(2009/C 198/06)
(Dz.U.UE C z dnia 22 sierpnia 2009 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006. Oświadczenia o sprzeciwie muszą wpłynąć do Komisji w terminie sześciu miesięcy od daty niniejszej publikacji.
WNIOSEK W SPRAWIE ZMIAN
ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006
Wniosek w sprawie zmian składany na podstawie art. 9
"MONTI IBLEI"
NR WE: IT-PDO-0117-1521-07.06.2005
CHOG () CHNP (X)
1. Nagłówek w specyfikacji produktu, którego dotyczy zmiana:
– [ ] Nazwa produktu
– [X] Opis produktu
– [X] Obszar geograficzny
– [ ] Dowód pochodzenia
– [ ] Metoda produkcji
– [ ] Związek
– [X] Etykietowanie
– [ ] Wymogi krajowe
– [ ] Inne [określić jakie]
2. Rodzaj zmian:
– [ ] Zmiana jednolitego dokumentu lub arkusza streszczenia
– [X] Zmiana specyfikacji zarejestrowanej CHNP lub zarejestrowanego CHOG, w odniesieniu do których nie opublikowano ani jednolitego dokumentu, ani streszczenia
– [ ] Zmiana specyfikacji niewymagająca zmian w opublikowanym jednolitym dokumencie (art. 9 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)
– [ ] Tymczasowa zmiana specyfikacji wynikająca z wprowadzenia obowiązkowych środków sanitarnych lub fitosanitarnych przez władze publiczne (art. 9 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)
3. Zmiana (zmiany):
3.1. Opis produktu:
Cechy charakterystyczne produktu końcowego są obecnie lepiej opisane. Usunięto także wszystkie odniesienia do dawnych, nieaktualnych norm wspólnej organizacji rynku oliwy z oliwek. Dodano obiektywne parametry, jeśli chodzi o właściwości chemiczne i fizykochemiczne, w celu ulepszenia zarówno oznaczenia, jak i opisu produktu końcowego w związku z wprowadzaniem do obrotu.
3.2. Obszar geograficzny:
Dodano terytorium gminy Militello in Val di Catania, które przylega do obszaru produkcji i charakteryzuje się takimi samymi warunkami glebowymi i klimatycznymi oraz tą samą tradycją, lecz która nie została włączona do pierwotnego obszaru geograficznego CHNP przy pierwszym wniosku o rejestrację wyłącznie przez omyłkę. Pozwala to na uwzględnienie uprawnionych wniosków producentów gminy Militello in Val di Catania szczycącej się wielowiekowym wyspecjalizowaniem i równie długą tradycją uprawy oliwek, które, jak potwierdzają historycy, sięgają co najmniej XV w. Począwszy od XVII w., jak wykazali historycy, rozległy obszar gajów oliwnych i jakość uzyskiwanej w nich oliwy uczyniły z Militello jeden z najbardziej renomowanych sycylijskich ośrodków produkcji.
Gmina Militello in Val di Catania jest częścią podobszaru produkcji oliwy "Monti Iblei", który jest oznaczony nazwą geograficzną "Trigona-Pancali".
3.3. Etykietowanie:
Art. 7 ust. 9 specyfikacji zastępuje się następującym zdaniem: "Dwa lata, na które rozciąga się okres produkcji oliwek, z których wytłacza się oliwę, muszą być podane na etykiecie oprócz innych obowiązkowych informacji". Powyższe zdanie umieszcza się również w pkt 4.8 streszczenia. Zmiana ta pozwala na dokładniejsze określenie okresu produkcji.
STRESZCZENIE
ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006
"MONTI IBLEI"
NR WE: IT-PDO-0117-1521-07.06.2005
CHNP (X) CHOG ()
Niniejsze streszczenie zawiera główne elementy specyfikacji produktu i jest przeznaczone do celów informacyjnych.
