WYKAZ TOWARÓW, KTÓRYCH IMPORT OBJĘTY JEST STAWKĄ PODATKU, O KTÓREJ MOWA W ART. 41 UST. 2 USTAWY O PODATKU OD TOWARÓW I USŁUG
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie | |
1 | 0101 | Konie, osły, muły i osłomuły, żywe | |
2 | 0102 | Bydło żywe | |
3 | 0103 | Świnie żywe | |
4 | 0104 | Owce i kozy, żywe | |
5 | 0105 | Drób domowy żywy, to znaczy ptactwo z gatunku Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki | |
Pozostałe zwierzęta żywe: | |||
- Ssaki: | |||
6 | 0106 11 00 | - - Naczelne | |
- - Króliki i zające: | |||
7 | 0106 14 10 | - - - Króliki domowe | |
8 | * | 0106 14 90 | - - - Pozostałe1) |
9 | * | 0106 19 00 | - - Pozostałe2) |
10 | * | 0106 33 00 | - - Strusie; emu (Dromaius novaehollandiae)3) |
- Owady: | |||
11 | 0106 41 00 | - - Pszczoły | |
12 | * | 0106 49 00 | - - Pozostałe4) |
13 | 0201 | Mięso z bydła, świeże lub schłodzone | |
14 | 0202 | Mięso z bydła, zamrożone | |
15 | 0203 | Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone | |
16 | 0204 | Mięso z owiec lub kóz, świeże, schłodzone lub zamrożone | |
17 | 0205 00 | Mięso z koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone | |
18 | 0206 | Jadalne podroby z bydła, świń, owiec, kóz, koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone | |
19 | 0207 | Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone | |
20 | 0208 | Pozostałe mięso i podroby jadalne, świeże, schłodzone lub zamrożone | |
21 | * | 0209 | Tłuszcz ze świń bez chudego mięsa oraz tłuszcz drobiowy, niewytapiane lub inaczej wyekstrahowane, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone5) |
22 | 0210 | Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki, z mięsa lub podrobów | |
23 | 0301 | Ryby żywe | |
24 | 0302 | Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304 | |
25 | 0303 | Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304 | |
26 | 0304 | Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, schłodzone lub zamrożone | |
27 | 0305 | Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone, nawet gotowane przed lub podczas procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi | |
28 | 0306 | Skorupiaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; skorupiaki wędzone, nawet w skorupach, nawet gotowane przed lub w trakcie procesu wędzenia; skorupiaki, w skorupach, gotowane na parze lub w wodzie, nawet schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, ze skorupiaków, nadające się do spożycia przez ludzi | |
29 | 0307 | Mięczaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mięczaki wędzone, nawet w skorupach, nawet gotowane przed lub w trakcie procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki z mięczaków, nadające się do spożycia przez ludzi | |
30 | 0308 | Bezkręgowce wodne, inne niż skorupiaki i mięczaki, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; wędzone bezkręgowce wodne, inne niż skorupiaki i mięczaki, nawet gotowane przed lub w trakcie procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki, z bezkręgowców wodnych, innych niż skorupiaki i mięczaki, nadające się do spożycia przez ludzi | |
31 | 0401 | Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego | |
32 | 0402 | Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego | |
33 | 0403 | Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub aromatycznego lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao | |
34 | 0404 | Serwatka, nawet zagęszczona lub zawierająca dodatek cukru lub innego środka słodzącego; produkty składające się ze składników naturalnego mleka, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | |
35 | 0405 | Masło i pozostałe tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania | |
36 | 0406 | Ser i twaróg | |
37 | 0407 | Jaja ptasie w skorupkach, świeże, zakonserwowane lub gotowane | |
38 | 0408 | Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego | |
39 | 0409 00 00 | Miód naturalny | |
40 | 0410 00 00 | Jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | |
41 (uchylona) |
|||
42 | 0504 00 00 | Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone | |
43 (uchylona) |
|||
44 (uchylona) |
|||
45 (uchylona) |
|||
46 | ex | 0511 | Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; martwe zwierzęta objęte działem 1 lub 3, nienadające się do spożycia przez ludzi - z wyłączeniem CN 0511 99 |
47 | 0601 | Cebulki, bulwy, korzenie bulwiaste, pędy podziemne, korony i kłącza, w stanie uśpienia roślin, wegetacji lub kwitnienia; rośliny cykorii i jej korzenie, inne niż korzenie objęte pozycją 1212 | |
48 | ex | 0602 | Pozostałe rośliny żywe (włącznie z ich korzeniami), sadzonki i zrazy; grzybnia - z wyłączeniem CN 0602 90 41 |
0603 | Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane | ||
49 | 0701 | Ziemniaki, świeże lub schłodzone | |
50 | 0702 00 00 | Pomidory, świeże lub schłodzone | |
51 | 0703 | Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone | |
52 | 0704 | Kapusty, kalafiory, kalarepa, jarmuż i podobne jadalne kapusty, świeże lub schłodzone | |
53 | 0705 | Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub schłodzone | |
54 | 0706 | Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub schłodzone | |
55 | 0707 00 | Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone | |
56 | 0708 | Warzywa strączkowe, łuskane lub niełuskane, świeże lub schłodzone | |
57 | 0709 | Pozostałe warzywa, świeże lub schłodzone | |
58 | 0710 | Warzywa (niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie), zamrożone | |
59 | * | 0711 | Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym ditlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia7) |
60 | 0712 | Warzywa suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone | |
61 | 0713 | Warzywa strączkowe, suszone, łuskane, nawet bez skórki lub dzielone | |
62 | 0714 | Maniok, maranta, salep, topinambur, słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi lub inuliny, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet w plastrach lub w postaci granulek; rdzeń sagowca | |
63 | 0801 | Orzechy kokosowe, orzechy brazylijskie i orzechy nerkowca, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane | |
64 | 0802 | Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane | |
65 | 0803 | Banany, włącznie z plantanami, świeże lub suszone | |
66 | 0804 | Daktyle, figi, ananasy, awokado, guawa, mango i smaczelina, świeże lub suszone | |
67 | 0805 | Owoce cytrusowe, świeże lub suszone | |
68 | 0806 | Winogrona, świeże lub suszone | |
69 | 0807 | Melony (włącznie z arbuzami) i papaje, świeże | |
70 | 0808 | Jabłka, gruszki i pigwy, świeże | |
71 | 0809 | Morele, wiśnie i czereśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże | |
72 | 0810 | Pozostałe owoce, świeże | |
73 | 0811 | Owoce i orzechy, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego | |
74 | * | 0812 | Owoce i orzechy zakonserwowane tymczasowo (na przykład gazowym ditlenkiem siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia7) |
75 | 0813 | Owoce suszone, inne niż te objęte pozycjami od 0801 do 0806; mieszanki orzechów lub owoców suszonych objętych niniejszym działem | |
76 | * | 0814 00 00 | Skórki owoców cytrusowych lub melonów (włącznie z arbuzami), świeże, zamrożone, suszone lub zakonserwowane tymczasowo w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących7) |
77 | 0904 21 90 |
- Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta: - - - Pozostałe |
|
- Kwiat muszkatołowy: | |||
78 | 0908 21 00 | - - Nierozgniatany ani niemielony | |
79 | 0908 22 00 | - - Rozgniatany lub mielony | |
- Kardamony: | |||
80 | 0908 31 00 | - - Nierozgniatane ani niemielone | |
81 | 0908 32 00 | - - Rozgniatane lub mielone | |
82 | 0909 | Nasiona anyżku, badianu, kopru, kolendry, kminu lub kminku; jagody jałowca | |
83 | ex * | 0910 | Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne8) - z wyłączeniem CN 0910 11 00, 0910 12 00, 0910 20 90, 0910 91 90, 0910 99 39 i 0910 99 99 |
84 | 1001 | Pszenica i meslin | |
85 | 1002 | Żyto | |
86 | 1003 | Jęczmień | |
87 | 1004 | Owies | |
88 | 1005 | Kukurydza | |
89 | 1006 | Ryż | |
90 | 1007 | Ziarno sorgo | |
91 | 1008 | Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża | |
92 | 1101 00 | Mąka pszenna lub z meslin | |
93 | 1102 | Mąki ze zbóż, innych niż pszenica lub meslin | |
94 | 1103 | Kasze, mączki i granulki, zbożowe | |
95 | 1104 | Ziarna zbóż obrobione w inny sposób (na przykład łuszczone, miażdżone, płatkowane, perełkowane, krojone lub śrutowane), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją 1006; zarodki zbóż całe, miażdżone, płatkowane lub mielone | |
96 | 1105 | Mąka, mączka, proszek, płatki i granulki, ziemniaczane | |
97 | 1106 | Mąka, mączka i proszek, z suszonych warzyw strączkowych objętych pozycją 0713, z sago lub z korzeni, lub bulw, objętych pozycją 0714, lub z produktów objętych działem 8 | |
98 | 1108 | Skrobie; inulina | |
99 | 1109 00 00 | Gluten pszenny, nawet suszony | |
100 | 1201 | Nasiona soi, nawet łamane | |
101 | 1202 | Orzeszki ziemne, nieprażone ani niepoddane w inny sposób obróbce cieplnej, nawet łuskane lub łamane | |
102 | 1203 00 00 | Kopra | |
103 | 1204 00 | Nasiona lnu, nawet łamane | |
104 | 1205 | Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane | |
105 | 1206 00 | Nasiona słonecznika, nawet łamane | |
106 | 1207 | Pozostałe nasiona i owoce oleiste, nawet łamane | |
107 | * | 1208 | Mąka i mączka, z nasion lub owoców oleistych, innych niż z gorczycy9) |
108 | 1209 | Nasiona, owoce i zarodniki, w rodzaju stosowanych do siewu | |
109 | 1210 | Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina | |
110 | * | 1211 | Rośliny i części roślin (włącznie z nasionami i owocami), w rodzaju stosowanych głównie w perfumerii, farmacji lub do celów owadobójczych, grzybobójczych lub podobnych, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet krojone, kruszone lub proszkowane10) |
111 | 1212 91 | - - Burak cukrowy | |
112 | 1212 92 00 | - - Chleb świętojański | |
113 | 1212 93 00 | - - Trzcina cukrowa | |
114 | 1212 94 00 | - - Korzenie cykorii | |
115 | ex | 1212 99 | - - Pozostałe - z wyłączeniem CN 1212 99 49 |
116 | 1213 00 00 | Słoma i plewy zbóż, niepreparowane, nawet siekane, mielone, prasowane lub w formie granulek | |
117 | 1214 | Brukiew, buraki pastewne, korzenie pastewne, siano, lucerna (alfalfa), koniczyna, esparceta, kapusta pastewna, łubin, wyka i podobne produkty pastewne, nawet granulowane | |
118 | ex | 1302 | Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i pozostałe śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z produktów roślinnych - z wyłączeniem CN 1302 12 00, 1302 13 00, 1302 14 00 i 1302 19 |
119 | * | 1501 | Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem) i tłuszcz z drobiu, inne niż te objęte pozycją 0209 lub 15035) |
120 | * | 1502 | Tłuszcze z bydła, owiec lub kóz, inne niż te objęte pozycją 15035) |
121 | * | 1503 00 | Stearyna smalcowa, olej smalcowy, oleostearyna, oleina i olej łojowy, nieemulgowane lub niezmieszane, lub nieprzygotowane inaczej9) |
122 | * | 1504 | Tłuszcze i oleje i ich frakcje, z ryb lub ze ssaków morskich, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie9) |
123 | * | 1506 00 00 | Pozostałe tłuszcze i oleje zwierzęce oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie9) |
124 | * | 1507 | Olej sojowy i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie9) |
125 | * | 1508 | Olej z orzeszków ziemnych i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie9) |
126 | * | 1509 | Oliwa i jej frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie9) |
127 | * | 1510 00 | Pozostałe oleje i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, włącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją 15099) |
128 | * | 1511 | Olej palmowy i jego frakcje, nawet rafinowany, ale niemodyfikowany chemicznie9) |
129 | * | 1512 | Olej z nasion słonecznika, z krokosza barwierskiego lub z nasion bawełny i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie9) |
130 | * | 1513 | Olej kokosowy (z kopry), olej z ziaren palmowych lub olej babassu i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie9) |
131 | * | 1514 | Olej rzepakowy, rzepikowy lub gorczycowy oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie9) |
Pozostałe ciekłe tłuszcze i oleje roślinne (włącznie z olejem jojoba) i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie: | |||
- Olej lniany i jego frakcje: | |||
132 | * | 1515 11 00 | - - Olej surowy9) |
133 | * | 1515 19 | - - Pozostały9) |
- Olej kukurydziany i jego frakcje: | |||
134 | 1515 21 | - - Olej surowy | |
135 | 1515 29 | - - Pozostały | |
136 | * | 1515 30 | - Olej rycynowy i jego frakcje9) |
137 | * | 1515 50 | - Olej sezamowy i jego frakcje9) |
138 | * | 1515 90 | - Pozostałe9) |
139 | * | 1516 | Tłuszcze i oleje, zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, częściowo lub całkowicie uwodornione, estryfikowane wewnętrznie, reestryfikowane lub elaidynizowane, nawet rafinowane, ale dalej nieprzetworzone9) |
140 | * | 1517 | Margaryna; jadalne mieszaniny lub produkty z tłuszczów lub olejów, zwierzęcych lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów lub olejów, z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje, objęte pozycją 15169) |
141 | 1601 00 | Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów | |
142 | * | 1602 | Pozostałe mięso, podroby lub krew, przetworzone lub zakonserwowane5) |
143 | * | 1603 00 | Ekstrakty i soki, z mięsa, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych11) |
144 | 1604 | Ryby przetworzone lub zakonserwowane; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej | |
145 | 1605 | Skorupiaki, mięczaki i pozostałe bezkręgowce wodne, przetworzone lub zakonserwowane | |
146 | 1701 | Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej | |
147 | * | 1702 | Pozostałe cukry, włącznie z chemicznie czystymi: laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel12) |
148 | 1703 | Melasy powstałe z ekstrakcji lub rafinacji cukru | |
149 | * | 1901 | Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone13) |
150 | 1902 | Makarony, nawet poddane obróbce cieplnej lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami), lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowany | |
151 | 1903 00 00 | Tapioka i jej namiastki, przygotowane ze skrobi, w postaci płatków, ziaren, perełek, odsiewu lub w podobnych postaciach | |
152 | 1904 | Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż, lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | |
153 | 1905 10 00 | - Chleb chrupki | |
- - Gofry i wafle: | |||
154 | * | 1905 32 05 | - - - O zawartości wody przekraczającej 10% masy14) |
- Sucharki, tosty z chleba i podobne wyroby tostowe: | |||
155 | 1905 40 90 | - - Pozostałe | |
156 | 1905 90 10 | - - Mace | |
157 | * | 1905 90 20 | - - Opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby15) |
158 | 1905 90 30 | - - - Chleb, bułki, niezawierające dodatku miodu, jajek, sera lub owoców, a zawierające w suchej masie nie więcej niż 5% masy cukru i nie więcej niż 5% masy tłuszczu | |
- - - Pozostałe: | |||
159 | * | 1905 90 70 | - - - - Zawierające 5% masy lub więcej sacharozy, cukru inwertowanego lub izoglukozy16) |
160 | * | 1905 90 80 | - - - - Pozostałe16) i 17) |
161 | * | 2001 | Warzywa, owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym7) |
162 | * | 2002 | Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym7) |
163 | * | 2003 | Grzyby i trufle, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym7) |
164 | * | 2004 | Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, zamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 20067) |
165 | * | 2005 | Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 20067) |
166 | 2006 00 | Warzywa, owoce, orzechy, skórki z owoców i pozostałe części roślin, zakonserwowane cukrem (odsączone, lukrowane lub kandyzowane) | |
167 | * | 2007 | Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymane w wyniku obróbki cieplnej, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej7) |
168 | * | 2008 | Owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone7) |
169 | 2009 | Soki owocowe (włączając moszcz gronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej | |
170 | 2101 30 | - Cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty | |
171 | ex | 2103 | Sosy i preparaty do nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka, z gorczycy oraz gotowa musztarda - z wyłączeniem CN 2103 30 90 |
172 | 2104 | Zupy i buliony i preparaty do nich; złożone przetwory spożywcze, homogenizowane | |
173 | 2105 00 | Lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao | |
174 | * | 2106 | Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone7) |
175 | Wody, włącznie z naturalnymi lub sztucznymi wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego ani aromatyzującego; lód i śnieg: | ||
* | 2201 90 00 | - Pozostałe18) | |
176 | * | 2202 | Wody, włącznie z wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych, objętych pozycją 200919) |
177 | 2301 | Mąki, mączki i granulki, z mięsa lub podrobów, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych, nienadające się do spożycia przez ludzi; skwarki | |
178 | 2302 | Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, nawet granulowane | |
179 | 2303 10 | - Pozostałości z produkcji skrobi i podobne pozostałości | |
180 | 2303 20 | - Wysłodki buraczane, wytłoczyny z trzciny cukrowej i pozostałe odpady z produkcji cukru | |
181 | * | 2303 30 00 | - Pozostałości i odpady browarnicze i gorzelniane20) |
182 | * | 2304 00 00 | Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju sojowego9) |
183 | * | 2305 00 00 | Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych9) |
184 | * | 2306 | Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji tłuszczów lub olejów roślinnych, inne niż te objęte pozycją 2304 lub 23059) |
185 | 2308 00 | Materiały roślinne i odpady roślinne, pozostałości roślinne i produkty uboczne, nawet w postaci granulek, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | |
186 | 2309 | Preparaty, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt | |
187 | ex | 2401 | Tytoń nieprzetworzony; odpady tytoniowe - z wyłączeniem CN 2401 30 00 |
188 | * | 2509 00 00 | Kreda21) |
189 | * | 2518 10 00 | - Dolomit niekalcynowany ani niespiekany22) |
190 | 2522 | Wapno palone, wapno gaszone i wapno hydrauliczne, inne niż tlenek wapnia i wodorotlenek wapnia, objęte pozycją 2825 | |
191 | Substancje mineralne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: | ||
* | 2530 90 00 | - Pozostałe23) | |
192 | * | 2703 00 00 | Torf (włącznie z odpadkami torfowymi), nawet aglomerowany24) |
193 | * | 2802 00 00 | Siarka, sublimowana lub strącona; siarka koloidalna25) |
194 | * | 2814 | Amoniak, bezwodny lub w roztworze wodnym26) |
195 | * | 2834 21 00 |
Azotany: - Potasu27) |
196 | * | 2835 | Podfosforyny, fosforyny i fosforany; polifosforany, nawet niezdefiniowane chemicznie28) |
- Fluorowcowane pochodne węglowodorów cykloalkanowych, cykloalkenowych i cykloterpenowych: | |||
197 | 2903 81 00 | - - 1,2,3,4,5,6-heksachlorocykloheksan (HCH(ISO)), włącznie z lindanem (ISO,INN) | |
198 | 2903 82 00 | - - Aldryna (ISO), chlordan (ISO) i heptachlor (ISO) | |
198a | 2903 83 00 | - - Mireks (ISO) | |
199 | 2903 89 | - - Pozostałe | |
- Fluorowcowane pochodne węglowodorów aromatycznych: | |||
200 | * | 2903 92 00 |
- - Heksachlorobenzen (ISO) i DDT (ISO) (klofenotan (INN), 1,1,1-trichloro-2,2-bis(p-chlorofenylo)etan)29) |
201 | * | 2918 21 00 | - - Kwas salicylowy i jego sole30) |
202 | * | 2918 22 00 | - - Kwas o-acetylosalicylowy, jego sole i estry30) |
203 | * | 2918 23 00 | - - Pozostałe estry kwasu salicylowego i ich sole30) |
204 | * | 2922 41 00 | - - Lizyna i jej estry; ich sole30) |
205 | * | 2922 42 00 | - - Kwas glutaminowy i jego sole30) |
206 | * | 2923 | Czwartorzędowe sole amoniowe i wodorotlenki; lecytyny i pozostałe fosfoaminolipidy, nawet niezdefiniowane chemicznie30) |
207 | ex* | 2924 | Związki z karboksyamidową grupą funkcyjną; związki z amidową grupą funkcyjną kwasu węglowego30) - z wyłączeniem CN 2924 21 00 |
208 (uchylona) |
|||
209 (uchylona) |
|||
210 | Związki heterocykliczne tylko z heteroatomem(-ami) tlenu: | ||
* | 2932 20 | - Laktony31) | |
Związki heterocykliczne tylko z heteroatomem(-ami) azotu: | |||
211 | * | 2933 11 | - - Fenazon (antypiryna) i jego pochodne30) |
212 | * | 2933 19 | - - Pozostałe30) |
213 | * | 2933 21 00 | - - Hydantoina i jej pochodne30) |
214 | * | 2933 52 00 | - - Malonylomocznik (kwas barbiturowy) i jego sole30) |
