Wezwanie do wyrażenia zainteresowania członkostwem w panelach naukowych Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) (Parma, Włochy).

Wezwanie do wyrażenia zainteresowania członkostwem w panelach naukowych Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) (Parma, Włochy) 1

(2013/C 107/07)

(Dz.U.UE C z dnia 13 kwietnia 2013 r.)

Panel on Food Additives and Nutrient Sources added to Food (Panel ds. dodatków do żywności i składników pokarmowych dodawanych do żywności, ANS)
Panel on Food Contact Materials, Enzymes, Flavourings and Processing Aids (Panel ds. materiałów pozostających w kontakcie z żywnością, enzymów, aromatów oraz substancji pomagających w przetwarzaniu, CEF)
Ref.: EFSA/E/2013/001
1.
Przedmiot wezwania

Niniejsze wezwanie jest skierowane do naukowców ubiegających się o członkostwo w panelu naukowym ds. dodatków do żywności i składników pokarmowych dodawanych do żywności (ANS) lub w panelu naukowym ds. materiałów pozostających w kontakcie z żywnością, enzymów, aromatów i substancji pomagających w przetwarzaniu (CEF) Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i ma na celu wyłonienie najlepszych europejskich naukowców do objęcia tych funkcji.

Obecni członkowie paneli naukowych ANS i CEF zostali powołani na trzyletnią kadencję, która upływa w lipcu 2014 r. Kandydaci, którzy zostaną zakwalifikowani w ramach niniejszego wezwania, zostaną mianowani członkiem jednego z wyżej wymienionych paneli i powołani na trzyletnią kadencję rozpoczynającą się w lipcu 2014 r.

2.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) jest najważniejszym ogniwem unijnego systemu oceny zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności i pasz. EFSA ściśle współpracuje z organami krajowymi i prowadzi otwarte konsultacje z zainteresowanymi stronami, zapewniając niezależne doradztwo naukowe i jasne przekazy na temat istniejących i powstających zagrożeń na podstawie najnowszych dostępnych metodologii naukowych i danych. Doradztwo naukowe Urzędu stanowi fundament polityki i decyzji podmiotów zarządzających ryzykiem w instytucjach europejskich i państwach członkowskich UE.

EFSA skupia najlepszych dostępnych ekspertów europejskich ds. oceny zagrożeń w dziedzinie bezpieczeństwa żywności i pasz, którzy w sposób niezależny realizują zadania w ramach autonomicznej, samorządnej organizacji w celu zapewnienia instytucjom europejskim i państwom członkowskim doradztwa naukowego najwyższej jakości.

Urząd kładzie nacisk na utrzymanie ścisłych standardów doskonałości naukowej, otwartości, przejrzystości, niezależności i reaktywnego podejścia. Działając niezależnie, otwarcie i przejrzyście, EFSA udziela doradztwa naukowego najwyższej próby i tym samym przyczynia się do umacniania europejskiego systemu bezpieczeństwa żywności i pasz.

Więcej informacji na temat EFSA znajduje się w rozporządzeniu ustanawiającym Urząd:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CONSLEG:2002R0178:20090807:PL:PDF
3.
Zadania paneli naukowych EFSA

Panele naukowe i komitet naukowy są odpowiedzialne za udzielanie opinii naukowych Urzędu oraz, w odpowiednim przypadku, innego rodzaju doradztwa w przypisanych im obszarach kompetencji. Opracowują opinie naukowe i rady przeznaczone dla podmiotów zarządzających ryzykiem. Jest to pomocne w zapewnieniu solidnych podstaw do formułowania polityki i prawodawstwa europejskiego oraz w udzielaniu podmiotom zarządzającym ryzykiem wsparcia w procesie podejmowania decyzji.

W skład paneli naukowych wchodzi zazwyczaj dwudziestu jeden (21) niezależnych ekspertów naukowych. W skład komitetu naukowego wchodzą przewodniczący wszystkich paneli naukowych oraz sześciu (6) innych ekspertów naukowych.

Członkowie paneli naukowych i komitetu naukowego powoływani są na trzyletnią kadencję, która może być odnawiana dwukrotnie. Oczekuje się od nich obecności i aktywnego wkładu na wszystkich posiedzeniach komitetu naukowego lub paneli naukowych, na których przyjmowane są opinie, oświadczenia lub wytyczne.

Te opinie naukowe, oświadczenia i wytyczne są publikowane w wydawanym co miesiąc Dzienniku EFSA indeksowanym w bibliograficznych bazach danych właściwych dla zakresu prac EFSA.

Kandydaci powinni zapoznać się z treścią załącznika I opublikowanego na stronie internetowej EFSA, w którym zamieszczono szczegółowy opis kompetencji komitetu naukowego i paneli naukowych.

Kandydaci powinni starannie przeanalizować załącznik I w trakcie opracowywania zgłoszenia. W odniesieniu do kwestii oceny spełnienia wymogów wyboru (zob. sekcja 5 poniżej) należy zwrócić uwagę, czy profil kandydata jest odpowiedni z punktu widzenia kompetencji paneli naukowych.

Dodatkowe informacje dotyczące wyboru członków paneli naukowych i komitetu naukowego można znaleźć w decyzji dyrektora wykonawczego dotyczącej wyboru członków komitetu naukowego, paneli naukowych i ekspertów zewnętrznych:
http://www.efsa.europa.eu/en/keydocs/docs/expertselection.pdf
Więcej informacji na temat powoływania i działań paneli naukowych i ich grup roboczych można znaleźć w decyzji zarządu dotyczącej powoływania i działań komitetu naukowego, paneli naukowych i ich grup roboczych:
http://www.efsa.europa.eu/en/keydocs/docs/paneloperation.pdf
4.
Zadania członków paneli naukowych EFSA

Członkami paneli naukowych są doświadczeni niezależni naukowcy wybrani i mianowani zgodnie z przepisami EFSA i rozporządzeniem ustanawiającym Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności.

Podczas pełnienia kadencji od członków paneli naukowych oczekuje się wykonywania następujących zadań:

wnoszenia aktywnego wkładu do dyskusji, opracowywania i przyjmowania opinii naukowych panelu naukowego oraz ich grup roboczych,
wnoszenia wkładu do zapewnienia doradztwa naukowego w kwestiach objętych zakresem kompetencji panelu naukowego,
zapewnienia doradztwa w sprawie wprowadzenia i organizowania działalności naukowej panelu naukowego.

Członkowie paneli naukowych mogą być wybierani na stanowisko przewodniczącego, wiceprzewodniczącego lub sprawozdawcy paneli naukowych oraz ich grup roboczych zgodnie z decyzją zarządu EFSA(1) w sprawie ustanowienia i działalności komitetu naukowego i paneli naukowych.

Warunki ogólne:

Od członków panelu naukowego oczekuje się udziału w dwudniowych posiedzeniach odbywających się zazwyczaj w Parmie we Włoszech. Posiedzenia odbywają się od sześciu do ośmiu razy w roku.

Ponadto oczekuje się od nich uczestnictwa, według istniejących potrzeb, w wybranych posiedzeniach grup roboczych powołanych przez panele naukowe. Posiedzenia te odbywają się zazwyczaj od sześciu do ośmiu razy w roku.

Udział w posiedzeniach paneli naukowych lub grup roboczych w mniejszym lub większym stopniu wymaga prac przygotowawczych, w tym uprzedniego przeczytania i opracowania dokumentów. Posiedzenia są prowadzone w języku angielskim i w tym języku sporządzana jest większość dokumentów.

Od kandydatów wymaga się przedstawienia zobowiązania, że w przypadku mianowania będą brać udział w pracach paneli naukowych.

