Publikacja wniosku w sprawie zmian zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku w sprawie zmian zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych

(2009/C 198/06)

(Dz.U.UE C z dnia 22 sierpnia 2009 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006. Oświadczenia o sprzeciwie muszą wpłynąć do Komisji w terminie sześciu miesięcy od daty niniejszej publikacji.

WNIOSEK W SPRAWIE ZMIAN

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006

Wniosek w sprawie zmian składany na podstawie art. 9

"MONTI IBLEI"

NR WE: IT-PDO-0117-1521-07.06.2005

CHOG () CHNP (X)

1. Nagłówek w specyfikacji produktu, którego dotyczy zmiana:

[ ] Nazwa produktu

[X] Opis produktu

[X] Obszar geograficzny

[ ] Dowód pochodzenia

[ ] Metoda produkcji

[ ] Związek

[X] Etykietowanie

[ ] Wymogi krajowe

[ ] Inne [określić jakie]

2. Rodzaj zmian:

[ ] Zmiana jednolitego dokumentu lub arkusza streszczenia

[X] Zmiana specyfikacji zarejestrowanej CHNP lub zarejestrowanego CHOG, w odniesieniu do których nie opublikowano ani jednolitego dokumentu, ani streszczenia

[ ] Zmiana specyfikacji niewymagająca zmian w opublikowanym jednolitym dokumencie (art. 9 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)

[ ] Tymczasowa zmiana specyfikacji wynikająca z wprowadzenia obowiązkowych środków sanitarnych lub fitosanitarnych przez władze publiczne (art. 9 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)

3. Zmiana (zmiany):

3.1. Opis produktu:

Cechy charakterystyczne produktu końcowego są obecnie lepiej opisane. Usunięto także wszystkie odniesienia do dawnych, nieaktualnych norm wspólnej organizacji rynku oliwy z oliwek. Dodano obiektywne parametry, jeśli chodzi o właściwości chemiczne i fizykochemiczne, w celu ulepszenia zarówno oznaczenia, jak i opisu produktu końcowego w związku z wprowadzaniem do obrotu.

3.2. Obszar geograficzny:

Dodano terytorium gminy Militello in Val di Catania, które przylega do obszaru produkcji i charakteryzuje się takimi samymi warunkami glebowymi i klimatycznymi oraz tą samą tradycją, lecz która nie została włączona do pierwotnego obszaru geograficznego CHNP przy pierwszym wniosku o rejestrację wyłącznie przez omyłkę. Pozwala to na uwzględnienie uprawnionych wniosków producentów gminy Militello in Val di Catania szczycącej się wielowiekowym wyspecjalizowaniem i równie długą tradycją uprawy oliwek, które, jak potwierdzają historycy, sięgają co najmniej XV w. Począwszy od XVII w., jak wykazali historycy, rozległy obszar gajów oliwnych i jakość uzyskiwanej w nich oliwy uczyniły z Militello jeden z najbardziej renomowanych sycylijskich ośrodków produkcji.

Gmina Militello in Val di Catania jest częścią podobszaru produkcji oliwy "Monti Iblei", który jest oznaczony nazwą geograficzną "Trigona-Pancali".

3.3. Etykietowanie:

Art. 7 ust. 9 specyfikacji zastępuje się następującym zdaniem: "Dwa lata, na które rozciąga się okres produkcji oliwek, z których wytłacza się oliwę, muszą być podane na etykiecie oprócz innych obowiązkowych informacji". Powyższe zdanie umieszcza się również w pkt 4.8 streszczenia. Zmiana ta pozwala na dokładniejsze określenie okresu produkcji.

STRESZCZENIE

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006

"MONTI IBLEI"

NR WE: IT-PDO-0117-1521-07.06.2005

CHNP (X) CHOG ()

Niniejsze streszczenie zawiera główne elementy specyfikacji produktu i jest przeznaczone do celów informacyjnych.