1. Właściwy organ państwa członkowskiego:
Nazwa: Ministero delle Politiche Agricole e Forestali
Adres: Via XX Settembre 20
00187 Roma RM
ITALIA
Telefon +39 0646655106
Faks +39 0646655306
E-mail: saco7@politicheagricole.gov.it
2. Grupa składająca wniosek:
Nazwa: Consorzio di tutela dell'olio extravergine d'oliva DOP Monti Iblei
Adres: c/o C.C.I.A.A. Piazza Libertà
97100 Ragusa RG
ITALIA
Telefon +39 0932247560
Faks +39 0932247560
E-mail: consorzio@montiblei.com
Skład: producenci/przetwórcy (X) inni ()
3. Rodzaj produktu:
1. Klasa. 1.5 - Oleje i tłuszcze (masło margaryna, oleje itp.) - Oliwa z oliwek "extra vergine"
4. Specyfikacja produktu:
(podsumowanie wymogów określonych w art. 4 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)
4.1. Nazwa produktu: "Monti Iblei"
4.2. Opis produktu:
Chronioną nazwę pochodzenia "Monti Iblei" uzupełnia się obowiązkowo jedną z następujących nazw geograficznych: "Monte Lauro", "Val d'Anapo", "Val Tellaro", "Frigintini", "Gulfi", "Valle dell'Irminio", "Calatino", "Trigona-Pancali"; ponadto spełnia ona następujące wymogi:
Oliwa z oliwek extra vergine chroniona nazwą pochodzenia "Monti Iblei" uzupełnioną nazwą geograficzną "Monte Lauro" musi na etapie pakowania posiadać następujące właściwości:
– barwa: zielona;
– zapach: zielonych owoców, średnio intensywny;
– smak: owocowy, średnio ostry;
– maksymalna całkowita kwasowość, wyrażona jako zawartość wagowa kwasu oleinowego, nie przekracza 0,5 grama na 100 gramów oliwy;
– liczba nadtlenkowa: ≤ 12 meq O2/kg;
– K232: ≤ 2,20;
– K270: ≤ 0,18;
– całkowita zawartość polifenoli: ≥ 120 ppm.
Chroniona nazwa pochodzenia "Monti Iblei" uzupełniona nazwą geograficzną "Monte Lauro" jest zastrzeżona dla oliwy z oliwek extra vergine uzyskiwanej z oliwek odmiany "Tonda Iblea", które stanowią co najmniej 90 % oliwek znajdujących się w gajach oliwnych. Można również stosować inne odmiany, pod warunkiem że ich ilość nie przekracza 10 %.
Oliwa z oliwek extra vergine chroniona nazwą pochodzenia "Monti Iblei" uzupełnioną nazwą geograficzną "Val d'Anapo" musi na etapie pakowania posiadać następujące właściwości:
– barwa: zielona;
– zapach: zielonych owoców, delikatny;
– smak: owocowy, lekko ostry;
– maksymalna całkowita kwasowość, wyrażona jako zawartość wagowa kwasu oleinowego, nie przekracza 0,5 grama na 100 gramów oliwy;
– liczba nadtlenkowa: ≤ 12 meq O2/kg;
– K232: ≤ 2,20;
– K270: ≤ 0,18;
– całkowita zawartość polifenoli: ≥ 120 ppm.
Chroniona nazwa pochodzenia "Monti Iblei" uzupełniona nazwą geograficzną "Val d'Anapo" jest zastrzeżona dla oliwy z oliwek extra vergine uzyskiwanej z oliwek odmiany "Tonda Iblea", które stanowią co najmniej 60 % oliwek znajdujących się w gajach oliwnych. Można również stosować inne odmiany, pod warunkiem że ich ilość nie przekracza 40 %.
Oliwa z oliwek extra vergine chroniona nazwą pochodzenia "Monti Iblei" uzupełnioną nazwą geograficzną "Val Tellaro" musi na etapie pakowania posiadać następujące właściwości:
– barwa: zielona;
– zapach: zielonych owoców, średnio intensywny;
– smak: owocowy, średnio ostry;
– maksymalna całkowita kwasowość, wyrażona jako zawartość wagowa kwasu oleinowego, nie przekracza 0,5 grama na 100 gramów oliwy;
– liczba nadtlenkowa: ≤ 12 meq O2/kg;
– K232: ≤ 2,20;
– K270: ≤ 0,18;
– całkowita zawartość polifenoli: ≥ 120 ppm.
Chroniona nazwa pochodzenia "Monti Iblei" uzupełniona nazwą geograficzną "Val Tellaro" jest zastrzeżona dla oliwy z oliwek extra vergine uzyskiwanej z oliwek odmiany "Moresca", które stanowią co najmniej 70 % oliwek znajdujących się w gajach oliwnych. Można również stosować inne odmiany, pod warunkiem że ich ilość nie przekracza 30 %.
Oliwa z oliwek extra vergine chroniona nazwą pochodzenia "Monti Iblei" uzupełnioną nazwą geograficzną "Frigintini" musi na etapie pakowania posiadać następujące właściwości:
– barwa: zielona;
– zapach: zielonych owoców, intensywny;
– smak: owocowy, średnio ostry;
– maksymalna całkowita kwasowość, wyrażona jako zawartość wagowa kwasu oleinowego, nie przekracza 0,5 grama na 100 gramów oliwy;
– liczba nadtlenkowa: ≤ 12 meq O2/kg;
– K232: ≤ 2,20;
– K270: ≤ 0,18;
– całkowita zawartość polifenoli: ≥ 120 ppm.
Chroniona nazwa pochodzenia "Monti Iblei" uzupełniona nazwą geograficzną "Frigintini" jest zastrzeżona dla oliwy z oliwek extra vergine uzyskiwanej z oliwek odmiany "Moresca", które stanowią co najmniej 60 % oliwek znajdujących się w gajach oliwnych. Można również stosować inne odmiany, pod warunkiem że ich ilość nie przekracza 40 %.
Oliwa z oliwek extra vergine chroniona nazwą pochodzenia "Monti Iblei" uzupełnioną nazwą geograficzną "Gulfi" musi na etapie pakowania posiadać następujące właściwości:
– barwa: zielona;
– zapach: zielonych owoców, intensywny;
– smak: owocowy, średnio ostry
– maksymalna całkowita kwasowość, wyrażona jako zawartość wagowa kwasu oleinowego, nie przekracza 0,5 grama na 100 gramów oliwy;
– liczba nadtlenkowa: ≤ 12 meq O2/kg;
– K232: ≤ 2,20;
– K270: ≤ 0,18;
– całkowita zawartość polifenoli: ≥ 120 ppm.
Chroniona nazwa pochodzenia "Monti Iblei" uzupełniona nazwą geograficzną "Gulfi" jest zastrzeżona dla oliwy z oliwek extra vergine uzyskiwanej z oliwek odmiany "Tonda Iblea", które stanowią co najmniej 90 % oliwek znajdujących się w gajach oliwnych. Można również stosować inne odmiany, pod warunkiem że ich ilość nie przekracza 10 %.
Oliwa z oliwek extra vergine chroniona nazwą pochodzenia "Monti Iblei" uzupełnioną nazwą geograficzną "Valle dell'Irminio" musi na etapie pakowania posiadać następujące właściwości:
– barwa: zielona;
– zapach: zielonych owoców, delikatny;
– smak: owocowy, lekko ostry;
– maksymalna całkowita kwasowość, wyrażona jako zawartość wagowa kwasu oleinowego, nie przekracza 0,65 grama na 100 gramów oliwy;
– liczba nadtlenkowa: ≤ 12 meq O2/kg;
– K232: ≤ 2,20;
– K270: ≤ 0,18;
– całkowita zawartość polifenoli: ≥ 120 ppm.
Chroniona nazwa pochodzenia "Monti Iblei" uzupełniona nazwą geograficzną "Valle dell'Irminio" jest zastrzeżona dla oliwy z oliwek extra vergine uzyskiwanej z oliwek odmiany "Moresca", które stanowią co najmniej 60 % oliwek znajdujących się w gajach oliwnych. Można również stosować inne odmiany, pod warunkiem że ich ilość nie przekracza 40 %.
Oliwa z oliwek extra vergine chroniona nazwą pochodzenia "Monti Iblei" uzupełnioną nazwą geograficzną "Calatino" musi na etapie pakowania posiadać następujące właściwości:
– barwa: zielona;
– zapach: zielonych owoców, delikatny;
– smak: owocowy, lekko ostry;
– maksymalna całkowita kwasowość, wyrażona jako zawartość wagowa kwasu oleinowego, nie przekracza 0,6 grama na 100 gramów oliwy;
– liczba nadtlenkowa: ≤ 12 meq O2/kg;
– K232: ≤ 2,20;
– K270: ≤ 0,18;
– całkowita zawartość polifenoli: ≥ 120 ppm.
Chroniona nazwa pochodzenia "Monti Iblei" uzupełniona nazwą geograficzną "Calatino" jest zastrzeżona dla oliwy z oliwek extra vergine uzyskiwanej z oliwek odmiany "Tonda Iblea", które stanowią co najmniej 60 % oliwek znajdujących się w gajach oliwnych. Można również stosować inne odmiany, pod warunkiem że ich ilość nie przekracza 40 %.
Oliwa z oliwek extra vergine chroniona nazwą pochodzenia "Monti Iblei" uzupełnioną nazwą geograficzną "Trigona-Pancali", do której dodano obszar gminy Militello in Val di Catania, musi na etapie pakowania posiadać następujące właściwości:
– barwa: zielona;
– zapach: zielonych owoców, średnio intensywny;
– smak: owocowy, lekko ostry;
– maksymalna całkowita kwasowość, wyrażona jako zawartość wagowa kwasu oleinowego, nie przekracza 0,5 grama na 100 gramów oliwy;
– liczba nadtlenkowa: ≤ 12 meq O2/kg;
– K232: ≤ 2,20;
– K270: ≤ 0,18;
– całkowita zawartość polifenoli: ≥ 120 ppm.
Chroniona nazwa pochodzenia "Monti Iblei" uzupełniona nazwą geograficzną "Trigona-Pancali" jest zastrzeżona dla oliwy z oliwek extra vergine uzyskiwanej z oliwek odmiany "Nocellara Etnea", które stanowią co najmniej 60 % oliwek znajdujących się w gajach oliwnych. Można również stosować inne odmiany, pod warunkiem że ich ilość nie przekracza 40 %.
4.3. Obszar geograficzny:
Obszar produkcji oliwy objętej chronioną nazwą pochodzenia "Monti Iblei" znajduje się na obszarze administracyjnym gmin prowincji Katania, Ragusa i Syrakuzy, w regionie Sycylii.
4.4. Dowód pochodzenia:
Identyfikowalność jest zagwarantowana dzięki kontrolom przeprowadzanym przez organ kontrolny na każdym etapie łańcucha produkcji zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 510/2006.
4.5. Metoda produkcji:
Należy stosować formy uprawy i systemy przycinania drzew, które są stosowane tradycyjnie, a w każdym razie takie, które nie powodują zmiany właściwości oliwek, z których uzyskiwana jest oliwa. Ochrona fitosanitarna gajów oliwnych przeznaczonych do produkcji oliwy z oliwek extra vergine objętej CHNP musi być przeprowadzana zgodnie z zasadami określonymi w programach racjonalnego zwalczania szkodników. Oliwa z oliwek extra vergine objęta chronioną nazwą pochodzenia "Monti Iblei" jest uzyskiwana ze zdrowych oliwek zbieranych na początku okresu dojrzewania owocu do dnia 15 stycznia każdego roku. Oliwki zbiera się bezpośrednio z drzew oliwnych, ręcznie lub mechanicznie. Maksymalna wydajność produkcji oliwek z drzew oliwnych przeznaczonych do produkcji oliwy z oliwek extra vergine objętej CHNP nie może przekraczać 10.000 kg z hektara w przypadku plantacji intensywnych. Wydajność produkcji oliwy nie może przekraczać 18 %. Czynności polegające na wytłaczaniu oliwy z oliwek extra vergine chronionej nazwą pochodzenia "Monti Iblei" uzupełnioną odpowiednią nazwą geograficzną, a także czynności pakowania oliwy z oliwek objętej CHNP "Monti Iblei" muszą mieć miejsce w granicach obszaru produkcji określonego w pkt 4.3. Czynności wytłaczania przeprowadza się w ciągu dwóch dni od zbioru. Wytłaczanie oliwy odbywa się wyłącznie w ramach procesów mechanicznych i fizycznych pozwalających na uzyskanie oliwy, która w możliwie najwierniejszy sposób odzwierciedla oryginalne szczególne właściwości owoców. Oliwa z oliwek extra vergine "Monti Iblei" musi być wprowadzana do obrotu w pojemnikach ze szkła lub z białej blachy, których pojemność nie przekracza 5 litrów.
4.6. Związek z obszarem geograficznym:
Uprawa oliwek jest bardzo ważnym sektorem produkcji w tym regionie. Najważniejszą odmianą jest "Tonda Iblea", nazywana również "Cetrala", "Prunara", "Abbunara" i "Tunna", która jest typowa dla wskazanego obszaru geograficznego (umiarkowanie odporna na działanie czynników chorobotwórczych i doskonale dostosowana do gleb wysokiego wapiennego płaskowyżu Monti Iblei) i której owoce są również wykorzystywane do produkcji oliwek stołowych. Stosowane są również inne lokalne odmiany, a mianowicie "Moresca" i "Nocellara Etnea". Obok gajów oliwnych składających się ze stuletnich drzew oliwnych w ostatnim czasie pojawiły się nowe plantacje z innymi odmianami, których kształt naśladuje kształt poprzedników i które są uprawiane w formie kulistej, co pozwala chronić je przed dominującymi wiatrami. Używanie oliwy produkowanej w tym regionie przez konsumentów zarówno lokalnych, jak i krajowych, ma długą tradycję. Za właściwe uważa się tylko te gaje oliwne, które znajdują się na wysokości 80-700 metrów. Muszą one znajdować się w dolinach, które przeplatają wysoki płaskowyż Monti Iblei i posiadają glebę krzemionkową, zawierającą pokłady wulkaniczne. Produkowana oliwa ma owocowy smak o średniej intensywności ze słodkim akcentem i jest lekko ostra. Należy zauważyć, że masyw Monti Iblei charakteryzuje się szczególnymi wahaniami temperatur dziennych i nocnych, co stanowi szczególnie istotny czynnik, jeśli chodzi o określanie specyfiki produktów