Zgodnie z zasadami finansowymi Urząd EFSA pokrywa koszty podróży, diety i koszty zakwaterowania ekspertów. Za każdy pełny dzień posiedzenia wypłacana jest specjalna rekompensata(2).

5.
Procedura wyboru

Kandydaci proszeni są o zaznaczenie w formularzu zgłoszenia wyboru między dwoma panelami naukowymi, z podaniem preferencji.

Wymagania

Każde zgłoszenie zostanie sprawdzone pod kątem spełnienia poniżej podanych wymogów kwalifikacji.

A.
Kryteria kwalifikacji
(i)
poziom wykształcenia odpowiadający ukończonym co najmniej 4-letnim studiom, potwierdzony dyplomem w jednej z następujących dziedzin: nauki rolnicze, zdrowie zwierząt, biochemia, bioinformatyka, biologia, biometria, biotechnologia, chemia, narażenie z dietą, środowisko, epidemiologia, nauka o żywności, technologia żywności, genetyka, zdrowie i bezpieczeństwo żywności, medycyna ludzka, nauki biologiczne, matematyka, mikrobiologia, nauki przyrodnicze, żywienie, farmacja, nauki o roślinach, zdrowie publiczne, statystyka, toksykologia, medycyna weterynaryjna lub dziedziny pokrewne;
(ii)
ponadto co najmniej 10-letnie doświadczenie zawodowe odpowiednie do kompetencji panelu(-i), nabyte po uzyskaniu wymaganego dyplomu;
(iii)
doskonała znajomość języka angielskiego(3);
(iv)
kandydaci muszą w sposób wyczerpujący, kompletny i zgodny z prawdą wypełnić deklarację dotyczącą braku konfliktu interesów, załączoną do zgłoszenia(4). Należy pamiętać, że niekompletne wypełnienie tej części formularza będzie skutkować odrzuceniem zgłoszenia(5);
(v)
obywatelstwo państwa członkowskiego Unii Europejskiej (UE), państwa Europejskiego Stowarzyszenia Wolnego Handlu (EFTA) lub państwa kandydującego do członkostwa w UE. Eksperci z krajów trzecich również mogą zgłaszać swoje kandydatury, ale ich członkostwo w panelach naukowych zostanie wzięte pod uwagę tylko w przypadku, gdy eksperci z państw UE, EFTA lub państw kandydujących nie będą w stanie zapewnić wymaganego poziomu wiedzy i doświadczenia;
(vi)
zobowiązanie do udziału w posiedzeniach i wnoszenia wkładu w działalność paneli.
B.
Kryteria wyboru - ocena

Zgłoszenia spełniające wymogi kwalifikacji (zob. sekcja 5 pkt A) EFSA poddaje ocenie porównawczej na podstawie poniżej wymienionych kryteriów wyboru.

Kandydatom zdecydowanie zaleca się wypełnienie wszystkich części formularza zgłoszenia z podaniem wszelkich koniecznych informacji i dowodów, gdyż będą one podstawą ich oceny.

W ocenie zgłoszeń uznanych za spełniające wymogi kwalifikacji stosowana będzie skala punktowa obejmująca zakres od zera (0) do pięciu (5) punktów za każde spośród poniżej wymienionych kryteriów wyboru. Aby odzwierciedlić względne znaczenie różnych kryteriów wyboru, zostanie im przypisany współczynnik ważenia. Każde zgłoszenie otrzyma ocenę punktową w zakresie od zera (0) do stu (100).

