Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych

(2008/C 117/18)

(Dz.U.UE C z dnia 14 maja 2008 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006(1). Oświadczenia o sprzeciwie muszą wpłynąć do Komisji w terminie sześciu miesięcy od daty niniejszej publikacji.

JEDNOLITY DOKUMENT

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006

"ZAFFERANO DI SARDEGNA"

NR WE: IT/PDO/005/0570/21.11.2006

[ ] CHOG [X] CHNP

1. Nazwa

"Zafferano di Sardegna"

2. Państwo członkowskie lub kraj trzeci

Włochy

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego

3.1. Rodzaj produktu

Klasa 1.8 - Inne produkty wymienione w załączniku I do Traktatu (przyprawy itp.)

3.2. Opis produktu noszącego nazwę podaną w pkt 1

Chroniona Nazwa Pochodzenia "Zafferano di Sardegna" jest zastrzeżona dla suszonych słupków lub nitek szafranu pochodzącego z upraw rośliny Crocus sativus L. W momencie wprowadzenia do obrotu produkt ma kolor czerwony błyszczący wynikający z zawartości krocyny intensywny aromat dzięki zawartości safranolu i zdecydowany smak, wynikający z zawartości pikrokrocyny

Kategoria Moc barwiąca wyrażona przez bezpośredni odczyt absorpcji krocyny przy ok.

440 nm w bazie suchej

Moc goryczy wyrażona przez bezpośredni odczyt absorpcji

pikrokrocyny przy ok.

257 nm w bazie suchej

Moc aromatyczna safranolu

wyrażona przez bezpośredni

odczyt absorpcji przy ok.

330 nm w bazie suchej

I ≥ 190 ≥ 70 od 20 do 50

Ponadto produkt nie może być poddawany żadnemu procesowi mającemu na celu ulepszenie lub zafałszowanie właściwości.

3.3. Surowce

-

3.4. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego)

-

3.5. Poszczególne etapy produkcji które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

"Zafferano di Sardegna" CHNP musi być uprawiany, zbierany i przetwarzany na obszarze geograficznym określonym w pkt. 4.

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania, itd.

Pakowanie "Zafferano di Sardegna" CHNP musi odbywać się na obszarze wskazanym w pkt. 4, aby zagwarantować właściwe pochodzenie i kontrolę produktu i by nie dopuścić do tego, że w czasie transportu produktu w postaciniekonfekcjonowanej wystawienie na działanie światła i powietrza spowoduje pogorszenie lub utratę jego specyficznych właściwości, określonych w pkt. 3.2 powyżej. Podczas składowania przed konfekcjonowaniem "Zafferano di Sardegna" CHNP winien być przechowywany w hermetycznie zamkniętych pojemnikach szklanych, z blachy ocynkowanej lub stalowych, które będą go chronić przed działaniem światła i powietrza. Wyrób należy pakować starannie i do takich opakowań, które nie spowodują wewnętrznego ani zewnętrznego zniszczenia wyrobu. Opakowania muszą być wykonane ze szkła terakoty korka lub kartonu (opakowanie mające bezpośredni kontakt z wyrobem winno być wykonane ze szkła lub papieru) oraz zapewniać ochronę przed uszkodzeniem lub jakimkolwiek wpływem na wyrób w czasie transportu i przechowywania. Opakowania mają wagę 0,25 g, 0,50g,1g,2glub5g.

3.7. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania

Na etykiecie musi znajdować się logo CHNP "Zafferano di Sardegna", wspólnotowe logo CHNP, wszelkie inne oznaczenia przewidziane w obowiązujących przepisach prawa oraz pieczęć wskazująca narastająco wyprodukowane ilości, wydana przez konsorcjum ochrony wyznaczone przez Ministerstwo Polityki Rolnej, Spożywczej i Leśnej lub w przypadku braku takiego organu - przez inną instytucję kontrolną.

Logo nazwy składa się z trzech wyraźnie odrębnych części, w tym umieszczonego w środku symbolicznego rysunku szafranu, przedstawionego jako stylizowany kwiat o sześciu płatkach ułożony po lewej stronie tak, że po prawej i lewej jego stronie rozłożone są słupki kwiatowe; powyżej znajduje się ułożony w łuk napis "Zafferano di Sardegna", poniżej wyróżniony napis "Denominazione di Origine Protetta" (Chroniona Nazwa Pochodzenia)

CHNP winna być naniesiona na etykietę znakami wyraźnymi, niezacieralnymi, w kolorach mocno kontrastujących z kolorem etykiety i wyraźnie odróżniających się na tle innych informacji podanych na etykiecie

Zabronione jest dodawanie do Chronionej Nazwy Pochodzenia jakiegokolwiek nieprzewidzianego określenia wartościującego; zezwala się natomiast na stosowanie nazw przedsiębiorstw i prywatnych znaków firmowych pod warunkiem, że nie mają znaczenia reklamującego ani charakteru mogącego wprowadzać nabywcę w błąd.

..................................................

Notka Redakcji Systemu Informacji Prawnej LEX

Grafiki zostały zamieszczone wyłącznie w Internecie. Obejrzenie grafik podczas pracy z programem Lex wymaga dostępu do Internetu.

..................................................

grafika

Produkty wytwarzane przy użyciu "Zafferano di Sardegna" CHNP jako surowca, nawet po poddaniu go procesowi obróbki i przetworzenia, mogą być sprzedawane konsumentom w opakowaniach, na których umieszczona będzie informacja o Chronionej Nazwie Pochodzenia bez umieszczania logo wspólnotowego, pod warunkiem, że produkt o chronionej nazwie pochodzenia, posiadający taki certyfikat, stanowi wyłączny składnik danej kategorii towaru oraz że użytkownicy produktu o Chronionej Nazwie Pochodzenia posiadają zgodę wydaną przez konsorcjum złożone z producentów CHNP i upoważnione do kontroli przez Ministerstwo Polityki Rolnej, Spożywczej i Leśnej. Ww. upoważnione konsorcjum wprowadzi te produkty do odpowiednich rejestrów i będzie nadzorowało prawidłowość stosowania Chronionej Nazwy Pochodzenia W przypadku braku upoważnionego konsorcjum kontrolnego wspomniane zadania będzie spełniało Ministerstwo Polityki Rolnej, Spożywczej i Leśnej jako krajowy organ, mający kompetencje do wprowadzania w życie rozporządzenia (WE) nr 510/2006.

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Obszar produkcji produktu "Zafferano di Sardegna" CHNP obejmuje cały teren gmin San Gavino Monreale, Turri i Villanovafranca, znajdujących się w prowincji Medio Campidano.

5. Związek z obszarem geograficznym

5.1. Specyfika obszaru geograficznego

Klimat panujący na obszarze upraw szafranu jest typowo śródziemnomorski, charakteryzujący się obfitymi deszczami w okresie jesienno-zimowym, na ogół łagodnym, lato natomiast jest gorące i suche. Średnia temperatura w zimie wynosi 11,3 °C, a latem około 24 °C, co daje średnią roczną temperaturę 17,6 °C. Przymrozki występują bardzo rzadko, wyjątkowo zdarzają się opady śniegu Pod uprawę szafranu przeznaczone są tereny o doskonałej żyzności, pochodzenia aluwialnego głębokiego (vertisole) o teksturze piaszczysto-łupkowej, przepuszczalne, pozbawione lub o nieznacznej zawartości szkieletu i o dużej zdolności retencji wody

5.2. Specyfika produktu

Wniosek o uznanie chronionej nazwy pochodzenia dla "Zafferano di Sardegna" jest uzasadniony faktem, że przedmiotowy produkt odróżnia się od innych produktów, należących do tej kategorii towarowej wysoką zawartością krocyny pikrokrocyny i safranolu. Innymi słowy "Zafferano di Sardegna" CHNP odróżnia się wysoką zdolnością barwiącą oraz właściwościami ułatwiającymi trawienie i właściwościami aromatyzującymi.

5.3. Związek przyczynowy zachodzący pomiędzy charakterystyką obszaru geograficznego a szczególnymi cechami jakoś ciowymi, renomą lub innymi właściwościami produktu

