Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych

(2009/C 305/09)

(Dz.U.UE C z dnia 16 grudnia 2009 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006. Oświadczenia o sprzeciwie należy przedłożyć Komisji w terminie sześciu miesięcy od daty niniejszej publikacji.

JEDNOLITY DOKUMENT

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006

"LÜNEBURGER HEIDEKARTOFFELN"

NR WE: DE-PGI-0005-0614-03.07.2007

ChOG (X) ChNP ()

1. Nazwa:

"Lüneburger Heidekartoffeln"

2. Państwo członkowskie lub kraj trzeci: Niemcy

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego:

3.1. Rodzaj produktu:

Klasa 1.6: Owoce, warzywa i zboża świeże lub przetworzone

3.2. Opis produktu noszącego nazwę podaną w pkt 1:

Jadalne ziemniaki przechowalnicze i wczesne zaliczane do klasy handlowej "ekstra", uprawiane w regionie Lüneburger Heide. Ziemniaki pochodzące z regionu Lüneburger Heide mają jasną, gładką skórkę, płytkie oczka i żółty miąższ. Ze względu na typ kulinarny ziemniaki te zaliczają się do "lekko zwięzłych podczas gotowania" ("vorwiegend festkochend, vf") lub "zwięzłych podczas gotowania" ("festkochend, f") i posiadają cechy jakościowe typowe dla klasy handlowej "ekstra": są to zdrowe, całe, jędrne i praktycznie czyste ziemniaki, których minimalny rozmiar przy sortowaniu wynosi 30 mm w przypadku odmian podłużnych i 35 mm w przypadku odmian okrągłych. Największa różnica między największą i najmniejszą bulwą w danej partii lub danym opakowaniu nie może przekraczać 30 mm.

Udział ziemniaków nieodpowiadających normom jakości (tzn. zgniłe bulwy, bulwy o obcym zapachu lub z kiełkami i powyżej 2 mm, bulwy o nieprawidłowej wilgotności, zaatakowane chorobą "czarna nóżka", szkliste, uszkodzone przez mróz lub wysoką temperaturę) oraz udział ciał obcych (kawałków ziemi lub pojedynczych kiełków) nie może przekraczać 5 %. Udział bulw zaatakowanych zarazą ziemniaka, mokrą zgnilizną i suchą zgnilizną oraz bulw uszkodzonych przez mróz, wysoką temperaturę lub kontakt z solą nie może przekraczać 1 %. Strupy nie powinny zasadniczo występować na ponad 25 % powierzchni bulwy, a udział bulw innej odmiany nie powinien przekraczać 2 % masy danego opakowania.

3.3. Surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych):

-

3.4. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego):

-

3.5. Specyficzne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym:

Uprawa powinna odbywać się bezwzględnie zgodnie z obowiązującymi wytycznymi dotyczącymi dobrych praktyk wykorzystywania gruntów do celów produkcji rolnej ("Richtlinien der guten fachlichen Praxis der landwirtschaftlichen Bodennutzung") oraz w oparciu o wskazówki dotyczące aktualnych zaleceń izby rolniczej landu Dolna Saksonia w zakresie uprawy i ochrony roślin ("Orientierung an den aktuellen Empfehlungen der Landwirtschaftskammer Niedersachsen zum Pflanzenbau und Pflanzenschutz"). Obydwa dokumenty znacznie zaostrzają zakres obowiązujących prawnie norm. Na przykład nawożenie azotem na obszarze uprawy ograniczono do 160 kg azotu na hektar, z czego odlicza się dostępny roślinom azot glebowy, mając na względzie zapobieżenie niekorzystnemu wpływowi na smak ziemniaków.

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania, itd.:

-

3.7. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania:

-

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego:

Powiaty Celle, Gifhorn, Harburg, Lüchow-Dannenberg, Lüneburg (z wyjątkiem położonej na północ od Elby gminy Neuhaus), Soltau-Fallingbostel i Uelzen oraz gmina Visselhövede należąca do powiatu Rotenburg (Wümme).

5. Związek z obszarem geograficznym:

5.1. Specyfika obszaru geograficznego:

Obszar Lüneburger Heide leży w strefie klimatu umiarkowanego morskiego i charakteryzuje się łagodnymi zimami i chłodnymi latami oraz całorocznymi opadami. Klimat ten stwarza optymalne warunki dla uprawy ziemniaków. Na obszarze przeważają grunty niezalesione, ubogie w materię organiczną, piaszczyste i podatne na tworzenie się lotnych piasków. Jest to wynikiem wcześniejszego, trwającego przez stulecia nadmiernego wykorzystywania tych terenów poprzez tradycyjne formy użytkowania, które doprowadziły do powstania wrzosowisk (intensywna eksploatacja lasów bez uwzględnienia ich potencjału regeneracyjnego, a następnie dalsze nadmierne wykorzystanie poprzez tzw. "Plaggenhieb", tzn. usuwanie wierzchniej warstwy gleby przy pomocy motyk lub rydli w celu wykorzystania jej jako podściółki dla bydła). Mineralizacja azotu w glebie jest niewielka.