Sprawdzane będą następujące kryteria wyboru:

doświadczenie w przeprowadzaniu naukowej oceny zagrożeń w dziedzinach dotyczących bezpieczeństwa żywności i pasz, w zakresie odpowiadającym kompetencjom oraz wiedzy eksperckiej preferowanego panelu naukowego (maksymalnie 15 punktów na 100),
doświadczenie w zapewnianiu innego rodzaju doradztwa naukowego w dziedzinach dotyczących bezpieczeństwa żywności i pasz, w zakresie odpowiadającym kompetencjom oraz wiedzy eksperckiej preferowanego panelu naukowego (maksymalnie 15 punktów na 100),
udokumentowane wybitne osiągnięcia w jednej, a najlepiej w kilku dziedzinach związanych z obszarami działania preferowanego panelu naukowego (maksymalnie 20 punktów na 100),
doświadczenie w recenzowaniu prac i publikacji naukowych, w dziedzinach związanych z obszarami działania preferowanego panelu naukowego (maksymalnie 15 punktów na 100),
umiejętność analizowania złożonych informacji i dokumentacji, często dotyczących szerokiego wachlarza dyscyplin i źródeł naukowych, oraz przygotowywania projektów opinii i sprawozdań naukowych (maksymalnie 10 punktów na 100),
doświadczenie zawodowe w pracy w środowisku wielodyscyplinarnym, najlepiej nabyte w kontekście międzynarodowym (maksymalnie 10 punktów na 100),
doświadczenie w kierowaniu projektami dotyczącymi zagadnień naukowych (maksymalnie 5 punktów na 100),
zdolności komunikowania się, udokumentowane doświadczeniem w zakresie nauczania, prezentacji publicznych, aktywnego udziału w spotkaniach oraz publikacjami (maksymalnie 10 punktów na 100).

Zgłoszenia kandydatów ubiegających się o członkostwo będą brane pod uwagę, jeżeli zgłoszenie uzyska ocenę powyżej wartości progowej, która wynosi 66 punktów (na 100). EFSA zastrzega sobie prawo przeprowadzenia konsultacji ze stronami trzecimi w sprawie doświadczenia zawodowego kandydatów w kontekście ich zgłoszenia.

Poza wyżej wymienionymi kryteriami doroczną deklarację dotyczącą braku konfliktu interesów poddaje się ocenie zgodnie z procedurą EFSA dotyczącą identyfikacji i rozwiązywania problemów w zakresie potencjalnego konfliktu interesów(6). Przy podejmowaniu decyzji o ewentualnym kontynuowaniu oceny kandydata będzie brany pod uwagę zakres potencjalnego konfliktu interesów.

Dodatkowe informacje dotyczące wyboru członków paneli naukowych można znaleźć w decyzji dyrektora wykonawczego dotyczącej wyboru członków komitetu naukowego, paneli naukowych i ekspertów zewnętrznych:
http://www.efsa.europa.eu/en/keydocs/docs/expertselection.pdf
6.
Lista rezerwowa i mianowanie

Kandydaci spełniający kryteria członkostwa mogą zostać mianowani na trzyletnią kadencję na podstawie decyzji zarządu EFSA wydanej na wniosek dyrektora wykonawczego.

Przed mianowaniem EFSA zastrzega sobie prawo do skonfrontowania zgłoszeń kandydatów ubiegających się o członkostwo z dokumentami i świadectwami w celu potwierdzenia, że zgłoszenia te są prawidłowe i kwalifikują się do przyjęcia.

Kandydaci spełniający kryteria członkostwa zostaną umieszczeni na liście rezerwowej. Kandydaci powinni pamiętać o tym, że umieszczenie na liście rezerwowej nie gwarantuje mianowania na członka.

Kandydaci umieszczeni na liście rezerwowej sporządzonej w wyniku postępowania związanego z niniejszym wezwaniem mogą, za ich uprzednią zgodą, zostać mianowani członkami panelu naukowego, nawet jeśli nie ubiegali się o członkostwo w danym panelu.

7.
Baza danych ekspertów

Wszyscy zakwalifikowani kandydaci otrzymają propozycję rejestracji w bazie danych ekspertów EFSA.

