ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2018/2017
z dnia 18 grudnia 2018 r.
zezwalające na wprowadzenie na rynek syropu z Sorghum bicolor (L.) Moench jako tradycyjnej żywności z państwa trzeciego zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r. w sprawie nowej żywności, zmieniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie Komisji (WE) nr 1852/2001 1 , w szczególności jego art. 15 ust. 4,
a także mając na uwadze, co następuje:(1) Rozporządzenie (UE) 2015/2283 stanowi, że jedynie taka nowa żywność, która uzyskała zezwolenie i jest wpisana do unijnego wykazu, może być wprowadzana na rynek w Unii. Tradycyjna żywność z państwa trzeciego stanowi nową żywność zgodnie z definicją w art. 3 rozporządzenia (UE) 2015/2283.
(2) Na podstawie art. 8 rozporządzenia (UE) 2015/2283 przyjęto rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470 2 ustanawiające unijny wykaz nowej żywności, która uzyskała zezwolenie.
(3) Zgodnie z art. 15 ust. 4 rozporządzenia (UE) 2015/2283 Komisja decyduje o zezwoleniu i wprowadzeniu na rynek w Unii tradycyjnej żywności z państwa trzeciego. W dniu 5 kwietnia 2018 r. przedsiębiorstwo Sorghum Zrt. ("wnioskodawca") zgłosiło Komisji zamiar wprowadzenia na rynek w Unii syropu z Sorghum bicolor (L.) Moench jako tradycyjnej żywności z państwa trzeciego w rozumieniu art. 14 rozporządzenia (UE) 2015/2283. Wnioskodawca występuje o zezwolenie dotyczące spożycia syropu z Sorghum bicolor (L.) Moench jako takiego lub jako składnika żywności przez ogół populacji.
(4) Przedstawione przez wnioskodawcę udokumentowane dane wykazały historię bezpiecznego stosowania syropu z Sorghum bicolor (L.) Moench jako żywności w Stanach Zjednoczonych.
(5) Zgodnie z art. 15 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2015/2283 w dniu 30 kwietnia 2018 r. Komisja przekazała ważne zgłoszenie państwom członkowskim oraz Europejskiemu Urzędowi ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd").
(6) W terminie czterech miesięcy, o którym mowa w art. 15 ust. 2 rozporządzenia (UE) 2015/2283, państwa członkowskie ani Urząd nie powiadomiły Komisji o żadnych należycie uzasadnionych zastrzeżeniach dotyczących bezpieczeństwa wobec wprowadzenia na rynek w Unii syropu z Sorghum bicolor (L.) Moench.
(7) Komisja powinna zatem zezwolić na wprowadzanie na rynek w Unii syropu z Sorghum bicolor (L.) Moench i zaktualizować unijny wykaz nowej żywności.
(8) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/2470,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE: