Krajowe normy ubytków naturalnych na niektóre artykuły rolno-spożywcze podczas przechowywania.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA, LEŚNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ
z dnia 1 października 1987 r.
w sprawie krajowych norm ubytków naturalnych na niektóre artykuły rolno-spożywcze podczas przechowywania.

Na podstawie art. 3 ust. 1 pkt 1 i ust. 2 dekretu z dnia 29 października 1952 r. o gospodarowaniu artykułami obrotu towarowego i zaopatrzenia (Dz. U. Nr 44, poz. 301, z 1956 r. Nr 54, poz. 244 i z 1971 r. Nr 12, poz. 115) i § 8 ust. 1 pkt 1 zarządzenia nr 27 Prezesa Rady Ministrów z dnia 26 sierpnia 1983 r. w sprawie zasad i trybu oraz organów właściwych do ustalania norm ubytków naturalnych (Monitor Polski Nr 30, poz. 161), w związku z § 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 30 grudnia 1985 r. w sprawie określenia kompetencji niektórych naczelnych i centralnych organów administracji państwowej zastrzeżonych w przepisach szczególnych dla organów zniesionych (Dz. U. Nr 63, poz. 334) zarządza się, co następuje:
§  1.
Ustala się krajowe normy ubytków naturalnych podczas przechowywania:
1)
cebuli i jabłek, określone w załączniku nr 1 do zarządzenia,
2)
cukru białego i rafinowanego, określone w załączniku nr 2 do zarządzenia,
3)
przetworów zbożowych (mąki pszennej, mąki żytniej, kaszy manny, płatków owsianych, ryżu i pozostałych kasz), określone w załączniku nr 3 do zarządzenia.
§  2.
W załączniku do zarządzenia Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 25 października 1969 r. w sprawie norm ubytków naturalnych niektórych artykułów w obrocie towarowym (Monitor Polski Nr 49, poz. 379, z 1972 r. Nr 31, poz. 173, z 1977 r. Nr 14, poz. 80, z 1979 r. Nr 16, poz. 102, z 1980 r. Nr 13, poz. 59, z 1982 r. Nr 3, poz. 16 oraz z 1987 r. Nr 2, poz. 16 i Nr 10, poz. 94) wprowadza się następujące zmiany:
1)
w tabeli nr 6 norm ubytku naturalnego przetworów zbożowych, owoców i warzyw w obrocie hurtowym i w skupie skreśla się lp. 1, 2 (I. Przetwory zbożowe), 11, 12 (II. Owoce) i 12, 13 (III. Warzywa i ziemniaki),
2)
w tabeli nr 7 norm ubytku naturalnego owoców, warzyw i przetworów o długotrwałym przechowywaniu (rezerwy) w magazynach i kopcach skreśla się w lp. A1 wyraz "jabłka" i lp. B4,
3)
w tabeli nr 8 norm ubytku naturalnego nie objętych innymi tabelami podczas przechowywania w magazynach obrotu hurtowego różnych artykułów spożywczych skreśla się lp. 1 i 3,
4)
w tabeli nr 9 norm ubytku naturalnego ryżu, przetworów zbożowych, przetworów artykułów strączkowych o długotrwałym przechowywaniu w magazynach skreśla się lp. 2 i 5.
§  3.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

KRAJOWE NORMY UBYTKÓW NATURALNYCH CEBULI I JABŁEK PODCZAS PRZECHOWYWANIA.

Tabela A
Nazwa artykułów Miejsce przechowywania Krajowe normy ubytków naturalnych cebuli (w procentach) w stosunku do przechowywanej masy towaru
Miesiące
X XI XII I II III IV V
Cebula zaschnięta Przechowalnia i inne pomieszczenia 1,3 1,1 0,7 1,0 1,1 1,3 1,5 -
Chłodnia 0,8 0,7 0,6 0,7 0,8 1,0 1,1 1,2
Tabela B
Grupa odmian jabłek Miejsce przechowywania Krajowe normy ubytków naturalnych jabłek (w procentach) w stosunku do przechowywanej masy towaru
Miesiące
VIII IX X XI XII I II III IV V
I Przechowalnia i inne pomieszczenia 2,8 2,8 2,3 - - - - - - -
IIa - 2,0 1,5 1,0 0,8 0,8 1,0 - - -
IIb - 2,2 1,8 1,2 0,9 1,0 1,2 - - -
IIc - 2,5 2,1 1,5 1,1 1,2 1,4 - - -
I Chłodnia 1,8 1,5 1,1 - - - - - - -
IIa - 0,8 0,6 0,5 0,5 0,4 0,4 0,6 0,7 0,8
IIb - 1,0 0,8 0,6 0,6 0,5 0,5 0,7 0,9 1,1
IIc - 1,2 1,0 0,8 0,7 0,5 0,6 0,8 1,0 1,2
IIa i IIb Chłodnia KA do XII włącznie*) 0,5 0,4 0,4 0,6 0,7
2,0
IIc 2,5 0,6 0,5 0,6 0,8 1,0
*) Norma dotyczy przypadku, gdy chłodnia o kontrolowanej atmosferze (KA) została załadowana do dnia 15 października, i obejmuje cały okres przechowywania do grudnia włącznie. W razie późniejszego załadowania chłodni KA, norma ubytku ulega proporcjonalnemu zmniejszeniu.

