(notyfikowana jako dokument nr C(2023) 8464)(Jedynie teksty w języku francuskim i niderlandzkim są autentyczne)
(Dz.U.UE L z dnia 15 grudnia 2023 r.)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 1 , w szczególności jego art. 20 akapit pierwszy lit. p),
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) w art. 10 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 przewiduje się, że unijne skale klasyfikacji tusz wieprzowych mają zastosowanie zgodnie z pkt B załącznika IV do tego rozporządzenia. W sekcji B.IV pkt 1 załącznika IV do wspomnianego rozporządzenia przewiduje się, że klasyfikacja tusz wieprzowych ma być dokonywana poprzez ocenianie zawartości chudego mięsa za pomocą metod klasyfikowania zatwierdzonych przez Komisję, zatwierdzać można jedynie statystycznie udowodnione metody szacowania oparte na pomiarach fizycznych jednej lub większej liczby części anatomicznych tuszy wieprzowej, a zatwierdzenie metod klasyfikacji zależy od zgodności z maksymalną tolerancją błędu statystycznego przy dokonywaniu oceny. Tolerancja ta jest określona w części A pkt 1 akapit drugi załącznika V do rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2017/1182 2 .
(2) Decyzją wykonawczą Komisji 2012/416/UE 3 zatwierdzono stosowanie ośmiu metod klasyfikacji tusz wieprzowych w Belgii.
(3) Nie należy zezwalać na jakiekolwiek zmiany metod klasyfikacji ani przyrządów, chyba że zostaną one wyraźnie zatwierdzone decyzją wykonawczą Komisji.
(4) Belgia zwróciła się do Komisji o cofnięcie zezwolenia na stosowanie metod "Capteur Gras/Maigre - Sydel (CGM)", "Giralda Choirometer Pork Grader (PG 200)", "Hennessy Grading Probe (HGP 4)" i "VCS 2000".
(5) Belgia zwróciła się do Komisji o zatwierdzenie następujących nowych metod: "Autofom IV", "CSB Image-Meater 2.0", "CSB Image-Meater 4.0", "OptiGrade-MCP", "OptiScan-TPC" i "ZP (ruler)". W tym celu Belgia przedstawiła w protokole przewidzianym w art. 11 ust. 3 rozporządzenia delegowanego (UE) 2017/1182 szczegółowy opis próbnych rozbiorów, podając podstawy tej nowych metod, wyniki próbnych rozbiorów oraz wzory stosowane do szacowania procentowej zawartości chudego mięsa.
(6) Belgia zwróciła się również do Komisji o zatwierdzenie zaktualizowanego wzoru dla trzech metod ("Fat-O-Meat'er (FOM II)", "OptiScan-TP" i "AutoFom III"), które zostały już zatwierdzone decyzją wykonawczą 2012/416/UE do klasyfikacji tusz wieprzowych na jej terytorium.
(7) Analiza wniosków wykazała, że określone w części A załącznika V do rozporządzenia delegowanego (UE) 2017/1182 warunki i minimalne wymagania dla zatwierdzenia nowych metod klasyfikacji oraz aktualizacji wzorów dla zatwierdzonych metod zostały spełnione. Należy zatem zatwierdzić nowe metody klasyfikacji i nowe wzory do stosowania w Belgii.
(8) Ze względu na przejrzystość i pewność prawa należy uchylić decyzję wykonawczą 2012/416/UE.
(9) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Komitetu ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Sporządzono w Brukseli dnia 11 grudnia 2023 r.