a także mając na uwadze, co następuje:(1) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania.
(2) Wykaz ten może być aktualizowany z inicjatywy Komisji albo na podstawie wniosku, zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 2 .
(3) Zgodnie z załącznikiem II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, zmienionym rozporządzeniem Komisji (UE) nr 232/2012 3 , żółcień pomarańczowa FCF/żółcień pomarańczowa S (E 110) i pąs 4R, czerwień koszenilowa A (E 124) są obecnie dopuszczone jako dodatki do żywności w kategorii żywności 09.2 "Przetworzone ryby i produkty rybołówstwa, w tym mięczaki i skorupiaki", przy maksymalnym poziomie wynoszącym w obu przypadkach 200 mg/kg, do stosowania wyłącznie w zamiennikach łososia na bazie gatunków ryb Theragra chalcogramma i Polla- chius virens. W dniach 15 lipca 2014 r. i 23 września 2009 r. Urząd wydał opinie ustanawiające dopuszczalne dzienne spożycie dla żółcieni pomarańczowej FCF/żółcieni pomarańczowej S (E 110) 4 na poziomie 4 mg/kg masy ciała/dzień oraz dla pąsu 4R, czerwieni koszenilowej A (E 124) 5 na poziomie 0,7 mg/kg masy ciała/dzień. W opiniach z dnia 15 lipca 2014 r. i z dnia 21 kwietnia 2015 r. 6 Urząd stwierdził, że żaden z szacunków dotyczących narażenia na te dodatki nie przekracza odpowiedniego dopuszczalnego dziennego spożycia dla dowolnej grupy populacji.
(4) W dniu 4 lutego 2019 r. złożono wniosek o zmianę warunków stosowania żółcieni pomarańczowej FCF/żółcieni pomarańczowej S (E 110) i pąsu 4R, czerwieni koszenilowej A (E 124) w kategorii żywności 09.2 "Przetworzone ryby i produkty rybołówstwa, w tym mięczaki i skorupiaki" w celu dopuszczenia stosowania tych substancji w zamiennikach łososia na bazie gatunku ryby Clupea harengus. Wniosek złożono w odniesieniu do obecnego maksymalnego poziomu wynoszącego 200 mg/kg, wyjaśniono jednak, że rzeczywiste poziomy stosowania są znacznie niższe i wynoszą od jednej do dwóch dziesiątych maksymalnego poziomu w przypadku obu substancji. Wniosek udostępniono państwom członkowskim na podstawie art. 4 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008.
(5) Żółcień pomarańczowa FCF/Żółcień pomarańczowa S (E 110) i pąs 4R, czerwień koszenilowa A (E 124), gdy są stosowane jako barwniki, nadają pożądany stały odcień, poprawiają właściwości organoleptyczne i sprawiają, że zamienniki łososia na bazie gatunku ryby Clupea harengus są bardziej atrakcyjne wizualnie.
(6) Zgodnie z art. 3 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 Komisja musi zasięgnąć opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") w celu uaktualnienia unijnego wykazu dodatków do żywności określonego w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, z wyjątkiem przypadków, gdy dana aktualizacja nie ma wpływu na zdrowie człowieka.
(7) Żółcień pomarańczowa FCF/Żółcień pomarańczowa S (E 110) i pąs 4R, czerwień koszenilowa A (E 124) są dopuszczone do stosowania w różnych rodzajach żywności. Najnowsze oceny narażenia przeprowadzone przez Urząd, o których mowa w motywie 3, potwierdziły, że ogólne narażenie jest znacznie niższe od dopuszczalnego dziennego spożycia nawet w najbardziej zachowawczym scenariuszu dotyczącym maksymalnych poziomów dopuszczonych przepisami. W tych szacunkach dotyczących narażenia uwzględnione zostały dopuszczone zastosowania w zamiennikach łososia na bazie Theragra chalcogramma i Pollachius virens. Jako że zamienniki łososia na bazie Clupea harengus mają stanowić alternatywę dla zamienników łososia na bazie Theragra chalcogramma i Pollachius virens, konsumpcja zamienników łososia przez konsumentów nie powinna znacząco się zmienić. Ponadto poziomy stosowania żółcieni pomarańczowej FCF/żółcieni pomarańczowej S (E 110) i pąsu 4R, czerwieni koszenilowej A (E 124) potrzebne do osiągnięcia pożądanego efektu w zamiennikach łososia na bazie Clupea harengus są znacznie niższe od dopuszczalnych poziomów maksymalnych. W związku z tym oczekuje się, że proponowane zastosowanie nie będzie miało znaczącego wpływu na ogólne narażenie konsumentów na te dodatki do żywności, które w związku z tym powinny pozostać poniżej dopuszczalnego dziennego spożycia.
(8) Wpisy dotyczące grupy II, grupy III i likopenu (E 160d) w kategorii żywności 09.2 "Przetworzone ryby i produkty rybołówstwa, w tym mięczaki i skorupiaki" odnoszą się obecnie jedynie do "zamienników łososia". W celu zapewnienia jasności i pewności prawa w odniesieniu do tego wyrażenia należy zmienić brzmienie tych wpisów w celu wskazania, że dopuszczone stosowanie dotyczy "substytutów łososia" na bazie gatunków ryb Theragra chalcogramma, Pollachius virens lub Clupea harengus.
(9) Należy zatem zmienić kategorię żywności 09.2 "Przetworzone ryby i produkty rybołówstwa, w tym mięczaki i skorupiaki" w części E załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, aby dopuścić stosowanie żółcieni pomarańczowej FCF/żółcieni pomarańczowej S (E 110) i pąsu 4R, czerwieni koszenilowej A (E 124) w zamiennikach łososia na bazie gatunku ryby Clupea harengus oraz ująć w pozycjach grupy II, grupy III i likopenu (E 160d) gatunki ryb, na których mogą opierać się "zamienniki łososia".
(10) Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.
(11) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE: