Publikacja wniosku w sprawie zmian zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych(2009/C 198/06)
(Dz.U.UE C z dnia 22 sierpnia 2009 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006. Oświadczenia o sprzeciwie muszą wpłynąć do Komisji w terminie sześciu miesięcy od daty niniejszej publikacji.
WNIOSEK W SPRAWIE ZMIAN
ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006
Wniosek w sprawie zmian składany na podstawie art. 9
"MONTI IBLEI"
NR WE: IT-PDO-0117-1521-07.06.2005
CHOG () CHNP (X)
1. Nagłówek w specyfikacji produktu, którego dotyczy zmiana:
– [ ] Nazwa produktu
– [X] Opis produktu
– [X] Obszar geograficzny
– [ ] Dowód pochodzenia
– [ ] Metoda produkcji
– [ ] Związek
– [X] Etykietowanie
– [ ] Wymogi krajowe
– [ ] Inne [określić jakie]
2. Rodzaj zmian:
– [ ] Zmiana jednolitego dokumentu lub arkusza streszczenia
– [X] Zmiana specyfikacji zarejestrowanej CHNP lub zarejestrowanego CHOG, w odniesieniu do których nie opublikowano ani jednolitego dokumentu, ani streszczenia
– [ ] Zmiana specyfikacji niewymagająca zmian w opublikowanym jednolitym dokumencie (art. 9 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)
– [ ] Tymczasowa zmiana specyfikacji wynikająca z wprowadzenia obowiązkowych środków sanitarnych lub fitosanitarnych przez władze publiczne (art. 9 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)
3. Zmiana (zmiany):
3.1. Opis produktu:
Cechy charakterystyczne produktu końcowego są obecnie lepiej opisane. Usunięto także wszystkie odniesienia do dawnych, nieaktualnych norm wspólnej organizacji rynku oliwy z oliwek. Dodano obiektywne parametry, jeśli chodzi o właściwości chemiczne i fizykochemiczne, w celu ulepszenia zarówno oznaczenia, jak i opisu produktu końcowego w związku z wprowadzaniem do obrotu.
3.2. Obszar geograficzny:
Dodano terytorium gminy Militello in Val di Catania, które przylega do obszaru produkcji i charakteryzuje się takimi samymi warunkami glebowymi i klimatycznymi oraz tą samą tradycją, lecz która nie została włączona do pierwotnego obszaru geograficznego CHNP przy pierwszym wniosku o rejestrację wyłącznie przez omyłkę. Pozwala to na uwzględnienie uprawnionych wniosków producentów gminy Militello in Val di Catania szczycącej się wielowiekowym wyspecjalizowaniem i równie długą tradycją uprawy oliwek, które, jak potwierdzają historycy, sięgają co najmniej XV w. Począwszy od XVII w., jak wykazali historycy, rozległy obszar gajów oliwnych i jakość uzyskiwanej w nich oliwy uczyniły z Militello jeden z najbardziej renomowanych sycylijskich ośrodków produkcji.
Gmina Militello in Val di Catania jest częścią podobszaru produkcji oliwy "Monti Iblei", który jest oznaczony nazwą geograficzną "Trigona-Pancali".
3.3. Etykietowanie:
Art. 7 ust. 9 specyfikacji zastępuje się następującym zdaniem: "Dwa lata, na które rozciąga się okres produkcji oliwek, z których wytłacza się oliwę, muszą być podane na etykiecie oprócz innych obowiązkowych informacji". Powyższe zdanie umieszcza się również w pkt 4.8 streszczenia. Zmiana ta pozwala na dokładniejsze określenie okresu produkcji.
STRESZCZENIE
ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006
"MONTI IBLEI"
NR WE: IT-PDO-0117-1521-07.06.2005
CHNP (X) CHOG ()
Niniejsze streszczenie zawiera główne elementy specyfikacji produktu i jest przeznaczone do celów informacyjnych.
