RADA UNII EUROPEJSKIEJ,uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej, w szczególności art. 207 ust. 4 akapit pierwszy w związku z art. 218 ust. 9,
uwzględniając wniosek Komisji Europejskiej,
a także mając na uwadze, co następuje:(1) Umowa międzynarodowa w sprawie oliwy z oliwek i oliwek stołowych z 2015 r. (zwana dalej "Umową") została podpisana w imieniu Unii zgodnie z decyzją Rady (UE) 2016/1892 1 w dniu 18 listopada 2016 r. w siedzibie głównej Organizacji Narodów Zjednoczonych w Nowym Jorku, z zastrzeżeniem jej zawarcia w późniejszym terminie. Umowa weszła w życie tymczasowo w dniu 1 stycznia 2017 r. zgodnie z art. 31 ust. 2.
(2) Umowa została zawarta w dniu 17 maja 2019 r. w imieniu Unii na mocy decyzji Rady (UE) 2019/848 2 .
(3) Zgodnie z art. 7 ust. 1 Umowy Rada Członków Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek (zwana dalej "Radą Członków") ma przyjąć decyzje zmieniające normy handlowe mające zastosowanie do oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn z oliwek.
(4) Na 111. posiedzenia w dniach 29 czerwca - 3 lipca 2020 r. Rada Członków ma przyjąć decyzje zmieniające normy handlowe mające zastosowanie do oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn z oliwek (zwane dalej "decyzjami zmieniającymi").
(5) Należy zatem ustalić stanowisko, jakie ma być zajęte w imieniu Unii w ramach Rady Członków, ponieważ decyzje zmieniające wywołają skutki prawne dla Unii w odniesieniu do handlu międzynarodowego z pozostałymi członkami Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek (IOC) i będą mogły mieć decydujący wpływ na treść prawa Unii, a mianowicie na normy handlowe dotyczące oliwy z oliwek przyjęte przez Komisję na podstawie art. 75 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (uE) nr 1308/2013 3 .
(6) Decyzje zmieniające, które mają zostać przyjęte przez Radę Członków, dotyczą dodania schematu podejmowania decyzji dotyczących delta-7-stigmastenolu w odniesieniu do rafinowanej oliwy z oliwek i oliwy z oliwek składającej się z rafinowanej oliwy z oliwek oraz oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, a także zmiany tytułu, marginesów precyzji i liczb oraz chromatogramów. Decyzje zmieniające zostały szczegółowo omówione przez naukowców i ekspertów technicznych ds. oliwy z oliwek reprezentujących Komisję i państwa członkowskie. Decyzje zmieniające przyczynią się do międzynarodowej harmonizacji norm dotyczących oliwy z oliwek oraz ustanowią ramy, które zapewnią uczciwą konkurencję w handlu produktami sektora oliwy z oliwek. Z tego powodu decyzje zmieniające należy poprzeć. W związku z tym konieczna będzie zmiana rozporządzenia Komisji (EWG) nr 2568/91 4 .
(7) Jeżeli przyjęcie decyzji zmieniających przez Radę Członków na 111. posiedzeniu zostanie odroczone z powodu braku możliwości ich zatwierdzenia przez niektórych członków, należy zająć w imieniu Unii stanowisko polegające na poparciu przyjęcia decyzji zmieniających w ramach ewentualnej procedury przyjęcia przez Radę Członków w drodze wymiany korespondencji, zgodnie z art. 10 ust. 6 Umowy. Procedurę przyjęcia w drodze wymiany korespondencji należy rozpocząć przed kolejnym posiedzeniem zwyczajnym Rady Członków w listopadzie 2020 r.
(8) W celu ochrony interesów Unii, jeżeli nowe informacje o charakterze naukowym lub technicznym przedstawione przed 111. posiedzeniem Rady Członków lub w jego trakcie mogą mieć wpływa na stanowisko, jakie ma być zajęte w imieniu Unii, przedstawiciele Unii w Radzie Członków powinni mieć możliwość zwrócenia się o odroczenie przyjęcia decyzji zmieniających do późniejszego posiedzenia,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ: