KOMISJA EUROPEJSKA,uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej 1 , w szczególności jego art. 9 ust. 1 lit. a),
a także mając na uwadze, co następuje:(1) W rozporządzeniu (EWG) nr 2658/87 ustalono nomenklaturę towarową (zwaną dalej "Nomenklaturą scaloną"), znajdującą się w załączniku I do tego rozporządzenia.
(2) Produkty mleczarskie objęte działem 4 obejmują permeaty mleczarskie, które są produktami mlecznymi charakteryzującymi się wysoką zawartością laktozy i są uzyskiwane przez usunięcie tłuszczów mleka i białek mleka z mleka, serwatki, śmietany lub słodkiej maślanki lub z podobnych surowców przez ultrafiltrację lub inne techniki przetwarzania.
(3) Istnieją rozbieżne opinie w sprawie klasyfikacji permeatów serwatki i mleka do podpozycji w pozycji 0404. W celu zapewnienia pewności prawa należy zatem doprecyzować zakres podpozycji 0404 10 i 0404 90 w odniesieniu do tych produktów.
(4) "Permeat serwatki" i "permeat mleka" można rozróżnić przez wykrycie lub niewykrycie substancji związanych z produkcją serwatki. Należy zatem użyć tego kryterium wraz z kryterium organoleptycznym do celów rozróżnienia permeatów serwatki i mleka.
(5) Podpozycja 0404 10 powinna obejmować "permeat serwatki", który jest produktem o zazwyczaj lekko kwaśnym zapachu, otrzymywanym przez ultrafiltrację serwatki lub mieszanin naturalnych składników serwatki. Klasyfikacja permeatów mleczarskich do tej podpozycji powinna być uwarunkowana obecnością w produkcie substancji związanych z produkcją serwatki (np. kwasu mlekowego, mleczanów i glikomakropeptydów).
(6) Podpozycja 0404 90 powinna obejmować "permeat mleka", który jest produktem otrzymywanym przez ultrafiltrację mleka o zazwyczaj mlecznym zapachu. Klasyfikacja permeatów mleczarskich do tej podpozycji powinna być uwarunkowana ograniczonym ilościowo poziomem lub brakiem w tym produkcie substancji związanych z produkcją serwatki.
(7) Metoda referencyjna wykrywania kwasu mlekowego i mleczanów (metoda ISO 8069:2005) została określona w części A załącznika I do rozporządzenia Komisji (WE) nr 273/2008 2 , a metoda referencyjna wykrywania serwatki podpuszczkowej (tj. występowania makropeptydów kazeinowych, takich jak glikomakropeptydy) -w załączniku XII do tego rozporządzenia. Metody te powinny być również stosowane do prawidłowej klasyfikacji produktów objętych niniejszym rozporządzeniem.
(8) W celu zapewnienia prawidłowej klasyfikacji przedmiotowych produktów należy zatem dodać nowe uwagi dodatkowe do działu 4 części drugiej Nomenklatury scalonej, aby zapewnić jednolitą interpretację w całej Unii.
(9) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (EWG) nr 2658/87.
(10) Komitet Kodeksu Celnego nie wydał opinii w terminie wyznaczonym przez jego przewodniczącego,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.Sporządzono w Brukseli dnia 31 marca 2016 r.
|
W imieniu Komisji, za Przewodniczącego,
|
|
Stephen QUEST |
|
Dyrektor Generalny ds. Podatków i Unii Celnej |