a także mając na uwadze, co następuje:(1) W rozporządzeniu (WE) nr 999/2001 ustanowiono zasady dotyczące zapobiegania pasażowalnym encefalopatiom gąbczastym (TSE) u zwierząt oraz kontroli i zwalczania tych encefalopatii. Ma ono zastosowanie do produkcji oraz wprowadzania do obrotu żywych zwierząt i produktów pochodzenia zwierzęcego, a w pewnych określonych przypadkach - do ich wywozu.
(2) Rozporządzenie (WE) nr 999/2001 stanowi, że materiał szczególnego ryzyka ma być usuwany i niszczony zgodnie z załącznikiem V do tego rozporządzenia. Zgodnie z tym załącznikiem materiał szczególnego ryzyka obejmuje jelita od dwunastnicy do odbytnicy oraz krezkę bydła w każdym wieku.
(3) Komunikat Komisji do Parlamentu Europejskiego i Rady - Druga mapa drogowa dla TSE - Dokument strategiczny w sprawie pasażowalnych encefalopatii gąbczastych na lata 2010-2015 z dnia 16 lipca 2010 r. 2 stanowi, że wszelkie zmiany obecnego wykazu materiałów szczególnego ryzyka, o którym mowa w załączniku V do rozporządzenia (WE) nr 999/2001 ("wykaz"), powinny opierać się na nowej, ewoluującej wiedzy naukowej przy utrzymaniu istniejącego wysokiego poziomu ochrony konsumentów w Unii.
(4) W dniu 13 lutego 2014 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wydał opinię naukową w sprawie ryzyka wystąpienia BSE w jelitach i krezce bydła 3 ("opinia EFSA"), w której określono ilościowo poziom zakaźności w różnych częściach jelit i krezki bydła. Zgodnie z opinią EFSA u bydła zakażonego BSE:
(i) w wieku do 36 miesięcy ponad 90 % zakaźności BSE wiąże się z ostatnim czterometrowym odcinkiem jelita cienkiego i jelitem ślepym;
(ii) w wieku od 36 do 60 miesięcy pojawia się znaczna zmienność osobnicza pod względem relatywnego udziału jelit i krezki w ogólnej zakaźności;
(iii) w wieku powyżej 60 miesięcy ponad 90 % zakaźności BSE wiąże się z nerwami krezkowymi oraz kompleksem zwojów trzewnych i krezkowych;
(iv) dwunastnica, okrężnica i węzły chłonne krezkowe mają mniej niż 0,1 % udziału w ogólnej zakaźności u zakażonego zwierzęcia bez względu na jego wiek w momencie uboju. W opinii EFSA stwierdzono także, że ogólna zakaźność związana z tymi tkankami zmienia się w zależności od wieku zwierząt zakażonych, osiągając maksymalną wartość u zwierząt w wieku poniżej 18 miesięcy, a następnie stopniowo spada u zwierząt w wieku powyżej 60 miesięcy.
(5) Nerwy krezkowe oraz kompleks zwojów trzewnych i krezkowych są tkankami, które są powiązane z krezką i tłuszczem krezkowym, a zatem nie ma praktycznego sposobu, aby skutecznie je oddzielić.
(6) Aby zasady usuwania materiału szczególnego ryzyka były możliwe do stosowania, nie były nadmiernie skomplikowane oraz aby ułatwić przeprowadzanie kontroli, należy w stosownych przypadkach unikać uwzględniania w wykazie różnic opartych na wieku zwierząt poddanych ubojowi. W celu zachowania wysokiego poziomu ochrony zdrowia ludzkiego ostatni czterometrowy odcinek jelita cienkiego, jelito ślepe i krezka (których nie można oddzielić od nerwów krezkowych, kompleksu zwojów trzewnych i krezkowych i tłuszczu krezkowego) powinny zatem zostać utrzymane w wykazie w odniesieniu do bydła w każdym wieku.
(7) W opublikowanej w 2011 r. opinii naukowej EFSA w sprawie rewizji ilościowej oceny ryzyka w odniesieniu do ryzyka wystąpienia BSE stwarzanego przez przetworzone białka zwierzęce 4 stwierdza się, że 90 % ogólnego poziomu zakaźności BSE w przypadku klinicznym wiąże się z tkankami centralnego i obwodowego układu nerwowego, a około 10 % - z dystalnym odcinkiem jelita krętego. Pozostała zakaźność w częściach jelit innych niż ostatni czterometrowy odcinek jelita cienkiego i jelito ślepe może zostać uznana za nieistotną. Całkowita eliminacja ryzyka nie może stanowić realistycznego celu żadnej decyzji związanej z zarządzaniem ryzykiem.
(8) Wyłączenie z wykazu dwunastnicy, okrężnicy oraz jelita cienkiego, z wyjątkiem jego ostatniego czterometrowego odcinka, zbliżyłoby unijny wykaz materiałów szczególnego ryzyka do międzynarodowych standardów. Jeśli chodzi o jelita i krezkę bydła, w art. 11.4.14 Kodeksu zdrowia zwierząt lądowych Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt (OIE) zaleca się, aby dystalny odcinek jelita krętego (ostatni odcinek jelita cienkiego) bydła w każdym wieku pochodzącego z krajów o kontrolowanym lub nieokreślonym ryzyku wystąpienia BSE nie był przedmiotem obrotu. Nie ma zatem zalecenia OIE, aby nie prowadzić obrotu pozostałymi częściami jelit lub krezki bydła.
(9) Na podstawie opinii EFSA i zaleceń Kodeksu zdrowia zwierząt lądowych OIE należy zmienić wykaz w odniesieniu do bydła w celu uwzględnienia ostatniego czterometrowego odcinka jelita cienkiego, jelita ślepego i krezki (których nie można oddzielić od nerwów krezkowych, kompleksu zwojów trzewnych i krezkowych oraz tłuszczu krezkowego) oraz w celu usunięcia z wykazu pozostałych części jelit bydlęcych, tj. dwunastnicy, okrężnicy oraz jelita cienkiego z wyjątkiem jego ostatniego czterometrowego odcinka.
(10) Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik V do rozporządzenia (WE) nr 999/2001.
(11) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.Sporządzono w Brukseli dnia 6 maja 2015 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Jean-Claude JUNCKER |
|
Przewodniczący |