Krajowe normy ubytków naturalnych na niektóre artykuły rolno-spożywcze podczas przechowywania.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA, LEŚNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ
z dnia 1 października 1987 r.
w sprawie krajowych norm ubytków naturalnych na niektóre artykuły rolno-spożywcze podczas przechowywania.

Na podstawie art. 3 ust. 1 pkt 1 i ust. 2 dekretu z dnia 29 października 1952 r. o gospodarowaniu artykułami obrotu towarowego i zaopatrzenia (Dz. U. Nr 44, poz. 301, z 1956 r. Nr 54, poz. 244 i z 1971 r. Nr 12, poz. 115) i § 8 ust. 1 pkt 1 zarządzenia nr 27 Prezesa Rady Ministrów z dnia 26 sierpnia 1983 r. w sprawie zasad i trybu oraz organów właściwych do ustalania norm ubytków naturalnych (Monitor Polski Nr 30, poz. 161), w związku z § 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 30 grudnia 1985 r. w sprawie określenia kompetencji niektórych naczelnych i centralnych organów administracji państwowej zastrzeżonych w przepisach szczególnych dla organów zniesionych (Dz. U. Nr 63, poz. 334) zarządza się, co następuje:
§  1.
Ustala się krajowe normy ubytków naturalnych podczas przechowywania:
1)
cebuli i jabłek, określone w załączniku nr 1 do zarządzenia,
2)
cukru białego i rafinowanego, określone w załączniku nr 2 do zarządzenia,
3)
przetworów zbożowych (mąki pszennej, mąki żytniej, kaszy manny, płatków owsianych, ryżu i pozostałych kasz), określone w załączniku nr 3 do zarządzenia.
§  2.
W załączniku do zarządzenia Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 25 października 1969 r. w sprawie norm ubytków naturalnych niektórych artykułów w obrocie towarowym (Monitor Polski Nr 49, poz. 379, z 1972 r. Nr 31, poz. 173, z 1977 r. Nr 14, poz. 80, z 1979 r. Nr 16, poz. 102, z 1980 r. Nr 13, poz. 59, z 1982 r. Nr 3, poz. 16 oraz z 1987 r. Nr 2, poz. 16 i Nr 10, poz. 94) wprowadza się następujące zmiany:
1)
w tabeli nr 6 norm ubytku naturalnego przetworów zbożowych, owoców i warzyw w obrocie hurtowym i w skupie skreśla się lp. 1, 2 (I. Przetwory zbożowe), 11, 12 (II. Owoce) i 12, 13 (III. Warzywa i ziemniaki),
2)
w tabeli nr 7 norm ubytku naturalnego owoców, warzyw i przetworów o długotrwałym przechowywaniu (rezerwy) w magazynach i kopcach skreśla się w lp. A1 wyraz "jabłka" i lp. B4,
3)
w tabeli nr 8 norm ubytku naturalnego nie objętych innymi tabelami podczas przechowywania w magazynach obrotu hurtowego różnych artykułów spożywczych skreśla się lp. 1 i 3,
4)
w tabeli nr 9 norm ubytku naturalnego ryżu, przetworów zbożowych, przetworów artykułów strączkowych o długotrwałym przechowywaniu w magazynach skreśla się lp. 2 i 5.
§  3.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

KRAJOWE NORMY UBYTKÓW NATURALNYCH CEBULI I JABŁEK PODCZAS PRZECHOWYWANIA.

Tabela A
Nazwa artykułów Miejsce przechowywania Krajowe normy ubytków naturalnych cebuli (w procentach) w stosunku do przechowywanej masy towaru
Miesiące
X XI XII I II III IV V
Cebula zaschnięta Przechowalnia i inne pomieszczenia 1,3 1,1 0,7 1,0 1,1 1,3 1,5 -
Chłodnia 0,8 0,7 0,6 0,7 0,8 1,0 1,1 1,2
Tabela B
Grupa odmian jabłek Miejsce przechowywania Krajowe normy ubytków naturalnych jabłek (w procentach) w stosunku do przechowywanej masy towaru
Miesiące
VIII IX X XI XII I II III IV V
I Przechowalnia i inne pomieszczenia 2,8 2,8 2,3 - - - - - - -
IIa - 2,0 1,5 1,0 0,8 0,8 1,0 - - -
IIb - 2,2 1,8 1,2 0,9 1,0 1,2 - - -
IIc - 2,5 2,1 1,5 1,1 1,2 1,4 - - -
I Chłodnia 1,8 1,5 1,1 - - - - - - -
IIa - 0,8 0,6 0,5 0,5 0,4 0,4 0,6 0,7 0,8
IIb - 1,0 0,8 0,6 0,6 0,5 0,5 0,7 0,9 1,1
IIc - 1,2 1,0 0,8 0,7 0,5 0,6 0,8 1,0 1,2
IIa i IIb Chłodnia KA do XII włącznie*) 0,5 0,4 0,4 0,6 0,7
2,0
IIc 2,5 0,6 0,5 0,6 0,8 1,0
*) Norma dotyczy przypadku, gdy chłodnia o kontrolowanej atmosferze (KA) została załadowana do dnia 15 października, i obejmuje cały okres przechowywania do grudnia włącznie. W razie późniejszego załadowania chłodni KA, norma ubytku ulega proporcjonalnemu zmniejszeniu.