Więcej informacji dotyczących bazy danych ekspertów EFSA znajduje się na stronie internetowej:
http://www.efsa.europa.eu/EFSA/AboutEfsa/WhoWeAre/efsa_locale-1178620753812_1178712806106.htm
8.
Niezależność oraz deklaracja dotycząca zaangażowania i braku konfliktu interesów

Członkowie paneli naukowych są mianowani na indywidualnej podstawie. Od kandydatów wymaga się złożenia oświadczenia, w którym zobowiązują się do działania niezależnego od jakichkolwiek wpływów zewnętrznych, oraz oświadczenia o braku konfliktu interesów, które mogą być uznane za przeszkodę zagrażającą ich niezależności (zob. kryterium kwalifikacji (iv) w sekcji 5 pkt A). Kandydaci odpowiadają za treść złożonej deklaracji, która zostanie oceniona przez EFSA zgodnie z decyzją dyrektora wykonawczego wdrażającą politykę EFSA w zakresie niezależności i procesów decyzyjnych opartych na podstawach naukowych w odniesieniu do deklaracji dotyczących braku konfliktu interesów.

Kandydaci mogą zostać poproszeni o udzielenie bardziej szczegółowych wyjaśnień w odniesieniu do deklaracji dotyczącej braku konfliktu interesów, którą złożyli ze swoim wnioskiem.

Poniżej zamieszczono wybrane przykłady sytuacji, w których uznaje się istnienie konfliktu interesów:

Członkostwo w panelach naukowych nie jest dostępne dla kandydatów, którzy w chwili składania wniosku są zatrudnieni przez osobę prawną lub fizyczną prowadzącą działalność, na którą opracowania naukowe EFSA wywierają bezpośredni lub pośredni wpływ, taką jak produkcja, przetwarzanie i dystrybucja żywności, rolnictwo lub hodowla zwierząt. Zakaz obejmuje wszelkie formy regularnego zatrudnienia lub prowadzenia działalności gospodarczej, w niepełnym lub pełnym wymiarze czasu, za wynagrodzeniem lub bez wynagrodzenia, w tym samozatrudnienie (np. doradztwo) na rzecz wyżej wymienionych osób.
Członkostwo w panelach naukowych nie jest dostępne dla kandydatów, którzy w chwili składania wniosku doraźnie lub okazjonalnie świadczą usługi doradcze takim organom, jak europejskie stowarzyszenie producentów produktów ocenianych przez odpowiedni panel, obejmujące na tyle szeroki zakres tematów, że działalność ta często kolidowałaby z punktami porządku obrad odpowiedniego panelu naukowego.
Więcej informacji na temat deklaracji dotyczącej braku konfliktu interesów można znaleźć na następujących stronach internetowych:
Polityka Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności w zakresie niezależności i procesów decyzyjnych opartych na podstawach naukowych:
http://www.efsa.europa.eu/en/keydocs/docs/independencepolicy.pdf
Decyzja dyrektora wykonawczego wdrażająca politykę EFSA w zakresie niezależności i procesów decyzyjnych opartych na podstawach naukowych w odniesieniu do deklaracji dotyczących braku konfliktu interesów:
http://www.efsa.europa.eu/en/keydocs/docs/independencerules.pdf
Sprawozdanie EFSA dla Parlamentu Europejskiego w sprawie wdrożenia polityki niezależności w latach 2007-2012:
http://www.efsa.europa.eu/en/keydocs/docs/independencepolicyreport0712.pdf
9.
Równe szanse

EFSA przywiązuje ogromną wagę do przestrzegania w swoich procedurach zasad równego traktowania.

10.
Składanie zgłoszeń

Kandydaci są proszeni o składanie zgłoszeń wraz z deklaracjami dotyczącymi braku konfliktu interesów drogą elektroniczną, za pośrednictwem strony internetowej EFSA: http://www.efsa.europa.eu/

Za dopuszczalne będą uznane wyłącznie należycie wypełnione formularze zgłoszeń przesyłane online. Zgłoszenia nadesłane listem poleconym będą przyjmowane w drodze wyjątku w przypadku poważnej awarii systemu IT.