1. Właściwy organ państwa członkowskiego:

Nazwa: Ministero delle Politiche Agricole e Forestali

Adres: Via XX Settembre 20

00187 Roma RM

ITALIA

Telefon +39 0646655106

Faks +39 0646655306

E-mail: saco7@politicheagricole.gov.it

2. Grupa składająca wniosek:

Nazwa: Consorzio di tutela dell'olio extravergine d'oliva DOP Monti Iblei

Adres: c/o C.C.I.A.A. Piazza Libertà

97100 Ragusa RG

ITALIA

Telefon +39 0932247560

Faks +39 0932247560

E-mail: consorzio@montiblei.com

Skład: producenci/przetwórcy (X) inni ()

3. Rodzaj produktu:

1. Klasa. 1.5 - Oleje i tłuszcze (masło margaryna, oleje itp.) - Oliwa z oliwek "extra vergine"

4. Specyfikacja produktu:

(podsumowanie wymogów określonych w art. 4 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)

4.1. Nazwa produktu: "Monti Iblei"

4.2. Opis produktu:

Chronioną nazwę pochodzenia "Monti Iblei" uzupełnia się obowiązkowo jedną z następujących nazw geograficznych: "Monte Lauro", "Val d'Anapo", "Val Tellaro", "Frigintini", "Gulfi", "Valle dell'Irminio", "Calatino", "Trigona-Pancali"; ponadto spełnia ona następujące wymogi:

Oliwa z oliwek extra vergine chroniona nazwą pochodzenia "Monti Iblei" uzupełnioną nazwą geograficzną "Monte Lauro" musi na etapie pakowania posiadać następujące właściwości:

– barwa: zielona;

– zapach: zielonych owoców, średnio intensywny;

– smak: owocowy, średnio ostry;

– maksymalna całkowita kwasowość, wyrażona jako zawartość wagowa kwasu oleinowego, nie przekracza 0,5 grama na 100 gramów oliwy;

– liczba nadtlenkowa: ≤ 12 meq O2/kg;

– K232: ≤ 2,20;

– K270: ≤ 0,18;

– całkowita zawartość polifenoli: ≥ 120 ppm.

Chroniona nazwa pochodzenia "Monti Iblei" uzupełniona nazwą geograficzną "Monte Lauro" jest zastrzeżona dla oliwy z oliwek extra vergine uzyskiwanej z oliwek odmiany "Tonda Iblea", które stanowią co najmniej 90 % oliwek znajdujących się w gajach oliwnych. Można również stosować inne odmiany, pod warunkiem że ich ilość nie przekracza 10 %.

Oliwa z oliwek extra vergine chroniona nazwą pochodzenia "Monti Iblei" uzupełnioną nazwą geograficzną "Val d'Anapo" musi na etapie pakowania posiadać następujące właściwości:

– barwa: zielona;

– zapach: zielonych owoców, delikatny;

– smak: owocowy, lekko ostry;

– maksymalna całkowita kwasowość, wyrażona jako zawartość wagowa kwasu oleinowego, nie przekracza 0,5 grama na 100 gramów oliwy;

– liczba nadtlenkowa: ≤ 12 meq O2/kg;

– K232: ≤ 2,20;

– K270: ≤ 0,18;

– całkowita zawartość polifenoli: ≥ 120 ppm.

Chroniona nazwa pochodzenia "Monti Iblei" uzupełniona nazwą geograficzną "Val d'Anapo" jest zastrzeżona dla oliwy z oliwek extra vergine uzyskiwanej z oliwek odmiany "Tonda Iblea", które stanowią co najmniej 60 % oliwek znajdujących się w gajach oliwnych. Można również stosować inne odmiany, pod warunkiem że ich ilość nie przekracza 40 %.

Oliwa z oliwek extra vergine chroniona nazwą pochodzenia "Monti Iblei" uzupełnioną nazwą geograficzną "Val Tellaro" musi na etapie pakowania posiadać następujące właściwości:

– barwa: zielona;

– zapach: zielonych owoców, średnio intensywny;

– smak: owocowy, średnio ostry;

– maksymalna całkowita kwasowość, wyrażona jako zawartość wagowa kwasu oleinowego, nie przekracza 0,5 grama na 100 gramów oliwy;

– liczba nadtlenkowa: ≤ 12 meq O2/kg;

– K232: ≤ 2,20;

– K270: ≤ 0,18;

– całkowita zawartość polifenoli: ≥ 120 ppm.

Chroniona nazwa pochodzenia "Monti Iblei" uzupełniona nazwą geograficzną "Val Tellaro" jest zastrzeżona dla oliwy z oliwek extra vergine uzyskiwanej z oliwek odmiany "Moresca", które stanowią co najmniej 70 % oliwek znajdujących się w gajach oliwnych. Można również stosować inne odmiany, pod warunkiem że ich ilość nie przekracza 30 %.

Oliwa z oliwek extra vergine chroniona nazwą pochodzenia "Monti Iblei" uzupełnioną nazwą geograficzną "Frigintini" musi na etapie pakowania posiadać następujące właściwości:

– barwa: zielona;

– zapach: zielonych owoców, intensywny;

– smak: owocowy, średnio ostry;

– maksymalna całkowita kwasowość, wyrażona jako zawartość wagowa kwasu oleinowego, nie przekracza 0,5 grama na 100 gramów oliwy;

– liczba nadtlenkowa: ≤ 12 meq O2/kg;

– K232: ≤ 2,20;

– K270: ≤ 0,18;

– całkowita zawartość polifenoli: ≥ 120 ppm.

Chroniona nazwa pochodzenia "Monti Iblei" uzupełniona nazwą geograficzną "Frigintini" jest zastrzeżona dla oliwy z oliwek extra vergine uzyskiwanej z oliwek odmiany "Moresca", które stanowią co najmniej 60 % oliwek znajdujących się w gajach oliwnych. Można również stosować inne odmiany, pod warunkiem że ich ilość nie przekracza 40 %.

Oliwa z oliwek extra vergine chroniona nazwą pochodzenia "Monti Iblei" uzupełnioną nazwą geograficzną "Gulfi" musi na etapie pakowania posiadać następujące właściwości:

– barwa: zielona;

– zapach: zielonych owoców, intensywny;

– smak: owocowy, średnio ostry

– maksymalna całkowita kwasowość, wyrażona jako zawartość wagowa kwasu oleinowego, nie przekracza 0,5 grama na 100 gramów oliwy;

– liczba nadtlenkowa: ≤ 12 meq O2/kg;

– K232: ≤ 2,20;

– K270: ≤ 0,18;

– całkowita zawartość polifenoli: ≥ 120 ppm.

Chroniona nazwa pochodzenia "Monti Iblei" uzupełniona nazwą geograficzną "Gulfi" jest zastrzeżona dla oliwy z oliwek extra vergine uzyskiwanej z oliwek odmiany "Tonda Iblea", które stanowią co najmniej 90 % oliwek znajdujących się w gajach oliwnych. Można również stosować inne odmiany, pod warunkiem że ich ilość nie przekracza 10 %.

Oliwa z oliwek extra vergine chroniona nazwą pochodzenia "Monti Iblei" uzupełnioną nazwą geograficzną "Valle dell'Irminio" musi na etapie pakowania posiadać następujące właściwości:

– barwa: zielona;

– zapach: zielonych owoców, delikatny;

– smak: owocowy, lekko ostry;

– maksymalna całkowita kwasowość, wyrażona jako zawartość wagowa kwasu oleinowego, nie przekracza 0,65 grama na 100 gramów oliwy;

– liczba nadtlenkowa: ≤ 12 meq O2/kg;

– K232: ≤ 2,20;

– K270: ≤ 0,18;

– całkowita zawartość polifenoli: ≥ 120 ppm.

Chroniona nazwa pochodzenia "Monti Iblei" uzupełniona nazwą geograficzną "Valle dell'Irminio" jest zastrzeżona dla oliwy z oliwek extra vergine uzyskiwanej z oliwek odmiany "Moresca", które stanowią co najmniej 60 % oliwek znajdujących się w gajach oliwnych. Można również stosować inne odmiany, pod warunkiem że ich ilość nie przekracza 40 %.

Oliwa z oliwek extra vergine chroniona nazwą pochodzenia "Monti Iblei" uzupełnioną nazwą geograficzną "Calatino" musi na etapie pakowania posiadać następujące właściwości:

– barwa: zielona;

– zapach: zielonych owoców, delikatny;

– smak: owocowy, lekko ostry;

– maksymalna całkowita kwasowość, wyrażona jako zawartość wagowa kwasu oleinowego, nie przekracza 0,6 grama na 100 gramów oliwy;

– liczba nadtlenkowa: ≤ 12 meq O2/kg;

– K232: ≤ 2,20;

– K270: ≤ 0,18;

– całkowita zawartość polifenoli: ≥ 120 ppm.

Chroniona nazwa pochodzenia "Monti Iblei" uzupełniona nazwą geograficzną "Calatino" jest zastrzeżona dla oliwy z oliwek extra vergine uzyskiwanej z oliwek odmiany "Tonda Iblea", które stanowią co najmniej 60 % oliwek znajdujących się w gajach oliwnych. Można również stosować inne odmiany, pod warunkiem że ich ilość nie przekracza 40 %.

Oliwa z oliwek extra vergine chroniona nazwą pochodzenia "Monti Iblei" uzupełnioną nazwą geograficzną "Trigona-Pancali", do której dodano obszar gminy Militello in Val di Catania, musi na etapie pakowania posiadać następujące właściwości:

– barwa: zielona;

– zapach: zielonych owoców, średnio intensywny;

– smak: owocowy, lekko ostry;

– maksymalna całkowita kwasowość, wyrażona jako zawartość wagowa kwasu oleinowego, nie przekracza 0,5 grama na 100 gramów oliwy;

– liczba nadtlenkowa: ≤ 12 meq O2/kg;

– K232: ≤ 2,20;

– K270: ≤ 0,18;

– całkowita zawartość polifenoli: ≥ 120 ppm.

Chroniona nazwa pochodzenia "Monti Iblei" uzupełniona nazwą geograficzną "Trigona-Pancali" jest zastrzeżona dla oliwy z oliwek extra vergine uzyskiwanej z oliwek odmiany "Nocellara Etnea", które stanowią co najmniej 60 % oliwek znajdujących się w gajach oliwnych. Można również stosować inne odmiany, pod warunkiem że ich ilość nie przekracza 40 %.

4.3. Obszar geograficzny:

Obszar produkcji oliwy objętej chronioną nazwą pochodzenia "Monti Iblei" znajduje się na obszarze administracyjnym gmin prowincji Katania, Ragusa i Syrakuzy, w regionie Sycylii.

4.4. Dowód pochodzenia:

Identyfikowalność jest zagwarantowana dzięki kontrolom przeprowadzanym przez organ kontrolny na każdym etapie łańcucha produkcji zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 510/2006.

4.5. Metoda produkcji:

Należy stosować formy uprawy i systemy przycinania drzew, które są stosowane tradycyjnie, a w każdym razie takie, które nie powodują zmiany właściwości oliwek, z których uzyskiwana jest oliwa. Ochrona fitosanitarna gajów oliwnych przeznaczonych do produkcji oliwy z oliwek extra vergine objętej CHNP musi być przeprowadzana zgodnie z zasadami określonymi w programach racjonalnego zwalczania szkodników. Oliwa z oliwek extra vergine objęta chronioną nazwą pochodzenia "Monti Iblei" jest uzyskiwana ze zdrowych oliwek zbieranych na początku okresu dojrzewania owocu do dnia 15 stycznia każdego roku. Oliwki zbiera się bezpośrednio z drzew oliwnych, ręcznie lub mechanicznie. Maksymalna wydajność produkcji oliwek z drzew oliwnych przeznaczonych do produkcji oliwy z oliwek extra vergine objętej CHNP nie może przekraczać 10.000 kg z hektara w przypadku plantacji intensywnych. Wydajność produkcji oliwy nie może przekraczać 18 %. Czynności polegające na wytłaczaniu oliwy z oliwek extra vergine chronionej nazwą pochodzenia "Monti Iblei" uzupełnioną odpowiednią nazwą geograficzną, a także czynności pakowania oliwy z oliwek objętej CHNP "Monti Iblei" muszą mieć miejsce w granicach obszaru produkcji określonego w pkt 4.3. Czynności wytłaczania przeprowadza się w ciągu dwóch dni od zbioru. Wytłaczanie oliwy odbywa się wyłącznie w ramach procesów mechanicznych i fizycznych pozwalających na uzyskanie oliwy, która w możliwie najwierniejszy sposób odzwierciedla oryginalne szczególne właściwości owoców. Oliwa z oliwek extra vergine "Monti Iblei" musi być wprowadzana do obrotu w pojemnikach ze szkła lub z białej blachy, których pojemność nie przekracza 5 litrów.