Szczególny charakter "Zafferano di Sardegna" opisany w pkt. 5.2. jest ściśle uzależniony od cech morfologicznych i glebowo-klimatycznych obszaru upraw. Te szczególne cechy produktu "Zafferano di Sardegna" CHNP wyrażają silny związek z obszarem pochodzenia, szczególnie sprzyjającym, zarówno ze względu na swój potencjał ludzki jak i odpowiednie warunki klimatyczne, wzrostowi rośliny, która, jak się powszechnie określa, "timit su frius e cikat su kallenti" (boi się zimna i szuka ciepła). Cechy morfologiczne i glebowo-klimatyczne niektórych terenów na Sardynii, w połączeniu z tradycyjnymi technikami uprawy i przetwórstwa przekazywanymi przez wieki z pokolenia na pokolenie, pozwalają uzyskać produkt o wyjątkowych i niepowtarzalnych właściwościach organoleptycznych i smakowych. Sardyński szafran zawdzięcza swoje cechy technikom uprawy i przetwórstwa produktu stosowanym w różnych fazach procesu produkcyjnego. W szczególności już od momentu rozpoczęcia uprawy i dokonania wyboru materiału siewnego poprzez uważną i skrupulatną selekcję, a następnie zbiór, wyłuskiwanie, suszenie i przechowywanie człowiek wnosi wkład w postaci swojej wiedzy i doświadczenia, nabytych przez wieki i przekazywanych aż do naszych czasów, dzięki którym uzyskuje się produkt wysokiej jakości. Jedną z czynności, która zachowała się przez wieki, a która wymaga uważnej i doświadczonej ręki, jest zwilżanie słupków kwiatowych olejem z pierwszego tłoczenia w fazie poprzedzającej suszenie. Jest to czynność charakterystyczna, która ma szczególne znaczenie i świadczy o silnym związku produktu z historią i kulturą obszaru produkcji. Związek ten przejawia się również we wpływie, jaki "Zafferano di Sardegna" przez swoje zmienne losy gospodarcze i dzięki swojemu znaczeniu wywarł na życie mieszkańców terenów, na których był uprawiany, jak świadczą o tym źródła historyczne.

Uprawa szafranu na Sardynii ma wielowiekową tradycję, a korzenie jej sięgają epoki Fenicjan, za sprawą których prawdopodobnie roślina ta pojawiła się na wyspie. Za czasów panowania punickiego oraz w okresie rzymskim i bizantyjskim jeszcze bardziej rozpowszechniła się uprawa i stosowanie na wyspie tej przyprawy, wykorzystywanej głównie do barwienia, zastosowań leczniczych i zdobniczych. Jednak pierwsze świadectwo wprowadzenia na rynek produktu "szafran" pochodzi z XIV wieku - jest to rozporządzenie portu w Cagliari z 1317 r. (Breve Portus), które zawiera przepisy regulujące wywóz źdźbeł rośliny z Sardynii. W XIX wieku jeszcze bardziej rozpowszechniła się uprawa i stosowanie tej przyprawy, wykorzystywanej nie tylko ze względu na swoje właściwości aromatyczne i lecznicze, ale także do barwienia jedwabiu i bawełny, stosowanej w kuchni lub na rynkach jako towar wymienny. Po wojnie w okresie wzrostu gospodarczego szafran był dla wielu rodzin nie tylko ważnym źródłem uzupełnienia dochodów, ale także symbolem kultury i tradycji narodu, który od zawsze zajmował się rolnictwem i pasterstwem.

Odesłanie do publikacji specyfikacji

(Art. 5 ust. 7 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)

Niniejsza instytucja wszczęła krajową procedurę sprzeciwu, publikując propozycję uznania chronionej nazwy pochodzenia dla "Zafferano di Sardegna" w Dzienniku Urzędowym Republiki Włoskiej nr 277 z dnia 28 listopada 2005 r.

Skonsolidowany tekst specyfikacji produkcji znajduje się pod następującym adresem:

www.politicheagricole.it/DocumentiPubblicazioni/Search_Documenti_Elenco.htm?txtTipoDocumento= Disciplinare%20in%20esame%20UE&txtDocArgomento=Prodotti%20di%20Qualit%E0>Prodotti% 20Dop,%20Igp%20e%20Stg

______

(1) Dz.U. L 93 z 31.3.2006, str. 12.

Zmiany w prawie

Wolna Wigilia po raz pierwszy i nowe obowiązki dla firm, które wejdą… w Wigilię

W tym roku po raz pierwszy wszyscy pracownicy będą cieszyli się Wigilią jako dniem wolnym od pracy. Także w handlu. I choć z dnia wolnego skorzystają także pracodawcy, to akurat w ich przypadku Wigilia będzie dniem, kiedy zaczną obowiązywać przepisy zobowiązujące ich do stosowania w ogłoszeniach o pracę i np. w regulaminach pracy nazw stanowisk neutralnych pod względem płci.

Grażyna J. Leśniak 23.12.2025
Centralna e-Rejestracja: Start systemu od 1 stycznia 2026 r.

Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.

Inga Stawicka 22.12.2025
Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2008.117.39

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.
Data aktu: 14/05/2008
Data ogłoszenia: 14/05/2008