KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej(1), w szczególności jego art. 9 ust. 1 lit. a),
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W odniesieniu do klasyfikacji niektórych produktów objętych pozycją 1905 Nomenklatury Scalonej załączonej do rozporządzenia (EWG) nr 2658/87 należy wprowadzić rozróżnienie między produktami objętymi podpozycją 1905 90 20 z jednej strony, a produktami objętymi podpozycją 1905 90 90 z drugiej strony.
(2) Zgodnie z Notami wyjaśniającymi do Systemu Zharmonizowanego dotyczącymi pozycji 1905 pkt (B), pozycja ta obejmuje produkty wykonane z mąki lub mas skrobiowych, pieczone zazwyczaj w formie krążków lub arkuszy.
(3) Nie podano definicji "podobnych wyrobów", objętych podpozycją 1905 90 20.
(4) Ponieważ nie określono wyraźnych kryteriów rozróżniania produktów objętych podpozycją 1905 90 20 i produktów objętych podpozycją 1905 90 90, zaistniały problemy z klasyfikacją tzw. "arkuszy ciasta".
(5) Do działu 19 należy zatem wprowadzić uwagę dodatkową precyzującą, że pozycja 1905 90 20 obejmuje tylko produkty suche i kruche.
(6) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (EWG) nr 2658/87.
(7) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Kodeksu Celnego,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 23 kwietnia 2009 r.
|
W imieniu Komisji |
|
László KOVÁCS |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 256 z 7.9.1987, s. 1.