1. Ustala się następujący podział odmian jabłek na grupy

I jesienne II zimowe
a b c
Antonówka Cortland Bankroft Golden Delicious
Close Idared Boiken Jonagold
Delikates Red Delicious i sporty Empire Piękna z Boskoop
James Grieve Wealthy Jonathan Beforest
Jerseymac Fantazja Mc Intosh Fameuse
Vista Bella Książę Albrecht Pruski Landsberska Koksa Pomarańczowa
Grafsztynek Inflancki Lobo Pepina Ribstona
Kronselka Melrose Królowa Renet
Melba Spartan
Oliwka Żółta Cesarz Wilhelm
Stark Earliest Linda
Macoun
Malinowa Oberlandska
Priam
Prima

2. Definicje określeń: przechowalnia, chłodnia, chłodnia o kontrolowanej atmosferze zawiera norma branżowa.

3. Przez inne pomieszczenia rozumie się pomieszczenia adaptowane i dostosowane do technologii przechowywania cebuli i jabłek (np. forty, piwnice, szopy).

4. Podane w tabelach normy ubytków naturalnych obejmują zmniejszenie masy (ciężaru) przechowywanych artykułów, wynikłe na skutek parowania (transpiracji) i oddychania oraz niezbędnych czynności manipulacyjnych związanych z przyjmowaniem, przemieszczaniem wewnątrz pomieszczenia i wydawaniem.

5. Normy ubytków naturalnych obowiązują bez względu na rodzaj stosowanego opakowania.

6. Przy przechowywaniu artykułów, dla których nie ustalono norm ubytków naturalnych w niektórych miesiącach, stosuje się dla każdego z nich normę ubytku przewidzianą w tabeli dla ostatniego miesiąca. W przypadku krótszego okresu przechowywania niż 1 miesiąc, normy ubytku naturalnego oblicza się w odpowiednim stosunku procentowym do okresu przechowywania (1/30 normy za każdy dzień).

7. W okresie załadunku i rozładunku komory chłodniczej KA należy stosować normy ubytków naturalnych jabłek podczas przechowywania w chłodni.

8. Odmiany jabłek nie wymienione w tabeli zalicza się do grupy IIb.

Tabela C
Lp. Nazwa artykułu Okres przechowywania Krajowe normy ubytków naturalnych jabłek i cebuli podczas krótkotrwałego*) przechowywania (w procentach od rozchodowej masy towaru)
magazyn hurtowy punkt skupu
1 Cebula nie zaschnięta z obciętym szczypiorem w okresie sezonu, tj. miesiące: sierpień, wrzesień, październik 1,0 0,4
2 Cebula zaschnięta cały rok 0,6 -
3 Jabłka konsumpcyjne lato

jesień

1,0

0,8

0,8

0,6

zima i wiosna 0,6 0,4
4 Jabłka na cele przemysłowe lato

jesień

1,3

1,0

1,0

0,8

*) Przez pojęcie "krótkotrwałe przechowywanie" rozumie się okres przechowywania poniżej jednego miesiąca.

1. Normy ubytków naturalnych podane w tabeli obejmują zmniejszenie masy (bez względu na rodzaj stosowanego opakowania) przechowywanej cebuli i jabłek, wynikłe na skutek parowania (transpiracji) i oddychania oraz niezbędnych czynności manipulacyjnych.

2. Normy ubytków naturalnych dla towarów przechowywanych w punktach skupu stosuje się w miejscach i pomieszczeniach, w których dokonuje się skupu towaru bezpośrednio od producentów. Dotyczą one krótkotrwałego przechowywania towaru od chwili jego odbioru do momentu wysyłki z punktu skupu.

3. Normy ubytków naturalnych nie mają zastosowania do masy towaru zepsutego, zniszczonego, postawionego do dyspozycji lub zwróconego dostawcy, towaru przyjętego w wadze egalizowanej (z nadwyżką wagową na poczet ewentualnych ubytków) oraz towaru w obrocie pozamagazynowym (tranzytowym).

4. Jeżeli w punkcie skupu lub hurtowni część masy towarowej została zakwalifikowana do dłuższego przechowywania, to do tych towarów stosuje się normy ubytków naturalnych określone w tabelach A i B.

