który został poddany klarowaniu, a następnie ultrafiltracji w wyniku której stężenie składników takich, jak substancje gorzkie i białka, zostało zredukowane (zob. wyrok Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej w sprawie C-196/10).".
______(1) Dz.U. L 256 z 7.9.1987, s. 1.
(2) Dz.U. C 137 z 6.5.2011, s. 1.