a także mając na uwadze, co następuje:(1) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania.
(2) Wykaz ten może być aktualizowany z inicjatywy Komisji albo na podstawie wniosku, zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 2 .
(3) W dniu 28 sierpnia 2015 r. złożono wniosek o zezwolenie na stosowanie kwasu fosforowego, fosforanów, difosforanów, trifosforanów i polifosforanów ("fosforany") jako stabilizatora i substancji utrzymującej wilgoć w zamrożonym mięsie na rożnie pionowym należącym do kategorii żywności 08.2 "Surowe wyroby mięsne w rozumieniu rozporządzenia (WE) nr 853/2004" określonej w części E załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008. Następnie wniosek udostępniono państwom członkowskim zgodnie z art. 4 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008.
(4) Stosowanie fosforanów jest konieczne do celów częściowego wyekstrahowania i rozbicia białek mięsnych, które formują na mięsie białkową powłokę w celu związania ze sobą kawałków mięsa, co zapewnia jednolite zamrażanie i pieczenie mięsa na rożnie pionowym. Ponadto dzięki fosforanom mięso zachowuje soczystość podczas rozmrażania, a mięso nie rozpada się na kawałki w pozycji pionowej. Taką potrzebę technologiczną stwierdzono w przypadku zamrożonego mięsa baraniego, jagnięcego, cielęcego lub wołowego na pionowym rożnie obrotowym, przyprawionego przyprawą płynną, lub mięsa drobiowego przyprawionego przyprawą płynną lub nieprzyprawionego, stosowanego osobno lub w kombinacjach, a także pociętego na plastry lub mielonego i przeznaczonego do upieczenia przez podmiot prowadzący przedsiębiorstwo spożywcze. Upieczone do miękkości paski mięsa są następnie spożywane przez konsumenta końcowego.
(5) Zgodnie z art. 3 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 Komisja powinna zasięgnąć opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") w celu uaktualnienia unijnego wykazu dodatków do żywności określonego w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, z wyjątkiem przypadków gdy dana aktualizacja nie ma wpływu na zdrowie człowieka.
(6) Bezpieczeństwo fosforanów zostało ocenione przez Komitet Naukowy ds. Żywności, który ustalił najwyższe tolerowane dzienne pobranie na poziomie 70 mg/kg masy ciała, wyrażone jako fosfor 3 . Fosforany są dopuszczone do stosowania jako dodatki do żywności w wielu rodzajach żywności, w tym w produktach mięsnych i niektórych surowych wyrobach mięsnych. Nie oczekuje się zatem że rozszerzenie stosowania na zamrożone mięso na rożnie pionowym będzie miało znaczący wpływ na ogólne narażenie na fosforany. Aby obniżyć zwiększone narażenie na fosforany dodane, rozszerzenie stosowania należy ograniczyć do zamrożonego mięsa na rożnie pionowym, w przypadku którego stwierdzono taką potrzebę technologiczną.
(7) Ponieważ rozszerzenie zastosowania tych dodatków stanowi aktualizację wykazu unijnego niemającą wpływu na zdrowie człowieka, zasięgnięcie opinii Urzędu nie jest konieczne.
(8) Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.
(9) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
1 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.
2 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących (Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1).
3 Sprawozdania Komitetu Naukowego ds. Żywności, seria 25, 1991, s. 13.