Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych

(2007/C 182/11)

(Dz.U.UE C z dnia 4 sierpnia 2007 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006(1). Komisja musi otrzymać oświadczenia o sprzeciwie w terminie sześciu miesięcy od daty publikacji.

STRESZCZENIE

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) nr 510/2006

"OLOMOUCKÉ TVARŮŽKY"

Nr WE: CZ/PGI/005/0399/19.10.2004

CHNP () CHOG (X)

Niniejsze streszczenie zawiera główne elementy specyfikacji produktu przeznaczone do celów informacyjnych.

1. Właściwy departament w państwie członkowskim:

Nazwa: Úřad průmyslového vlastnictví

Adres: Antonína Čermáka 2a

CZ-160 68 Praha 6 - Bubeneč

Telefon: (420) 220.383.111

Faks: (420) 224.324.718

E-mail: posta@upv.cz

2. Grupa:

Nazwa: A. W. spol. s r. o.

Adres: Palackého 4

CZ-789 83 Loštice

Telefon: (420) 583.401.211

Faks: (420) 583.445.127

E-mail: awlostice@tvaruzky.cz

Skład: producenci/przetwórcy (X) Inni ()

Niniejszy wniosek stanowi odstępstwo od art. 5 ust. 1 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006, ponieważ na danym obszarze działa tylko jeden producent. Wymogi ustanowione w art. 2 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1898/2006 są spełnione.

3. Rodzaj produktu:

Grupa 1.3: Ser

4. Specyfikacja

(streszczenie wymogów art. 4 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)

4.1. Nazwa: "Olomoucké tvarůžky"

4.2 Opis: Olomoucké tvarůžky to chudy ser dojrzewający pod warstwą mazi o charakterystycznym zapachu znanym pod nazwą "tvarůžkowy". Ten wyjątkowy aromatyczny i pikantny zapach oraz smak jest wynikiem głębokiej proteolizy białek, która zachodzi podczas dojrzewania sera pod wpływem mikroflory znajdującej się na jego powierzchni. Smak i zapach sera zależą od stopnia dojrzewania, począwszy od delikatnego smaku po raczej ostry. Powierzchnia sera pokryta jest mazią w barwie od złotawej do pomarańczowej, a sam miąższ ma jednolitą miękką bądź półmiękką konsystencję z wyraźnie miększym jądrem. Zawartość tłuszczu nie przekracza 1 %, sucha masa natomiast wynosi 34-38 %. Ser ma zwykle kształt cylindryczny, w formie pierścieni lub paluszków, najczęściej o masie 20-30 g na sztukę, chyba że kawałki są nieregularne. Olomoucké tvarůžky jest serem stołowym.

4.3 Obszar geograficzny: Region Haná z Ołomuńcem jako ośrodkiem historycznym, geograficznym i gospodarczym.

4.4 Dowód pochodzenia: Cały proces produkcyjny sera olomoucké tvarůžky od momentu odbioru surowców (odtłuszczony kwaśny skrzep) po jego pakowanie ma zawsze miejsce w określonym miejscu w regionie Haná. Jest to niezbędny wymóg ze względu na biotechnologiczne metody produkcji; to, że wszystkie kolejne etapy procesu produkcji mają silnie biologiczny charakter praktycznie wyklucza jakikolwiek transport i/lub zabiegi na niezapakowanym serze poza zakładem produkcyjnym.

Dokumentacja produkcyjna zawiera wpisy dotyczące dostawców każdej partii surowców, wpisy dotyczące poszczególnych etapów produkcji oraz ewidencję odbiorców poszczególnych dostaw. Na każdym opakowaniu produktu znajduje się nazwa i adres producenta. Pozwala to na śledzenie całego procesu produkcji, który podlega nieustannej kontroli autoryzowanych organów kontrolnych.

4.5 Metoda produkcji: Ser olomoucké tvarůžky produkowany jest z odtłuszczonego kwaśnego skrzepu o charakterystycznej grudkowanej strukturze, dużych i twardych ziarnach, a także dużym stopniu kwasowości i aktywności biologicznej. Produkcja sera olomoucké tvarůžky rozpoczyna się z chwilą zakupu skrzepu. Skrzep jest kruszony i mieszany z dodatkiem soli stołowej, po czym trafia do silosów. Dzięki sprasowaniu skrzepu i braku dostępu powietrza dochodzi do jego homogenizacji. Następnie do masy twarogowej dodawane są składniki przyspieszające dojrzewanie sera (niegroźne kultury mleczne) i regulatory kwasowości, a ich mielenie przygotowuje miękką masę twarogową do formowania.

Tak przygotowana masa formowana jest do momentu osiągnięcia żądanego kształtu. Powstały w ten sposób półprodukt umieszczany jest na kratach, które przenoszone są do dojrzewalni. Dzięki składnikom przyspieszającym dojrzewanie, a także kontrolowanej temperaturze i wilgotności otoczenia, powierzchnia półproduktu dojrzewa. Proces ten kończy pierwszy etap dojrzewania. Następny etap polegający na płukaniu sera stwarza warunki do drugiego etapu dojrzewania, w czasie którego powierzchnia sera pokrywa się tlenową proteolityczną mikroflorą, która podlega rozwojowi. Aktywność enzymatyczna mikroflory powoduje powstanie złotożółtej mazi, a sam ser uzyskuje swój dość niespotykany, charakterystyczny zapach, kolor i smak. Po kolejnym etapie dojrzewania, ser olomoucké tvarůžky jest pakowany w pojedyncze opakowania, a następnie w opakowania zbiorcze.

