Rozporządzenie wykonawcze 52/2013 zmieniające załącznik XIb do rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do wina półmusującego, wina półmusującego gazowanego oraz zagęszczonego moszczu winogronowego

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) NR 52/2013
z dnia 22 stycznia 2013 r.
zmieniające załącznik XIb do rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do wina półmusującego, wina półmusującego gazowanego oraz zagęszczonego moszczu winogronowego

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiające wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych ("rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku")(1), w szczególności jego art. 113d ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Zgodnie z art. 113d rozporządzenia (WE) nr 1234/2007 w załączniku XIb tego rozporządzenia wymienione są kategorie produktów winiarskich, które mogą być stosowane w Unii do celów wprowadzania do obrotu produktu zgodnego z warunkami ustanowionymi w wymienionym załączniku.

(2) W odniesieniu do wina półmusującego i wina półmusującego gazowanego w pkt 8 i 9 załącznika XIb rozporządzenia (WE) nr 1234/2007 przewiduje się, że wina te otrzymywane są z wina. Jednakże w pkt 17 i 18 załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 1493/1999 z dnia 17 maja 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wina(2) przewiduje się, że produkty te otrzymywane są z innych produktów nadających się do produkcji wina. Reforma sektora wina wprowadzona rozporządzeniem Rady (WE) nr 479/2008(3) nie miała na celu zmiany wykazu produktów, z których otrzymuje się wino półmusujące i wino półmusujące gazowane. Należy zatem na nowo ustanowić, że wino półmusujące i wino półmusujące gazowane mogą być również otrzymywane z młodego wina w trakcie fermentacji, z moszczu winogronowego lub z częściowo sfermentowanego moszczu winogronowego.

(3) Nowe procesy produkcji rektyfikowanego zagęszczonego moszczu winogronowego umożliwiają otrzymanie rektyfikowanego zagęszczonego moszczu skrystalizowanego. Definicja rektyfikowanego zagęszczonego moszczu winogronowego zawarta w pkt 14 załącznika XIb do rozporządzenia (WE) nr 1234/2007 przewiduje jedynie postać płynną. Należy dostosować definicję rektyfikowanego zagęszczonego moszczu winogronowego, aby objąć nią jego postać skrystalizowaną.

(4) Należy zatem zmienić załącznik XIb do rozporządzenia (WE) nr 1234/2007.

(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Regulacyjnego ustanowionego na mocy art. 195 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1234/2007,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku XIb do rozporządzenia (WE) nr 1234/2007 wprowadza się następujące zmiany:

1)
pkt 8 lit. a) otrzymuje brzmienie:

"a) otrzymywany z wina, młodego wina w trakcie fermentacji, moszczu winogronowego lub częściowo sfermentowanego moszczu winogronowego, pod warunkiem że produkty te mają całkowitą zawartość alkoholu nie mniejszą niż 9 % obj.;";

2)
pkt 9 lit. a) otrzymuje brzmienie:

"a) otrzymywany z wina, młodego wina w trakcie fermentacji, moszczu winogronowego lub częściowo sfermentowanego moszczu winogronowego;";

3)
pkt 14 otrzymuje brzmienie:

"14. Rektyfikowany zagęszczony moszcz winogronowy

»Rektyfikowany zagęszczony moszcz winogronowy« to

a) produkt w postaci niekarmelizowanej cieczy, który:

(i) otrzymywany jest w drodze częściowej dehydratacji moszczu winogronowego przy użyciu którejkolwiek z dozwolonych metod innej niż bezpośrednie nagrzewanie, prowadzonej w taki sposób, że liczba wskazana przez refraktometr użyty zgodnie z metodą, która zostanie określona zgodnie z art. 120g, w temperaturze 20 °C nie jest niższa niż 61,7 %;

(ii) został poddany dozwolonej obróbce celem odkwaszenia i wyeliminowania wszystkich składników innych niż cukier;

(iii) posiada następujące właściwości:

- pH nieprzekraczające 5 przy 25 ° w skali Brixa,

- gęstość optyczna na poziomie 425 nm dla grubości 1 cm nieprzekraczająca 0,100 w moszczu gronowym stężonym przy 25 ° w skali Brixa,

- zawartość sacharozy - przy użyciu metody analizy, która zostanie określona - niewykrywalna,

- indeks Folin-Ciocalteu nieprzekraczający 6,00 przy 25° w skali Brixa,

- dająca się miareczkować kwasowość nieprzekraczająca 15 miliekwiwalentów na kilogram zawartości łącznej cukrów,

- zawartość dwutlenku siarki nieprzekraczająca 25 miligramów na kilogram zawartości łącznej cukrów,

- całkowita zawartość kationów nieprzekraczająca 8 miliekwiwalentów na kilogram zawartości łącznej cukrów,

- przewodność właściwa przy 25 ° w skali Brixa i 20 °C nieprzekraczająca 120 mikrosimens/cm,

- zawartość hydroksymetylofurfurylu nieprzekraczająca 25 miligramów na kilogram zawartości łącznej cukrów,

- obecność mezoinozitolu;

b) produkt w postaci niekarmelizowanego ciała stałego, który:

(i) otrzymywany jest w drodze krystalizacji płynnego rektyfikowanego zagęszczonego moszczu winogronowego bez użycia rozpuszczalnika;

(ii) został poddany dozwolonej obróbce celem odkwaszenia i wyeliminowania wszystkich składników innych niż cukier;

(iii) posiadający następujące właściwości po rozcieńczeniu w roztworze przy 25 ° w skali Brixa:

- pH nieprzekraczające 7,5,

- gęstość optyczna na poziomie 425 nm dla grubości 1 cm nieprzekraczająca 0,100,

- zawartość sacharozy - przy użyciu metody analizy, która zostanie określona - niewykrywalna,

- indeks Folin-Ciocalteu nieprzekraczający 6,00,

- dająca się miareczkować kwasowość nieprzekraczająca 15 miliekwiwalentów na kilogram zawartości łącznej cukrów,

- zawartość dwutlenku siarki nieprzekraczająca 10 miligramów na kilogram zawartości łącznej cukrów,

- całkowita zawartość kationów nieprzekraczająca 8 miliekwiwalentów na kilogram zawartości łącznej cukrów,

- przewodność właściwa w 20 °C nieprzekraczająca 120 mikrosimens/cm,

- zawartość hydroksymetylofurfurylu nieprzekraczająca 25 miligramów zawartości łącznej cukrów,

- obecność mezoinozitolu.

Dopuszczalna rzeczywista zawartość alkoholu w rektyfikowanym zagęszczonym moszczu winogronowym jest nie większa niż 1 % obj.".

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 22 stycznia 2013 r.

W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący
______

(1) Dz.U. L 299 z 16.11.2007, s. 1.

(2) Dz.U. L 179 z 14.7.1999, s. 1.

(3) Dz.U. L 148 z 6.6.2008, s. 1.

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2013.20.44

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie wykonawcze 52/2013 zmieniające załącznik XIb do rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do wina półmusującego, wina półmusującego gazowanego oraz zagęszczonego moszczu winogronowego
Data aktu: 22/01/2013
Data ogłoszenia: 23/01/2013
Data wejścia w życie: 26/01/2013