Rozporządzenie 2017/671 zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chlotianidyny i tiametoksamu w określonych produktach lub na ich powierzchni

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2017/671
z dnia 7 kwietnia 2017 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chlotianidyny i tiametoksamu w określonych produktach lub na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W dniu 11 lipca 2015 r. Komisja Kodeksu Żywnościowego przyjęła kodeksowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (CXL) chlotianidyny i tiametoksamu 2 .

(2) W rozporządzeniu (WE) nr 396/2005 ustanowiono najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) dla tych substancji.

(3) Zgodnie z art. 5 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady 3 , jeżeli istnieją normy międzynarodowe lub jeżeli spodziewane jest ich wprowadzenie, mają one być wzięte pod uwagę podczas opracowywania lub dostosowywania prawa żywnościowego, z wyjątkiem sytuacji, w których normy takie - lub ich część - nie stanowiłyby skutecznego lub odpowiedniego środka realizacji celów prawa żywnościowego; sytuacji, w których ich niestosowanie jest uzasadnione naukowo oraz gdyby miały one spowodować zmianę poziomu ochrony w stosunku do poziomu określonego jako właściwy w Unii. Ponadto - zgodnie z art. 13 lit. e) tego rozporządzenia - Unia ma wspierać spójność międzynarodowych norm technicznych i prawa żywnościowego, dbając jednocześnie o to, aby wysoki poziom ochrony przyjęty we Wspólnocie nie został obniżony.

(4) Wartości CXL w odniesieniu do chlotianidyny i tiametoksamu należy zatem włączyć do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 jako NDP z wyjątkiem przypadków, w których odnoszą się one do produktów nieuwzględnionych w załączniku I do tego rozporządzenia lub w których zostały ustalone na poziomie niższym niż obecne NDP. Wspomniane CXL są bezpieczne dla konsumentów w Unii 4 .

(5) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(6) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 7 kwietnia 2017 r.

