Rozporządzenie 1131/2011 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do glikozydów stewiolowych

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 1131/2011
z dnia 11 listopada 2011 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do glikozydów stewiolowych
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności(1), w szczególności jego art. 10 oraz art. 30 ust. 5,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie (WE) nr 1333/2008 ustanawia unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunków ich stosowania.

(2) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (zwany dalej Urzędem) ocenił bezpieczeństwo glikozydów stewiolowych uzyskiwanych z liści rośliny Stevia rebaudiana Bertoni jako substancji słodzącej i wydał opinię w tej sprawie w dniu 10 marca 2010 r.(2). Urząd ustanowił dopuszczalne dzienne spożycie glikozydów stewiolowych, podanych jako ekwiwalent stewiolu, równe 4 mg/kg masy ciała dziennie. Ostrożne szacunki dotyczące narażenia na glikozydy stewiolowe, zarówno w przypadku dorosłych, jak i dzieci, sugerują, że przekroczenie dopuszczalnego dziennego spożycia przy proponowanych maksymalnych poziomach stosowania jest bardzo prawdopodobne.

(3) Uwzględniając wnioski Urzędu, wnioskodawcy przedłożyli we wrześniu 2010 r. zaktualizowane zastosowania i zwrócili się do Urzędu o ich uwzględnienie. Oświadczenie w sprawie nowej oceny narażenia zostało opublikowane w styczniu 2011 r.(3). Pomimo zaktualizowanych zastosowań wnioski były bardzo podobne, mianowicie dopuszczalne dzienne spożycie może zostać przekroczone, zarówno u dorosłych, jak i u dzieci, w przypadku konsumentów spożywających duże ilości produktów zawierających tę substancję. Do całkowitego przewidywanego narażenia na glikozydy stewiolowe przyczyniają się przede wszystkim aromatyzowane napoje bezalkoholowe.

(4) Uwzględniając potrzebę wprowadzenia do obrotu nowych produktów o obniżonej wartości energetycznej, powinno się zezwolić na stosowanie glikozydów stewiolowych jako substancji słodzącej przy odpowiednich maksymalnych poziomach stosowania. Biorąc pod uwagę, że ilość glikozydów stewiolowych spożywanych w napojach bezalkoholowych może być znaczna, należy określić niższy poziom stosowania w napojach aromatyzowanych w porównaniu z poprzednio proponowanymi poziomami stosowania uwzględnianymi przez Urząd.

(5) Komisja zwróci się do producentów i użytkowników glikozydów stewiolowych o informacje o rzeczywistym stosowaniu tego dodatku do żywności po jego dopuszczeniu. Komisja udostępni te informacje państwom członkowskim. W razie konieczności Komisja zwróci się do Urzędu o przeprowadzenie nowej bardziej szczegółowej oceny narażenia z uwzględnieniem rzeczywistych zastosowań glikozydów stewiolowych w różnych podkategoriach środków spożywczych oraz spożycia zwykłych środków spożywczych w porównaniu ze środkami o obniżonej wartości energetycznej.

(6) Urząd w swej opinii podał dopuszczalne dzienne spożycie glikozydów stewiolowych jako ekwiwalent stewiolu. Narażenie z dietą na glikozydy stewiolowe zostało również podane jako ekwiwalent stewiolu. W związku z tym właściwe jest, aby maksymalne dopuszczone poziomy stosowania również zostały podane jako ekwiwalenty stewiolu. Maksymalne poziomy glikozydów stewiolowych wyrażone są jako suma wszystkich wymienionych glikozydów stewiolowych wskazanych w specyfikacjach i mogą zostać podane jako ekwiwalenty stewiolu przy zastosowaniu przeliczników wskazanych w specyfikacjach.

(7) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt, przy czym ani Parlament Europejski, ani Rada nie wyraziły wobec nich sprzeciwu,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Zmiana rozporządzenia (WE) nr 1333/2008

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Przepisy przejściowe

W ramach odstępstwa od art. 2 ust. 1 rozporządzenia Komisji (UE) nr 1129/2011 z dnia 11 listopada 2011 r. zmieniającego załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 poprzez ustanowienie unijnego wykazu dodatków do żywności(4) pozycje w części B i części E załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, dotyczące glikozydów stewiolowych (E 960), stosuje się od dnia wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 11 listopada 2011 r.

W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący
______

(1) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.