1. Ustala się następujący podział odmian jabłek na grupy

I jesienne II zimowe
a b c
Antonówka Cortland Bankroft Golden Delicious
Close Idared Boiken Jonagold
Delikates Red Delicious i sporty Empire Piękna z Boskoop
James Grieve Wealthy Jonathan Beforest
Jerseymac Fantazja Mc Intosh Fameuse
Vista Bella Książę Albrecht Pruski Landsberska Koksa Pomarańczowa
Grafsztynek Inflancki Lobo Pepina Ribstona
Kronselka Melrose Królowa Renet
Melba Spartan
Oliwka Żółta Cesarz Wilhelm
Stark Earliest Linda
Macoun
Malinowa Oberlandska
Priam
Prima

2. Definicje określeń: przechowalnia, chłodnia, chłodnia o kontrolowanej atmosferze zawiera norma branżowa.

3. Przez inne pomieszczenia rozumie się pomieszczenia adaptowane i dostosowane do technologii przechowywania cebuli i jabłek (np. forty, piwnice, szopy).

4. Podane w tabelach normy ubytków naturalnych obejmują zmniejszenie masy (ciężaru) przechowywanych artykułów, wynikłe na skutek parowania (transpiracji) i oddychania oraz niezbędnych czynności manipulacyjnych związanych z przyjmowaniem, przemieszczaniem wewnątrz pomieszczenia i wydawaniem.

5. Normy ubytków naturalnych obowiązują bez względu na rodzaj stosowanego opakowania.

6. Przy przechowywaniu artykułów, dla których nie ustalono norm ubytków naturalnych w niektórych miesiącach, stosuje się dla każdego z nich normę ubytku przewidzianą w tabeli dla ostatniego miesiąca. W przypadku krótszego okresu przechowywania niż 1 miesiąc, normy ubytku naturalnego oblicza się w odpowiednim stosunku procentowym do okresu przechowywania (1/30 normy za każdy dzień).

7. W okresie załadunku i rozładunku komory chłodniczej KA należy stosować normy ubytków naturalnych jabłek podczas przechowywania w chłodni.

8. Odmiany jabłek nie wymienione w tabeli zalicza się do grupy IIb.

Tabela C
Lp. Nazwa artykułu Okres przechowywania Krajowe normy ubytków naturalnych jabłek i cebuli podczas krótkotrwałego*) przechowywania (w procentach od rozchodowej masy towaru)
magazyn hurtowy punkt skupu
1 Cebula nie zaschnięta z obciętym szczypiorem w okresie sezonu, tj. miesiące: sierpień, wrzesień, październik 1,0 0,4
2 Cebula zaschnięta cały rok 0,6 -
3 Jabłka konsumpcyjne lato

jesień

1,0

0,8

0,8

0,6

zima i wiosna 0,6 0,4
4 Jabłka na cele przemysłowe lato

jesień

1,3

1,0

1,0

0,8

*) Przez pojęcie "krótkotrwałe przechowywanie" rozumie się okres przechowywania poniżej jednego miesiąca.

1. Normy ubytków naturalnych podane w tabeli obejmują zmniejszenie masy (bez względu na rodzaj stosowanego opakowania) przechowywanej cebuli i jabłek, wynikłe na skutek parowania (transpiracji) i oddychania oraz niezbędnych czynności manipulacyjnych.

2. Normy ubytków naturalnych dla towarów przechowywanych w punktach skupu stosuje się w miejscach i pomieszczeniach, w których dokonuje się skupu towaru bezpośrednio od producentów. Dotyczą one krótkotrwałego przechowywania towaru od chwili jego odbioru do momentu wysyłki z punktu skupu.

3. Normy ubytków naturalnych nie mają zastosowania do masy towaru zepsutego, zniszczonego, postawionego do dyspozycji lub zwróconego dostawcy, towaru przyjętego w wadze egalizowanej (z nadwyżką wagową na poczet ewentualnych ubytków) oraz towaru w obrocie pozamagazynowym (tranzytowym).

4. Jeżeli w punkcie skupu lub hurtowni część masy towarowej została zakwalifikowana do dłuższego przechowywania, to do tych towarów stosuje się normy ubytków naturalnych określone w tabelach A i B.