W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 kolumny dotyczące chlotianidyny i tiametoksamu otrzymują brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) Chlotianidyna Tiametoksam
(1) (2) (3) (4)
0100000 OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH
0110000 Owoce cytrusowe 0,06 (+) 0,15 (+)
0110010 Grejpfruty
0110020 Pomarańcze
0110030 Cytryny
0110040 Limy/limonki
0110050 Mandarynki
0110990 Pozostałe
0120000 Orzechy z drzew orzechowych 0,01 (1)
0120010 Migdały 0,01 (1)
0120020 Orzechy brazylijskie 0,01 (1)
0120030 Orzechy nerkowca 0,01 (1)
0120040 Kasztany jadalne 0,01 (1)
0120050 Orzechy kokosowe 0,01 (1)
0120060 Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej 0,01 (1)
0120070 Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej 0,01 (1)
0120080 Orzechy pekan 0,02 (1)
0120090 Orzeszki piniowe 0,01 (1)
0120100 Orzeszki pistacjowe 0,01 (1)
0120110 Orzechy włoskie 0,01 (1)
0120990 Pozostałe 0,01 (1)
0130000 Owoce ziarnkowe 0,4 0,3
0130010 Jabłka
0130020 Gruszki
0130030 Pigwy
0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej
0130050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego
0130990 Pozostałe
0140000 Owoce pestkowe
0140010 Morele 0,15 0,07 (+)
0140020 Czereśnie 0,03 (+) 0,6 (+)
0140030 Brzoskwinie 0,15 0,07
0140040 Śliwki 0,01 (1) 0,01 (1)
0140990 Pozostałe 0,01 (1) 0,01 (1)
0150000 Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000 a) winogrona 0,7 (+) 0,4 (+)
0151010 Winogrona stołowe
0151020 Winogrona do produkcji wina
0152000 b) truskawki 0,02 (1) (+) 0,3 (+)
0153000 c) owoce leśne 0,01 (1) 0,01 (1)
0153010 Jeżyny
0153020 Jeżyny popielice
0153030 Maliny (czerwone i żółte)
0153990 Pozostałe
0154000 d) pozostałe drobne owoce i jagody 0,01 (1) 0,01 (1)
0154010 Borówki amerykańskie
0154020 Żurawiny
0154030 Porzeczki (czarne, czerwone i białe)
0154040 Agrest (zielony, czerwony i żółty)
0154050 Róża dzika
0154060 Morwy (czarne i białe)
0154070 Głóg włoski
0154080 Bez czarny
0154990 Pozostałe
0160000 Owoce różne z
0161000 a) jadalną skórką
0161010 Daktyle 0,01 (1) 0,01 (1)
0161020 Figi 0,01 (1) 0,01 (1)
0161030 Oliwki stołowe 0,09 0,4
0161040 Kumkwat 0,01 (1) 0,01 (1)
0161050 Karambola 0,01 (1) 0,01 (1)
0161060 Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia 0,01 (1) 0,01 (1)
0161070 Czapetka kuminowa 0,01 (1) 0,01 (1)
0161990 Pozostałe 0,01 (1) 0,01 (1)
0162000 b) niejadalną skórką, małe 0,01 (1) 0,01 (1)
0162010 Kiwi (zielone, czerwone, żółte)
0162020 Liczi chińskie/Śliwka chińska
0162030 Marakuja/Męczennica jadalna
0162040 Owoc opuncji figowej/Figa indyjska
0162050 Caimito
0162060 Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej
0162990 Pozostałe
0163000 c) niejadalną skórką, duże
0163010 Awokado 0,03 0,5
0163020 Banany 0,02 0,02 (1)
0163030 Mango 0,04 0,2
0163040 Papaja 0,01 (1) 0,02 (1)
0163050 Granaty/Jabłka granatu 0,01 (1) 0,01 (1)
0163060 Czerymoja 0,01 (1) 0,01 (1)
0163070 Gujawa/Gruszla 0,01 (1) 0,01 (1)
0163080 Ananasy 0,02 (1) (+) 0,02 (1) (+)
0163090 Owoce chlebowca 0,01 (1) 0,01 (1)
0163100 Owoce duriana właściwego 0,01 (1) 0,01 (1)
0163110 Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany 0,01 (1) 0,01 (1)
0163990 Pozostałe 0,01 (1) 0,01 (1)
0200000 WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000 Warzywa korzeniowe i bulwiaste
0211000 a) ziemniaki 0,03 0,07
