Decyzja wykonawcza 2020/113 zmieniająca decyzję 2009/11/WE zatwierdzającą metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Hiszpanii

DECYZJA WYKONAWCZA KOMISJI (UE) 2020/113
z dnia 23 stycznia 2020 r.
zmieniająca decyzję 2009/11/WE zatwierdzającą metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Hiszpanii

(notyfikowana jako dokument nr C(2020) 232)

(Jedynie tekst w języku hiszpańskim jest autentyczny)

(Dz.U.UE L z dnia 27 stycznia 2020 r.)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 1 , w szczególności jego art. 20 lit. p) i t),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W sekcji B.IV pkt 1 załącznika IV do rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 przewiduje się, że klasyfikacja tusz wieprzowych musi być dokonywana poprzez szacowanie zawartości chudego mięsa za pomocą metod klasyfikowania zatwierdzonych przez Komisję, a zatwierdzać można jedynie statystycznie udowodnione metody szacowania oparte na pomiarach fizycznych jednej lub większej liczby części anatomicznych tuszy wieprzowej. Zatwierdzenie metod klasyfikacji powinno zależeć od zgodności z maksymalną tolerancją błędu statystycznego przy dokonywaniu oceny. Tolerancja ta jest określona w części A załącznika V do rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2017/1182 2 .

(2) Decyzją Komisji 2009/11/WE 3  zatwierdzono stosowanie dziewięciu metod klasyfikacji tusz wieprzowych w Hiszpanii.

(3) Nie należy zezwalać na jakiekolwiek zmiany urządzeń ani metod klasyfikacji, chyba że zostaną one wyraźnie zatwierdzone decyzją wykonawczą Komisji.

(4) Hiszpania zwróciła się do Komisji o wycofanie zezwolenia na stosowanie metody "Ultrafom 300" z wykazu zatwierdzonych metod klasyfikacji tusz wieprzowych na swoim terytorium, ponieważ metoda ta nie jest już stosowana na terytorium tego państwa.

(5) Hiszpania zwróciła się do Komisji z wnioskiem o zatwierdzenie jednej nowej metody i aktualizację wzorów trzech metod klasyfikacji tusz wieprzowych na swoim terytorium oraz przedstawiła w protokole przewidzianym w art. 11 ust. 3 rozporządzenia delegowanego (UE) 2017/1182 szczegółowy opis dysekcji doświadczalnej, podając podstawy wspomnianych metod, wyniki dysekcji doświadczalnej oraz równania stosowane do szacowania procentowej zawartości chudego mięsa.

(6) Analiza złożonego wniosku wykazała, że warunki dla zatwierdzenia tych metod klasyfikacji zostały spełnione. Należy zatem zezwolić na stosowanie przedmiotowych metod klasyfikacji w Hiszpanii.

(7) Należy zatem odpowiednio zmienić decyzję 2009/11/WE.

(8) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Komitetu ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

W decyzji 2009/11/WE wprowadza się następujące zmiany:

1)
w art. 1 wprowadza się następujące zmiany:
a)
w akapicie pierwszym wprowadza się następujące zmiany:
(i)
uchyla się lit. c);
(ii)
lit. i) otrzymuje brzmienie:

"i) przyrząd określany jako »gmSCAN« oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 9 załącznika;";

(iii)
dodaje się lit. j) w brzmieniu:

"j) przyrząd określany jako »OptiScan TP« oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 10 załącznika.";

b)
akapit drugi otrzymuje brzmienie:

"Metoda ręczna (ZP) z liniałem, o której mowa w akapicie pierwszym lit. g), dopuszczona jest jedynie w rzeźniach:

a) w których liczba zwierząt poddawanych ubojowi nie przekracza średniorocznie 700 świń w tygodniu; oraz

b) które posiadają linię produkcyjną o zdolności przerobowej nie większej niż 50 świń na godzinę.";

2)
w załączniku wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszej decyzji.
Artykuł  2

Niniejsza decyzja skierowana jest do Królestwa Hiszpanii.

Sporządzono w Brukseli dnia 23 stycznia 2020 r.
W imieniu Komisji
Janusz WOJCIECHOWSKI
Członek Komisji

ZAŁĄCZNIK

W załączniku wprowadza się następujące zmiany:
1)
skreśla się część 3;
2)
części 5, 6 i 7 otrzymują brzmienie:

"Część 5

FAT-O-MEAT'ER (FOM II)

1. Zasady przewidziane w niniejszej części stosuje się w przypadku, gdy klasyfikacja tusz wieprzowych prowadzona jest przy pomocy przyrządu znanego pod nazwą »Fat-O-Meat'er (FOM II)«.

