Rozporządzenie wykonawcze 2016/534 zmieniające załącznik I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2016/534
z dnia 31 marca 2016 r.
zmieniające załącznik I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej 1 , w szczególności jego art. 9 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W rozporządzeniu (EWG) nr 2658/87 ustalono nomenklaturę towarową (zwaną dalej "Nomenklaturą scaloną"), znajdującą się w załączniku I do tego rozporządzenia.

(2) Produkty mleczarskie objęte działem 4 obejmują permeaty mleczarskie, które są produktami mlecznymi charakteryzującymi się wysoką zawartością laktozy i są uzyskiwane przez usunięcie tłuszczów mleka i białek mleka z mleka, serwatki, śmietany lub słodkiej maślanki lub z podobnych surowców przez ultrafiltrację lub inne techniki przetwarzania.

(3) Istnieją rozbieżne opinie w sprawie klasyfikacji permeatów serwatki i mleka do podpozycji w pozycji 0404. W celu zapewnienia pewności prawa należy zatem doprecyzować zakres podpozycji 0404 10 i 0404 90 w odniesieniu do tych produktów.

(4) "Permeat serwatki" i "permeat mleka" można rozróżnić przez wykrycie lub niewykrycie substancji związanych z produkcją serwatki. Należy zatem użyć tego kryterium wraz z kryterium organoleptycznym do celów rozróżnienia permeatów serwatki i mleka.

(5) Podpozycja 0404 10 powinna obejmować "permeat serwatki", który jest produktem o zazwyczaj lekko kwaśnym zapachu, otrzymywanym przez ultrafiltrację serwatki lub mieszanin naturalnych składników serwatki. Klasyfikacja permeatów mleczarskich do tej podpozycji powinna być uwarunkowana obecnością w produkcie substancji związanych z produkcją serwatki (np. kwasu mlekowego, mleczanów i glikomakropeptydów).

(6) Podpozycja 0404 90 powinna obejmować "permeat mleka", który jest produktem otrzymywanym przez ultrafiltrację mleka o zazwyczaj mlecznym zapachu. Klasyfikacja permeatów mleczarskich do tej podpozycji powinna być uwarunkowana ograniczonym ilościowo poziomem lub brakiem w tym produkcie substancji związanych z produkcją serwatki.

(7) Metoda referencyjna wykrywania kwasu mlekowego i mleczanów (metoda ISO 8069:2005) została określona w części A załącznika I do rozporządzenia Komisji (WE) nr 273/2008 2 , a metoda referencyjna wykrywania serwatki podpuszczkowej (tj. występowania makropeptydów kazeinowych, takich jak glikomakropeptydy) -w załączniku XII do tego rozporządzenia. Metody te powinny być również stosowane do prawidłowej klasyfikacji produktów objętych niniejszym rozporządzeniem.

(8) W celu zapewnienia prawidłowej klasyfikacji przedmiotowych produktów należy zatem dodać nowe uwagi dodatkowe do działu 4 części drugiej Nomenklatury scalonej, aby zapewnić jednolitą interpretację w całej Unii.

(9) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (EWG) nr 2658/87.

(10) Komitet Kodeksu Celnego nie wydał opinii w terminie wyznaczonym przez jego przewodniczącego,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W dziale 4 części drugiej Nomenklatury scalonej, zawartej w załączniku I do rozporządzenia (EWG) nr 2658/87, dodaje się uwagi dodatkowe 3 i 4 w brzmieniu:

"3. Produkty mleczarskie objęte działem 4 obejmują permeaty mleczne, które są produktami mlecznymi charakteryzującymi się wysoką zawartością laktozy i są otrzymywane przez usunięcie tłuszczów mleka i białek mleka z mleka, serwatki, śmietany lub słodkiej maślanki lub z podobnych surowców przez ultrafiltrację lub inne techniki przetwarzania.

4. Na potrzeby podpozycji 0404 10 i 0404 90 stosuje się, co następuje:

Permeaty mleka i permeaty serwatki można rozróżnić analitycznie przez obecność substancji (np. kwasu mlekowego, mleczanów i glikomakropeptydów), które są związane z produkcją serwatki.

Podpozycja 0404 10 obejmuje "permeat serwatki", który jest produktem o zazwyczaj lekko kwaśnym zapachu i jest otrzymywany z serwatki lub mieszanin naturalnych składników serwatki przez ultrafiltrację lub inne techniki przetwarzania.

Obecność substancji związanych z produkcją serwatki (np. kwasu mlekowego, mleczanów i glikomakropeptydów) jest warunkiem do zaklasyfikowania permeatów serwatki do tej podpozycji.

Podpozycja 0404 90 obejmuje "permeat mleka", który jest produktem o zazwyczaj mlecznym zapachu, otrzymywanym z mleka przez ultrafiltrację lub inne techniki przetwarzania. Ograniczony ilościowo poziom lub brak kwasu mlekowego i mleczanów (maksymalnie 0,1 % masy w permeatach mleka w postaci proszku lub maksymalnie 0,015 % masy w permeatach mleka w postaci płynnej) oraz brak glikomakropeptydów są warunkami do zaklasyfikowania permeatów mleka do podpozycji 0404 90.

Metodą, która ma być stosowana do wykrywania mleczanów jest metoda ISO 8069:2005, a metodą do wykrywania serwatki podpuszczkowej (tj. obecność makropeptydów kazeinowych, takich jak glikomakropeptydy) jest metoda określona w załączniku XII do rozporządzenia Komisji (WE) nr 273/2008 * .".

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 31 marca 2016 r.

W imieniu Komisji,

za Przewodniczącego,

Stephen QUEST
Dyrektor Generalny ds. Podatków i Unii Celnej
1 Dz.U. L 256 z 7.9.1987, s. 1.
2 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 273/2008 z dnia 5 marca 2008 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1255/1999 w odniesieniu do metod analizy oraz oceny jakości mleka i przetworów mlecznych (Dz.U. L 88 z 29.3.2008, s. 1).
*Rozporządzenie Komisji (WE) nr 273/2008 z dnia 5 marca 2008 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1255/1999 w odniesieniu do metod analizy oraz oceny jakości mleka i przetworów mlecznych (Dz.U. L 88 z 29.3.2008, s. 1).

Zmiany w prawie

Jaka wysokość diety dla członków komisji wyborczych w wyborach Prezydenta

500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia

Robert Horbaczewski 20.01.2025
Zmiany w podatkach 2025 - przybędzie obowiązków sprawozdawczych

1 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.

Monika Pogroszewska 02.01.2025
Nowy Rok - jakie zmiany czekają nas w prawie

W 2025 roku minimalne wynagrodzenie za pracę wzrośnie tylko raz. Obniżeniu ulegnie natomiast minimalna podstawa wymiaru składki zdrowotnej płaconej przez przedsiębiorców. Grozi nam za to podwyżka podatku od nieruchomości. Wzrosną wynagrodzenia nauczycieli, a prawnicy zaczną lepiej zarabiać na urzędówkach. Wchodzą w życie zmiany dotyczące segregacji odpadów i e-doręczeń. To jednak nie koniec zmian, jakie czekają nas w Nowym Roku.

Renata Krupa-Dąbrowska 31.12.2024
Zmiana kodów na PKD 2025 rodzi praktyczne pytania

1 stycznia 2025 r. zacznie obowiązywać nowa Polska Klasyfikacja Działalności – PKD 2025. Jej ostateczny kształt poznaliśmy dopiero w tygodniu przedświątecznym, gdy opracowywany od miesięcy projekt został przekazany do podpisu premiera. Chociaż jeszcze przez dwa lata równolegle obowiązywać będzie stara PKD 2007, niektórzy już dziś powinni zainteresować się zmianami.

Tomasz Ciechoński 31.12.2024
Co się zmieni w prawie dla osób z niepełnosprawnościami w 2025 roku

Dodatek dopełniający do renty socjalnej dla niektórych osób z niepełnosprawnościami, nowa grupa uprawniona do świadczenia wspierającego i koniec przedłużonych orzeczeń o niepełnosprawności w marcu - to tylko niektóre ważniejsze zmiany w prawie, które czekają osoby z niepełnosprawnościami w 2025 roku. Drugą część zmian opublikowaliśmy 31 grudnia.

Beata Dązbłaż 28.12.2024
Stosunek prezydenta Dudy do wolnej Wigilii "uległ zawieszeniu"

Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.

kk/pap 12.12.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2016.89.6

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie wykonawcze 2016/534 zmieniające załącznik I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej
Data aktu: 31/03/2016
Data ogłoszenia: 06/04/2016
Data wejścia w życie: 26/04/2016