5. Jeżeli punkt skupu pełni jednocześnie funkcję związaną z obrotem hurtowym, nie można do towarów pochodzących bezpośrednio ze skupu stosować równocześnie normy ubytków naturalnych dla skupu i normy ubytków naturalnych dla obrotu hurtowego, lecz jedną z nich, przy czym dopuszcza się stosowanie normy wyższej.

ZAŁĄCZNIK Nr  2

KRAJOWE NORMY UBYTKÓW NATURALNYCH CUKRU BIAŁEGO I RAFINOWANEGO PODCZAS PRZECHOWYWANIA

Lp. Miejsce powstawania ubytków naturalnych Opakowanie Krajowe normy ubytków naturalnych (w procentach) podczas przechowywania bez względu na porę roku i okres przechowywania
1 2 3 4
1 W cukrowniach luzem
W czasie przemieszczania wewnętrznego:
- za- i wyładunek silosów 0,30
- na linii do automatycznych

wagopakowaczek

w stosunku do masy cukru przechowywanego w silosach
2 Podczas przepakowywania cukru z opakowań krajowych do opakowań eksportowych oraz rozważania torby papierowe, worki jutowe á 50 kg i 100 kg oraz torebki á 1 kg 0,30

w stosunku do masy cukru przeznaczonego do przesypania

3 W magazynach obrotu hurtowego niezależnie od rodzaju opakowania W stosunku do masy cukru przechowywanego
Cukier biały (kryształ nie segregowany i rafinowany) 0,01
4 Cukier biały (puder) 0,04
Normy ubytków naturalnych podane w tabeli obejmują zmniejszenie masy (ciężaru) przechowywanego cukru, spowodowane podejmowaniem niezbędnych czynności manipulacyjnych związanych z przyjmowaniem i wydawaniem, przemieszczaniem, rozważaniem, przesypywaniem, paczkowaniem (wyłącznie w cukrowniach), w wyniku czego powstaje rozkurz (pylenie) i przyleganie do ścian silosów i opakowań.

ZAŁĄCZNIK Nr  3

KRAJOWE NORMY UBYTKÓW NATURALNYCH PRZETWORÓW ZBOŻOWYCH PODCZAS PRZECHOWYWANIA

Lp. Nazwa artykułu Opakowanie Krajowe normy ubytków naturalnych (w procentach) podczas przechowywania w magazynach
spowodowanych:
zachodzącymi procesami biochemicznymi i fizycznymi czynnościami manipulacyjnymi
1 2 3 4 5
1 Mąka pszenna worki tkane młynarskie 0,03 0,07
2 Mąka żytnia worki tkane młynarskie 0,03 0,04
3 Kasza manna i płatki owsiane worki tkane młynarskie 0,03 0,02
4 Ryż i pozostałe kasze worki tkane młynarskie 0,02 0,01
1. Podane w tabeli normy ubytków naturalnych podczas przechowywania obowiązują bez względu na porę roku, w której przechowywane są przetwory zbożowe.

2. Czynności manipulacyjne powodujące ubytki naturalne podczas przechowywania w magazynach obejmują: przyjmowanie, wydawanie i niezbędne przemieszczanie przetworów zbożowych.

3. Normy ubytków naturalnych oblicza się:

1) w odniesieniu do ubytków spowodowanych zachodzącymi procesami biochemicznymi i fizycznymi podczas przechowywania w magazynach - w stosunku do średniego stanu przetworów zbożowych przechowywanych w ciągu miesiąca,

2) w odniesieniu do ubytków spowodowanych czynnościami manipulacyjnymi podczas przechowywania w magazynach - w stosunku do masy przetworów przyjętej do składowania w okresie między inwentaryzacjami.

Zmiany w prawie

ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Nowy urlop dla rodziców wcześniaków coraz bliżej - rząd przyjął projekt ustawy

Rada Ministrów przyjęła we wtorek przygotowany w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej projekt ustawy wprowadzający nowe uprawnienie – uzupełniający urlop macierzyński dla rodziców wcześniaków i rodziców dzieci urodzonych w terminie, ale wymagających dłuższej hospitalizacji po urodzeniu. Wymiar uzupełniającego urlopu macierzyńskiego będzie wynosił odpowiednio do 8 albo do 15 tygodni.

Grażyna J. Leśniak 29.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

M.P.1987.33.284

Rodzaj: Zarządzenie
Tytuł: Krajowe normy ubytków naturalnych na niektóre artykuły rolno-spożywcze podczas przechowywania.
Data aktu: 01/10/1987
Data ogłoszenia: 14/11/1987
Data wejścia w życie: 14/11/1987