5. Jeżeli punkt skupu pełni jednocześnie funkcję związaną z obrotem hurtowym, nie można do towarów pochodzących bezpośrednio ze skupu stosować równocześnie normy ubytków naturalnych dla skupu i normy ubytków naturalnych dla obrotu hurtowego, lecz jedną z nich, przy czym dopuszcza się stosowanie normy wyższej.

ZAŁĄCZNIK Nr  2

KRAJOWE NORMY UBYTKÓW NATURALNYCH CUKRU BIAŁEGO I RAFINOWANEGO PODCZAS PRZECHOWYWANIA

Lp. Miejsce powstawania ubytków naturalnych Opakowanie Krajowe normy ubytków naturalnych (w procentach) podczas przechowywania bez względu na porę roku i okres przechowywania
1 2 3 4
1 W cukrowniach luzem
W czasie przemieszczania wewnętrznego:
- za- i wyładunek silosów 0,30
- na linii do automatycznych

wagopakowaczek

w stosunku do masy cukru przechowywanego w silosach
2 Podczas przepakowywania cukru z opakowań krajowych do opakowań eksportowych oraz rozważania torby papierowe, worki jutowe á 50 kg i 100 kg oraz torebki á 1 kg 0,30

w stosunku do masy cukru przeznaczonego do przesypania

3 W magazynach obrotu hurtowego niezależnie od rodzaju opakowania W stosunku do masy cukru przechowywanego
Cukier biały (kryształ nie segregowany i rafinowany) 0,01
4 Cukier biały (puder) 0,04
Normy ubytków naturalnych podane w tabeli obejmują zmniejszenie masy (ciężaru) przechowywanego cukru, spowodowane podejmowaniem niezbędnych czynności manipulacyjnych związanych z przyjmowaniem i wydawaniem, przemieszczaniem, rozważaniem, przesypywaniem, paczkowaniem (wyłącznie w cukrowniach), w wyniku czego powstaje rozkurz (pylenie) i przyleganie do ścian silosów i opakowań.

ZAŁĄCZNIK Nr  3

KRAJOWE NORMY UBYTKÓW NATURALNYCH PRZETWORÓW ZBOŻOWYCH PODCZAS PRZECHOWYWANIA

Lp. Nazwa artykułu Opakowanie Krajowe normy ubytków naturalnych (w procentach) podczas przechowywania w magazynach
spowodowanych:
zachodzącymi procesami biochemicznymi i fizycznymi czynnościami manipulacyjnymi
1 2 3 4 5
1 Mąka pszenna worki tkane młynarskie 0,03 0,07
2 Mąka żytnia worki tkane młynarskie 0,03 0,04
3 Kasza manna i płatki owsiane worki tkane młynarskie 0,03 0,02
4 Ryż i pozostałe kasze worki tkane młynarskie 0,02 0,01
1. Podane w tabeli normy ubytków naturalnych podczas przechowywania obowiązują bez względu na porę roku, w której przechowywane są przetwory zbożowe.

2. Czynności manipulacyjne powodujące ubytki naturalne podczas przechowywania w magazynach obejmują: przyjmowanie, wydawanie i niezbędne przemieszczanie przetworów zbożowych.

3. Normy ubytków naturalnych oblicza się:

1) w odniesieniu do ubytków spowodowanych zachodzącymi procesami biochemicznymi i fizycznymi podczas przechowywania w magazynach - w stosunku do średniego stanu przetworów zbożowych przechowywanych w ciągu miesiąca,

2) w odniesieniu do ubytków spowodowanych czynnościami manipulacyjnymi podczas przechowywania w magazynach - w stosunku do masy przetworów przyjętej do składowania w okresie między inwentaryzacjami.

Zmiany w prawie

Wolna Wigilia po raz pierwszy i nowe obowiązki dla firm, które wejdą… w Wigilię

W tym roku po raz pierwszy wszyscy pracownicy będą cieszyli się Wigilią jako dniem wolnym od pracy. Także w handlu. I choć z dnia wolnego skorzystają także pracodawcy, to akurat w ich przypadku Wigilia będzie dniem, kiedy zaczną obowiązywać przepisy zobowiązujące ich do stosowania w ogłoszeniach o pracę i np. w regulaminach pracy nazw stanowisk neutralnych pod względem płci.

Grażyna J. Leśniak 23.12.2025
Centralna e-Rejestracja: Start systemu od 1 stycznia 2026 r.

Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.

Inga Stawicka 22.12.2025
Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

M.P.1987.33.284

Rodzaj: Zarządzenie
Tytuł: Krajowe normy ubytków naturalnych na niektóre artykuły rolno-spożywcze podczas przechowywania.
Data aktu: 01/10/1987
Data ogłoszenia: 14/11/1987
Data wejścia w życie: 14/11/1987