Nie będą przyjmowane zgłoszenia przesyłane pocztą elektroniczną lub listownie.

Uprzejmie uprasza się kandydatów o składanie zgłoszeń w języku angielskim dla ułatwienia procedury kwalifikacyjnej.

Wszyscy kandydaci zostaną poinformowani listownie o wyniku procesu wyboru.

Dane osobowe wymagane od kandydatów przez EFSA będą przetwarzane zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 45/2001 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 18 grudnia 2000 r. o ochronie osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez instytucje i organy wspólnotowe i o swobodnym przepływie takich danych(7).

Celem przetwarzania danych osobowych jest zarządzanie zgłoszeniami kandydatów ubiegających się o członkostwo w komitecie naukowym lub panelach naukowych EFSA.

11.
Termin składania zgłoszeń

Zgłoszenia należy składać najpóźniej do dnia 1 lipca 2013 r. do północy (czasu lokalnego, GMT + 1).

Należy mieć na uwadze, że z uwagi na ogromną liczbę przyjmowanych zgłoszeń, kiedy zbliża się termin końcowy ich składania, system może mieć trudności z przetwarzaniem dużych ilości danych. Dlatego zalecamy kandydatom wysyłanie zgłoszeń ze stosownym wyprzedzeniem.

Uwaga:

W przypadku niespójności lub rozbieżności pomiędzy wersją angielską a jakąkolwiek inną wersją językową niniejszego dokumentu, obowiązuje wersja angielska.

______

(1) Więcej informacji zamieszczono na stronie internetowej: http://www.efsa.europa.eu/en/keydocs/docs/paneloperation.pdf

(2) Więcej informacji zamieszczono na stronie internetowej: http://www.efsa.europa.eu/efsa_rep/repository/documents/Experts_compensation_guide.pdf

(3) Za "doskonałą znajomość" uznaje się znajomość języka na poziomie odpowiadającym B2 lub wyższym (tzn. C1 i C2), określonym w dokumencie referencyjnym Rady Europy w sprawie Europejskiego Portfolio Językowego ("Europejski system opisu kształcenia językowego: uczenie się, nauczanie, ocenianie"). Więcej informacji zamieszczono na stronie internetowej: http://wwwcoe.int/t/dg4/linguistic/Source/Framework_en.pdf

(4) Wskazówki z opisem sposobu wypełnienia deklaracji zamieszczono w wytycznych w sprawie deklaracji dotyczących braku konfliktu interesów, dostępnych na stronie internetowej EFSA: http://www.efsa.europa.eu/en/keydocs/docs/independencepolicy.pdf i http://www.efsa.europa.eu/en/keydocs/docs/independencerules.pdf

(5) Zob. sekcja 8 niniejszego wezwania, "Niezależność oraz deklaracja dotycząca zaangażowania i braku konfliktu interesów."

(6) Dostępna na stronie internetowej EFSA: http://www.efsa.europa.eu/en/keydocs/docs/independencepolicy.pdf i http://www.efsa.europa.eu/en/keydocs/docs/independencerules.pdf

(7) Dz.U. L 8 z 12.1.2001, s. 1.

ZAŁĄCZNIK  I

 EFSA/E/2013/001

Panel ds. dodatków do żywności i składników odżywczych dodawanych do żywności (ANS)

Panel ds. dodatków do żywności i składników odżywczych dodawanych do żywności (ANS) podlegający pod Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zapewnia doradztwo naukowe dla osób odpowiedzialnych za zarządzanie ryzykiem związanym z substancjami celowo dodawanymi do żywności lub obecnymi tam naturalnie. Panel ANS rozpatruje kwestie dotyczące bezpieczeństwa stosowania:

dodatków do żywności (nowe wnioski o dopuszczenie do stosowania i ponowna ocena wszystkich dodatków do żywności, które dopuszczono przed dniem 20 stycznia 2009 r.),
składników odżywczych (np. źródeł witamin i minerałów) oraz innych substancji dodawanych do żywności w celach odżywczych,
innych substancji celowo dodawanych do żywności z wyjątkiem substancji smakowo-zapachowych oraz enzymów.