1. Właściwy organ państwa członkowskiego:
Nazwa: Ministero delle Politiche Agricole e Forestali
Adres: Via XX Settembre 20
00187 Roma RM
ITALIA
Telefon +39 0646655106
Faks +39 0646655306
E-mail: saco7@politicheagricole.gov.it
2. Grupa składająca wniosek:
Nazwa: Consorzio di tutela dell'olio extravergine d'oliva DOP Monti Iblei
Adres: c/o C.C.I.A.A. Piazza Libertà
97100 Ragusa RG
ITALIA
Telefon +39 0932247560
Faks +39 0932247560
E-mail: consorzio@montiblei.com
Skład: producenci/przetwórcy (X) inni ()
3. Rodzaj produktu:
1. Klasa. 1.5 - Oleje i tłuszcze (masło margaryna, oleje itp.) - Oliwa z oliwek "extra vergine"
4. Specyfikacja produktu:
(podsumowanie wymogów określonych w art. 4 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)
4.1. Nazwa produktu: "Monti Iblei"
4.2. Opis produktu:
Chronioną nazwę pochodzenia "Monti Iblei" uzupełnia się obowiązkowo jedną z następujących nazw geograficznych: "Monte Lauro", "Val d'Anapo", "Val Tellaro", "Frigintini", "Gulfi", "Valle dell'Irminio", "Calatino", "Trigona-Pancali"; ponadto spełnia ona następujące wymogi:
Oliwa z oliwek extra vergine chroniona nazwą pochodzenia "Monti Iblei" uzupełnioną nazwą geograficzną "Monte Lauro" musi na etapie pakowania posiadać następujące właściwości:
– barwa: zielona;
– zapach: zielonych owoców, średnio intensywny;
– smak: owocowy, średnio ostry;
– maksymalna całkowita kwasowość, wyrażona jako zawartość wagowa kwasu oleinowego, nie przekracza 0,5 grama na 100 gramów oliwy;
– liczba nadtlenkowa: ≤ 12 meq O2/kg;
– K232: ≤ 2,20;
– K270: ≤ 0,18;
– całkowita zawartość polifenoli: ≥ 120 ppm.
Chroniona nazwa pochodzenia "Monti Iblei" uzupełniona nazwą geograficzną "Monte Lauro" jest zastrzeżona dla oliwy z oliwek extra vergine uzyskiwanej z oliwek odmiany "Tonda Iblea", które stanowią co najmniej 90 % oliwek znajdujących się w gajach oliwnych. Można również stosować inne odmiany, pod warunkiem że ich ilość nie przekracza 10 %.
Oliwa z oliwek extra vergine chroniona nazwą pochodzenia "Monti Iblei" uzupełnioną nazwą geograficzną "Val d'Anapo" musi na etapie pakowania posiadać następujące właściwości:
– barwa: zielona;
– zapach: zielonych owoców, delikatny;
– smak: owocowy, lekko ostry;
– maksymalna całkowita kwasowość, wyrażona jako zawartość wagowa kwasu oleinowego, nie przekracza 0,5 grama na 100 gramów oliwy;
– liczba nadtlenkowa: ≤ 12 meq O2/kg;
– K232: ≤ 2,20;
– K270: ≤ 0,18;
– całkowita zawartość polifenoli: ≥ 120 ppm.
Chroniona nazwa pochodzenia "Monti Iblei" uzupełniona nazwą geograficzną "Val d'Anapo" jest zastrzeżona dla oliwy z oliwek extra vergine uzyskiwanej z oliwek odmiany "Tonda Iblea", które stanowią co najmniej 60 % oliwek znajdujących się w gajach oliwnych. Można również stosować inne odmiany, pod warunkiem że ich ilość nie przekracza 40 %.
Oliwa z oliwek extra vergine chroniona nazwą pochodzenia "Monti Iblei" uzupełnioną nazwą geograficzną "Val Tellaro" musi na etapie pakowania posiadać następujące właściwości:
– barwa: zielona;
– zapach: zielonych owoców, średnio intensywny;
– smak: owocowy, średnio ostry;
– maksymalna całkowita kwasowość, wyrażona jako zawartość wagowa kwasu oleinowego, nie przekracza 0,5 grama na 100 gramów oliwy;
– liczba nadtlenkowa: ≤ 12 meq O2/kg;
– K232: ≤ 2,20;
– K270: ≤ 0,18;
– całkowita zawartość polifenoli: ≥ 120 ppm.
Chroniona nazwa pochodzenia "Monti Iblei" uzupełniona nazwą geograficzną "Val Tellaro" jest zastrzeżona dla oliwy z oliwek extra vergine uzyskiwanej z oliwek odmiany "Moresca", które stanowią co najmniej 70 % oliwek znajdujących się w gajach oliwnych. Można również stosować inne odmiany, pod warunkiem że ich ilość nie przekracza 30 %.
Oliwa z oliwek extra vergine chroniona nazwą pochodzenia "Monti Iblei" uzupełnioną nazwą geograficzną "Frigintini" musi na etapie pakowania posiadać następujące właściwości:
– barwa: zielona;
– zapach: zielonych owoców, intensywny;
– smak: owocowy, średnio ostry;
– maksymalna całkowita kwasowość, wyrażona jako zawartość wagowa kwasu oleinowego, nie przekracza 0,5 grama na 100 gramów oliwy;
– liczba nadtlenkowa: ≤ 12 meq O2/kg;
– K232: ≤ 2,20;
– K270: ≤ 0,18;
– całkowita zawartość polifenoli: ≥ 120 ppm.