0212000 b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,01 (1) 0,01 (1)
0212010 Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212020 Kartofel słodki/Batat
0212030 Pochrzyn
0212040 Maranta trzcinowata
0212990 Pozostałe
0213000 c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010 Buraki 0,01 (1) 0,01 (1)
0213020 Marchew 0,06 0,3
0213030 Seler zwyczajny 0,01 (1) 0,01 (1)
0213040 Chrzan pospolity 0,01 (1) 0,01 (1)
0213050 Słonecznik bulwiasty 0,01 (1) 0,01 (1)
0213060 Pasternak 0,01 (1) 0,01 (1)
0213070 Korzeń pietruszki zwyczajnej 0,01 (1) 0,01 (1)
0213080 Rzodkiew 0,01 (1) 0,01 (1)
0213090 Kozibród porolistny/Salsefia 0,01 (1) 0,01 (1)
0213100 Brukiew/Karpiel 0,02 (1) 0,02 (1)
0213110 Rzepa biała/Rzepa jadalna 0,01 (1) 0,01 (1)
0213990 Pozostałe 0,01 (1) 0,01 (1)
0220000 Warzywa cebulowe 0,01 (1) 0,01 (1)
0220010 Czosnek
0220020 Cebula
0220030 Szalotka
0220040 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka
0220990 Pozostałe
0230000 Warzywa owocowe
0231000 a) rośliny psiankowate
0231010 Pomidory 0,04 0,2
0231020 Papryka roczna 0,04 0,7
0231030 Oberżyny/Bakłażany 0,04 0,2
0231040 Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra 0,01 (1) 0,01 (1)
0231990 Pozostałe 0,01 (1) 0,01 (1)
0232000 b) dyniowate z jadalną skórką
0232010 Ogórki 0,02 (1) 0,5
0232020 Korniszony 0,01 (1) 0,01 (1)
0232030 Cukinie 0,02 (1) 0,5
0232990 Pozostałe 0,01 (1) 0,01 (1)
0233000 c) dyniowate z niejadalną skórką
0233010 Melony 0,02 (1) (+) 0,15 (+)
0233020 Dynie olbrzymie 0,01 (1) 0,01 (1)
0233030 Arbuzy 0,02 (1) (+) 0,15 (+)
0233990 Pozostałe 0,01 (1) 0,01 (1)
0234000 d) kukurydza cukrowa 0,01 (1) 0,02 (1)
0239000 e) pozostałe warzywa owocowe 0,01 (1) 0,01 (1)
0240000 Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)
0241000 a) kapustne kwitnące 0,02 (1)
0241010 Brokuły 0,3
0241020 Kalafiory 0,02 (1)
0241990 Pozostałe 0,01 (1)
0242000 b) kapustne głowiaste 0,02 (1) 0,02 (1)
0242010 Brukselka/Kapusta brukselska
0242020 Kapusta głowiasta
0242990 Pozostałe
0243000 c) kapustne liściowe 0,3 0,02 (1)
0243010 Kapusta pekińska/Kapusta petsai
0243020 Jarmuż
0243990 Pozostałe
0244000 d) kalarepa 0,04 (+) 0,01 (1)
0250000 Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000 a) sałaty i warzywa sałatowe
0251010 Roszpunka warzywna 0,01 (1) 0,01 (1)
0251020 Sałaty 0,1 5
0251030 Endywia o liściach szerokich 0,1 (+) 5 (+)
0251040 Rzeżucha i inne kiełki i pędy 0,01 (1) 0,01 (1)
0251050 Gorczycznik wiosenny 0,01 (1) 0,01 (1)
0251060 Rokietta siewna/rukola 0,01 (1) 0,01 (1)
0251070 Gorczyca sarepska 0,01 (1) 0,01 (1)
0251080 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych) 0,01 (1) 0,01 (1)
0251990 Pozostałe 0,01 (1) 0,01 (1)
0252000 b) szpinak i podobne liście 0,01 (1) 0,01 (1)
0252010 Szpinak
0252020 Portulaka pospolita
0252030 Boćwina
0252990 Pozostałe
0253000 c) liście winorośli lub podobne gatunki 0,01 (1) 0,01 (1)
0254000 d) rukiew wodna 0,01 (1) 0,01 (1)
0255000 e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska 0,01 (1) 0,01 (1)
0256000 f) zioła, kwiaty jadalne 1,5
0256010 Trybula 0,02 (1)
0256020 Szczypiorek 0,02 (1)
0256030 Liście selera 0,02 (1)
0256040 Pietruszka - nać 0,02 (1)
0256050 Szałwia lekarska 0,02 (1)
0256060 Rozmaryn lekarski 0,02 (1)
0256070 Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek 0,02 (1)
0256080 Bazylia pospolita i kwiaty jadalne 1,5
