Rozporządzenie 817/2013 zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 oraz załącznik do rozporządzenia Komisji (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do gumy arabskiej modyfikowanej kwasem oktenylo-bursztynowym

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 817/2013
z dnia 28 sierpnia 2013 r.
zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 oraz załącznik do rozporządzenia Komisji (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do gumy arabskiej modyfikowanej kwasem oktenylo-bursztynowym
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności 1 , w szczególności jego art. 10 ust. 3, art. 14 oraz art. 30 ust. 5,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących 2 , w szczególności jego art. 7 ust. 5,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania.

(2) W załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w dodatkach do żywności, w enzymach spożywczych, środkach aromatyzujących i składnikach odżywczych oraz warunki ich stosowania.

(3) W rozporządzeniu Komisji (UE) nr 231/2012 3 ustanowiono specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(4) Te wykazy i specyfikacje mogą zostać uaktualnione zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008, z inicjatywy Komisji albo na podstawie wniosku.

(5) W dniu 12 listopada 2007 r. złożono wniosek w sprawie zezwolenia na stosowanie gumy arabskiej modyfikowanej kwasem oktenylo-bursztynowym jako emulgatora w niektórych kategoriach żywności i w środkach aromatyzujących, po czym udostępniono go państwom członkowskim.

(6) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ocenił bezpieczeństwo gumy arabskiej modyfikowanej kwasem oktenylo-bursztynowym stosowanej jako emulgator dodawany do środków aromatyzujących i niektórych innych środków spożywczych i wydał opinię w dniu 11 marca 2010 r. 4 Na podstawie wyników dostępnych badań oraz informacji o samej gumie arabskiej i o innych skrobiach modyfikowanych kwasem oktenylo-bursztynowym Urząd stwierdził, że stosowanie gumy arabskiej modyfikowanej kwasem oktenylo-bursztynowym jako emulgatora w żywności w proponowanych zastosowaniach i przy zachowaniu proponowanych poziomów stosowania nie powoduje obaw co do bezpieczeństwa.

(7) Istnieje technologiczna potrzeba stosowania gumy arabskiej modyfikowanej kwasem oktenylo-bursztynowym jako emulgatora w niektórych środkach spożywczych, a także w emulsjach olejków aromatycznych dodawanych do różnych środków spożywczych, gdyż ma ona lepsze właściwości w porównaniu do istniejących emulgatorów. Należy zatem zezwolić na stosowanie gumy arabskiej modyfikowanej kwasem oktenylo-bursztynowym w kategoriach żywności wymienionych we wniosku i nadać temu dodatkowi do żywności numer E 423.

(8) Specyfikacje gumy arabskiej modyfikowanej kwasem oktenylo-bursztynowym należy włączyć do rozporządzenia (UE) nr 231/2012, gdy zostanie ona po raz pierwszy włączona do unijnych wykazów dodatków do żywności określonych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(9) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 1333/2008 oraz rozporządzenie (UE) nr 231/2012.

(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt i ani Parlament Europejski, ani Rada nie wyraziły wobec nich sprzeciwu,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem I do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

W załączniku do rozporządzenia (UE) nr 231/2012 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem II do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 28 sierpnia 2013 r.

W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

A. W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się następujące zmiany:

1) w części B w tabeli 3 "Dodatki inne niż barwniki i substancje słodzące" po pozycji dotyczącej dodatku do żywności E 422 dodaje się pozycję w brzmieniu:

"E 423 Guma arabska modyfikowana kwasem oktenylo-bursztynowym"

2) w części E wprowadza się następujące zmiany:

a) w kategorii 05.4 "Dekoracje, powłoki i nadzienia, z wyjątkiem nadzień owocowych objętych kategorią 4.2.4" po pozycji dotyczącej dodatku do żywności E 416 dodaje się pozycję w brzmieniu:

"E 423 Guma arabska modyfikowana kwasem oktenylo-bursztynowym 10 000 Tylko glazury"

b) w kategorii 12.6 "Sosy" po pozycji dotyczącej dodatku do żywności E 416 dodaje się pozycję brzmieniu:

"E 423 Guma arabska modyfikowana kwasem oktenylo-bursztynowym 10 000"

c) w kategorii 14.1.4 "Napoje z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi" po pozycji dotyczącej dodatku do żywności E 405 dodaje się pozycję w brzmieniu:

"E 423 Guma arabska modyfikowana kwasem oktenylo-bursztynowym 1 000 Tylko w napojach energetyzujących i w napojach zawierających sok owocowy"

B. w załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się następujące zmiany:

w części 4 "Dodatki do żywności, w tym nośniki, w środkach aromatyzujących" po pozycji dotyczącej dodatku do żywności E 416 dodaje się pozycję w brzmieniu:

