a także mając na uwadze, co następuje:(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) etofenproksu i paklobutrazolu określono w części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. NDP penkonazolu określono w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 oraz w części B załącznika III do tego rozporządzenia. W rozporządzeniu (WE) nr 396/2005 nie określono NDP bromadiolonu, a ponieważ ta substancja czynna nie jest włączona do załącznika IV do tego rozporządzenia, stosuje się wartość wzorcową wynoszącą 0,01 mg/kg, określoną w art. 18 ust. 1 lit. b) tego rozporządzenia.
(2) W odniesieniu do bromadiolonu Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 w związku z jego art. 12 ust. 1 2 . Wszystkie dotychczasowe zezwolenia na środki ochrony roślin zawierające bromadiolon są ograniczone do stosowania wyłącznie w charakterze rodentycydu i nie obejmują bezpośredniego stosowania na roślinach jadalnych. Należy zatem wyznaczyć NDP na poziomie wzorcowej granicy oznaczalności. Te wartości wzorcowe należy określić w załączniku V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 zgodnie z art. 18 ust. 1 lit. b) tego rozporządzenia.
(3) W odniesieniu do etofenproksu Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 w związku z jego art. 12 ust. 1 3 . Urząd zalecił obniżenie NDP w odniesieniu do kasztanów jadalnych, orzechów laskowych/orzechów leszczyny pospolitej, jabłek, gruszek, moreli, czereśni, śliwek, winogron, truskawek, jeżyn, malin (czerwonych i żółtych), borówek amerykańskich, porzeczek (czarnych, czerwonych i białych), agrestu (zielonego, czerwonego i żółtego), fig, szaronu/persymony/kaki/humy wschodniej, granatów/jabłek granatu, ziemniaków, czosnku, cebuli, pomidorów, papryki rocznej, oberżyn/bakłażanów, brukselki/kapusty brukselskiej, kapusty głowiastej, fasoli (w strąkach), fasoli (bez strąków), łubinu białego (suchego), zbóż, korzeni buraka cukrowego, towarów ze świń (mięśni, wątroby i nerki), z bydła (mięśni, wątroby i nerki), z owiec (mięśni, wątroby i nerki), z kóz (mięśni, wątroby i nerki), z koniowatych (mięśni, wątroby i nerki), z pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych (mięśni, wątroby i nerki) oraz mleka (owczego i koziego). W odniesieniu do innych produktów Urząd zalecił podwyższenie lub utrzymanie obecnych NDP. Urząd stwierdził, że w przypadku NDP dotyczących grejpfrutów, pomarańczy, cytryn, lim/limonek, mandarynek, brzoskwiń, kiwi (zielonego, czerwonego, żółtego), melonów, dyń olbrzymich, arbuzów, roszpunki warzywnej, sałat, endywii szerokolistnej, rzeżuchy i innych kiełków i pędów, rokietty siewnej/rukoli, szpinaku, boćwiny, trybuli, szczypiorku, liści selera, pietruszki - naci, szałwii lekarskiej, rozmarynu lekarskiego, tymianku pospolitego/macierzanki tymianku, bazylii pospolitej i kwiatów jadalnych, liści laurowych/wawrzynu szlachetnego/lauru szlachetnego, estragonu, soczewicy (świeżej), fasoli (suchej), ziaren rzepaku, tkanki tłuszczowej świń, bydła, owiec, kóz i koniowatych, towarów z drobiu (mięśni, tkanki tłuszczowej i wątroby), mleka (krowiego, owczego, koziego i końskiego) oraz jaj ptasich pewne informacje nie są dostępne i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP dotyczące tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Te NDP zostaną poddane przeglądowi, w ramach którego uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia.
(4) W odniesieniu do paklobutrazolu Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 w związku z jego art. 12 ust. 1 4 . Urząd zaproponował zmianę definicji pozostałości na paklobutrazol (sumę izomerów składowych). Urząd zalecił obniżenie NDP w odniesieniu do jabłek, gruszek, pigw, owoców nieszpułki zwyczajnej, owoców nieśplika japońskiego/owoców miszpelnika japońskiego, moreli, brzoskwiń, śliwek, winogron, oliwek stołowych, siemienia lnianego, ziaren sezamu, ziaren rzepaku, nasion gorczycy, nasion ogórecznika lekarskiego, nasion lnicznika siewnego, nasion konopi siewnych, oliwek do produkcji oliwy, towarów z bydła (mięśni, tkanki tłuszczowej, wątroby i nerki) oraz z koniowatych (mięśni, tkanki tłuszczowej, wątroby i nerki). NDP dotyczące tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd.
(5) W odniesieniu do penkonazolu Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 w związku z jego art. 12 ust. 1 5 . Urząd zaproponował zmianę definicji pozostałości na penkonazol (sumę izomerów składowych). Urząd zalecił obniżenie NDP w odniesieniu do migdałów, orzechów laskowych/orzechów leszczyny pospolitej, orzechów włoskich, jabłek, gruszek, pigw, owoców nieszpułki zwyczajnej, owoców nieśplika japońskiego, moreli, truskawek, porzeczek (czarnych, czerwonych i białych), ogórków, korniszonów, cukinii, grochu (w strąkach i bez strąków), karczochów zwyczajnych, chmielu, towarów z bydła (mięśni, tkanki tłuszczowej, wątroby i nerki), z koniowatych (mięśni, tkanki tłuszczowej, wątroby i nerki), z drobiu (mięśni, tkanki tłuszczowej, wątroby i nerki), mleka oraz jaj ptasich. W odniesieniu do innych produktów Urząd zalecił podwyższenie lub utrzymanie obecnych NDP. Urząd stwierdził, że w przypadku NDP dotyczących czereśni, brzoskwiń, śliwek, winogron, jeżyn, malin (czerwonych i żółtych), agrestu (zielonego, czerwonego i żółtego), papryki rocznej, oberżyn/bakłażanów, melonów, dyń olbrzymich i arbuzów pewne informacje nie są dostępne i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP dotyczące tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Te NDP zostaną poddane przeglądowi, w ramach którego uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia.
(6) W odniesieniu do produktów, w przypadku których nie zezwala się na stosowanie danego środka ochrony roślin i dla których nie istnieją tolerancje importowe ani kodeksowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (CXL), NDP należy ustalić na poziomie określonej granicy oznaczalności lub należy stosować wartość wzorcową NDP, jak przewidziano w art. 18 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
(7) Komisja skonsultowała się z laboratoriami referencyjnymi Unii Europejskiej do spraw pozostałości pestycydów w związku z potrzebą dostosowania niektórych granic oznaczalności. W odniesieniu do kilku substancji laboratoria te stwierdziły, że w wyniku rozwoju technicznego w przypadku niektórych towarów konieczne jest ustalenie określonych granic oznaczalności.
(8) Na podstawie uzasadnionych opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że odnośne zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
(9) Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu przeprowadzono konsultacje na temat nowych NDP z partnerami handlowymi Unii, a ich uwagi uwzględniono.
(10) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.
(11) Aby umożliwić normalny obrót produktami, ich przetwarzanie i konsumpcję, w niniejszym rozporządzeniu należy przewidzieć przepis przejściowy dla produktów, które zostały wyprodukowane przed zmianą NDP i w przypadku których informacje wskazują, że utrzymany jest wysoki poziom ochrony konsumentów.
(12) Należy przewidzieć odpowiednio długi termin przed rozpoczęciem stosowania zmienionych NDP, aby umożliwić państwom członkowskim, państwom trzecim i podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających ze zmiany NDP.
(13) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE: