(notyfikowana jako dokument nr C(2020) 232)(Jedynie tekst w języku hiszpańskim jest autentyczny)
(Dz.U.UE L z dnia 27 stycznia 2020 r.)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 1 , w szczególności jego art. 20 lit. p) i t),
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W sekcji B.IV pkt 1 załącznika IV do rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 przewiduje się, że klasyfikacja tusz wieprzowych musi być dokonywana poprzez szacowanie zawartości chudego mięsa za pomocą metod klasyfikowania zatwierdzonych przez Komisję, a zatwierdzać można jedynie statystycznie udowodnione metody szacowania oparte na pomiarach fizycznych jednej lub większej liczby części anatomicznych tuszy wieprzowej. Zatwierdzenie metod klasyfikacji powinno zależeć od zgodności z maksymalną tolerancją błędu statystycznego przy dokonywaniu oceny. Tolerancja ta jest określona w części A załącznika V do rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2017/1182 2 .
(2) Decyzją Komisji 2009/11/WE 3 zatwierdzono stosowanie dziewięciu metod klasyfikacji tusz wieprzowych w Hiszpanii.
(3) Nie należy zezwalać na jakiekolwiek zmiany urządzeń ani metod klasyfikacji, chyba że zostaną one wyraźnie zatwierdzone decyzją wykonawczą Komisji.
(4) Hiszpania zwróciła się do Komisji o wycofanie zezwolenia na stosowanie metody "Ultrafom 300" z wykazu zatwierdzonych metod klasyfikacji tusz wieprzowych na swoim terytorium, ponieważ metoda ta nie jest już stosowana na terytorium tego państwa.
(5) Hiszpania zwróciła się do Komisji z wnioskiem o zatwierdzenie jednej nowej metody i aktualizację wzorów trzech metod klasyfikacji tusz wieprzowych na swoim terytorium oraz przedstawiła w protokole przewidzianym w art. 11 ust. 3 rozporządzenia delegowanego (UE) 2017/1182 szczegółowy opis dysekcji doświadczalnej, podając podstawy wspomnianych metod, wyniki dysekcji doświadczalnej oraz równania stosowane do szacowania procentowej zawartości chudego mięsa.
(6) Analiza złożonego wniosku wykazała, że warunki dla zatwierdzenia tych metod klasyfikacji zostały spełnione. Należy zatem zezwolić na stosowanie przedmiotowych metod klasyfikacji w Hiszpanii.
(7) Należy zatem odpowiednio zmienić decyzję 2009/11/WE.
(8) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Komitetu ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Sporządzono w Brukseli dnia 23 stycznia 2020 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Janusz WOJCIECHOWSKI |
|
Członek Komisji |