Chroniona nazwa pochodzenia "Monti Iblei" uzupełniona nazwą geograficzną "Frigintini" jest zastrzeżona dla oliwy z oliwek extra vergine uzyskiwanej z oliwek odmiany "Moresca", które stanowią co najmniej 60 % oliwek znajdujących się w gajach oliwnych. Można również stosować inne odmiany, pod warunkiem że ich ilość nie przekracza 40 %.
Oliwa z oliwek extra vergine chroniona nazwą pochodzenia "Monti Iblei" uzupełnioną nazwą geograficzną "Gulfi" musi na etapie pakowania posiadać następujące właściwości:
– barwa: zielona;
– zapach: zielonych owoców, intensywny;
– smak: owocowy, średnio ostry
– maksymalna całkowita kwasowość, wyrażona jako zawartość wagowa kwasu oleinowego, nie przekracza 0,5 grama na 100 gramów oliwy;
– liczba nadtlenkowa: ≤ 12 meq O2/kg;
– K232: ≤ 2,20;
– K270: ≤ 0,18;
– całkowita zawartość polifenoli: ≥ 120 ppm.
Chroniona nazwa pochodzenia "Monti Iblei" uzupełniona nazwą geograficzną "Gulfi" jest zastrzeżona dla oliwy z oliwek extra vergine uzyskiwanej z oliwek odmiany "Tonda Iblea", które stanowią co najmniej 90 % oliwek znajdujących się w gajach oliwnych. Można również stosować inne odmiany, pod warunkiem że ich ilość nie przekracza 10 %.
Oliwa z oliwek extra vergine chroniona nazwą pochodzenia "Monti Iblei" uzupełnioną nazwą geograficzną "Valle dell'Irminio" musi na etapie pakowania posiadać następujące właściwości:
– barwa: zielona;
– zapach: zielonych owoców, delikatny;
– smak: owocowy, lekko ostry;
– maksymalna całkowita kwasowość, wyrażona jako zawartość wagowa kwasu oleinowego, nie przekracza 0,65 grama na 100 gramów oliwy;
– liczba nadtlenkowa: ≤ 12 meq O2/kg;
– K232: ≤ 2,20;
– K270: ≤ 0,18;
– całkowita zawartość polifenoli: ≥ 120 ppm.
Chroniona nazwa pochodzenia "Monti Iblei" uzupełniona nazwą geograficzną "Valle dell'Irminio" jest zastrzeżona dla oliwy z oliwek extra vergine uzyskiwanej z oliwek odmiany "Moresca", które stanowią co najmniej 60 % oliwek znajdujących się w gajach oliwnych. Można również stosować inne odmiany, pod warunkiem że ich ilość nie przekracza 40 %.
Oliwa z oliwek extra vergine chroniona nazwą pochodzenia "Monti Iblei" uzupełnioną nazwą geograficzną "Calatino" musi na etapie pakowania posiadać następujące właściwości:
– barwa: zielona;
– zapach: zielonych owoców, delikatny;
– smak: owocowy, lekko ostry;
– maksymalna całkowita kwasowość, wyrażona jako zawartość wagowa kwasu oleinowego, nie przekracza 0,6 grama na 100 gramów oliwy;
– liczba nadtlenkowa: ≤ 12 meq O2/kg;
– K232: ≤ 2,20;
– K270: ≤ 0,18;
– całkowita zawartość polifenoli: ≥ 120 ppm.
Chroniona nazwa pochodzenia "Monti Iblei" uzupełniona nazwą geograficzną "Calatino" jest zastrzeżona dla oliwy z oliwek extra vergine uzyskiwanej z oliwek odmiany "Tonda Iblea", które stanowią co najmniej 60 % oliwek znajdujących się w gajach oliwnych. Można również stosować inne odmiany, pod warunkiem że ich ilość nie przekracza 40 %.