215 | * | 2933 53 | - - Allobarbital (INN), amobarbital (INN), barbital (INN), butalbital (INN), butobarbital, cyklobarbital (INN), metylfenobarbital (INN), pentobarbital (INN), fenobarbital (INN), sekbutabarbital (INN), sekobarbital (INN) i winylbital (INN); ich sole30) |
216 | * | 2933 54 00 | - - Pozostałe pochodne malonylomocznika (kwasu barbiturowego); ich sole30) |
217 | * | 2933 55 00 | - - Loprazolam (INN), meklokwalon (INN), metakwalon (INN) i zipeprol (INN); ich sole30) |
218 | * | 2933 59 | - - Pozostałe 30) |
- Związki zawierające w strukturze nieskondensowany pierścień triazyny (nawet uwodorniony): | |||
219 | * | 2933 69 | - - Pozostałe30) |
220 | Kwasy nukleinowe i ich sole, nawet niezdefiniowane chemicznie; pozostałe związki heterocykliczne: | ||
* | 2934 30 | - Związki zawierające w strukturze fenotiazynowy układ pierścieniowy (nawet uwodorniony), nieskondensowany dalej30) | |
221 | * | 2935 | Sulfonamidy30) |
222 | * | 2936 | Prowitaminy i witaminy, naturalne i syntetyczne (włącznie z naturalnymi koncentratami), ich pochodne stosowane głównie jako witaminy, oraz mieszaniny wymienionych substancji, nawet w dowolnym rozpuszczalniku30) |
223 | * | 2937 | Hormony, prostaglandyny, tromboksany i leukotrieny, naturalne lub syntetyczne; ich pochodne i analogi strukturalne, włącznie z polipeptydami o zmodyfikowanym łańcuchu, stosowane głównie jako hormony30) |
224 | * | 2938 | Glikozydy, naturalne lub syntetyczne oraz ich sole, etery, estry i pozostałe pochodne30) |
225 | * | 2939 | Alkaloidy roślinne, naturalne lub syntetyczne, ich sole, etery, estry i pozostałe pochodne30) |
226 | * | 2940 00 00 | Cukry, chemicznie czyste, inne niż sacharoza, laktoza, maltoza, glukoza i fruktoza; etery cukrów, acetale cukrów i estry cukrów i ich sole, inne niż produkty objęte pozycją 2937, 2938 lub 293930) |
227 | * | 2941 | Antybiotyki30) |
228 | * | 3001 | Gruczoły i pozostałe narządy do celów organoterapeutycznych, suszone, nawet sproszkowane; ekstrakty z gruczołów lub pozostałych narządów lub ich wydzielin do celów organoterapeutycznych; heparyna i jej sole; pozostałe substancje ludzkie lub zwierzęce, preparowane do celów terapeutycznych lub profilaktycznych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone30) |
229 | * | 3002 | Krew ludzka; krew zwierzęca preparowana do celów terapeutycznych, profilaktycznych lub diagnostycznych; antysurowice, pozostałe frakcje krwi i produkty immunologiczne, nawet modyfikowane lub otrzymywane w procesach biotechnologicznych; szczepionki, toksyny, hodowle mikroorganizmów (z wyłączeniem drożdży) oraz podobne produkty30) |
230 | * | 3003 | Leki (z wyłączeniem produktów objętych pozycją 3002, 3005 lub 3006) złożone z dwóch lub więcej składników, które zmieszano do celów terapeutycznych lub profilaktycznych, ale niepakowane w odmierzone dawki ani do postaci lub w opakowania do sprzedaży detalicznej30) |
231 | * | 3004 | Leki (z wyłączeniem produktów objętych pozycją 3002, 3005 lub 3006) złożone z produktów zmieszanych lub niezmieszanych do celów terapeutycznych, lub profilaktycznych, pakowane w odmierzone dawki (włącznie z lekami podawanymi przez skórę) lub do postaci, lub w opakowania do sprzedaży detalicznej30) |
232 | * | 3005 | Wata, gaza, bandaże i podobne artykuły (na przykład opatrunki, plastry przylepne, kataplazmy) impregnowane lub pokryte substancjami farmaceutycznymi lub pakowane do postaci, lub w opakowania do sprzedaży detalicznej, do celów medycznych, chirurgicznych, dentystycznych lub weterynaryjnych30) |
233 | ex* | 3006 | Produkty farmaceutyczne wymienione w uwadze 4 do niniejszego działu30) - z wyłączeniem CN 3006 10 30, 3006 10 90, 3006 40 00, 3006 70 00, 3006 91 00 i 3006 92 00 |
234 | 3101 00 00 | Nawozy zwierzęce lub roślinne, nawet zmieszane ze sobą lub poddane obróbce chemicznej; nawozy produkowane przez zmieszanie lub obróbkę chemiczną produktów pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego | |
Nawozy mineralne lub chemiczne, azotowe: | |||
235 | 3102 10 | - Mocznik, nawet w roztworze wodnym | |
236 | 3102 21 00 | - - Siarczan amonu | |
237 | 3102 29 00 | - - Pozostałe | |
238 | 3102 30 | - Azotan amonu, nawet w roztworze wodnym | |
239 | * | 3102 40 | - Mieszaniny azotanu amonu z węglanem wapnia lub pozostałymi nieorganicznymi substancjami niebędącymi nawozami32) |
240 | * | 3102 50 00 | - Azotan sodu33) |
241 | 3102 60 00 | - Sole podwójne i mieszaniny azotanu wapnia i azotanu amonu | |
242 | 3102 80 00 | - Mieszaniny mocznika i azotanu amonu w roztworze wodnym lub amoniakalnym | |
243 | * | 3102 90 00 | - Pozostałe, włącznie z mieszaninami niewymienionymi w poprzednich podpozycjach32) |
244 | 3103 | Nawozy fosforowe, mineralne lub chemiczne | |
245 | ex | 3104 | Nawozy potasowe, mineralne lub chemiczne - z wyłączeniem CN 3104 20 |
246 | * | 3105 | Nawozy mineralne lub chemiczne, zawierające dwa lub trzy z pierwiastków nawozowych: azot, fosfor i potas; pozostałe nawozy; towary niniejszego działu w tabletkach lub podobnych postaciach, lub w opakowaniach o masie brutto nieprzekraczającej 10 kg27) |
247 | * | 3407 00 00 | Pasty modelarskie, włącznie z przeznaczonymi do zabawy dla dzieci; preparaty znane jako "wosk dentystyczny" lub jako "dentystyczny materiał formierski", pakowane w zestawy, w opakowania do sprzedaży detalicznej lub w postaci płytek, podków, lasek lub podobnej formie; pozostałe preparaty do stosowania w dentystyce, na bazie gipsu (gipsu kalcynowanego lub siarczanu wapnia)34) |
248 | Kazeina, kazeiniany i pozostałe pochodne kazeiny: | ||
* | 3501 10 90 | - - Pozostałe35) | |
Albuminy (włączając koncentraty dwu lub więcej białek serwatki, zawierające w przeliczeniu na suchą substancję więcej niż 80% masy białka serwatki), albuminiany i pozostałe pochodne albumin: - Albumina jaja: |
|||
249 | 3502 11 | - - Suszona | |
250 | 3502 19 | - - Pozostała | |
251 | * | 3502 20 | - Albumina mleka, włącznie z koncentratami złożonymi z dwóch lub więcej białek serwatki36) |
252 | * | 3502 90 | - Pozostałe37) |
253 | 3503 00 10 | - Żelatyna i jej pochodne | |
254 | 3505 10 | - Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane | |
255 | 3507 | Enzymy; preparaty enzymatyczne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | |
256 |
Film i płyty fotograficzne płaskie, światłoczułe, nienaświetlone, z dowolnego materiału innego niż papier, tektura lub tekstylia; film płaski do natychmiastowych odbitek, światłoczuły, nienaświetlony, nawet w kasetach: - Do promieni rentgenowskich38) |
||
* | 3701 10 00 | ||
257 | Film fotograficzny w rolkach, światłoczuły, nienaświetlony, z dowolnego materiału innego niż papier, tektura lub tekstylia; film w rolkach do natychmiastowych odbitek, światłoczuły, nienaświetlony: | ||
* | 3702 10 00 | - Do promieni rentgenowskich39) | |
