KOMISJA EUROPEJSKA,uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt 1 , w szczególności jego art. 9 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:(1) W rozporządzeniu (WE) nr 1831/2003 przewidziano udzielanie zezwoleń na stosowanie dodatków w żywieniu zwierząt oraz określono sposób uzasadniania i procedury udzielania takich zezwoleń.
(2) Zgodnie z art. 7 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 złożony został wniosek o zezwolenie na stosowanie kwasu mlekowego wytwarzanego przez Weizmannia coagulans (synonim: Bacillus coagulans) DSM 32789. Do wniosku dołączone zostały dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane na mocy art. 7 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003.
(3) Wniosek dotyczy zezwolenia na stosowanie kwasu mlekowego wytwarzanego przez Weizmannia coagulans DSM 32789 jako dodatku paszowego dla wszystkich gatunków zwierząt z wyjątkiem ryb, celem sklasyfikowania go w kategorii "dodatki technologiczne" i w grupie funkcjonalnej "konserwanty".
(4) Wnioskodawca wystąpił o zezwolenie na stosowanie dodatku również w wodzie do pojenia. Rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 nie przewiduje jednak zezwolenia na stosowanie dodatków technologicznych w wodzie do pojenia. W związku z tym stosowanie tego dodatku w wodzie do pojenia nie powinno być dozwolone.
(5) W opiniach z dnia 24 marca 2022 r. 2 i z dnia 22 marca 2023 r. 3 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") stwierdził, że w proponowanych warunkach stosowania kwas mlekowy wytwarzany przez Weizmannia coagulans DSM 32789 jest bezpieczny dla gatunków docelowych z wyjątkiem przeżuwaczy przed rozpoczęciem przeżuwania oraz jest bezpieczny dla konsumentów i środowiska. Urząd stwierdził również, że kwas mlekowy wytwarzany przez Weizmannia coagulans DSM 32789 działa żrąco na skórę, oczy i błony śluzowe. Urząd stwierdził ponadto, że ponieważ kwas mlekowy jest stosowany w żywności jako konserwant, uzasadnione jest oczekiwanie, że skutki obserwowane w żywności będą zauważalne w paszy, gdy jest ona stosowana w porównywalnych stężeniach i warunkach. Urząd zweryfikował również sprawozdanie dotyczące metody analizy dodatku paszowego w paszy, przedłożone przez laboratorium referencyjne Unii Europejskiej ustanowione rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003, które to laboratorium uznało, że sprawozdanie z oceny wydane w dniu 21 lutego 2012 r. dotyczące kwasu mlekowego dopuszczonego rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2022/415 4 , w tym dodatek wydany w dniu 1 czerwca 2021 r., jest ważne i ma zastosowanie do obecnego wniosku.
(6) W związku z powyższym Komisja uznaje, że kwas mlekowy wytwarzany przez Weizmannia coagulans DSM 32789 spełnia warunki przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. Należy zatem zezwolić na stosowanie tego dodatku. Komisja uważa ponadto, że należy zastosować odpowiednie środki ochronne, aby zapobiec szkodliwym skutkom dla zdrowia użytkowników dodatku.
(7) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.Sporządzono w Brukseli dnia 28 listopada 2023 r.
1 Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29.
2 Dziennik EFSA 2022;20(4):7268.
3 Dziennik EFSA 2023;21(4):7965.
4 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2022/415 z dnia 11 marca 2022 r. dotyczące zezwolenia na stosowanie kwasu jabłkowego, kwasu cytrynowego wytwarzanego przez Aspergillus niger DSM 25794, CGMCC 4513/CGMCC 5751 lub CICC 40347/CGMCC 5343, kwasu sorbowego i sorbinianu potasu, kwasu octowego, dioctanu sodu i octanu wapnia, kwasu propionowego, propionianu sodu, propionianu wapnia i propionianu amonu, kwasu mrówkowego, mrówczanu sodu, mrówczanu wapnia i mrówczanu amonu oraz kwasu mlekowego wytwarzanego przez Bacillus coagulans (LMG S-26145 lub DSM 23965), Bacillus smithii (LMG S-27890) lub Bacillus subtilis (LMG S-27889) i mleczanu wapnia jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt (Dz.U. L 85 z 14.3.2022, s. 6).