Decyzja wykonawcza 2020/1728 zatwierdzająca metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Chorwacji

DECYZJA WYKONAWCZA KOMISJI (UE) 2020/1728
z dnia 17 listopada 2020 r.
zatwierdzająca metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Chorwacji

(notyfikowana jako dokument nr C(2020) 7880)

(Jedynie tekst w języku chorwackim jest autentyczny)

(Dz.U.UE L z dnia 19 listopada 2020 r.)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 1 , w szczególności jego art. 20 lit. p),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W sekcji B.IV pkt 1 załącznika IV do rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 przewiduje się, że klasyfikacja tusz wieprzowych ma być dokonywana poprzez ocenianie zawartości chudego mięsa za pomocą metod klasyfikowania zatwierdzonych przez Komisję, a zatwierdzać można jedynie statystycznie udowodnione metody szacowania oparte na pomiarach fizycznych jednej lub kilku części anatomicznych tuszy wieprzowej. Zatwierdzenie metod klasyfikacji powinno zależeć od zgodności z maksymalną tolerancją błędu statystycznego przy dokonywaniu oceny. Tolerancja ta jest określona w części A załącznika V do rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2017/1182 2 .

(2) Chorwacja zwróciła się do Komisji z wnioskiem o zatwierdzenie pięciu metod ("Hennessy Grading Probe 2 (HGP2)", "Hennessy Grading Probe 7 (HGP7)", "OptiGrade-MCP", "OptiScan-TP" oraz "metody ręcznej ZP"). W tym celu Chorwacja przedstawiła w protokole przewidzianym w art. 11 ust. 3 rozporządzenia delegowanego (UE) 2017/1182 szczegółowy opis próbnego rozbioru, podając podstawy tych metod, wyniki próbnego rozbioru oraz wzory stosowane do szacowania procentowej zawartości chudego mięsa.

(3) Analiza złożonego wniosku wykazała, że warunki dla zatwierdzenia wspomnianych metod klasyfikacji zostały spełnione. Należy zatem zezwolić na stosowanie przedmiotowych metod klasyfikacji i wzorów w Chorwacji.

(4) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Komitetu ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1
1. 
Zgodnie z sekcją B.IV pkt 1 załącznika IV do rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 niniejszym zatwierdza się stosowanie następujących metod klasyfikacji tusz wieprzowych w Chorwacji:
a)
przyrząd "Hennessy Grading Probe 2 (HGP2)" oraz związane z nim metody oceny, których szczegółowy opis podano w części I załącznika;
b)
przyrząd "Hennessy Grading Probe 7 (HGP7)" oraz związane z nim metody oceny, których szczegółowy opis podano w części II załącznika;
c)
przyrząd "OptiGrade-MCP" oraz związane z nim metody oceny, których szczegółowy opis podano w części III załącznika;
d)
przyrząd "OptiScan-TP" oraz związane z nim metody oceny, których szczegółowy opis podano w części IV załącznika;
e)
"metoda ręczna (ZP)" z liniałem oraz związane z nią metody oceny, których szczegółowy opis podano w części V załącznika.
2. 
Metoda ręczna ZP z liniałem oraz związane z nią metody oceny, o których mowa w ust. 1 lit. e), są dozwolone wyłącznie w rzeźniach, w których liczba świń poddanych ubojowi na tydzień - obliczana jako średnia roczna - nie przekracza 500.
Artykuł  2

Nie zezwala się na zmiany zatwierdzonych przyrządów lub metod klasyfikacji, chyba że zostaną one wyraźnie zatwierdzone decyzją wykonawczą Komisji.

Artykuł  3

Niniejsza decyzja skierowana jest do Republiki Chorwacji.

Sporządzono w Brukseli dnia 17 listopada 2020 r.
W imieniu Komisji
Janusz WOJCIECHOWSKI
Członek Komisji

ZAŁĄCZNIK

Metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Chorwacji

CZĘŚĆ  I

Hennessy Grading Probe 2 (HGP 2)

1.
Zasady przewidziane w niniejszej części stosuje się, gdy klasyfikacja tusz wieprzowych prowadzona jest przy pomocy urządzenia znanego pod nazwą "Hennessy Grading Probe 2 (HGP 2)".
2.
Przyrząd jest wyposażony w sondę o średnicy 5,95 milimetrów (6,3 milimetrów ma ostrze na czubku sondy) zawierającą fotodiodę (Siemens LED typu LYU 260-EO) i fotodetektor typu 58 MR oraz posiadającą odcinek pomiarowy pomiędzy 0 i 120 milimetrów.
3.
Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