Uprawa ziemniaków na obszarze Lüneburger Heide cieszy się długą tradycją. Lüneburger Heide jest od połowy XIX wieku jednym z najbardziej znanych i największych obszarów uprawy ziemniaków w Niemczech. Obszar ten jest tradycyjnym obszarem uprawy ziemniaków, a zatem rolnicy posiadają gromadzoną od wielu pokoleń wiedzę na temat uprawy.

O tym, że ziemniaki odgrywają w tym regionie jeszcze dziś szczególną rolę świadczą np. tradycyjne doroczne "święta ziemniaka" organizowane w wielu miejscowościach regionu, wybór "królowej ziemniaka" ("Heide-Kartoffelkönigin") oraz pierwszy w Niemczech "hotel pod znakiem ziemniaka" ("Kartoffelhotel"), na wschodzie obszaru Lüneburger Heide.

Ziemniaki pochodzące z Lüneburger Heide wprowadzane do obrotu przez samych producentów i handlowców są w przeważającej mierze opatrzone oznakowaniem pochodzenia geograficznego. Dzieje się tak także poza regionem uprawy.

Ziemniaki są oferowane w lokalnych zakładach gastronomicznych jako szczególnie smaczna specjalność regionu. Przyrządzane są na liczne sposoby, między innymi w ramach specjalnych menu oferujących dania z ziemniaków z Lüneburger Heide.

5.2. Specyfika produktu:

Ziemniaki z Lüneburger Heide są dobrze znane w regionie i poza nim i cieszą się dobrą opinią.

Tradycyjnie w regionie Lüneburger Heide uprawia się odmiany określane jako "lekko zwięzłe podczas gotowania" i "zwięzłe podczas gotowania". Dlatego też stosuje się wyłącznie te dwa rodzaje odmian. Ziemniaki mają typowe dla uprawianych w tym regionie odmian jasną skórkę i żółty miąższ.

Są wprowadzane do obrotu bez jakichkolwiek skaz i zabrudzeń, co stanowi istotny dowód ich jakości.

Ich smak nie jest narażony na niekorzystne zmiany związane z wysokim potencjałem mineralizacji azotu w glebie.

5.3. Związek przyczynowy zachodzący pomiędzy charakterystyką obszaru geograficznego a jakością lub właściwościami produktu (w przypadku ChNP) lub szczególne cechy jakościowe, renoma lub inne właściwości produktu (w przypadku ChOG):

Długa tradycja uprawy ziemniaków, której sprzyjały optymalny klimat i warunki glebowe na ograniczonym obszarze geograficznym, oraz związana z nią szczególna kultura związana z uprawą ziemniaków na obszarze Lüneburger Heide doprowadziły do tego, że ziemniaki pochodzące z tego obszaru cieszą się wśród konsumentów szczególną renomą jako specjalność regionu.

Ubogie w materię organiczną i piaszczyste gleby występujące na tym obszarze pozwalają na uprawę typowych dla tego obszaru ziemniaków o jasnej skórce. Ze względu na strukturę gleby ziemniaki te można łatwo zbierać, a dzięki temu są one wprowadzane do obrotu bez jakichkolwiek skaz czy zabrudzeń, co stanowi istotny znak świadczący o ich jakości. Z uwagi na niski potencjał mineralizacji azotu w glebie ziemniaki nie są narażone na niekorzystną zmianę smaku wskutek procesu nadmiernego uwalniania azotu. Poprzez celowe, lecz ograniczone nawożenie azotem producent może natomiast wyprodukować ziemniaki charakteryzujące się dobrym smakiem.

Dzięki wysokiej jakości produktu i długiej tradycji uprawy ziemniaki z obszaru Lüneburger Heide cieszą się znakomitą renomą.

Odesłanie do publikacji specyfikacji:

(artykuł 5 ust. 7 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)

Pełny tekst specyfikacji opublikowano w:

Markenblatt, tom 2 z 13.1.2006 r., część 7, s. 981

(http://publikationen.dpma.de/DPMApublikationen/dld_gd_file.do?id=15)

Zmiany w prawie

Wolna Wigilia po raz pierwszy i nowe obowiązki dla firm, które wejdą… w Wigilię

W tym roku po raz pierwszy wszyscy pracownicy będą cieszyli się Wigilią jako dniem wolnym od pracy. Także w handlu. I choć z dnia wolnego skorzystają także pracodawcy, to akurat w ich przypadku Wigilia będzie dniem, kiedy zaczną obowiązywać przepisy zobowiązujące ich do stosowania w ogłoszeniach o pracę i np. w regulaminach pracy nazw stanowisk neutralnych pod względem płci.

Grażyna J. Leśniak 23.12.2025
Centralna e-Rejestracja: Start systemu od 1 stycznia 2026 r.

Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.

Inga Stawicka 22.12.2025
Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2009.305.24

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.
Data aktu: 16/12/2009
Data ogłoszenia: 16/12/2009