Publikacja wniosku o cofnięcie rejestracji na mocy art. 12 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych(2006/C 280/06)
(Dz.U.UE C z dnia 18 listopada 2006 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku o cofnięcie rejestracji zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006. Komisja musi otrzymać oświadczenie o sprzeciwie w terminie sześciu miesięcy od daty publikacji.
ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) nr 510/2006
Wniosek o cofnięcie rejestracji na mocy art. 12 ust. 2 i art. 17 ust. 2
"NEWCASTLE BROWN ALE"
Nr WE: UK/017/0372/16.8.2004
CHOG ( ) CHNP (X)
1. Zarejestrowana nazwa, której dotyczy wniosek o cofnięcie rejestracji
"Newcastle Brown Ale"(1)
2. Państwo członkowskie lub kraj trzeci
Zjednoczone Królestwo
3. Rodzaj produktu
Klasa 2.1 - piwo
4. Osoba lub organ składający wniosek o cofnięcie rejestracji
Nazwa: Scottish and Newcastle Plc
Adres: 28 St Andrew Square
Edinburgh EH2 1AF
United Kingdom
Charakter uzasadnionego interesu leżącego u podstaw wniosku:
Wniosek o cofnięcie rejestracji został złożony przez grupę, która złożyła wniosek o rejestrację.
5. Powody cofnięcia rejestracji
Produkcja na terenie miasta Newcastle-upon-Tyne, określonego w zarejestrowanej specyfikacji jako CHOG dla "Newcastle Brown Ale" przestała być opłacalna. Lokalizacja browaru w centrum miasta Newcastle-upon-Tyne stwarza trudności operacyjne. Powyższe czynniki skłoniły Scottish & Newcastle Plc do podjęcia decyzji o zamknięciu browaru w Newcastle oraz przeniesieniu produkcji do innego zakładu w północno-wschodniej Anglii. Dlatego wymagania specyfikacji w odniesieniu do wyodrębnionego obszaru CHOG, jakim jest miasto Newcastle-upon-Tyne, nie będą już spełnione.
Znak towarowy "Newcastle Brown Ale" został zarejestrowany w rejestrze wspólnotowym jako chronione oznaczenie geograficzne (CHOG) z inicjatywy jednego producenta, z zastrzeżeniem, że producent ten nie może powstrzymać innych producentów na określonym obszarze geograficznym, produkujących zgodnie z zarejestrowaną specyfikacją, przed stosowaniem CHOG. Jednakże specyfikacja CHOG obejmuje składniki (szczep drożdży, szczególna mieszanka wody i soli) stanowiące tajemnicę Scottish & Newcastle Plc, w związku z czym żaden inny producent nie miał prawa stosować chronionej nazwy bez zgody Scottish & Newcastle Plc na wykorzystanie tych składników. Firma Scottish & Newcastle Plc wyraźnie stwierdziła, że w żadnych okolicznościach nie poda do wiadomości publicznej szczegółowych informacji dotyczących składników, ani nie udzieli żadnemu producentowi zgody na ich wykorzystanie.
W związku z powyższym warunki określone w rozporządzeniu (WE) nr 510/2006 dotyczące użycia CHOG "Newcastle Brown Ale" nie mogą zostać spełnione. Dlatego też należy cofnąć status CHOG.
______
(1) Dz.U. L 148 z 21.6.1996, str. 1.