Większa część pracy panelu jest wykonywana w ramach programu ponownej oceny dodatków do żywności i dotyczy substancji dopuszczonych do stosowania przed 2009 r. Wymagane dane naukowe są gromadzone poprzez publiczne wezwanie do przesyłania tych danych. Dodatkowo panel przeprowadza procedury oceniające wnioski przedłożone Komisji Europejskiej przez przedsiębiorstwa, dotyczące składników odżywczych i dodatków do żywności. Panel może również opracowywać dokumenty z wytycznymi naukowymi, objaśniającymi procedury oceny oraz ułatwiającymi przedsiębiorstwom przygotowywanie nowych wniosków.

W latach 2014-2017 jednym z głównych celów pracy panelu ANS będzie ponowna ocena dodatków do żywności, zgodnie z terminarzem ustanowionym przez prawodawstwo UE. Oczekuje się, że prace panelu skupią się w szczególności na konserwantach i emulgatorach, stabilizatorach i środkach żelujących, a także nowych wnioskach o dopuszczenie do stosowania (tj. nowych dodatkach do żywności i składnikach odżywczych).

Dalsze informacje można znaleźć w części strony internetowej EFSA dotyczącej głównych zagadnień związanych z ANS:

http://www.efsa.europa.eu/en/panels/ans.htm

W związku z powyższym niniejsze wezwanie jest skierowane zwłaszcza do naukowców z doświadczeniem w ocenie ryzyka dotyczącego substancji chemicznych oraz w ocenie bezpieczeństwa dodatków do żywności, składników odżywczych lub substancji pochodzenia roślinnego w żywności.

Panel zaprasza do współpracy w szczególności ekspertów z następujących dziedzin:

toksykologia (ssaki), w zakresie toksyczności podprzewlekłej i przewlekłej (badania powtórzonych dawek), genotoksyczności oraz mutagenności, toksyczności rozwojowej i reprodukcyjnej, rakotwórczości, alergenności oraz immunotoksyczności,
badanie toksyczności u zwierząt doświadczalnych oraz z użyciem alternatywnych testów toksyczności,
toksykokinetyka i metabolizm, czyli wchłanianie, dystrybucja, metabolizm i wydalanie (ADME) substancji (toksykokinetyka i toksykodynamika),
chemia (organiczna, nieorganiczna, analityczna i chemia syntezy), zwłaszcza identyfikacja i charakterystyka chemiczna substancji,
ocena narażenia i ankiety dotyczące konsumpcji,
technologia żywności (procesy produkcji i stosowanie dodatków do żywności).

Panel ds. materiałów pozostających w kontakcie z żywnością, aromatów, enzymów i substancji pomagających w przetwarzaniu (CEF)

Panel ds. materiałów pozostających w kontakcie z żywnością, aromatów, enzymów i substancji pomagających w przetwarzaniu (CEF) zapewnia doradztwo naukowe dla osób odpowiedzialnych za zarządzanie ryzykiem związanym z substancjami celowo dodawanymi do żywności lub materiałami stosowanymi do produkcji opakowań pozostających w kontakcie z żywnością. Panel CEF rozpatruje kwestie dotyczące bezpieczeństwa stosowania:

materiałów pozostających w kontakcie z żywnością (substancje stosowane do produkcji materiałów pozostających w kontakcie z żywnością oraz procesy recyklingu tworzyw przeznaczonych do kontaktu z żywnością),
enzymów spożywczych,
substancji smakowo-zapachowych,
substancji pomagających w przetwarzaniu.