Oliwa z oliwek extra vergine chroniona nazwą pochodzenia "Monti Iblei" uzupełnioną nazwą geograficzną "Trigona-Pancali", do której dodano obszar gminy Militello in Val di Catania, musi na etapie pakowania posiadać następujące właściwości:
– barwa: zielona;
– zapach: zielonych owoców, średnio intensywny;
– smak: owocowy, lekko ostry;
– maksymalna całkowita kwasowość, wyrażona jako zawartość wagowa kwasu oleinowego, nie przekracza 0,5 grama na 100 gramów oliwy;
– liczba nadtlenkowa: ≤ 12 meq O2/kg;
– K232: ≤ 2,20;
– K270: ≤ 0,18;
– całkowita zawartość polifenoli: ≥ 120 ppm.
Chroniona nazwa pochodzenia "Monti Iblei" uzupełniona nazwą geograficzną "Trigona-Pancali" jest zastrzeżona dla oliwy z oliwek extra vergine uzyskiwanej z oliwek odmiany "Nocellara Etnea", które stanowią co najmniej 60 % oliwek znajdujących się w gajach oliwnych. Można również stosować inne odmiany, pod warunkiem że ich ilość nie przekracza 40 %.
4.3. Obszar geograficzny:
Obszar produkcji oliwy objętej chronioną nazwą pochodzenia "Monti Iblei" znajduje się na obszarze administracyjnym gmin prowincji Katania, Ragusa i Syrakuzy, w regionie Sycylii.
4.4. Dowód pochodzenia:
Identyfikowalność jest zagwarantowana dzięki kontrolom przeprowadzanym przez organ kontrolny na każdym etapie łańcucha produkcji zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 510/2006.
4.5. Metoda produkcji:
Należy stosować formy uprawy i systemy przycinania drzew, które są stosowane tradycyjnie, a w każdym razie takie, które nie powodują zmiany właściwości oliwek, z których uzyskiwana jest oliwa. Ochrona fitosanitarna gajów oliwnych przeznaczonych do produkcji oliwy z oliwek extra vergine objętej CHNP musi być przeprowadzana zgodnie z zasadami określonymi w programach racjonalnego zwalczania szkodników. Oliwa z oliwek extra vergine objęta chronioną nazwą pochodzenia "Monti Iblei" jest uzyskiwana ze zdrowych oliwek zbieranych na początku okresu dojrzewania owocu do dnia 15 stycznia każdego roku. Oliwki zbiera się bezpośrednio z drzew oliwnych, ręcznie lub mechanicznie. Maksymalna wydajność produkcji oliwek z drzew oliwnych przeznaczonych do produkcji oliwy z oliwek extra vergine objętej CHNP nie może przekraczać 10.000 kg z hektara w przypadku plantacji intensywnych. Wydajność produkcji oliwy nie może przekraczać 18 %. Czynności polegające na wytłaczaniu oliwy z oliwek extra vergine chronionej nazwą pochodzenia "Monti Iblei" uzupełnioną odpowiednią nazwą geograficzną, a także czynności pakowania oliwy z oliwek objętej CHNP "Monti Iblei" muszą mieć miejsce w granicach obszaru produkcji określonego w pkt 4.3. Czynności wytłaczania przeprowadza się w ciągu dwóch dni od zbioru. Wytłaczanie oliwy odbywa się wyłącznie w ramach procesów mechanicznych i fizycznych pozwalających na uzyskanie oliwy, która w możliwie najwierniejszy sposób odzwierciedla oryginalne szczególne właściwości owoców. Oliwa z oliwek extra vergine "Monti Iblei" musi być wprowadzana do obrotu w pojemnikach ze szkła lub z białej blachy, których pojemność nie przekracza 5 litrów.
