KOMISJA EUROPEJSKA,uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając dyrektywę Rady 2002/99/WE z dnia 16 grudnia 2002 r. ustanawiającą przepisy o wymaganiach zdrowotnych dla zwierząt regulujące produkcję, przetwarzanie, dystrybucję oraz wprowadzanie produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi(1), w szczególności jej art. 8 zdanie wprowadzające, art. 8 ust. 1 akapit pierwszy i art. 8 ust. 4,
a także mając na uwadze, co następuje:(1) W rozporządzeniu Komisji (UE) nr 206/2010(2) ustanowiono wymogi dotyczące świadectw weterynaryjnych w zakresie wprowadzania do Unii niektórych przesyłek żywych zwierząt lub świeżego mięsa. Określono w nim także wykazy państw trzecich, ich terytoriów lub części, z których dozwolone jest wprowadzanie tych przesyłek do Unii.
(2) Zgodnie z rozporządzeniem (UE) nr 206/2010 przesyłki świeżego mięsa przeznaczonego do spożycia przez ludzi mogą być przywożone do Unii, pod warunkiem że pochodzą z państw trzecich, ich terytoriów lub części wymienionych w części 1 załącznika II do tego rozporządzenia, dla których istnieje wzór świadectwa weterynaryjnego odpowiadający danej przesyłce, wymieniony w tej części.
(3) W części 1 załącznika II do rozporządzenia (UE) nr 206/2010 wymieniono cztery części terytorium Botswany jako regiony, z których dozwolony jest przywóz do Unii pewnych rodzajów świeżego mięsa. Regiony te składają się z szeregu stref weterynaryjnego zwalczania chorób.
(4) W marcu 2013 r. Komisja przeprowadziła audyt w Botswanie w celu oceny funkcjonującego tam systemu kontroli w zakresie zdrowia zwierząt, w szczególności w odniesieniu do kontroli w zakresie pryszczycy. W wyniku audytu stwierdzono, że ryzyka wprowadzenia wirusa pryszczycy do stref 6 i 4a weterynaryjnego zwalczania chorób na terytorium tego państwa trzeciego nie można uznać za nieznaczne.
(5) W ramach nadzoru stwierdzono obecność wirusa pryszczycy u kóz i zwierząt łownych w strefie intensywnego nadzoru w strefie 6 weterynaryjnego zwalczania chorób. Wywóz świeżego mięsa do Unii z tej strefy intensywnego nadzoru nie jest dozwolony. Jednak bliskość tego obszaru do strefy 6 weterynaryjnego zwalczania chorób, z której wywóz jest dozwolony, stanowi zagrożenie.
(6) Strefa 4a weterynaryjnego zwalczania chorób w Botswanie graniczy z innymi obszarami Botswany, z których przywóz świeżego mięsa do Unii nie jest dozwolony. W wyniku audytu przeprowadzonego przez Komisję stwierdzono uchybienia w zakresie kontroli zdrowia zwierząt strefie 4a weterynaryjnego zwalczania chorób. Ponadto wskazano na szereg uchybień w odniesieniu do odgraniczenia tej strefy od obszarów, z których przywóz świeżego mięsa do Unii nie jest dozwolony. Uchybienia te stanowią poważne ryzyko w odniesieniu do pryszczycy.
(7) W wyniku audytu przeprowadzonego przez Komisję stwierdzono również, że system weryfikacji skuteczności kontroli urzędowych jest dobrze zorganizowany w pozostałej części terytorium Botswany i wykazuje poprawę w porównaniu z sytuacją opisaną w poprzednim audycie z 2011 r.
(8) W związku z zagrożeniem wprowadzenia pryszczycy poprzez przywóz do Unii świeżego mięsa z gatunków podatnych na tę chorobę ze stref 6 i 4a weterynaryjnego zwalczania chorób w Botswanie należy zawiesić zezwolenie na wywóz do Unii takiego świeżego mięsa z tych stref weterynaryjnego zwalczania chorób.
(9) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (UE) nr 206/2010.
(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.Sporządzono w Brukseli dnia 24 maja 2013 r.
|
W imieniu Komisji |
|
José Manuel BARROSO |
|
Przewodniczący |
______(1) Dz.U. L 18 z 23.1.2003, s. 11.
(2) Dz.U. L 73 z 20.3.2010, s. 1.