4.6. Związek z obszarem geograficznym:

Uprawa oliwek jest bardzo ważnym sektorem produkcji w tym regionie. Najważniejszą odmianą jest "Tonda Iblea", nazywana również "Cetrala", "Prunara", "Abbunara" i "Tunna", która jest typowa dla wskazanego obszaru geograficznego (umiarkowanie odporna na działanie czynników chorobotwórczych i doskonale dostosowana do gleb wysokiego wapiennego płaskowyżu Monti Iblei) i której owoce są również wykorzystywane do produkcji oliwek stołowych. Stosowane są również inne lokalne odmiany, a mianowicie "Moresca" i "Nocellara Etnea". Obok gajów oliwnych składających się ze stuletnich drzew oliwnych w ostatnim czasie pojawiły się nowe plantacje z innymi odmianami, których kształt naśladuje kształt poprzedników i które są uprawiane w formie kulistej, co pozwala chronić je przed dominującymi wiatrami. Używanie oliwy produkowanej w tym regionie przez konsumentów zarówno lokalnych, jak i krajowych, ma długą tradycję. Za właściwe uważa się tylko te gaje oliwne, które znajdują się na wysokości 80-700 metrów. Muszą one znajdować się w dolinach, które przeplatają wysoki płaskowyż Monti Iblei i posiadają glebę krzemionkową, zawierającą pokłady wulkaniczne. Produkowana oliwa ma owocowy smak o średniej intensywności ze słodkim akcentem i jest lekko ostra. Należy zauważyć, że masyw Monti Iblei charakteryzuje się szczególnymi wahaniami temperatur dziennych i nocnych, co stanowi szczególnie istotny czynnik, jeśli chodzi o określanie specyfiki produktów rolnych. Trzeba wiedzieć, że Sycylia, wyspa, której dawne tradycje sięgają pierwszych kolonii grecko-rzymskich, z biegiem czasu umocniła charakterystyczne zwyczaje Wielkiej Grecji. Ten kluczowy element kulturowy w połączeniu z trudnościami komunikacyjnymi na przestrzeni stuleci pozwolił zachować w nienaruszonej postaci szczególne cechy każdej osady miejskiej, wokół której skupiają się grupy ludności powstałe na tym dokładnie wydzielonym obszarze geograficznym. Nawet jeśli mamy tu do czynienia z bardzo jednolitymi warunkami klimatycznymi i obszarowymi, nie sposób nie zauważyć istnienia tradycji przekazywanych z biegiem czasu i historii. Z tego właśnie względu nazwa pochodzenia "Monti Iblei" obejmuje na swoim obszarze geograficznym obszary powiązane z osadami ludzkimi, o których wspomniano powyżej i które z biegiem czasu stały się ich wyznacznikiem. Są to następujące obszary: "Monti Iblei Monte Lauro", "Monti Iblei Val d'Anapo", "Monti Iblei Val Tellaro", "Monti Iblei Frigintini", "Monti Iblei Gulfi", "Monti Iblei Valle dell'Irminio", "Monti Iblei Calatino" i "Monti Iblei Trigona Pancali", który obejmuje również obszar gminy Militello in Val di Catania. Już samo wyliczenie tych dodatkowych nazw geograficznych wyraźnie wskazuje na istnienie tradycji pielęgnowanych przez mieszkańców w poszczególnych dolinach, które są częścią masywu Monti Iblei. Doliny te, choć blisko położone pod względem geograficznym, zachowały niezwykłą specyfikę pod względem działalności i cech mieszkańców. Nieuwzględnienie tej sytuacji prowadziłoby do istotnego zniekształcenia głębokiego sensu tradycji kulturowej i ludzkiej. Oliwy z wymienionych wyżej dolin wykazują jednak minimalne różnice organoleptyczne, które są w stanie dostrzec jedynie wyspecjalizowani degustatorzy.