4.6. Związek z obszarem geograficznym:
Uprawa oliwek jest bardzo ważnym sektorem produkcji w tym regionie. Najważniejszą odmianą jest "Tonda Iblea", nazywana również "Cetrala", "Prunara", "Abbunara" i "Tunna", która jest typowa dla wskazanego obszaru geograficznego (umiarkowanie odporna na działanie czynników chorobotwórczych i doskonale dostosowana do gleb wysokiego wapiennego płaskowyżu Monti Iblei) i której owoce są również wykorzystywane do produkcji oliwek stołowych. Stosowane są również inne lokalne odmiany, a mianowicie "Moresca" i "Nocellara Etnea". Obok gajów oliwnych składających się ze stuletnich drzew oliwnych w ostatnim czasie pojawiły się nowe plantacje z innymi odmianami, których kształt naśladuje kształt poprzedników i które są uprawiane w formie kulistej, co pozwala chronić je przed dominującymi wiatrami. Używanie oliwy produkowanej w tym regionie przez konsumentów zarówno lokalnych, jak i krajowych, ma długą tradycję. Za właściwe uważa się tylko te gaje oliwne, które znajdują się na wysokości 80-700 metrów. Muszą one znajdować się w dolinach, które przeplatają wysoki płaskowyż Monti Iblei i posiadają glebę krzemionkową, zawierającą pokłady wulkaniczne. Produkowana oliwa ma owocowy smak o średniej intensywności ze słodkim akcentem i jest lekko ostra. Należy zauważyć, że masyw Monti Iblei charakteryzuje się szczególnymi wahaniami temperatur dziennych i nocnych, co stanowi szczególnie istotny czynnik, jeśli chodzi o określanie specyfiki produktów rolnych. Trzeba wiedzieć, że Sycylia, wyspa, której dawne tradycje sięgają pierwszych kolonii grecko-rzymskich, z biegiem czasu umocniła charakterystyczne zwyczaje Wielkiej Grecji. Ten kluczowy element kulturowy w połączeniu z trudnościami komunikacyjnymi na przestrzeni stuleci pozwolił zachować w nienaruszonej postaci szczególne cechy każdej osady miejskiej, wokół której skupiają się grupy ludności powstałe na tym dokładnie wydzielonym obszarze geograficznym. Nawet jeśli mamy tu do czynienia z bardzo jednolitymi warunkami klimatycznymi i obszarowymi, nie sposób nie zauważyć istnienia tradycji przekazywanych z biegiem czasu i historii. Z tego właśnie względu nazwa pochodzenia "Monti Iblei" obejmuje na swoim obszarze geograficznym obszary powiązane z osadami ludzkimi, o których wspomniano powyżej i które z biegiem czasu stały się ich wyznacznikiem. Są to następujące obszary: "Monti Iblei Monte Lauro", "Monti Iblei Val d'Anapo", "Monti Iblei Val Tellaro", "Monti Iblei Frigintini", "Monti Iblei Gulfi", "Monti Iblei Valle dell'Irminio", "Monti Iblei Calatino" i "Monti Iblei Trigona Pancali", który obejmuje również obszar gminy Militello in Val di Catania. Już samo wyliczenie tych dodatkowych nazw geograficznych wyraźnie wskazuje na istnienie tradycji pielęgnowanych przez mieszkańców w poszczególnych dolinach, które są częścią masywu Monti Iblei. Doliny te, choć blisko położone pod względem geograficznym, zachowały niezwykłą specyfikę pod względem działalności i cech mieszkańców. Nieuwzględnienie tej sytuacji prowadziłoby do istotnego zniekształcenia głębokiego sensu tradycji kulturowej i ludzkiej. Oliwy z wymienionych wyżej dolin wykazują jednak minimalne różnice organoleptyczne, które są w stanie dostrzec jedynie wyspecjalizowani degustatorzy.
4.7. Organ kontrolny:
Nazwa: Agroqualità
Adres: Piazza G. Marconi 25
00144 Roma RM
ITALIA
Telefon -
Faks -
E-mail: -
4.8. Etykietowanie:
Chronionej nazwie pochodzenia "Monti Iblei" nie mogą towarzyszyć inne określenia, w szczególności przymiotniki: "fine" (wyborowa), "scelto" (pierwszej jakości), "selezionato" (wyselekcjonowana), "superiore" (najlepsza). Stosowanie zgodnie z prawdą nazwisk, nazw spółek, znaków towarowych jest dozwolone, pod warunkiem że nie mają one charakteru reklamowego i nie dają możliwości wprowadzenia konsumenta w błąd.
Stosowanie nazw gospodarstw, posiadłości, farm oraz wskazywanie na pakowanie w gospodarstwie lub przedsiębiorstwie zajmującym się uprawą oliwek, które znajduje się na obszarze produkcji, jest dozwolone tylko, jeżeli produkt uzyskano wyłącznie z oliwek zebranych w gajach oliwnych tego gospodarstwa.
Każda nazwa geograficzna wymieniona w pkt 4.2 musi zostać wpisana na etykiecie w rozmiarze nie większym niż rozmiar czcionki zastosowanej do wpisania chronionej nazwy pochodzenia "Monti Iblei".
Chroniona nazwa pochodzenia musi być umieszczona na etykiecie czytelną i nieusuwalną czcionką w kolorze mocno kontrastującym z kolorem tła etykiety i w taki sposób, aby wyraźnie odróżniała się od pozostałych informacji umieszczonych na etykiecie.
Nazwa musi ponadto być zgodna z zadami etykietowania określonymi w obowiązujących przepisach. Dwa lata, na które rozciąga się okres produkcji oliwek, z których wytłacza się oliwę muszą być podane na etykiecie oprócz innych obowiązkowych informacji.