0256090 Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny 0,02 (1)
0256100 Estragon 0,02 (1)
0256990 Pozostałe 0,02 (1)
0260000 Warzywa strączkowe
0260010 Fasola (w strąkach) 0,2 0,3
0260020 Fasola (bez strąków) 0,01 (1) 0,02 (1)
0260030 Groch (w strąkach) 0,2 0,3
0260040 Groch (bez strąków) 0,01 (1) 0,02 (1)
0260050 Soczewica 0,01 (1) 0,02 (1)
0260990 Pozostałe 0,01 (1) 0,01 (1)
0270000 Warzywa łodygowe
0270010 Szparagi 0,01 (1) 0,01 (1)
0270020 Karczochy hiszpańskie 0,01 (1) 0,01 (1)
0270030 Seler 0,04 1
0270040 Fenkuł włoski/Koper włoski 0,01 (1) 0,01 (1)
0270050 Karczochy zwyczajne 0,05 0,5
0270060 Pory 0,01 (1) 0,01 (1)
0270070 Rabarbar 0,01 (1) 0,01 (1)
0270080 Pędy bambusa 0,01 (1) 0,01 (1)
0270090 Rdzenie palmowe 0,01 (1) 0,01 (1)
0270990 Pozostałe 0,01 (1) 0,01 (1)
0280000 Grzyby, mchy i porosty 0,01 (1) 0,01 (1)
0280010 Grzyby uprawne
0280020 Grzyby dzikie
0280990 Mchy i porosty
0290000 Algi i organizmy prokariotyczne 0,01 (1) 0,01 (1)
0300000 JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH 0,02 0,04
0300010 Fasola
0300020 Soczewica
0300030 Groch
0300040 Łubin biały
0300990 Pozostałe
0400000 NASIONA I OWOCE OLEISTE
0401000 Nasiona oleiste 0,02 (1)
0401010 Siemię lniane 0,02 (1)
0401020 Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe 0,02 (1)
0401030 Nasiona maku 0,02 (1)
0401040 Ziarna sezamu 0,02 (1)
0401050 Ziarna słonecznika 0,02 (1)
0401060 Ziarna rzepaku 0,02 (1)
0401070 Ziarna soi zwyczajnej 0,04
0401080 Nasiona gorczycy 0,02 (1)
0401090 Nasiona bawełny 0,02 (1)
0401100 Nasiona dyni 0,02 (1)
0401110 Nasiona krokoszu barwierskiego 0,02 (1)
0401120 Nasiona ogórecznika lekarskiego 0,02 (1)
0401130 Nasiona lnicznika siewnego 0,02 (1)
0401140 Nasiona konopi siewnych 0,02 (1)
0401150 Rącznik pospolity 0,02 (1)
0401990 Pozostałe 0,01 (1)
0402000 Owoce oleiste
0402010 Oliwki do produkcji oliwy 0,09 0,4
0402020 Nasiona palm olejowych 0,01 (1) 0,01 (1)
0402030 Owoce palm olejowych 0,01 (1) 0,01 (1)
0402040 Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe 0,01 (1) 0,01 (1)
0402990 Pozostałe 0,01 (1) 0,01 (1)
0500000 ZBOŻA
0500010 Jęczmień 0,04 0,4
0500020 Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome 0,01 (1) 0,01 (1)
0500030 Kukurydza 0,02 (1) 0,05
0500040 Proso zwyczajne 0,01 (1) 0,01 (1)
0500050 Owies zwyczajny 0,02 (1) 0,02 (1)
0500060 Ryż siewny 0,5 0,01 (1)
0500070 Żyto zwyczajne 0,02 (1) 0,02 (1)
0500080 Sorgo japońskie 0,01 (1) 0,01 (1)
0500090 Pszenica zwyczajna 0,02 (1) 0,05
0500990 Pozostałe 0,01 (1) 0,01 (1)
0600000 HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY
0610000 Herbaty 0,7 20
0620000 Ziarna kawy 0,05 0,2
0630000 Napary ziołowe z 0,05 (1) 0,05 (1)
0631000 a) kwiatów
0631010 Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020 Ketmia szczawiowa
0631030 Róża
0631040 Jaśmin
0631050 Lipa
0631990 Pozostałe
0632000 b) liści i ziół
0632010 Truskawka
0632020 Aspalat prosty
0632030 Ostrokrzew paragwajski
0632990 Pozostałe
0633000 c) korzeni
0633010 Kozłek lekarski
0633020 Żeń-szeń
0633990 Pozostałe
0639000 d) wszelkich pozostałych części rośliny
0640000 Ziarna kakaowe 0,02 (1) 0,02 (1)
0650000 Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański 0,05 (1) 0,05 (1)
0700000 CHMIEL 0,07 0,09
0800000 PRZYPRAWY
0810000 Przyprawy nasienne 0,05 (1) 0,05 (1)
0810010 Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020 Kminek czarny/Czarny kmin
0810030 Seler