Środki owadobójcze, gryzoniobójcze, grzybobójcze, chwastobójcze, opóźniające kiełkowanie, regulatory wzrostu roślin, środki odkażające i podobne produkty, pakowane do postaci lub w opakowania do sprzedaży detalicznej, lub w postaci preparatów lub artykułów (na przykład taśm nasyconych siarką, knotów i świec oraz lepów na muchy): - Towary wymienione w uwadze 1 do podpozycji do niniejszego działu: |
|||
258 | 3808 52 00 | - - DDT (ISO) (klofenotan (INN)), w opakowaniach o masie netto nieprzekraczającej 300 g | |
258a | 3808 59 00 | - - Pozostałe | |
- Towary wymienione w uwadze 2 do podpozycji do niniejszego działu: | |||
258b | 3808 61 00 | - - W opakowaniach o masie netto nieprzekraczającej 300 g | |
258c | 3808 62 00 | - - W opakowaniach o masie netto przekraczającej 300 g, ale nieprzekraczającej 7,5 kg | |
258d | 3808 69 00 | - - Pozostałe | |
259 | 3808 91 | - - Środki owadobójcze (insektycydy) | |
260 | 3808 92 | - - Środki grzybobójcze (fungicydy) | |
261 | 3808 93 | - - Środki chwastobójcze (herbicydy), opóźniające kiełkowanie oraz regulatory wzrostu roślin | |
262 | * | 3808 94 | - - Środki odkażające40) |
263 | 3808 99 | - - Pozostałe | |
264 | * | 3821 00 00 | Gotowe pożywki do namnażania i odżywiania drobnoustrojów (włącznie z wirusami i tym podobnymi) lub komórek roślinnych, ludzkich lub zwierzęcych41) |
265 | * | 3822 00 00 | Odczynniki diagnostyczne lub laboratoryjne na podłożach, gotowe odczynniki diagnostyczne lub laboratoryjne, nawet na podłożach, inne niż te objęte pozycją 3002 lub 3006; certyfikowane materiały wzorcowe42) |
Gotowe spoiwa do form odlewniczych lub rdzeni; produkty chemiczne i preparaty przemysłu chemicznego lub przemysłów pokrewnych (włączając te składające się z mieszanin produktów naturalnych), gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: | |||
266 | * | 3824 99 58 | - - - - Plastry z nikotyną (systemy transdermalne) przeznaczone do pomagania palaczom w zaprzestaniu palenia30) |
267 | * | 3824 99 61 | - - - - - Produkty pośrednie z produkcji antybiotyków otrzymane podczas fermentacji Streptomyces tenebrarius, nawet suszone, do stosowania do produkcji leków dla ludzi objętych pozycją 300443) |
268 | * | 3824 99 62 | - - - - - Produkty pośrednie z produkcji soli monensin43) |
269 | * | 3824 99 64 | - - - - - Pozostałe43) |
270 | * | 4009 | Przewody, rury i węże, z gumy, innej niż ebonit, nawet z wyposażeniem (na przykład złącza, kolanka, kołnierze)44) |
271 (uchylona) |
|||
272 | Rękawiczki, mitenki i rękawice z jednym palcem: | ||
* | 4015 11 00 | - - Chirurgiczne 45) | |
273 | * | 4115 20 00 | - Skwarki i pozostałe odpady skóry wyprawionej lub skóry wtórnej, nienadające się do produkcji artykułów skórzanych; pył, proszek i mączka ze skóry wyprawionej46) |
- Drewno opałowe w postaci kłód, szczap, gałęzi, wiązek chrustu lub w podobnych postaciach: | |||
274 | 4401 11 00 | - - Z drzew iglastych | |
274a | 4401 12 00 | - - Z drzew innych niż iglaste | |
Pozostałe artykuły z drewna: | |||
275 | * | 4421 91 00 | - - Z bambusa47) |
275a | * 4421 99 99 | - - - - Pozostałe47) | |
276 | Wata celulozowa: | ||
* | 4818 90 90 | - Pozostałe48) | |
277 (uchylona) |
|||
278 (uchylona) |
|||
279 (uchylona) |
|||
280 (uchylona) |
|||
281 (uchylona) |
|||
282 | 5001 00 00 | Kokony jedwabników nadające się do motania | |
283 (uchylona) |
|||
284 | * | 5301 10 00 | - Len surowy lub roszony53) |
285 | * | 5302 10 00 | - Konopie siewne, surowe lub roszone53) |
286 | * | 5303 10 00 | - Juta i pozostałe włókna tekstylne łykowe, surowe lub roszone53) |
287 | * | 5305 00 00 | Włókno kokosowe, manila (konopie manilskie lub Musa textilis Nee), ramia i pozostałe włókna tekstylne roślinne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone, surowe lub przerobione, ale nieprzędzione; pakuły, wyczeski i odpady tych włókien (włącznie z odpadami przędzy i szarpanką rozwłóknioną)53) |
288 | Części obuwia (włącznie z cholewkami, nawet przymocowanymi do podeszew innych niż podeszwy zewnętrzne); podpodeszwy wyjmowane (wkładki), podkładki pod pięty i podobne artykuły; getry, sztylpy i podobne artykuły oraz ich części: | ||
* | 6406 90 90 | - - Pozostałe 47) | |
289 | * | 7318 23 00 | - - Nity54) |
290 | Maszyny, instalacje przemysłowe lub laboratoryjne, nawet ogrzewane elektrycznie (z wyłączeniem pieców, piekarników i pozostałych urządzeń objętych pozycją 8514), do obróbki materiałów w procesach wymagających zmiany temperatury, takich jak: grzanie, gotowanie, prażenie, destylowanie, rektyfikowanie, sterylizowanie, pasteryzowanie, poddawanie działaniu pary wodnej, suszenie, odparowywanie, parowanie, skraplanie lub chłodzenie, inne niż urządzenia lub instalacje, w rodzaju stosowanych do celów domowych; urządzenia do podgrzewania wody przepływowe lub pojemnościowe, nieelektryczne: | ||
* | 8419 90 | - Części 55) | |
291 | Maszyny, urządzenia i wyposażenie (inne niż maszyny objęte pozycjami od 8456 do 8465) do przygotowywania lub wykonywania płyt, cylindrów lub innych elementów drukarskich; płyty, cylindry i inne elementy drukarskie; płyty, cylindry i kamienie litograficzne, przygotowane do celów drukarskich (na przykład strugane, ziarnowane lub polerowane): | ||
* | 8442 30 00 | - Maszyny, urządzenia i wyposażenie56) | |
292 (uchylona) |
|||
Maszyny do automatycznego przetwarzania danych i urządzenia do nich; czytniki magnetyczne lub optyczne, maszyny do przenoszenia danych w postaci zakodowanej na nośniki danych oraz maszyny do przetwarzania takich danych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: | |||
293 | * | 8471 80 00 | - Pozostałe urządzenia do maszyn do automatycznego przetwarzania danych58) |
294 | * | 8471 90 00 | - Pozostałe58) |
Pozostałe maszyny biurowe (na przykład hektografy lub powielacze białkowe, maszyny adresujące, automaty wydające banknoty, maszyny do sortowania, liczenia lub pakowania monet, urządzenia do temperowania ołówków, dziurkacze lub zszywacze): | |||
294a (uchylona) |
|||
294b | * | 8472 90 80 | - - Pozostałe57) |
295 | 8713 | Wózki dla osób niepełnosprawnych, nawet z silnikiem lub napędzane mechanicznie w inny sposób | |
296 | * 9001 30 00 | - Soczewki kontaktowe64) | |
297 | * 9001 40 | - Soczewki okularowe szklane64) | |
298 | * 9001 50 | - Soczewki okularowe z pozostałych materiałów64) | |
Przyrządy i urządzenia stosowane w medycynie, chirurgii, stomatologii lub weterynarii, włączając aparaturę scyntygraficzną, inną aparaturę elektromedyczną oraz przyrządy do badania wzroku: | |||
299 | * | 9018 31 | - - Strzykawki, z igłami lub bez59) |
300 | * | 9018 32 | - - Metalowe igły do zastrzyków oraz igły chirurgiczne59) |
301 | * | 9018 39 00 | - - Pozostałe59) |
302 | 9018 90 10 | - - Przyrządy i aparatura, do pomiaru ciśnienia krwi | |
303 | 9018 90 50 | - - Aparatura do transfuzji | |
304 | ex* | 9021 | Przyrządy ortopedyczne, włącznie z kulami, pasami chirurgicznymi i przepuklinowymi; szyny i pozostałe przyrządy stosowane przy złamaniach; protezy; aparaty słuchowe i inne przyrządy zakładane, noszone lub wszczepiane, mające na celu skorygowanie wady lub kalectwa60) - z wyłączeniem CN 9021 21 |