Większa część pracy panelu obejmuje rozpatrywanie nowych wniosków o dopuszczenie do stosowania dla enzymów spożywczych. Dodatkowo panel przeprowadza procedury oceniające wnioski przedłożone Komisji Europejskiej lub państwom członkowskim przez przedsiębiorstwa, dotyczące materiałów pozostających w kontakcie z żywnością, aromatów i substancji pomagających w przetwarzaniu. Panel może również opracowywać dokumenty z wytycznymi naukowymi, objaśniającymi procedury oceny oraz ułatwiającymi przedsiębiorstwom przygotowywanie nowych wniosków.

W latach 2014-2017 jednym z głównych zadań będzie ocena enzymów spożywczych, w tym pochodzących od organizmów modyfikowanych genetycznie, z zamiarem opracowania listy obowiązującej na terenie UE. Oczekuje się, że przedsiębiorstwa z krajów UE przedłożą kilkaset wniosków z prośbą o ich ocenę przez panel. Dodatkowo panel będzie również kontynuował pracę w zakresie aromatów, materiałów stosowanych do produkcji opakowań dla żywności oraz procesów.

Dodatkowe informacje można znaleźć w części strony internetowej EFSA dotyczącej głównych zagadnień związanych z CEF:

http://www.efsa.europa.eu/en/panels/cef.htm

W związku z powyższym niniejsze wezwanie jest skierowane zwłaszcza do naukowców z doświadczeniem w ocenie ryzyka dotyczącego substancji chemicznych z naciskiem na enzymy spożywcze, substancje smakowo-zapachowe, związki chemiczne stosowane w produkcji tworzyw sztucznych lub innych opakowań dla żywności.

Panel zaprasza do współpracy w szczególności ekspertów z następujących dziedzin:

toksykologia (ssaki), w zakresie toksyczności podprzewlekłej i przewlekłej (badania powtórzonych dawek), genotoksyczności oraz mutagenności, toksyczności rozwojowej i reprodukcyjnej, rakotwórczości, alergenności oraz immunotoksyczności,
badanie toksyczności u zwierząt doświadczalnych oraz z użyciem alternatywnych testów toksyczności,
toksykokinetyka i metabolizm, czyli wchłanianie, dystrybucja, metabolizm i wydalanie (ADME) substancji (toksykokinetyka i toksykodynamika),
epidemiologia (człowiek),
chemia (organiczna, analityczna i chemia syntezy), zwłaszcza identyfikacja i charakterystyka chemiczna substancji oraz badania migracji z materiałów pozostających w kontakcie z żywnością,
ocena narażenia i ankiety dotyczące konsumpcji,
technologia żywności (procesy produkcji i stosowanie substancji pomagających w przetwarzaniu),
mikrobiologia żywności, w tym biotechnologia enzymów z wykorzystaniem organizmów modyfikowanych genetycznie.
1 Ogłoszenie zmienione przez sprostowanie z dnia 15 czerwca 2013 r. (Dz.U.UE.C.2013.170.55).

Zmiany w prawie

ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Nowy urlop dla rodziców wcześniaków coraz bliżej - rząd przyjął projekt ustawy

Rada Ministrów przyjęła we wtorek przygotowany w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej projekt ustawy wprowadzający nowe uprawnienie – uzupełniający urlop macierzyński dla rodziców wcześniaków i rodziców dzieci urodzonych w terminie, ale wymagających dłuższej hospitalizacji po urodzeniu. Wymiar uzupełniającego urlopu macierzyńskiego będzie wynosił odpowiednio do 8 albo do 15 tygodni.

Grażyna J. Leśniak 29.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2013.107.11

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Wezwanie do wyrażenia zainteresowania członkostwem w panelach naukowych Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) (Parma, Włochy).
Data aktu: 13/04/2013
Data ogłoszenia: 13/04/2013