rolnych. Trzeba wiedzieć, że Sycylia, wyspa, której dawne tradycje sięgają pierwszych kolonii grecko-rzymskich, z biegiem czasu umocniła charakterystyczne zwyczaje Wielkiej Grecji. Ten kluczowy element kulturowy w połączeniu z trudnościami komunikacyjnymi na przestrzeni stuleci pozwolił zachować w nienaruszonej postaci szczególne cechy każdej osady miejskiej, wokół której skupiają się grupy ludności powstałe na tym dokładnie wydzielonym obszarze geograficznym. Nawet jeśli mamy tu do czynienia z bardzo jednolitymi warunkami klimatycznymi i obszarowymi, nie sposób nie zauważyć istnienia tradycji przekazywanych z biegiem czasu i historii. Z tego właśnie względu nazwa pochodzenia "Monti Iblei" obejmuje na swoim obszarze geograficznym obszary powiązane z osadami ludzkimi, o których wspomniano powyżej i które z biegiem czasu stały się ich wyznacznikiem. Są to następujące obszary: "Monti Iblei Monte Lauro", "Monti Iblei Val d'Anapo", "Monti Iblei Val Tellaro", "Monti Iblei Frigintini", "Monti Iblei Gulfi", "Monti Iblei Valle dell'Irminio", "Monti Iblei Calatino" i "Monti Iblei Trigona Pancali", który obejmuje również obszar gminy Militello in Val di Catania. Już samo wyliczenie tych dodatkowych nazw geograficznych wyraźnie wskazuje na istnienie tradycji pielęgnowanych przez mieszkańców w poszczególnych dolinach, które są częścią masywu Monti Iblei. Doliny te, choć blisko położone pod względem geograficznym, zachowały niezwykłą specyfikę pod względem działalności i cech mieszkańców. Nieuwzględnienie tej sytuacji prowadziłoby do istotnego zniekształcenia głębokiego sensu tradycji kulturowej i ludzkiej. Oliwy z wymienionych wyżej dolin wykazują jednak minimalne różnice organoleptyczne, które są w stanie dostrzec jedynie wyspecjalizowani degustatorzy.
4.7. Organ kontrolny:
Nazwa: Agroqualità
Adres: Piazza G. Marconi 25
00144 Roma RM
ITALIA
Telefon -
Faks -
E-mail: -
4.8. Etykietowanie:
Chronionej nazwie pochodzenia "Monti Iblei" nie mogą towarzyszyć inne określenia, w szczególności przymiotniki: "fine" (wyborowa), "scelto" (pierwszej jakości), "selezionato" (wyselekcjonowana), "superiore" (najlepsza). Stosowanie zgodnie z prawdą nazwisk, nazw spółek, znaków towarowych jest dozwolone, pod warunkiem że nie mają one charakteru reklamowego i nie dają możliwości wprowadzenia konsumenta w błąd.
Stosowanie nazw gospodarstw, posiadłości, farm oraz wskazywanie na pakowanie w gospodarstwie lub przedsiębiorstwie zajmującym się uprawą oliwek, które znajduje się na obszarze produkcji, jest dozwolone tylko, jeżeli produkt uzyskano wyłącznie z oliwek zebranych w gajach oliwnych tego gospodarstwa.
Każda nazwa geograficzna wymieniona w pkt 4.2 musi zostać wpisana na etykiecie w rozmiarze nie większym niż rozmiar czcionki zastosowanej do wpisania chronionej nazwy pochodzenia "Monti Iblei".
Chroniona nazwa pochodzenia musi być umieszczona na etykiecie czytelną i nieusuwalną czcionką w kolorze mocno kontrastującym z kolorem tła etykiety i w taki sposób, aby wyraźnie odróżniała się od pozostałych informacji umieszczonych na etykiecie.
Nazwa musi ponadto być zgodna z zadami etykietowania określonymi w obowiązujących przepisach. Dwa lata, na które rozciąga się okres produkcji oliwek, z których wytłacza się oliwę muszą być podane na etykiecie oprócz innych obowiązkowych informacji.
W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.
19.12.2025Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.
19.12.2025Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.
18.12.2025Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.
16.12.2025Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.
15.12.2025Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.
10.12.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2009.198.23 |
| Rodzaj: | Ogłoszenie |
| Tytuł: | Publikacja wniosku w sprawie zmian zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych. |
| Data aktu: | 22/08/2009 |
| Data ogłoszenia: | 22/08/2009 |