"E 423 Guma arabska modyfikowana kwasem oktenylo-bursztynowym Emulsje olejków aromatycznych stosowane w kategoriach 03: Lody spożywcze; 07.2: Pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie; 08.2: Mięso przetworzone, tylko przetworzone mięso drobiowe; 09.2: Przetworzone ryby i produkty rybołówstwa, w tym mięczaki i skorupiaki, oraz w kategorii 16: Desery z wyłączeniem produktów objętych kategoriami 1, 3 i 4. 500 mg/kg w emulsji aromatyzującej
Emulsje olejków aromatycznych stosowane w kategorii 14.1.4: Napoje z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi, tylko napoje z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi niezawierające soków owocowych i gazowane napoje z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi zawierające soki owocowe oraz w kategorii 14.2: Napoje alkoholowe, w tym ich odpowiedniki bezalkoholowe i o niskiej zawartości alkoholu. 220 mg/kg w emulsji aromatyzującej
Emulsje olejków aromatycznych stosowane w kategoriach 05.1: Wyroby kakaowe i czekoladowe objęte dyrektywą 2000/36/WE; 05.2: Pozostałe wyroby cukiernicze, w tym pastylki i drażetki odświeżające oddech; 05.4: Dekoracje, powłoki i nadzienia, z wyjątkiem nadzień owocowych objętych kategorią 4.2.4 oraz w kategorii 06.3: Śniadaniowe przetwory zbożowe. 300 mg/kg w emulsji aromatyzującej
Emulsje olejków aromatycznych stosowane w kategorii 01.7.5: Sery topione. 120 mg/kg w emulsji aromatyzującej
Emulsje olejków aromatycznych stosowane w kategorii 05.3: Guma do żucia. 60 mg/kg w emulsji aromatyzującej
Emulsje olejków aromatycznych stosowane w kategorii 01.8: Analogi produktów mlecznych, włączając zabielacze do napojów; 04.2.5: Dżemy, galaretki, marmolady i produkty podobne; 04.2.5.4: Masła orzechowe i produkty do smarowania z orzechów; 08.2: Mięso przetworzone; 12.5: Zupy i buliony; 14.1.5.2: Inne, tylko kawa i herbata instant w daniach gotowych na bazie zbóż. 240 mg/kg w emulsji aromatyzującej
Emulsje olejków aromatycznych stosowane w kategorii 10.2: Przetworzone jaja i produkty jajeczne. 140 mg/kg w emulsji aromatyzującej
Emulsje olejków aromatycznych stosowane w kategorii 14.1.4: Napoje z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi, tylko niegazowane napoje z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi zawierające soki owocowe; 14.1.2: Soki owocowe w rozumieniu dyrektywy 2001/112/WE oraz soki warzywne, tylko soki warzywne, a w kategorii 12.6: Sosy, tylko sosy pieczeniowe i słodkie sosy. 400 mg/kg w emulsji aromatyzującej
Emulsje olejków aromatycznych stosowane w kategorii 15: Przekąski gotowe do spożycia. 440 mg/kg w emulsji aromatyzującej"

ZAŁĄCZNIK  II

W załączniku do rozporządzenia (UE) nr 231/2012 po specyfikacjach dotyczących dodatku do żywności E 422 dodaje się następująca pozycję:

"E 423 GUMA ARABSKA MODYFIKOWANA KWASEM OKTENYLO-BURSZTYNOWYM
Nazwy synonimowe Wodorooktenylobutanodionian gumy arabskiej; wodorooktenylobursztynian gumy arabskiej; guma arabska modyfikowana kwasem oktenylo-bursztynowym; guma akacjowa modyfikowana kwasem oktenylo-bursztynowym
Definicja Guma arabska modyfikowana kwasem oktenylo-bursztynowym jest produkowana w drodze estryfikacji gumy arabskiej (Acacia seyal) lub gumy arabskiej (Acacia senegal) w roztworze wodnym z maksymalnie 3 % zawartością bezwodnika kwasu oktenylo-bursztynowego. Następnie jest ona poddawana suszeniu rozpyłowemu.
Numer wg EINECS
Nazwa chemiczna
Wzór chemiczny
Średnia wagowo masa cząsteczkowa Frakcja (i): 3,105 g/mol