LMPHGP 2 = 68,54165 - (0,7727577 x F) + (0,008924575 x M)

gdzie:

LMPHGP 2 = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy;

F = grubość słoniny grzbietowej (włącznie ze skórą) w milimetrach, zmierzona 7 centymetrów od linii cięcia na zewnątrz i 4 cm od linii cięcia wewnątrz między drugim i trzecim żebrem od końca;

M = grubość mięśnia w milimetrach, zmierzona w tym samym czasie i w tym samym miejscu co F.

4.
Niniejszy wzór stosuje się do tusz o masie od 60 do 120 kilogramów (masa tuszy ciepłej).

CZĘŚĆ  II

Hennessy Grading Probe 7 (HGP 7)

1.
Zasady przewidziane w niniejszej części stosuje się, gdy klasyfikacja tusz wieprzowych prowadzona jest przy pomocy urządzenia znanego pod nazwą "Hennessy Grading probe 7 (HGp 7)".
2.
przyrząd jest wyposażony w sondę o średnicy 5,95 milimetrów (6,3 milimetrów ma ostrze na czubku sondy) zawierającą fotodiodę (Siemens LED typu LYU 260-EO) i fotodetektor typu 58 MR oraz posiadającą odcinek pomiarowy pomiędzy 0 i 120 milimetrów.
3.
Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

LMPHGP 7 = 66,92177 - (0,7505144 x F) + (0,03170816 x M)

gdzie:

LMPHGP 7 = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy;

F = grubość słoniny grzbietowej (włącznie ze skórą) w milimetrach, zmierzona 7 centymetrów od linii cięcia na zewnątrz i 4 cm od linii cięcia wewnątrz między drugim i trzecim żebrem od końca;

M = grubość mięśnia w milimetrach, zmierzona w tym samym czasie i w tym samym miejscu co F.

4.
Niniejszy wzór stosuje się do tusz o masie od 60 do 120 kilogramów (masa tuszy ciepłej).

CZĘŚĆ  III

OptiGrade-MCP

1.
Zasady przewidziane w niniejszej części stosuje się w przypadku, gdy klasyfikacja tusz wieprzowych prowadzona jest przy pomocy przyrządu znanego pod nazwą "OptiGrade-MCp".
2.
Przyrząd jest wyposażony w sondę optyczną o średnicy 6 mm, fotodiodę podczerwieni (Siemens) i fototranzystor (Siemens). Odcinek pomiarowy wynosi od 0 do 110 milimetrów.
3.
Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

LMPMCP = 66,863 - (0,6809437 x F) + (0,02633554 x M)

gdzie:

LMPMCP = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy;

F = grubość słoniny grzbietowej (włącznie ze skórą) w milimetrach, zmierzona 7 centymetrów od linii cięcia na zewnątrz i 4 cm od linii cięcia wewnątrz między drugim i trzecim żebrem od końca;

M = grubość mięśnia w milimetrach, zmierzona w tym samym czasie i w tym samym miejscu co F.

4.
Niniejszy wzór stosuje się do tusz o masie od 60 do 120 kilogramów (masa tuszy ciepłej).

CZĘŚĆ  IV

OptiScan-TP

1.
Zasady przewidziane w niniejszej części stosuje się w przypadku, gdy klasyfikacja tusz wieprzowych prowadzona jest przy pomocy przyrządu znanego pod nazwą "OptiScan-Tp".
2.
przyrząd OptiScan-Tp jest wyposażony w cyfrowy rejestrator obrazu prześwietlający dwa miejsca pomiarowe na tuszy. Obrazy te stanowią podstawę do obliczania grubości okrywy tłuszczowej i mięśni. przyrząd OptiScan-Tp sam przelicza wyniki pomiarów na szacunkową zawartość chudego mięsa. Zapisane obrazy są przechowywane i mogą być następnie poddane kontroli. Zintegrowany interfejs Bluetooth® umożliwia łatwy transfer danych.
3.
Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

LMPTP = 66,52167 - (0,5215984 x F) + (0, 01604653 x M)

gdzie:

LMPTP = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy;

F = minimalna grubość widocznej okrywy tłuszczowej (ze skórą), w milimetrach, widoczna na linii środkowej przepołowionej tuszy i pokrywająca mięsień gluteus medius;

M = minimalna grubość mięśnia między przednim końcem mięśnia gluteus medius a grzbietową częścią kanału rdzenia.