(2) "Scientific Opinion of the Panel on Food Additives and Nutrient Sources added to food on the safety of steviol glycosides for the proposed uses as a food additive". (Opinia naukowa Panelu ds. dodatków do żywności i składników pokarmowych dodawanych do żywności w sprawie bezpieczeństwa glikozydów stewiolowych we wnioskowanych zastosowaniach jako dodatek do żywności). EFSA Journal (2010); 8(4): 1537.

(3) Statement of EFSA: "Revised exposure assessment for steviol glycosides for the proposed uses as a food additive" (Oświadczenie EFSA: Aktualizacja oceny narażenia na glikozydy stewiolowe dla proponowanych zastosowań jako dodatek do żywności). EFSA Journal (2011); 9(01):1972.

(4) Zob. 1 s. niniejszego Dziennika Urzędowego.

ZAŁĄCZNIK

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się następujące zmiany:

1) w części B2 po pozycji E 959 dodaje się pozycję E 960 w brzmieniu:
"E 960 Glikozydy stewiolowe";

2) w części E dodaje się w porządku liczbowym następujące pozycje dla E 960 w odpowiednich kategoriach żywności:

CZĘŚĆ E: DOPUSZCZONE DODATKI DO ŻYWNOŚCI ORAZ WARUNKI ICH STOSOWANIA W KATEGORIACH ŻYWNOŚCI

Numer kategorii Numer E Nazwa Maksymalny poziom (odpowiednio mg/l lub mg/kg) Przypisy Ograniczenia/wyjątki
01.4 Fermentowane przetwory mleczne z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi, włącznie z produktami poddanymi obróbce termicznej
E 960 Glikozydy stewiolowe 100 (60) Tylko produkty o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru
(60): podano jako ekwiwalent stewiolu
03 Lody spożywcze
E 960 Glikozydy stewiolowe 200 (60) Tylko o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru
(60): podano jako ekwiwalent stewiolu
04.2.2 Warzywa i owoce w occie, oleju lub solance
E 960 Glikozydy stewiolowe 100 (60) Tylko słodko-kwaśne marynaty owocowe i warzywne
(60): podano jako ekwiwalent stewiolu
04.2.4.1 Przetwory owocowe i warzywne, z wyłączeniem owoców w wodnym roztworze cukru, poddanych obróbce termicznej
E 960 Glikozydy stewiolowe 200 (60) Tylko o obniżonej wartości energetycznej
(60): podano jako ekwiwalent stewiolu
04.2.5.1 Dżemy ekstra i galaretki ekstra w rozumieniu dyrektywy 2001/113/WE
E 960 Glikozydy stewiolowe 200 (60) Tylko dżemy, galaretki i marmolady o obniżonej wartości energetycznej
(60): podano jako ekwiwalent stewiolu
04.2.5.2 Dżemy, galaretki i marmolady oraz słodzony przecier z kasztanów w rozumieniu dyrektywy 2001/113/WE
E 960 Glikozydy stewiolowe 200 (60) Tylko dżemy, galaretki i marmolady o obniżonej wartości energetycznej
(60): podano jako ekwiwalent stewiolu
04.2.5.3 Inne podobne owocowe lub warzywne produkty do smarowania
E 960 Glikozydy stewiolowe 200 (60) Tylko produkty do smarowania pieczywa na bazie suszonych owoców, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru
(60): podano jako ekwiwalent stewiolu
05.1 Kakao i produkty czekoladowe objęte dyrektywą 2000/36/WE
E 960 Glikozydy stewiolowe 270 (60) Tylko o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru
(60): podano jako ekwiwalent stewiolu
05.2 Pozostałe wyroby cukiernicze, w tym pastylki i drażetki odświeżające oddech
E 960 Glikozydy stewiolowe 270 (60) Tylko produkty na bazie kakao lub suszonych owoców, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru
E 960 Glikozydy stewiolowe 330 (60) Tylko produkty do smarowania pieczywa na bazie kakao, mleka, suszonych owoców lub tłuszczów, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru
E 960 Glikozydy stewiolowe 350 (60) Tylko wyroby cukiernicze bez dodatku cukru
E 960 Glikozydy stewiolowe 2 000 (60) Tylko pastylki i drażetki odświeżające oddech, bez dodatku cukru
E 960 Glikozydy stewiolowe 670 (60) Tylko silnie aromatyzowane pastylki odświeżające gardło, bez dodatku cukru
(60): podano jako ekwiwalent stewiolu
05.3 Guma do żucia
E 960 Glikozydy stewiolowe 3 300 (60) Tylko bez dodatku cukru
(60): podano jako ekwiwalent stewiolu
05.4 Dekoracje, powłoki i nadzienia, z wyjątkiem nadzień owocowych objętych kategorią 4.2.4
E 960 Glikozydy stewiolowe 330 (60) Tylko wyroby cukiernicze bez dodatku cukru
E 960 Glikozydy stewiolowe 270 (60) Tylko produkty na bazie kakao lub suszonych owoców, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru
(60): podano jako ekwiwalent stewiolu
06.3 Śniadaniowe przetwory zbożowe
E 960 Glikozydy stewiolowe 330 (60) Tylko śniadaniowe przetwory zbożowe o zawartości błonnika powyżej 15 % i zawierające co najmniej 20 % otrębów, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru
(60): podano jako ekwiwalent stewiolu
07.2 Pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie
E 960 Glikozydy stewiolowe 330 (60) Tylko Essoblaten - cienkie wafle (oblaty)
(60): podano jako ekwiwalent stewiolu
09.2. Przetworzone ryby i produkty rybołówstwa, w tym mięczaki i skorupiaki
E 960 Glikozydy stewiolowe 200 (60) Tylko słodko-kwaśne konserwy i prezerwy rybne, marynaty rybne, skorupiaki i mięczaki
(60): podano jako ekwiwalent stewiolu
11.4.1 Słodziki stołowe w postaci płynnej
E 960 Glikozydy stewiolowe QS (60)
(60): podano jako ekwiwalent stewiolu
11.4.2 Słodziki stołowe w postaci proszku
E 960 Glikozydy stewiolowe QS (60)
(60): podano jako ekwiwalent stewiolu
11.4.3 Słodziki stołowe w tabletkach
E 960 Glikozydy stewiolowe QS (60)
(60): podano jako ekwiwalent stewiolu
12.5 Zupy i buliony
E 960 Glikozydy stewiolowe 40 (60) Tylko zupy o obniżonej wartości energetycznej
(60): podano jako ekwiwalent stewiolu
12.6 Sosy
E 960 Glikozydy stewiolowe 120 (60) Oprócz sosu sojowego (sfermentowanego i niesfermentowanego)
E 960 Glikozydy stewiolowe 175 (60) Tylko sos sojowy (sfermentowany i niesfermentowany)
(60): podano jako ekwiwalent stewiolu
13.2 Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego w rozumieniu dyrektywy 1999/21/WE (z wyłączeniem produktów objętych kategorią 13.1.5)
E 960 Glikozydy stewiolowe 330 (60)
(60): podano jako ekwiwalent stewiolu
13.3 Dietetyczne środki spożywcze stosowane w diecie odchudzającej, przeznaczone do zastępowania całkowitej dziennej spożywanej żywności lub poszczególnych posiłków (całości lub części całkowitej dziennej diety)
E 960 Glikozydy stewiolowe 270 (60)
(60): podano jako ekwiwalent stewiolu
14.1.3 Nektary owocowe w rozumieniu dyrektywy Rady 2001/112/WE oraz nektary warzywne i produkty podobne
E 960 Glikozydy stewiolowe 100 (60) Tylko o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru
(60): podano jako ekwiwalent stewiolu
14.1.4 Napoje aromatyzowane
E 960 Glikozydy stewiolowe 80 (60) Tylko o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru
(60): podano jako ekwiwalent stewiolu
14.2.1 Piwo i napoje słodowe
E 960 Glikozydy stewiolowe 70 (60) Tylko piwo bezalkoholowe lub z zawartością alkoholu nieprzekraczającą 1,2 % obj.; "Bière de table/Tafelbier/Table beer" (pierwotna zawartość brzeczki wynosi mniej niż 6 %), z wyjątkiem "Obergäriges Einfachbier"; Piwa o kwasowości minimum 30 miliekwiwalentów wyrażanych jako NaOH; Piwa ciemne typu "oud bruin"
(60): podano jako ekwiwalent stewiolu
14.2.8 Inne napoje alkoholowe, w tym mieszanki napojów alkoholowych z bezalkoholowymi i napoje alkoholowe o zawartości alkoholu poniżej 15 %
E 960 Glikozydy stewiolowe 150 (60)
(60): podano jako ekwiwalent stewiolu
15.1 Przekąski na bazie ziemniaków, zbóż, mąki lub skrobi
E 960 Glikozydy stewiolowe 20 (60)
(60): podano jako ekwiwalent stewiolu
15.2 Przetworzone orzechy
E 960 Glikozydy stewiolowe 20 (60)
(60): podano jako ekwiwalent stewiolu
16. Desery z wyłączeniem produktów objętych kategoriami 1, 3 i 4
E 960 Glikozydy stewiolowe 100 (60) Tylko o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru
(60): podano jako ekwiwalent stewiolu
17.1 Suplementy żywnościowe w postaci stałej, w tym w postaci kapsułek i tabletek, oraz w podobnych postaciach
E 960 Glikozydy stewiolowe 670 (60)
(60): podano jako ekwiwalent stewiolu
17.2 Suplementy żywnościowe w postaci płynnej
E 960 Glikozydy stewiolowe 200 (60)
(60): podano jako ekwiwalent stewiolu
17.3 Suplementy żywnościowe w postaci syropu lub do żucia
E 960 Glikozydy stewiolowe 1 800 (60)
(60): podano jako ekwiwalent stewiolu

Zmiany w prawie

Nowe podstawy programowe dla kilku zawodów szkolnictwa branżowego

Od września zmienią się podstawy programowe kształcenia w zawodach: elektromechanik pojazdów samochodowych oraz technik pojazdów samochodowych, operator obrabiarek skrawających i technik weterynarii. Określona też została podstawa programowa kształcenia w nowym zawodzie technik elektromobilności.

Agnieszka Matłacz 08.07.2024
Kary za wykroczenia i przestępstwa skarbowe rosną od lipca po raz drugi w tym roku

41 mln 281 tys. 920 złotych może od lipca wynieść maksymalna kara za przestępstwo skarbowe. Najniższa grzywna za wykroczenie wynosi natomiast 430 złotych. Wzrost kar ma związek z podwyższeniem wysokości minimalnego wynagrodzenia. Od lipca 2024 roku wynosi ono 4300 złotych.

Krzysztof Koślicki 01.07.2024
Przepisy o głosowaniu korespondencyjnym bez poprawek Senatu

W środę Senat nie zgłosił poprawek do noweli kodeksu wyborczego, która umożliwia głosowanie korespondencyjne wszystkim obywatelom zarówno w kraju, jak i za granicą. 54 senatorów było za, a 30 przeciw. Ustawa trafi teraz do prezydenta. Poprzedniego dnia takie rozwiązanie rekomendowały jednomyślnie senackie komisje Praw Człowieka i Praworządności, Samorządu Terytorialnego i Administracji Państwowej oraz Komisja Ustawodawcza.

Grażyna J. Leśniak 26.06.2024
Rząd zmienia przepisy o układach zbiorowych pracy

Katalog spraw regulowanych w układzie zbiorowym pracy będzie otwarty i będzie mógł obejmować sprawy dotyczące w szczególności wymiaru i norm czasu pracy, systemów i rozkładów czasu pracy, pracy w godzinach nadliczbowych, wymiaru urlopu wypoczynkowego, warunków wynagradzania czy organizacji pracy. Do uzgodnień międzyresortowych trafił dziś projekt zupełnie nowej ustawy o układach zbiorowych pracy i porozumieniach zbiorowych. Jego autorzy zakładają, że nowe przepisy zaczną obowiązywać od 1 stycznia 2025 roku.

Grażyna J. Leśniak 25.06.2024
Nowe zasady przeprowadzania kontroli w pomocy społecznej

Dziś (piątek, 21 czerwca) weszły w życie nowe przepisy dotyczące przeprowadzania kontroli w pomocy społecznej. Dotyczą m.in. rozszerzenia nadzoru nad realizacją zaleceń pokontrolnych i objęcia procedurą kontrolną mieszkań treningowych i wspomaganych.

Robert Horbaczewski 21.06.2024
Nowelizacja kodeksu pracy o substancjach reprotoksycznych wejdzie w życie pod koniec czerwca

W dniu 14 czerwca opublikowana została nowelizacja kodeksu pracy dotycząca ochrony pracowników przed substancjami reprotoksycznymi, które są szkodliwe m.in. dla płodności i funkcji seksualnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów.

Grażyna J. Leśniak 17.06.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2011.295.205

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 1131/2011 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do glikozydów stewiolowych
Data aktu: 11/11/2011
Data ogłoszenia: 12/11/2011
Data wejścia w życie: 02/12/2011