4.6 Związek: Pierwsze wzmianki o produkcji sera olomoucké tvarůžky w regionie geograficznym Haná pochodzą z XV oraz XVI wieku.

Renomę sera olomoucké tvarůžky potwierdza m.in. nagroda przyznana na I Austriackiej Wystawie Nabiału, która odbyła się w Wiedniu w 1872 r. oraz artykuły w licznych publikacjach autorstwa np. J. Kux, Dr Klenze, Mair-Waldburg, p. Kněz itp.

Ser olomoucké tvarůžky znany jest również pod nazwą "syrečky", "tvarůžky", "tvargle", "olomoucké" itp, jest to tradycyjny czeski ser, a zarazem obecnie jeden z najbardziej znanych serów domowych. Jego popularność i uznanie, jakim się cieszy nie podlega wątpliwości, co potwierdza również 18.000 stron internetowych oraz liczne programy telewizyjne i audycje radiowe. Jak wykazały wyniki badań opublikowanych w magazynie "Readers' Digest" - "Wybór lutego 2005", ser olomoucké tvarůžky znajduje się na czwartym miejscu wśród serów dojrzewających pod względem spożycia. Ser ten można kupić w prawie każdym sklepie spożywczym, a w wielu restauracjach jest jednym z dań umieszczonych w menu. Istnieje mnóstwo przepisów na przygotowanie sera, wydana została również specjalna książka kucharska. Każdy przewodnik turystyczny oraz dane o regionie Haná zawierają wzmiankę o serze olomoucké tvarůžky, jest o nim również mowa, gdy wymieniane są specjały gastronomiczne m.in. na oficjalnych stronach internetowych Czech. Informacje o serze olomoucké tvarůžky znajdują się w wielu encyklopediach np. w encyklopedii Otto, Universum, Wikipedii oraz Vševěd. Serowi poświęcono również muzeum w mieście Loštice słynącym z jego produkcji.

4.7 Organ kontrolny:

Nazwa: Krajská veterinární správa pro Olomoucký kraj

Adres: Tř. Míru 101

CZ-779 00 Olomouc

Telefon: (420) 585.700.730

Faks: (420) 585.700.746

E-mail: kvsm@svscr.cz

4.8 Etykietowanie: -

______

(1) Dz.U. L 93 z 31.3.2006, str. 12.

Zmiany w prawie

Kary za wykroczenia i przestępstwa skarbowe rosną od lipca po raz drugi w tym roku

41 mln 281 tys. 920 złotych może od lipca wynieść maksymalna kara za przestępstwo skarbowe. Najniższa grzywna za wykroczenie wynosi natomiast 430 złotych. Wzrost kar ma związek z podwyższeniem wysokości minimalnego wynagrodzenia. Od lipca 2024 roku wynosi ono 4300 złotych.

Krzysztof Koślicki 01.07.2024
Przepisy o głosowaniu korespondencyjnym bez poprawek Senatu

W środę Senat nie zgłosił poprawek do noweli kodeksu wyborczego, która umożliwia głosowanie korespondencyjne wszystkim obywatelom zarówno w kraju, jak i za granicą. 54 senatorów było za, a 30 przeciw. Ustawa trafi teraz do prezydenta. Poprzedniego dnia takie rozwiązanie rekomendowały jednomyślnie senackie komisje Praw Człowieka i Praworządności, Samorządu Terytorialnego i Administracji Państwowej oraz Komisja Ustawodawcza.

Grażyna J. Leśniak 26.06.2024
Rząd zmienia przepisy o układach zbiorowych pracy

Katalog spraw regulowanych w układzie zbiorowym pracy będzie otwarty i będzie mógł obejmować sprawy dotyczące w szczególności wymiaru i norm czasu pracy, systemów i rozkładów czasu pracy, pracy w godzinach nadliczbowych, wymiaru urlopu wypoczynkowego, warunków wynagradzania czy organizacji pracy. Do uzgodnień międzyresortowych trafił dziś projekt zupełnie nowej ustawy o układach zbiorowych pracy i porozumieniach zbiorowych. Jego autorzy zakładają, że nowe przepisy zaczną obowiązywać od 1 stycznia 2025 roku.

Grażyna J. Leśniak 25.06.2024
Nowe zasady przeprowadzania kontroli w pomocy społecznej

Dziś (piątek, 21 czerwca) weszły w życie nowe przepisy dotyczące przeprowadzania kontroli w pomocy społecznej. Dotyczą m.in. rozszerzenia nadzoru nad realizacją zaleceń pokontrolnych i objęcia procedurą kontrolną mieszkań treningowych i wspomaganych.

Robert Horbaczewski 21.06.2024
Nowelizacja kodeksu pracy o substancjach reprotoksycznych wejdzie w życie pod koniec czerwca

W dniu 14 czerwca opublikowana została nowelizacja kodeksu pracy dotycząca ochrony pracowników przed substancjami reprotoksycznymi, które są szkodliwe m.in. dla płodności i funkcji seksualnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów.

Grażyna J. Leśniak 17.06.2024
Bez polskiego prawa jazdy obcokrajowiec nie zostanie taksówkarzem

​Od 17 czerwca wszyscy kierowcy, którzy pracują w Polsce w charakterze taksówkarzy lub świadczą usługi odpłatnego przewozu osób, będą musieli posiadać polskie prawo jazdy. Zapewne nie wszystkim kierowcom z zagranicy uda się to prawo jazdy zdobyć, więc liczba obcokrajowców świadczących usługi przewozu osób może spaść.

Regina Skibińska 15.06.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2007.182.20

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.
Data aktu: 04/08/2007
Data ogłoszenia: 04/08/2007