KOMISJA EUROPEJSKA,uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 5 ust. 1,
a także mając na uwadze, co następuje:(1) W odniesieniu do Streptomyces K61 (wcześniejsza nazwa S. griseoviridis), Candida oleophila szczep O, FEN 560 (zwanego także kozieradką pospolitą lub sproszkowanymi nasionami kozieradki pospolitej) i mieszanki terpenoidów QRD 460 nie określono maksymalnych limitów pozostałości. Ponieważ substancje te nie zostały ujęte w załączniku IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005, zastosowanie ma wartość domyślna wynosząca 0,01 mg/kg określona w art. 18 ust. 1 lit. b) tego rozporządzenia. Dekanian metylu (nr CAS 110-42-9) i oktanian metylu (nr CAS 111-11-5) należą do grupy kwasów tłuszczowych C7-C20, która jest ujęta w załączniku IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
(2) W odniesieniu do FEN 560 (zwanego także kozieradką pospolitą lub sproszkowanymi nasionami kozieradki pospolitej) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") uznał 2 , że należy włączyć tę substancję do załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
(3) W odniesieniu do mieszanki terpenoidów QRD 460 Urząd uznał 3 , że należy włączyć tę substancję do załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
(4) W odniesieniu do Streptomyces K61 (wcześniejsza nazwa: S. griseoviridis) 4 Urząd nie mógł przedstawić wniosków na temat oceny ryzyka spożycia przez konsumentów, ponieważ pewne informacje nie były dostępne i konieczne było przeprowadzenie dalszej analizy przez zarządzających ryzykiem. Taka dalsza analiza znalazła odzwierciedlenie w sprawozdaniu z przeglądu 5 , w którym stwierdzono, że ryzyko, jakie stwarzają dla ludzi metabolity tej substancji, jest znikome. Należy zatem włączyć tę substancję do załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
(5) W odniesieniu do Candida oleophila szczep O 6 Urząd nie mógł przedstawić wniosków na temat oceny ryzyka spożycia przez konsumentów, ponieważ pewne informacje nie były dostępne i konieczne było przeprowadzenie dalszej analizy przez zarządzających ryzykiem. Taka dalsza analiza znalazła odzwierciedlenie w sprawozdaniu z przeglądu 7 , w którym stwierdzono, że ryzyko, jakie stwarzają dla ludzi metabolity tej substancji, jest znikome. Należy zatem włączyć tę substancję do załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
(6) Dekanian metylu (nr CAS 110-42-9) został włączony do załącznika I do dyrektywy Rady 91/414/EWG 8 dyrektywą Komisji 2008/127/WE 9 i uznaje się go za zatwierdzony na mocy rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 10 . Nie stwierdzono żadnych istotnych zanieczyszczeń tej substancji. Ponadto naturalne narażenie na dekanian metylu znacznie przewyższa narażenie związane ze stosowaniem tej substancji jako środka ochrony roślin. Należy zatem utrzymać tę substancję w załączniku IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005, lecz oddzielnie od grupy kwasy tłuszczowe C7-C20, aby zapewnić przejrzystość.
(7) Oktanian metylu (nr CAS 111-11-5) został włączony do załącznika I do dyrektywy 91/414/EWG dyrektywą 2008/127/WE i uznaje się go za zatwierdzony na mocy rozporządzenia (WE) nr 1107/2009. Nie stwierdzono żadnych istotnych zanieczyszczeń tej substancji. Ponadto naturalne narażenie na oktanian metylu znacznie przewyższa narażenie związane ze stosowaniem tej substancji jako środka ochrony roślin. Należy zatem utrzymać tę substancję w załączniku IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005, lecz oddzielnie od grupy kwasy tłuszczowe C7-C20, aby zapewnić przejrzystość.
(8) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.
(9) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.Sporządzono w Brukseli dnia 20 maja 2016 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Jean-Claude JUNCKER |
|
Przewodniczący |
1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
2 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; Wnioski z wzajemnej weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, dotyczącej substancji czynnej sproszkowane nasiona kozieradki pospolitej (FEN 560). Dziennik EFSA 2010; 8(3):1448, 50 s.
3 EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności), 2014 r. "Conclusion on the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance terpenoid blend QRD-460" (Wnioski z wzajemnej weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, dotyczącej substancji czynnej mieszanka terpenoidów QRD 460). Dziennik EFSA 2014;12(10):3816, 41 s.
4 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; Wnioski z wzajemnej weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, dotyczącej substancji czynnej Streptomyces K61 (wcześniejsza nazwa Streptomyces griseoviridis). Dziennik EFSA 2013;11(1):3061, 40 s.
5 Sprawozdanie z przeglądu dotyczącego substancji czynnej Streptomyces K61 (wcześniejsza nazwa Streptomyces griseoviridis) sfinalizowane przez Stały Komitet ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt na posiedzeniu w dniu 11 lipca 2008 r. w celu włączenia Streptomyces K61 (wcześniejsza nazwa: Streptomyces griseoviridis) do załącznika I do dyrektywy 91/414/EWG. SANCO/1865/08 - rev. 5, 11 lipca 2014 r.
6 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; Wnioski z wzajemnej weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, dotyczącej substancji czynnej Candida oleophila szczep O, Dziennik EFSA 2012;10(11):2944, 27 s.
7 Sprawozdanie z przeglądu dotyczącego substancji czynnej Candida oleophila szczep O sfinalizowane przez Stały Komitet ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt na posiedzeniu w dniu 15 marca 2013 r. w celu zatwierdzenia Candida oleophila szczep O jako substancji czynnej zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1107/2009. SANCO/10395/2013 rev 1, 15 marca 2014 r.
8 Dyrektywa Rady 91/414/EWG z dnia 15 lipca 1991 r. dotycząca wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin (Dz.U. L 230 z 19.8.1991, s. 1).
9 Dyrektywa Komisji 2008/127/WE z dnia 18 grudnia 2008 r. zmieniająca dyrektywę Rady 91/414/EWG w celu włączenia do niej kilku substancji czynnych (Dz.U. L 344 z 20.12.2008, s. 89).
10 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 z dnia 21 października 2009 r. dotyczące wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin i uchylające dyrektywy Rady 79/117/EWG i 91/414/EWG (Dz.U. L 309 z 24.11.2009, s. 1).