4.7. Organ kontrolny:

Nazwa: Agroqualità

Adres: Piazza G. Marconi 25

00144 Roma RM

ITALIA

Telefon -

Faks -

E-mail: -

4.8. Etykietowanie:

Chronionej nazwie pochodzenia "Monti Iblei" nie mogą towarzyszyć inne określenia, w szczególności przymiotniki: "fine" (wyborowa), "scelto" (pierwszej jakości), "selezionato" (wyselekcjonowana), "superiore" (najlepsza). Stosowanie zgodnie z prawdą nazwisk, nazw spółek, znaków towarowych jest dozwolone, pod warunkiem że nie mają one charakteru reklamowego i nie dają możliwości wprowadzenia konsumenta w błąd.

Stosowanie nazw gospodarstw, posiadłości, farm oraz wskazywanie na pakowanie w gospodarstwie lub przedsiębiorstwie zajmującym się uprawą oliwek, które znajduje się na obszarze produkcji, jest dozwolone tylko, jeżeli produkt uzyskano wyłącznie z oliwek zebranych w gajach oliwnych tego gospodarstwa.

Każda nazwa geograficzna wymieniona w pkt 4.2 musi zostać wpisana na etykiecie w rozmiarze nie większym niż rozmiar czcionki zastosowanej do wpisania chronionej nazwy pochodzenia "Monti Iblei".

Chroniona nazwa pochodzenia musi być umieszczona na etykiecie czytelną i nieusuwalną czcionką w kolorze mocno kontrastującym z kolorem tła etykiety i w taki sposób, aby wyraźnie odróżniała się od pozostałych informacji umieszczonych na etykiecie.

Nazwa musi ponadto być zgodna z zadami etykietowania określonymi w obowiązujących przepisach. Dwa lata, na które rozciąga się okres produkcji oliwek, z których wytłacza się oliwę muszą być podane na etykiecie oprócz innych obowiązkowych informacji.

Zmiany w prawie

Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Nowy urlop dla rodziców wcześniaków coraz bliżej - rząd przyjął projekt ustawy

Rada Ministrów przyjęła we wtorek przygotowany w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej projekt ustawy wprowadzający nowe uprawnienie – uzupełniający urlop macierzyński dla rodziców wcześniaków i rodziców dzieci urodzonych w terminie, ale wymagających dłuższej hospitalizacji po urodzeniu. Wymiar uzupełniającego urlopu macierzyńskiego będzie wynosił odpowiednio do 8 albo do 15 tygodni.

Grażyna J. Leśniak 29.10.2024
Na zwolnieniu w jednej pracy, w drugiej - w pełni sił i... płacy

Przebywanie na zwolnieniu lekarskim w jednej pracy nie wykluczy już możliwości wykonywania pracy i pobierania za nią wynagrodzenia w innej firmie czy firmach. Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej przygotowało właśnie projekt ustawy, który ma wprowadzić też m.in. definicję pracy zarobkowej - nie będzie nią podpisanie w czasie choroby firmowych dokumentów i nie spowoduje to utraty świadczeń. Zwolnienie lekarskie będzie mogło przewidywać miejsce pobytu w innym państwie. To rewolucyjne zmiany. Zdaniem prawników, te propozycje mają sens, nawet jeśli znajdą się tacy, którzy będą chcieli nadużywać nowych przepisów.

Beata Dązbłaż 29.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2009.198.23

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku w sprawie zmian zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.
Data aktu: 22/08/2009
Data ogłoszenia: 22/08/2009