KOMISJA EUROPEJSKA,uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie środków aromatyzujących i niektórych składników żywności o właściwościach aromatyzujących do użycia w oraz na środkach spożywczych oraz zmieniające rozporządzenie Rady (EWG) nr 1601/91, rozporządzenia (WE) nr 2232/96 oraz (WE) nr 110/2008 oraz dyrektywę 2000/13/WE 1 , w szczególności jego art. 11 ust. 3 oraz art. 25 ust. 3,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących 2 , w szczególności jego art. 7 ust. 4,
a także mając na uwadze, co następuje:(1) W załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008 ustanowiono unijny wykaz środków aromatyzujących i materiałów źródłowych zatwierdzonych do użycia w i na środkach spożywczych oraz określono warunki ich stosowania.
(2) Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) nr 872/2012 3 przyjęto wykaz substancji aromatycznych i włączono ten wykaz do części A załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008.
(3) Wykaz ten może być aktualizowany zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008, z inicjatywy Komisji albo na wniosek złożony przez państwo członkowskie lub zainteresowaną stronę.
(4) Unijny wykaz środków aromatyzujących i materiałów źródłowych zawiera szereg substancji, w odniesieniu do których Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("EFSA") zażądał przedstawienia dodatkowych danych naukowych potrzebnych do ukończenia oceny przed upływem określonych terminów ustanowionych w części A załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008.
(5) W przypadku pięciu następujących substancji: 1-metylonaftalenu [nr FL 01.014], eteru furfurylu metylu [nr FL 13.052], siarczku difurfurylu [nr FL 13.056], eteru difurfurylu [nr FL 13.061] i eteru etylu furfurylu [nr FL 13.123], w unijnym wykazie ustanowiono termin 31 grudnia 2013 r. na przedłożenie żądanych dodatkowych danych naukowych.
(6) Jeżeli w wymaganym terminie nie dostarczono niezbędnych informacji, dana substancja aromatyczna zostanie usunięta z unijnego wykazu.
(7) Do dnia 30 czerwca 2014 r. nie przedłożono dodatkowych danych naukowych w związku ze szczegółowymi opiniami EFSA 4 dotyczącymi wspomnianych substancji. Przedmiotowe substancje aromatyzujące należy zatem usunąć z unijnego wykazu.
(8) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 1334/2008.
(9) W art. 1 rozporządzenia Komisji (UE) nr 873/2012 5 określono środki przejściowe dotyczące żywności zawierającej substancje aromatyczne, która jest zgodnie z prawem wprowadzana do obrotu lub etykietowana przed 22 października 2014 r. Te środki przejściowe mogą być niewystarczające w przypadku żywności zawierającej substancje aromatyczne, które mają zostać usunięte z unijnego wykazu po dniu 22 października 2014 r. W związku z tym należy ustanowić dodatkowy okres przejściowy dla żywności zawierającej pięć wspomnianych substancji aromatycznych w celu umożliwienia podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwo spożywcze dostosowania się do wymogów ustanowionych w niniejszym rozporządzeniu.
(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.Sporządzono w Brukseli dnia 8 lipca 2015 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Jean-Claude JUNCKER |
|
Przewodniczący |
1 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 34.
2 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1.
3 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 872/2012 z dnia 1 października 2012 r. w sprawie przyjęcia wykazu substancji aromatycznych przewidzianego rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 2232/96, włączenia go do załącznika I do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 oraz uchylenia rozporządzenia Komisji (WE) nr 1565/2000 i decyzji Komisji 1999/217/WE (Dz.U. L 267 z 2.10.2012, s. 1).
4 Opinia naukowa w sprawie oceny grupy środków aromatyzujących 78 (FGE.78), Dziennik EFSA (2009) 931, 1-59; opinia naukowa w sprawie oceny grupy środków aromatyzujących 67, wersja 1 (FGE.67Rev.1), Dziennik EFSA 2011, 9(10):2315; opinia naukowa w sprawie oceny grupy środków aromatyzujących 65, (FGE.65), Dziennik EFSA 2010, 8(7):1406.
5 Rozporządzenie Komisji (UE) nr 873/2012 z dnia 1 października 2012 r. w sprawie środków przejściowych dotyczących unijnego wykazu środków aromatyzujących i materiałów źródłowych wskazanego w załączniku I do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 (Dz.U. L 267 z 2.10.2012, s. 162).