305 | * | 9602 00 00 | Materiały do rzeźbienia pochodzenia roślinnego lub mineralnego, obrobione oraz artykuły z takich materiałów; formowane lub rzeźbione artykuły z wosku, stearyny, gum i żywic naturalnych lub mas modelarskich, oraz pozostałe artykuły formowane lub rzeźbione, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; obrobiona, nieutwardzona żelatyna (z wyjątkiem żelatyny objętej pozycją 3503) oraz artykuły z nieutwardzonej żelatyny61) |
Podpaski higieniczne (wkładki) i tampony, pieluchy i wkładki dla niemowląt oraz podobne artykuły, z dowolnego materiału: | |||
306 | * | 9619 00 30 | - Z waty z materiałów włókienniczych62) |
307 | * | 9619 00 71 | - - - Podpaski higieniczne (wkładki)63) |
308 | * | 9619 00 75 | - - - Tampony63) |
309 | * | 9619 00 79 | - - - Inne63) |
310 | * | 9619 00 81 | - - - Pieluchy i wkładki dla niemowląt63) |
311 | * | 9619 00 89 | - - - Pozostałe (na przykład artykuły higieniczne dla osób nietrzymających moczu lub stolca)63) |
312 (uchylona) |
|||
bez względu na kod CN |
1. Foteliki do przewozu dzieci w samochodach 2. Sznurek do maszyn rolniczych 3. Produkty uzdrowisk (bez napojów mineralnych) - wyłącznie: 1) środki do kąpieli leczniczych: sól jodobromowa, szlam i ług, 2) środki do okładów leczniczych, w tym kostki borowinowe, 3) środki skoncentrowane do kuracji pitnej, w tym tabletki "ZUBER" 4. Wyroby medyczne, w rozumieniu ustawy o wyrobach medycznych, dopuszczone do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, inne niż wymienione w pozostałych pozycjach załącznika 5. Produkty lecznicze dopuszczone do obrotu na terytorium kraju, które uzyskały pozwolenie wydane przez Radę Unii Europejskiej lub Komisję Europejską 6. Publikacje w alfabecie Braille'a, jeżeli z uwagi na formę w całości przeznaczone są do użytku osób niewidomych i słabowidzących, oraz urządzenia do zapisywania i odczytywania tekstów w alfabecie Braille'a 7. Błony rentgenowskie diagnostyczne 8. Smoczki dla niemowląt i dzieci, w szczególności przeznaczone do celów medycznych |
- ex - zamieszczony przy kodzie CN oznacza, że dana pozycja dotyczy tylko towaru określonego nazwą w kolumnie Wyszczególnienie
- wykaz nie ma zastosowania dla zakresu importu towarów zwolnionych od podatku lub opodatkowanych stawkami niższymi niż stawka, której dotyczy załącznik
- objaśnienia do podpozycji oznaczonych symbolem * umieszczonym w kolumnie Kod CN:
1) wyłącznie króliki dzikie
2) wyłącznie przeszkolone psy przewodniki dla ociemniałych
3) wyłącznie strusie żywe hodowlane
4) wyłącznie jedwabniki
5) z wyłączeniem tłuszczów technicznych
6) (uchylone)
7) z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2%
8) wyłącznie: koperek (Anethum qeaveolens), szafran, kurkuma, tymianek, curry i inne nieprzetworzone rośliny przyprawowe i aromatyczne, gdzie indziej niesklasyfikowane
9) wyłącznie jadalne
10) wyłącznie lebiodka pospolita (Origanum vulgare) i bylica
11) wyłącznie ekstrakty i soki z mięsa
12) z wyłączeniem cukru klonowego i syropu klonowego, zawierającego dodatek środków aromatyzujących lub barwiących
13) z wyłączeniem ekstraktów i produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2%
14) wyłącznie wafle
15) wyłącznie opłatki sakralne i podobne do tych opłatków produkty
16) wyłącznie wyroby ciastkarskie i ciastka, świeże, których data minimalnej trwałości oznaczona zgodnie z odrębnymi przepisami nie przekracza 45 dni, a w przypadku oznaczania tych towarów zgodnie z odrębnymi przepisami wyłącznie terminem przydatności do spożycia, termin ten również nie przekracza 45 dni
17) wyłącznie bułka tarta
18) wyłącznie woda w postaci naturalnej i lód, włączając lód do celów chłodniczych innych niż żywnościowe
19) wyłącznie: niegazowane napoje, w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20% składu surowcowego; niegazowane napoje zawierające tłuszcz mlekowy, z wyłączeniem napojów, przy przygotowywaniu których wykorzystywany jest napar z kawy lub herbaty, niezależnie od udziału procentowego tego naparu w przygotowywanym napoju
20) wyłącznie wywar
21) wyłącznie kreda mielona, pastewna i kreda mielona, nawozowa
22) wyłącznie mączka dolomitowa
23) wyłącznie ziemia ogrodnicza inna niż zawierająca torf jako zasadniczy składnik i inna niż będąca mieszaniną naturalnej gleby, piasku i minerałów
24) wyłącznie surowiec i półfabrykaty do produkcji torfu dla celów rolniczych oraz wyroby torfowe dla celów rolniczych
25) wyłącznie siarka sublimowana lub strącona
26) wyłącznie amoniak ciekły nawozowy i woda amoniakalna nawozowa
27) z wyłączeniem nawozów naturalnych
28) wyłącznie związki fosforowe do mieszanek paszowych
29) z wyłączeniem heksachlorobenzenu
30) wyłącznie produkty lecznicze dopuszczone do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, zgodnie z przepisami Prawa farmaceutycznego
31) wyłącznie produkty lecznicze dopuszczone do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, zgodnie z przepisami Prawa farmaceutycznego, z wyłączeniem: kumaryny, metylokumaryny i etylokumaryny
32) z wyłączeniem cyjanamidu wapnia
33) wyłącznie sprzedawany jako nawóz
34) wyłącznie materiały formierskie dentystyczne na bazie wosku, w opakowaniach do sprzedaży detalicznej, materiały formierskie dentystyczne na bazie gipsu, pasty modelarskie i pozostałe preparaty; preparaty do stosowania w dentystyce na bazie gipsu, pozostałe
35) z wyłączeniem kazeiny do stosowania w przemyśle włókienniczym
36) wyłącznie albumina techniczna, albumina mleka
37) wyłącznie albumina techniczna
38) wyłącznie do stosowania w medycynie, stomatologii i weterynarii
39) wyłącznie do zastosowań nieprzemysłowych - wyłącznie medycznych
40) wyłącznie preparaty odkażające o właściwościach bakteriobójczych, grzybobójczych i wirusobójczych, mające zastosowanie wyłącznie w ochronie zdrowia, na które zostało wydane pozwolenie tymczasowe albo dokonany wpis do rejestru produktów biobójczych w rozumieniu przepisów ustawy o produktach biobójczych
41) wyłącznie gotowe pożywki do hodowli mikroorganizmów - dla farmacji
42) wyłącznie testy i odczynniki diagnostyczne, medyczne
43) wyłącznie produkty i preparaty do użytku farmaceutycznego i chirurgicznego
44) wyłącznie węże medyczne
45) wyłącznie rękawice chirurgiczne
46) wyłącznie odpady ze skór wyprawionych, pył, proszek i mączka skórzana, z wyłączeniem odpadków skór garbowanych (bezwłosowych)
47) wyłącznie elementy składowe i wymienne do wyrobów ortopedycznych, rehabilitacyjnych i protetycznych, z drewna
48) wyłącznie wata celulozowa, paczkowana
49) (uchylone)
50) (uchylone)
51) (uchylone)
52) (uchylone)
53) z wyłączeniem odziarnionych produktów roślinnych dla przemysłu włókienniczego
54) wyłącznie nity ze stali do wyrobów ortopedycznych, rehabilitacyjnych i protetycznych
55) wyłącznie części do narzędzi, przyrządów, aparatów i urządzeń medycyny ogólnej (do sterylizacji narzędzi, dezynfekcji i wyjaławiania itp.)
56) wyłącznie maszyny poligraficzne do pisma Braille'a
57) wyłącznie maszyny do pisania dla niewidomych
58) wyłącznie urządzenia komputerowe do pisma Braille'a (dla ociemniałych)
59) z wyłączeniem weterynaryjnych
60) z wyłączeniem protez dentystycznych
61) wyłącznie żelatyna nieutwardzona, obrobiona oraz wyroby z żelatyny nieutwardzonej, obrobionej
62) wyłącznie pieluszki, wkładki do pieluch i podobne artykuły sanitarne dla niemowląt i dla dorosłych
63) wyłącznie wykonane z masy celulozowej, papieru, waty celulozowej lub wstęg z włókien celulozowych
64) służące do korekty wzroku
WYKAZ TOWARÓW, KTÓRYCH IMPORT OBJĘTY JEST STAWKĄ PODATKU, O KTÓREJ MOWA W ART. 41 UST. 2A USTAWY O PODATKU OD TOWARÓW I USŁUG
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie | |
1 | 0201 | Mięso z bydła, świeże lub schłodzone | |
2 | 0202 | Mięso z bydła, zamrożone | |
3 | 0203 | Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone | |
4 | 0204 | Mięso z owiec lub kóz, świeże, schłodzone lub zamrożone | |
5 | 0205 00 | Mięso z koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone | |
6 | 0206 | Jadalne podroby z bydła, świń, owiec, kóz, koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone | |
7 | 0207 | Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone | |
8 | 0208 | Pozostałe mięso i podroby jadalne, świeże, schłodzone lub zamrożone | |
9 | * | 0209 | Tłuszcz ze świń bez chudego mięsa oraz tłuszcz drobiowy, niewytapiane lub inaczej wyekstrahowane, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone1) |
10 | 0210 | Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki, z mięsa lub podrobów | |
11 | ex | 0301 | Ryby żywe - z wyłączeniem CN 0301 11 00 i 0301 19 00 |
12 | 0302 | Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304 | |
13 | 0303 | Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304 | |
14 | 0304 | Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, schłodzone lub zamrożone | |
15 | 0305 | Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone, nawet gotowane przed lub podczas procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi | |
16 | 0306 | Skorupiaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; skorupiaki wędzone, nawet w skorupach, nawet gotowane przed lub w trakcie procesu wędzenia; skorupiaki, w skorupach, gotowane na parze lub w wodzie, nawet schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, ze skorupiaków, nadające się do spożycia przez ludzi | |
17 | 0307 | Mięczaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mięczaki wędzone, nawet w skorupach, nawet gotowane przed lub w trakcie procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki z mięczaków, nadające się do spożycia przez ludzi | |
18 | 0308 | Bezkręgowce wodne, inne niż skorupiaki i mięczaki, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; wędzone bezkręgowce wodne, inne niż skorupiaki i mięczaki, nawet gotowane przed lub w trakcie procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki, z bezkręgowców wodnych, innych niż skorupiaki i mięczaki, nadające się do spożycia przez ludzi | |
19 | 0401 | Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego | |
20 | 0402 | Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego | |
21 | 0403 | Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub aromatycznego lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao | |
22 | 0404 | Serwatka, nawet zagęszczona lub zawierająca dodatek cukru lub innego środka słodzącego; produkty składające się ze składników naturalnego mleka, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | |
23 | 0405 | Masło i pozostałe tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania | |
24 | 0406 | Ser i twaróg | |
25 | ex | 0407 | Jaja ptasie w skorupkach, świeże, zakonserwowane lub gotowane - z wyłączeniem CN 0407 11 00, 0407 19 11 i 0407 19 19 |
26 | 0408 | Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego | |
27 | 0409 00 00 | Miód naturalny | |
28 | 0410 00 00 | Jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | |
29 (uchylona) |
|||
30 | 0504 00 00 | Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone | |
31 (uchylona) |
|||
32 (uchylona) |
|||
33 (uchylona) |
|||
Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; martwe zwierzęta objęte działem 1 lub 3, nienadające się do spożycia przez ludzi | |||
34 | 0511 91 | - - Produkty z ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych; martwe zwierzęta objęte działem 3 | |
35 (uchylona) 36 (uchylona) |
|||
37 | 0701 | Ziemniaki, świeże lub schłodzone | |
38 | 0702 00 00 | Pomidory, świeże lub schłodzone | |
39 | 0703 | Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone | |
40 | 0704 | Kapusty, kalafiory, kalarepa, jarmuż i podobne jadalne kapusty, świeże lub schłodzone | |
41 | 0705 | Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub schłodzone | |
42 | 0706 | Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub schłodzone | |
43 | 0707 00 | Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone | |
44 | 0708 | Warzywa strączkowe, łuskane lub niełuskane, świeże lub schłodzone | |
45 | 0709 | Pozostałe warzywa, świeże lub schłodzone | |
46 | 0710 | Warzywa (niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie), zamrożone | |
47 | 0713 | Warzywa strączkowe, suszone, łuskane, nawet bez skórki lub dzielone | |
48 | 0714 | Maniok, maranta, salep, topinambur, słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi lub inuliny, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet w plastrach lub w postaci granulek; rdzeń sagowca | |
Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane | |||
- Orzechy leszczyny (Corylus spp.): | |||
49 | 0802 21 00 | - - W łupinach | |
50 | 0802 22 00 | - - Bez łupin | |
- Orzechy włoskie: | |||
51 | 0802 31 00 | - - W łupinach | |
52 | 0802 32 00 | - - Bez łupin | |
53 | Winogrona, świeże lub suszone: | ||
0806 10 | - Świeże | ||
54 | ex | 0807 | Melony (włącznie z arbuzami) i papaje, świeże - z wyłączeniem CN 0807 20 00 |
55 | 0808 | Jabłka, gruszki i pigwy, świeże | |
56 | 0809 | Morele, wiśnie i czereśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże | |
57 | ex | 0810 | Pozostałe owoce, świeże - z wyłączeniem CN 0810 50 00, 0810 60 00 i 0810 90 20 |
58 | * | 0811 | Owoce i orzechy, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego3) |
59 | - Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta: | ||
0904 21 90 | - - - Pozostałe | ||
60 | ex | 0908 | Gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy i kardamony - z wyłączeniem CN 0908 31 00 i 0908 32 00 |
61 | * | 0909 | Nasiona anyżku, badianu, kopru, kolendry, kminu lub kminku; jagody jałowca4) |
62 | ex * | 0910 | Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne5) - z wyłączeniem CN 0910 11 00, 0910 12 00, 0910 20 90, 0910 91 90 i 0910 99 99 |
63 | 1001 | Pszenica i meslin | |
64 | 1002 | Żyto | |
65 | 1003 | Jęczmień | |
66 | 1004 | Owies | |
67 | 1005 | Kukurydza | |
68 | 1006 | Ryż | |
69 | 1007 | Ziarno sorgo | |
70 | 1008 | Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża | |
71 | 1101 00 | Mąka pszenna lub z meslin | |
72 | 1102 | Mąki ze zbóż, innych niż pszenica lub meslin | |
73 | 1103 | Kasze, mączki i granulki, zbożowe | |
74 | 1104 | Ziarna zbóż obrobione w inny sposób (na przykład łuszczone, miażdżone, płatkowane, perełkowane, krojone lub śrutowane), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją 1006; zarodki zbóż całe, miażdżone, płatkowane lub mielone | |
75 | 1106 | Mąka, mączka i proszek, z suszonych warzyw strączkowych objętych pozycją 0713, z sago lub z korzeni, lub bulw, objętych pozycją 0714, lub z produktów objętych działem 8 | |
76 | 1201 | Nasiona soi, nawet łamane | |
77 | 1202 | Orzeszki ziemne, nieprażone ani niepoddane w inny sposób obróbce cieplnej, nawet łuskane lub łamane | |
78 | 1203 00 00 | Kopra | |
79 | 1204 00 | Nasiona lnu, nawet łamane | |
80 | 1205 | Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane | |
81 | 1206 00 | Nasiona słonecznika, nawet łamane | |
82 | ex | 1207 | Pozostałe nasiona i owoce oleiste, nawet łamane - z wyłączeniem CN 1207 21 00 i 1207 29 00 |
83 | * | 1208 | Mąka i mączka, z nasion lub owoców oleistych, innych niż z gorczycy6) |
Nasiona, owoce i zarodniki, w rodzaju stosowanych do siewu: | |||
84 | 1209 91 | - - Nasiona warzyw | |
85 | ex | 1209 99 | - - Pozostałe - z wyłączeniem CN 1209 99 10 |
86 | * | 1211 | Rośliny i części roślin (włącznie z nasionami i owocami), w rodzaju stosowanych głównie w perfumerii, farmacji lub do celów owadobójczych, grzybobójczych lub podobnych, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet krojone, kruszone lub proszkowane7) |
87 | 1212 91 | - - Burak cukrowy | |
88 | 1302 20 | - Substancje pektynowe, pektyniany i pektany | |
89 | 1302 31 00 | - - Agar-agar | |
90 | * | 1501 | Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem) i tłuszcz z drobiu, inne niż te objęte pozycją 0209 lub 15031) |