0810040 Kolendra siewna
0810050 Kmin rzymski
0810060 Koper ogrodowy
0810070 Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080 Kozieradka pospolita
0810090 Gałka muszkatołowa
0810990 Pozostałe
0820000 Przyprawy owocowe 0,05 (1) 0,05 (1)
0820010 Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020 Pieprz syczuański
0820030 Kminek zwyczajny
0820040 Kardamon malabarski
0820050 Jagody jałowca
0820060 Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070 Wanilia
0820080 Tamarynd
0820990 Pozostałe
0830000 Przyprawy korowe 0,05 (1) 0,05 (1)
0830010 Cynamon
0830990 Pozostałe
0840000 Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010 Lukrecja 0,05 (1) 0,05 (1)
0840020 Imbir 0,05 (1) 0,05 (1)
0840030 Kurkuma 0,05 (1) 0,05 (1)
0840040 Chrzan pospolity (+) (+)
0840990 Pozostałe 0,05 (1) 0,05 (1)
0850000 Przyprawy pączkowe 0,05 (1) 0,05 (1)
0850010 Goździki
0850020 Kapary
0850990 Pozostałe
0860000 Przyprawy ze słupków kwiatowych 0,05 (1) 0,05 (1)
0860010 Szafran
0860990 Pozostałe
0870000 Przyprawy z osnówki nasiona 0,05 (1) 0,05 (1)
0870010 Kwiat muszkatołowy
0870990 Pozostałe
0900000 ROŚLINY CUKRODAJNE
0900010 Korzenie buraka cukrowego 0,02 (1) 0,02 (1)
0900020 Trzcina cukrowa 0,4 0,01 (1)
0900030 Cykoria podróżnik, korzenie 0,01 (1) 0,01 (1)
0900990 Pozostałe 0,01 (1) 0,01 (1)
1000000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000 Tkanki z
1011000 a) świń
1011010 Mięśnie 0,02 (1) 0,02
1011020 Tkanka tłuszczowa 0,02 (1) 0,01 (1)
1011030 Wątroba 0,2 0,01 (1)
1011040 Nerka 0,02 (1) 0,01 (1)
1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,2 0,02
1011990 Pozostałe 0,01 (1) 0,01 (1)
1012000 b) bydła
1012010 Mięśnie 0,02 (1) 0,02
1012020 Tkanka tłuszczowa 0,02 (1) 0,01 (1)
1012030 Wątroba 0,2 0,01 (1)
1012040 Nerka 0,02 (1) 0,01 (1)
1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,2 0,02
1012990 Pozostałe 0,01 (1) 0,01 (1)
1013000 c) owiec
1013010 Mięśnie 0,02 (1) 0,02
1013020 Tkanka tłuszczowa 0,02 (1) 0,01 (1)
1013030 Wątroba 0,2 0,01 (1)
1013040 Nerka 0,02 (1) 0,01 (1)
1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,2 0,02
1013990 Pozostałe 0,01 (1) 0,01 (1)
1014000 d) kóz
1014010 Mięśnie 0,02 (1) 0,02
1014020 Tkanka tłuszczowa 0,02 (1) 0,01 (1)
1014030 Wątroba 0,2 0,01 (1)
1014040 Nerka 0,02 (1) 0,01 (1)
1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,2 0,02
1014990 Pozostałe 0,01 (1) 0,01 (1)
1015000 e) koniowatych
1015010 Mięśnie 0,02 (1) 0,02
1015020 Tkanka tłuszczowa 0,02 (1) 0,01 (1)
1015030 Wątroba 0,2 0,01 (1)
1015040 Nerka 0,02 (1) 0,01 (1)
1015050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,2 0,02
1015990 Pozostałe 0,01 (1) 0,01 (1)
1016000 f) drobiu 0,01 (1)
1016010 Mięśnie 0,01 (1)
1016020 Tkanka tłuszczowa 0,01 (1)
1016030 Wątroba 0,1
1016040 Nerka 0,01 (1)
1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,1
1016990 Pozostałe 0,01 (1)
1017000 g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010 Mięśnie 0,02 (1) 0,02
1017020 Tkanka tłuszczowa 0,02 (1) 0,01 (1)
1017030 Wątroba 0,2 0,01 (1)
1017040 Nerka 0,02 (1) 0,01 (1)
1017050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,2 0,02
1017990 Pozostałe 0,01 (1) 0,01 (1)
1020000 Mleko 0,02 0,05
1020010 Bydło
1020020 Owce
1020030 Kozy
1020040 Konie
1020990 Pozostałe
1030000 Jaja ptasie 0,01 (1) 0,01 (1)
1030010 Kury
1030020 Kaczki
1030030 Gęsi
1030040 Przepiórki