4.
Niniejszy wzór stosuje się do tusz o masie od 60 do 120 kilogramów (masa tuszy ciepłej).

CZĘŚĆ  V

Metoda ręczna (ZP)

1.
Zasady przewidziane w niniejszej części stosuje się w przypadku, gdy klasyfikacja tusz wieprzowych prowadzona jest przy pomocy "metody ręcznej (ZP)" polegającej na dokonaniu pomiaru liniałem.
2.
Metodę tę można stosować za pomocą liniału, dokonując klasyfikacji na podstawie równania regresji. Metoda ta opiera się na ręcznym pomiarze grubości słoniny i grubości mięśnia na linii środkowej przepołowionej tuszy.
3.
Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

LMPZP = 66,18242 - (0, 5312573 x F) + (0,02048905 x M)

gdzie:

LMPZP = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy;

F = minimalna grubość widocznej okrywy tłuszczowej (ze skórą), w milimetrach, widoczna na linii środkowej przepołowionej tuszy i pokrywająca mięsień gluteus medius;

M = minimalna grubość mięśnia między przednim końcem mięśnia gluteus medius a grzbietową częścią kanału rdzenia.

4.
Niniejszy wzór stosuje się do tusz o masie od 60 do 120 kilogramów (masa tuszy ciepłej).
1 Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671.
2 Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2017/1182 z dnia 20 kwietnia 2017 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do unijnych skal klasyfikacji tusz wołowych, wieprzowych i baranich oraz raportowania cen rynkowych niektórych kategorii tusz i żywych zwierząt (Dz.U. L 171 z 4.7.2017, s. 74). d) przyrząd "OptiScan-TP" oraz związane z nim metody oceny, których szczegółowy opis podano w części IV załącznika;

Zmiany w prawie

Jaka wysokość diety dla członków komisji wyborczych w wyborach Prezydenta

500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia

Robert Horbaczewski 20.01.2025
Zmiany w podatkach 2025 - przybędzie obowiązków sprawozdawczych

1 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.

Monika Pogroszewska 02.01.2025
Nowy Rok - jakie zmiany czekają nas w prawie

W 2025 roku minimalne wynagrodzenie za pracę wzrośnie tylko raz. Obniżeniu ulegnie natomiast minimalna podstawa wymiaru składki zdrowotnej płaconej przez przedsiębiorców. Grozi nam za to podwyżka podatku od nieruchomości. Wzrosną wynagrodzenia nauczycieli, a prawnicy zaczną lepiej zarabiać na urzędówkach. Wchodzą w życie zmiany dotyczące segregacji odpadów i e-doręczeń. To jednak nie koniec zmian, jakie czekają nas w Nowym Roku.

Renata Krupa-Dąbrowska 31.12.2024
Zmiana kodów na PKD 2025 rodzi praktyczne pytania

1 stycznia 2025 r. zacznie obowiązywać nowa Polska Klasyfikacja Działalności – PKD 2025. Jej ostateczny kształt poznaliśmy dopiero w tygodniu przedświątecznym, gdy opracowywany od miesięcy projekt został przekazany do podpisu premiera. Chociaż jeszcze przez dwa lata równolegle obowiązywać będzie stara PKD 2007, niektórzy już dziś powinni zainteresować się zmianami.

Tomasz Ciechoński 31.12.2024
Co się zmieni w prawie dla osób z niepełnosprawnościami w 2025 roku

Dodatek dopełniający do renty socjalnej dla niektórych osób z niepełnosprawnościami, nowa grupa uprawniona do świadczenia wspierającego i koniec przedłużonych orzeczeń o niepełnosprawności w marcu - to tylko niektóre ważniejsze zmiany w prawie, które czekają osoby z niepełnosprawnościami w 2025 roku. Drugą część zmian opublikowaliśmy 31 grudnia.

Beata Dązbłaż 28.12.2024
Stosunek prezydenta Dudy do wolnej Wigilii "uległ zawieszeniu"

Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.

kk/pap 12.12.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2020.387.3

Rodzaj: Decyzja
Tytuł: Decyzja wykonawcza 2020/1728 zatwierdzająca metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Chorwacji
Data aktu: 17/11/2020
Data ogłoszenia: 19/11/2020