2. Przyrząd stanowi nową wersję systemu pomiarowego Fat-O-Meat'er. Przyrząd FOM II składa się z optycznej sondy z nożem, urządzenia do pomiaru głębokości o odcinku pomiarowym wynoszącym od 0 do 125 mm oraz panelu do gromadzenia i analizy danych - Carometec Touch Panel i15 computer (Ingress Protection IP69K). Przyrząd FOM II sam przelicza wyniki pomiarów na szacunkową zawartość chudego mięsa.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Ŷ = 69,592 - (0,741 × X1)+ (0,066 × X2)

gdzie:

Ŷ = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy;

X1 = grubość słoniny grzbietowej (włącznie ze skórą) w milimetrach, zmierzona prostopadle do grzbietu tuszy 6 cm od linii cięcia, pomiędzy trzecim i czwartym żebrem od dołu;

X2 = grubość mięśnia grzbietu w milimetrach, zmierzona w tym samym czasie, w tym samym miejscu i w ten sam sposób co X1.

Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie pomiędzy 60 a 120 kilogramów (masa tuszy ciepłej).

Część 6

AUTOFOM III

1. Zasady przewidziane w niniejszej części stosuje się w przypadku, gdy klasyfikacja tusz wieprzowych prowadzona jest przy pomocy przyrządu znanego pod nazwą »AutoFOM III«.

2. Przyrząd ten jest wyposażony w szesnaście przetworników ultradźwiękowych o częstotliwości 2 MHz (Carometec A/S), a odcinek pomiarowy między przetwornikami wynosi 25 mm. Dane ultradźwiękowe obejmują pomiary grubości słoniny grzbietowej, grubości mięśnia i związanych z nimi parametrów. Wyniki pomiarów przeliczane są za pomocą komputera na szacunkową zawartość chudego mięsa wyrażoną w procentach.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Ŷ = 75,39088 - (1,39968 × R2P1) - (0,45787 × R2P4) - (0,47094 × R2P10) + (0,20349 × R4P6)

gdzie:

Ŷ = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy;

R2P1 = średnia grubość skóry;

R2P4 = pomiar okrywy tłuszczowej P2 w wybranym miejscu w milimetrach;

R2P10 = minimalna grubość tłuszczu w przekroju poprzecznym w milimetrach;

R4P6 = pomiary okrywy tłuszczowej 1 w wybranym punkcie minimalnej grubości okrywy tłuszczowej.

Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie pomiędzy 60 a 120 kilogramów (masa tuszy ciepłej).

Część 7

METODA RĘCZNA (ZP)

1. Zasady przewidziane w niniejszej części stosuje się w przypadku, gdy klasyfikacja tusz wieprzowych prowadzona jest przy pomocy »metody ręcznej (ZP)« polegającej na dokonaniu pomiaru liniałem.

2. Z metody tej można korzystać przy pomocy liniału, dokonując klasyfikacji na podstawie równania regresji. Metoda ta opiera się na ręcznym pomiarze grubości okrywy tłuszczowej i grubości mięśnia na linii środkowej przepołowionej tuszy.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Ŷ = 66,324 - (0,526 × F) + (0,034 × M)

gdzie:

Ŷ = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy,

F = minimalna grubość widocznej okrywy tłuszczowej (ze skórą), w milimetrach, widoczna na linii środkowej przepołowionej tuszy i pokrywająca mięsień gluteus medius,

M = widoczna grubość mięśnia lędźwiowego, w milimetrach, na linii środkowej przepołowionej tuszy, mierzona w miejscu, gdzie odległość między przednim (czaszkowym) końcem mięśnia gluteus medius i górną (grzbietową) krawędzią kanału kręgowego jest najkrótsza.

Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie pomiędzy 60 a 120 kilogramów (masa tuszy ciepłej).";

3)
dodaje się część 10 w brzmieniu:

"Część 10

OPTISCAN TP

1. Zasady przewidziane w niniejszej części stosuje się w przypadku, gdy klasyfikacja tusz wieprzowych prowadzona jest przy pomocy przyrządu znanego pod nazwą »OptiScan-TP«.