Frakcja (ii): 1,106 g/mol

Oznaczenie zawartości
Opis Kolor kremowy do jasnobeżowego, sypki proszek
Identyfikacja
Lepkość 5 % roztworu w 25 °C Nie więcej niż 30 mPa.s
Reakcja wytrącania Wytrącanie się kłaczkowatego osadu w roztworze octanu ołowiu II
Rozpuszczalność Łatwo rozpuszczalny w wodzie; nierozpuszczalny w etanolu
pH 5 % roztworu wodnego 3,5-6,5
Czystość
Strata przy suszeniu Nie więcej niż 15 % (105 °C, 5 godz.)
Stopień estryfikacji Nie więcej niż 0,6 %
Popiół łącznie Nie więcej niż 10 % (530 °C)
Popioły nierozpuszczalne w kwasach Nie więcej niż 0,5 %
Substancja nierozpuszczalna w wodzie Nie więcej niż 1,0 %
Badanie na obecność skrobi lub dekstryny Należy doprowadzić do wrzenia wodny roztwór próbki 1:50, dodać około 0,1 ml roztworu jodu. Nie powinno pojawić się niebieskawe ani czerwone zabarwienie.
Badanie na obecność gum zawierających garbniki Do 10 ml roztworu wodnego 1:50 próbki należy dodać około 0,1 ml roztworu chlorku żelazowego. Nie powinny pojawić się czarnawe zabarwienie ani czarnawy osad.
Pozostałości kwasu oktenylo-bursztynowego Nie więcej niż 0,3 %
Ołów Nie więcej niż 2 mg/kg
Kryteria mikrobiologiczne
Salmonella spp. Brak w 25 g
Escherichia coli Brak w 1 g"
1 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.
2 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1.
3 Dz.U. L 83 z 22.3.2012, s. 1.
4 Dziennik EFSA 2010; 8(3):1539.

Zmiany w prawie

Przedłużenie ważności rozporządzenia o warunkach zabudowy z podpisem prezydenta

Podczas ostatniego posiedzenia Senat nie wniósł poprawek do noweli ustawy o dostępności wydłużającej o dwa lata ważność rozporządzenia w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Ma ono wygasnąć 20 września br. Brak rozporządzenia sparaliżowałby realizację inwestycji. W piątek prezydent podpisał ustawę.

Renata Krupa-Dąbrowska 19.07.2024
Nieczytelna preskrypcja? Farmaceuta sam zadecyduje o dawkowaniu leku

Jeśli na recepcie w ogóle nie wypisano dawkowania leku albo jest ono niemożliwe do rozczytania, farmaceuta sam będzie mógł zadecydować, jaka dawka będzie odpowiednia dla pacjenta. Będzie mógł wydać też pacjentowi maksymalnie cztery opakowania leku, a nie jak do tej pory dwa. Te zasady nie będą jednak dotyczyły leków zawierających substancje psychotropowe lub środki odurzające.

Inga Stawicka 19.07.2024
Renta wdowia będzie dużo kosztować

Współmałżonek zmarłej osoby będzie mógł pobierać równocześnie rentę rodzinną i inne świadczenie emerytalno-rentowe w wybranym przez siebie wariancie – tzw. rentę wdowią. Nie będzie już musiał, jak obecnie, decydować się na wybór tylko jednego świadczenia. Nowe przepisy miałyby wejść w życie od początku 2025 roku. Koszt wprowadzenia renty wdowiej dla państwa wyniesie tylko na początku 8-10 mld zł rocznie.

Beata Dązbłaż 18.07.2024
Nowe podstawy programowe dla kilku zawodów szkolnictwa branżowego

Od września zmienią się podstawy programowe kształcenia w zawodach: elektromechanik pojazdów samochodowych oraz technik pojazdów samochodowych, operator obrabiarek skrawających i technik weterynarii. Określona też została podstawa programowa kształcenia w nowym zawodzie technik elektromobilności.

Agnieszka Matłacz 08.07.2024
Kary za wykroczenia i przestępstwa skarbowe rosną od lipca po raz drugi w tym roku

41 mln 281 tys. 920 złotych może od lipca wynieść maksymalna kara za przestępstwo skarbowe. Najniższa grzywna za wykroczenie wynosi natomiast 430 złotych. Wzrost kar ma związek z podwyższeniem wysokości minimalnego wynagrodzenia. Od lipca 2024 roku wynosi ono 4300 złotych.

Krzysztof Koślicki 01.07.2024
Przepisy o głosowaniu korespondencyjnym bez poprawek Senatu

W środę Senat nie zgłosił poprawek do noweli kodeksu wyborczego, która umożliwia głosowanie korespondencyjne wszystkim obywatelom zarówno w kraju, jak i za granicą. 54 senatorów było za, a 30 przeciw. Ustawa trafi teraz do prezydenta. Poprzedniego dnia takie rozwiązanie rekomendowały jednomyślnie senackie komisje Praw Człowieka i Praworządności, Samorządu Terytorialnego i Administracji Państwowej oraz Komisja Ustawodawcza.

Grażyna J. Leśniak 26.06.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2013.230.7

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 817/2013 zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 oraz załącznik do rozporządzenia Komisji (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do gumy arabskiej modyfikowanej kwasem oktenylo-bursztynowym
Data aktu: 28/08/2013
Data ogłoszenia: 29/08/2013
Data wejścia w życie: 18/09/2013