91 | * | 1502 | Tłuszcze z bydła, owiec lub kóz, inne niż te objęte pozycją 15031) |
92 | * | 1503 00 | Stearyna smalcowa, olej smalcowy, oleostearyna, oleina i olej łojowy, nieemulgowane lub niezmieszane, lub nieprzygotowane inaczej6) |
93 | * | 1504 | Tłuszcze i oleje i ich frakcje, z ryb lub ze ssaków morskich, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6) |
94 | * | 1506 00 00 | Pozostałe tłuszcze i oleje zwierzęce oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6) |
95 | * | 1507 | Olej sojowy i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6) |
96 | * | 1508 | Olej z orzeszków ziemnych i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6) |
97 | * | 1509 | Oliwa i jej frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6) |
98 | * | 1510 00 | Pozostałe oleje i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, włącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją 15096) |
99 | * | 1511 | Olej palmowy i jego frakcje, nawet rafinowany, ale niemodyfikowany chemicznie6) |
100 | * | 1512 | Olej z nasion słonecznika, z krokosza barwierskiego lub z nasion bawełny i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6) |
101 | * | 1513 | Olej kokosowy (z kopry), olej z ziaren palmowych lub olej babassu i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6) |
102 | * | 1514 | Olej rzepakowy, rzepikowy lub gorczycowy oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6) |
103 | ex * | 1515 | Pozostałe ciekłe tłuszcze i oleje roślinne (włącznie z olejem jojoba) i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6) - z wyłączeniem CN 1515 21 i 1515 29 |
104 | * | 1516 | Tłuszcze i oleje, zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, częściowo lub całkowicie uwodornione, estryfikowane wewnętrznie, reestryfikowane lub elaidynizowane, nawet rafinowane, ale nieprzetworzone6) |
105 | * | 1517 | Margaryna; jadalne mieszaniny lub produkty z tłuszczów lub olejów, zwierzęcych lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów lub olejów, z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje, objęte pozycją 15166) |
106 | 1601 00 | Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów | |
107 | ex | 1602 | Pozostałe mięso, podroby lub krew, przetworzone lub zakonserwowane - z wyłączeniem CN 1602 10 00 |
108 | 1604 | Ryby przetworzone lub zakonserwowane; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej | |
109 | 1605 | Skorupiaki, mięczaki i pozostałe bezkręgowce wodne, przetworzone lub zakonserwowane | |
- Laktoza i syrop laktozowy: | |||
110 | 1702 11 00 | - - Zawierające 99% masy laktozy lub więcej, wyrażonej jako laktoza bezwodna, w przeliczeniu na suchą masę | |
111 | 1702 19 00 | - - Pozostałe | |
112 | 1901 20 00 | - Mieszaniny i ciasta, do wytworzenia wyrobów piekarniczych objętych pozycją 1905 | |
113 | 1902 | Makarony, nawet poddane obróbce cieplnej lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami), lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowany | |
114 | 1904 | Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż, lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | |
115 | 1905 10 00 | - Chleb chrupki | |
- Sucharki, tosty z chleba i podobne wyroby tostowe | |||
116 | 1905 40 90 | - - Pozostałe | |
117 | 1905 90 10 | - - Mace | |
118 | * | 1905 90 30 | - - - Chleb, bułki, niezawierające dodatku miodu, jajek, sera lub owoców, a zawierające w suchej masie nie więcej niż 5% masy cukru i nie więcej niż 5% masy tłuszczu8) |
119 | * | 1905 90 80 | - - - - Pozostałe9) |
120 | Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, zamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006: | ||
2004 10 | - Ziemniaki | ||
121 | 2009 | Soki owocowe (włączając moszcz gronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej | |
122 | 2105 00 | Lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao | |
123 | Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: | ||
* | 2106 90 98 | - - - Pozostałe10) | |
124 | * | 2202 | Wody, włącznie z wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych, objętych pozycja 200911) |
125 | 2301 10 00 | - Mąki, mączki i granulki, z mięsa lub podrobów; skwarki | |
126 | * | 2302 | Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, nawet granulowane12) |
127 | * | 2304 00 00 | Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju sojowego6) |
128 | * | 2305 00 00 | Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych6) |
129 | * | 2306 | Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji tłuszczów lub olejów roślinnych, inne niż te objęte pozycją 2304 lub 23056) |
130 | Kazeina, kazeiniany i pozostałe pochodne kazeiny: | ||
* | 3501 10 90 | - - Pozostałe13) | |
- Albumina jaja: | |||
131 | 3502 11 | - - Suszona | |
132 | 3502 19 | - - Pozostała | |
133 (uchylona) |
|||
134 (uchylona) |
|||
135 (uchylona) |
|||
136 (uchylona) |
|||
- ex - zamieszczony przy kodzie CN oznacza, że dana pozycja dotyczy tylko towaru określonego nazwą w kolumnie Wyszczególnienie
- wykaz nie ma zastosowania dla zakresu importu towarów zwolnionych od podatku
- objaśnienia do podpozycji oznaczonych symbolem * umieszczonym w kolumnie Kod CN:
1) z wyłączeniem tłuszczów technicznych
2) (uchylone)
3) z wyłączeniem orzechów
4) wyłącznie kolendra, kmin i kminek
5) wyłącznie koperek (Anethum graveolens), szafran, kurkuma, tymianek, curry i inne nieprzetworzone rośliny przyprawowe i aromatyczne, gdzie indziej niesklasyfikowane
6) wyłącznie jadalne
7) wyłącznie lebiodka pospolita (Origanum vulgare) i bylica
8) wyłącznie pieczywo świeże, którego data minimalnej trwałości, oznaczona odrębnymi przepisami nie przekracza 14 dni, a w przypadku oznaczania tych towarów zgodnie z odrębnymi przepisami wyłącznie terminem przydatności do spożycia, termin ten również nie przekracza 14 dni
9) wyłącznie bułka tarta
10) z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2%
11) wyłącznie: niegazowane napoje, w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20% składu surowcowego; niegazowane napoje zawierające tłuszcz mlekowy, z wyłączeniem napojów, przy przygotowywaniu których wykorzystywany jest napar z kawy lub herbaty, niezależnie od udziału procentowego tego naparu w przygotowywanym napoju
12) z wyłączeniem śruty
13) z wyłączeniem kazeiny do stosowania w przemyśle włókienniczym
14) (uchylone)
15) (uchylone)
16) (uchylone)
- zmieniony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 25 października 2019 r. (Dz.U.2019.2101) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 listopada 2019 r.
- zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 16 grudnia 2019 r. (Dz.U.2019.2439) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2020 r.
Nie będzie podwyższenia kar dla pracodawców, przewidzianych w Kodeksie pracy, za wykroczenia przeciwko prawom pracowników. W czwartek Sejm przyjął poprawkę Senatu wykreślającą z ustawy poprawkę Lewicy. Posłowie zgodzili się też na to, by agencje pracy tymczasowej mogły zatrudniać cudzoziemców także na podstawie umów cywilnoprawnych, a nie tylko na umowę o pracę.
Grażyna J. Leśniak 20.03.2025Sejm przyjął w czwartek większość poprawek redakcyjnych i doprecyzowujących, które Senat wprowadził do ustawy o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Przewiduje ona reformę urzędów pracy, w tym m.in. podniesienie zasiłku dla bezrobotnych i ułatwienia w podnoszeniu kwalifikacji zawodowych. Ustawa trafi teraz do podpisu prezydenta.
Grażyna J. Leśniak 20.03.2025Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Projekt po raz drugi wróci do komisji sejmowej.
Grażyna J. Leśniak 19.03.2025Senat nie zgodził się w czwartek na zniesienie obowiązku zawierania umów o pracę z cudzoziemcami będącymi pracownikami tymczasowymi przez agencje pracy tymczasowej, ale umożliwił agencjom zawieranie umów cywilnoprawnych. Senatorowie zdecydowali natomiast o skreśleniu przepisu podnoszącego kary grzywny dla pracodawców przewidziane w kodeksie pracy. W głosowaniu przepadła też poprawka Lewicy podnosząca z 2 tys. zł do 10 tys. zł kary grzywny, jakie w postępowaniu mandatowym może nałożyć Państwowa Inspekcja Pracy.
Grażyna J. Leśniak 13.03.2025Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej nie zgodziło się na usunięcie z ustawy o zatrudnianiu cudzoziemców przepisu podnoszącego w kodeksie pracy kary dla pracodawców. Senacka Komisja Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej zaakceptowała we wtorek jedynie poprawki Biura Legislacyjnego Senatu do tej ustawy. Nie można jednak wykluczyć, że na posiedzeniu Senatu inni senatorowie przejmą poprawki zgłaszane przez stronę pracodawców.
Grażyna J. Leśniak 11.03.2025Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.
Grażyna J. Leśniak 27.02.2025Identyfikator: | Dz.U.2019.132 t.j. |
Rodzaj: | Rozporządzenie |
Tytuł: | Wykazy towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie. |
Data aktu: | 22/12/2011 |
Data ogłoszenia: | 23/01/2019 |
Data wejścia w życie: | 01/01/2012 |