2. Przyrząd OptiScan-TP jest wyposażony w cyfrowy rejestrator obrazu prześwietlający dwa miejsca pomiarowe na tuszy. Obrazy te stanowią podstawę do obliczania grubości okrywy tłuszczowej i mięśni. Przyrząd OptiScan-TP sam przelicza wyniki pomiarów na szacunkową zawartość chudego mięsa. Zapisane obrazy są przechowywane i mogą być następnie poddane kontroli. Zintegrowany interfejs Bluetooth® umożliwia łatwy transfer danych.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Ŷ = 67,496 - (0,522 x F) + (0,032 x M)

gdzie:

Ŷ = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy;

F = minimalna grubość widocznej okrywy tłuszczowej (ze skórą), w milimetrach, widoczna na linii środkowej przepołowionej tuszy i pokrywająca mięsień gluteus medius;

M = widoczna grubość mięśnia lędźwiowego, w milimetrach, na linii środkowej przepołowionej tuszy, mierzona w miejscu, gdzie odległość między przednim (czaszkowym) końcem mięśnia gluteus medius i górną (grzbietową) krawędzią kanału kręgowego jest najkrótsza.

Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie pomiędzy 60 a 120 kilogramów (masa tuszy ciepłej).".

1 Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671.
2 Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2017/1182 z dnia 20 kwietnia 2017 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do unijnych skal klasyfikacji tusz wołowych, wieprzowych i baranich oraz raportowania cen rynkowych niektórych kategorii tusz i żywych zwierząt (Dz.U. L 171 z 4.7.2017, s. 74).
3 Decyzja Komisji 2009/11/WE z dnia 19 grudnia 2008 r. zatwierdzająca metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Hiszpanii (Dz.U. L 6 z 10.1.2009, s. 79).

Zmiany w prawie

Jaka wysokość diety dla członków komisji wyborczych w wyborach Prezydenta

500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia

Robert Horbaczewski 20.01.2025
Zmiany w podatkach 2025 - przybędzie obowiązków sprawozdawczych

1 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.

Monika Pogroszewska 02.01.2025
Nowy Rok - jakie zmiany czekają nas w prawie

W 2025 roku minimalne wynagrodzenie za pracę wzrośnie tylko raz. Obniżeniu ulegnie natomiast minimalna podstawa wymiaru składki zdrowotnej płaconej przez przedsiębiorców. Grozi nam za to podwyżka podatku od nieruchomości. Wzrosną wynagrodzenia nauczycieli, a prawnicy zaczną lepiej zarabiać na urzędówkach. Wchodzą w życie zmiany dotyczące segregacji odpadów i e-doręczeń. To jednak nie koniec zmian, jakie czekają nas w Nowym Roku.

Renata Krupa-Dąbrowska 31.12.2024
Zmiana kodów na PKD 2025 rodzi praktyczne pytania

1 stycznia 2025 r. zacznie obowiązywać nowa Polska Klasyfikacja Działalności – PKD 2025. Jej ostateczny kształt poznaliśmy dopiero w tygodniu przedświątecznym, gdy opracowywany od miesięcy projekt został przekazany do podpisu premiera. Chociaż jeszcze przez dwa lata równolegle obowiązywać będzie stara PKD 2007, niektórzy już dziś powinni zainteresować się zmianami.

Tomasz Ciechoński 31.12.2024
Co się zmieni w prawie dla osób z niepełnosprawnościami w 2025 roku

Dodatek dopełniający do renty socjalnej dla niektórych osób z niepełnosprawnościami, nowa grupa uprawniona do świadczenia wspierającego i koniec przedłużonych orzeczeń o niepełnosprawności w marcu - to tylko niektóre ważniejsze zmiany w prawie, które czekają osoby z niepełnosprawnościami w 2025 roku. Drugą część zmian opublikowaliśmy 31 grudnia.

Beata Dązbłaż 28.12.2024
Stosunek prezydenta Dudy do wolnej Wigilii "uległ zawieszeniu"

Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.

kk/pap 12.12.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2020.21.16

Rodzaj: Decyzja
Tytuł: Decyzja wykonawcza 2020/113 zmieniająca decyzję 2009/11/WE zatwierdzającą metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Hiszpanii
Data aktu: 23/01/2020
Data ogłoszenia: 27/01/2020