1030990 Pozostałe
1040000 Miód i pozostałe produkty pszczele 0,05 (1) 0,05 (1)
1050000 Płazy i gady 0,01 (1) 0,01 (1)
1060000 Bezkręgowe zwierzęta lądowe 0,01 (1) 0,01 (1)
1070000 Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe 0,01 (1) 0,01 (1)
(1) Wskazuje granicę oznaczalności.
(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.
Chlotianidyna
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące stabilności przy przechowywaniu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0110000 Owoce cytrusowe
0110010 Grejpfruty
0110020 Pomarańcze
0110030 Cytryny
0110040 Limy/limonki
0110050 Mandarynki
0110990 Pozostałe
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości tiametoksamu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0140020 Czereśnie
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące stabilności przy przechowywaniu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0151000 a) winogrona
0151010 Winogrona stołowe
0151020 Winogrona do produkcji wina
0152000 b) truskawki
0163080 Ananasy
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości tiametoksamu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0233010 Melony
0233030 Arbuzy
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0244000 d) kalarepa
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości tiametoksamu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0251030 Endywia o liściach szerokich
(+) Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
0840040 Chrzan pospolity
Tiametoksam
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące stabilności przy przechowywaniu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0110000 Owoce cytrusowe
0110010 Grejpfruty
0110020 Pomarańcze
0110030 Cytryny
0110040 Limy/limonki
0110050 Mandarynki
0110990 Pozostałe
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0140010 Morele
0140020 Czereśnie
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące stabilności przy przechowywaniu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0151000 a) winogrona
0151010 Winogrona stołowe
0151020 Winogrona do produkcji wina
0152000 b) truskawki
0163080 Ananasy
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0233010 Melony
0233030 Arbuzy
0251030 Endywia o liściach szerokich
(+) Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
0840040 Chrzan pospolity"
1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
2 ftp://ftp.fao.org/codex/reports/reports_2015/REP15_PRe.pdf. Wspólny program FAO i WHO dotyczący standardów żywieniowych, Komisja Kodeksu Żywnościowego. Dodatki III i IV. Sesja trzydziesta ósma. Genewa, Szwajcaria, 6-11 lipca 2015 r.
3 Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz.U. L 31 z 1.2.2002, s. 1).
4 Wsparcie naukowe w przygotowaniu stanowiska UE na 47. sesji Komitetu KKŻ ds. Pozostałości Pestycydów. Dziennik EFSA 2015;13 (7):4208 [178 s.].

Zmiany w prawie

Stosunek prezydenta Dudy do wolnej Wigilii "uległ zawieszeniu"

Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.

kk/pap 12.12.2024
ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2017.97.9

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2017/671 zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chlotianidyny i tiametoksamu w określonych produktach lub na ich powierzchni
Data aktu: 07/04/2017
Data ogłoszenia: 08/04/2017
Data wejścia w życie: 28/04/2017