a także mając na uwadze, co następuje:(1) Decyzją nr 940/2014/UE 2 władze francuskie zostały uprawnione do stosowania zwolnień z podatku od dokowania lub obniżek tego podatku w stosunku do produktów wytwarzanych lokalnie we francuskich departamentach zamorskich i wymienionych w załączniku do tej decyzji. W zależności od produktów i danego departamentu zamorskiego maksymalne dopuszczalne zróżnicowanie stawek opodatkowania wynosi 10, 20 lub 30 punktów procentowych.
(2) Zgodnie z decyzją nr 940/2014/UE, dnia 12 lutego 2018 r. władze francuskie przedstawiły Komisji sprawozdanie dotyczące stosowania systemu opodatkowania przewidzianego w tej decyzji. Szczegółowe sprawozdania z oceny dotyczące każdego z francuskich regionów najbardziej oddalonych, do których dołączono wnioski dotyczące dostosowania wykazu produktów, które kwalifikują się do objęcia zróżnicowanym opodatkowaniem, przekazano dnia 15 marca 2018 r. w przypadku Gujany Francuskiej, Martyniki i Gwadelupy, dnia 4 czerwca 2018 r. w przypadku Reunionu i dnia 28 sierpnia 2018 r. w przypadku Majotty, przy czym do tego sprawozdania nie dołączono wniosku o dostosowanie wykazu. Dnia 26 października 2018 r. przedłożono wniosek uzupełniający dotyczący dodania nowego produktu w odniesieniu do Gujany Francuskiej.
(3) W oparciu o sprawozdanie przedstawione przez władze francuskie w dniu 12 lutego 2018 r. Komisja przedstawiła Radzie sprawozdanie przewidziane w decyzji nr 940/2014/UE oraz wniosek mający na celu dostosowanie tej decyzji. Te proponowane dostosowania dotyczą Martyniki, Gwadelupy, Gujany Francuskiej i Reunionu i polegają na włączeniu nowych produktów do wykazu oraz zwiększeniu, w odniesieniu do niektórych produktów, dopuszczalnego zróżnicowania stawek opodatkowania.
(4) W przypadku Gujany Francuskiej należy zaktualizować kody Nomenklatury scalonej zawarte w załączniku do decyzji nr 940/2014/UE.
(5) Dostosowanie wykazów jest uzasadnione w każdym przypadku ze względu na dodatkowe koszty produktów wytwarzanych lokalnie w porównaniu z odpowiadającymi im przywożonymi produktami wytwarzanymi na terytorium Unii.
(6) Dostosowania, których należy dokonać, polegają głównie na umieszczeniu w wykazach znajdujących się w załączniku do decyzji nr 940/2014/UE produktów, które w 2014 r. były już wytwarzane lokalnie, ale w odniesieniu do których w 2014 r. nie złożono wniosku o wpisanie do wykazów.
(7) W przypadku Gujany Francuskiej przedmiotowe produkty to cement (kod 2523 29 00) oraz meble drewniane (kody 9403 30, 9403 50 00, 9403 60 i 9403 90 30).
(8) W przypadku Martyniki przedmiotowe produkty to niektóre granulaty z tworzyw sztucznych (kod 3907 61 00) oraz chłodnie (kod 8418 69 00).
(9) W przypadku Gwadelupy przedmiotowe produkty to niektóre rodzaje mięsa (kod 0210 12 19), niektóre sosy (kod 2103 90 90), skażony alkohol etylowy (kod 2207 20 00), niektóre nawozy (kody 2833, 2834 i 2836), niektóre produkty kosmetyczne (kody 3303 00 90 i 3304 99 00), niektóre płyny chłodzące (kod 3820 00 00) oraz pudła i pudełka, z papieru lub tektury (kod 4819 10 00).
(10) W przypadku Reunionu przedmiotowe produkty to niektóre artykuły drukowane (kod 4911 99), niektóre produkty higieniczne (kody 4818 20 10 i 4818 20 91), niektóre części zamienne do pojazdów (kody 8511 40 00, 8511 50 00 i 8511 90 00), niektóre przewody wentylacyjne i akcesoria do nich (kody 7306 30 80, 7306 61 92 i 7307 99 80), solarne podgrzewacze wody (kod 8419 90 85), niektóre nawozy (kod 3102 10 90) oraz niektóre przeciery pomidorowe (kod 2002 90 11).
(11) Jeżeli chodzi o sektor rolny, wnioski o umieszczenie w wykazie lub o przeprowadzenie ponownej klasyfikacji produktów uzasadniane są koniecznością zróżnicowania produkcji przez producentów lokalnych, aby lepiej stawić czoła kaprysom pogody. Produkty, które należy wpisać do wykazów znajdujących się w załączniku do decyzji nr 940/2014/UE, to: w przypadku Martyniki niektóre warzywa (kody 0709 30 00, 0709 40 00, 0709 93 90 i 0714) i awokado (kod 0804 40 00); w przypadku Gwadelupy ananasy (kod 0804 30) i papryki (kod 0904 22 00), a w przypadku Reunionu cebula (kod 0703 10 19) i czosnek (kod 0703 20 00). Ponadto w przypadku Martyniki należy przeklasyfikować do wykazu B niektóre warzywa (kod 0706), niektóre rodzaje papryki (kod 0709 60), ananasy (kod 0804 30) i owoce cytrusowe (kod 0805).
(12) W przypadku niektórych produktów już uwzględnionych w wykazach zawartych w załączniku do decyzji nr 940/2014/UE konieczne jest albo rozszerzenie maksymalnego dopuszczalnego zróżnicowania stawek opodatkowania na podpozycje Nomenklatury scalonej, do których obecnie nie ma ono zastosowania, albo zwiększenie tego maksymalnego zróżnicowania.
(13) W przypadku Martyniki należy przeklasyfikować jogurty (kod 0403 10) i niektóre wyroby budowlane z tworzyw sztucznych (kod 3925) z wykazu B do wykazu C, a warzywa mrożone (kod 0710), budynki prefabrykowane (kod 9406), niektóre artykuły biżuteryjne (kody 7113 i 7117) oraz solarne podgrzewacze wody (kod 8419 19) - z wykazu A do wykazu B.
(14) W przypadku Gwadelupy do wykazu B należy wpisać wszystkie produkty z przetworzonego lub zakonserwowanego mięsa (kod 1602), a nie tylko produkty z pozycji 1602 41 10, wszystkie przetworzone lub zakonserwowane ryby (kod 1604 20), a nie tylko przetworzonego lub zakonserwowanego łososia (kod 1604 20 10), a także, jeżeli chodzi o nawozy, produkty objęte pozycjami 3102, 3103, 3104 i 3105, a nie tylko te objęte podpozycjami 3102 90, 3103 90, 3104 20 i 3105 20. Należy również przeklasyfikować z wykazu B do wykazu C jogurty (kod 0403 10), niektóre napoje bezalkoholowe (kody 2202 10 00 i 2202 99 19) oraz niektóre materiały budowlane (kody 3925 10 00 i 3925 90 80).
(15) W przypadku Reunionu należy przeklasyfikować cukier (kod 1701), pomidory konserwowe (kod 2002 10) i niektóre wypełniacze (kod 3214 10 90) z wykazu A do wykazu C, niektóre warzywa suszone konserwowane (kody 2005 51 00 i 2005 99 80), niektóre farby (kody 3208 i 3209), folie i torby z polietylenu (kody 3920 10 i 3923 21) oraz niektóre kartony, pudła i pudełka (kod 4819 20 00) z wykazu B do wykazu C, a niektóre przeciery owocowe (kod 2007 99 50) - z wykazu A do wykazu B.
(16) W przypadku Martyniki należy również poprawić błąd w odniesieniu do pozycji taryfowej wpisanej do wykazu w załączniku do decyzji nr 940/2014/UE i zastąpić odniesienie do pozycji 2204 29 odniesieniem do pozycji 2204 21.
(17) Produkty, które nie były wytwarzane lokalnie w 2014 r., ale których produkcja się obecnie rozpoczęła lub w przypadku których istnieją konkretne projekty mające na celu rozpoczęcie produkcji w najbliższej przyszłości, powinny także zostać włączone do wykazów produktów, które mogą podlegać zróżnicowanemu opodatkowaniu. W przypadku Gujany Francuskiej przedmiotowe produkty to produkty wytwarzane w procesie sitodruku, takie jak: kamizelki z nadrukiem (kod 6110 30 91), dodatki dla niemowląt z nadrukiem (kod 6111 20 90), płaszcze przeciwdeszczowe z nadrukiem (kod 6201 19 00), suknie z nadrukiem (kod 6204 42 00), bielizna pościelowa i stołowa z nadrukiem (kod 6302 91 00), czapki z daszkiem z nadrukiem (kod 6505 00 30), kubki z nadrukiem (kod 6912 00), a także "drewno opałowe" (kod 4401 12 00). W przypadku Gwadelupy są to niektóre piwa (kod 2203), niektóre wody niezawierające dodatku cukru (kod 2201 10 90) oraz niektóre urządzenia do filtrowania lub oczyszczania wody (kod 8421 21 00). W przypadku Reunionu dotyczy to niektórych produktów higienicznych (kod 4818 90 10).
(18) Należy zatem odpowiednio zmienić decyzję nr 940/2014/UE,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ: