(notyfikowana jako dokument nr C(2006) 1988)(Jedynie tekst w języku angielskim jest autentyczny)
(2006/374/WE)
(Dz.U.UE L z dnia 30 maja 2006 r.)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 3220/84 z dnia 13 listopada 1984 r. ustanawiające wspólnotową skalę klasyfikacji tusz wieprzowych(1), w szczególności jego art. 5 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Artykuł 2 ust. 1 i 2 rozporządzenia Komisji (EWG) nr 2967/85 z dnia 24 października 1985 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania wspólnotowej skali klasyfikacji tusz wieprzowych(2) określa metodę obliczania masy tuszy po schłodzeniu na podstawie masy przed schłodzeniem.
(2) Zgodnie z art. 2 ust. 3 rozporządzenia (EWG) nr 2967/85 oraz w drodze odstępstwa od jego art. 2 ust. 1 i 2, decyzją Komisji 2004/370/WE(3) zezwolono Zjednoczonemu Królestwu na obliczanie masy tuszy po schłodzeniu za pomocą odniesienia do wcześniej ustalonych skal redukcji wagi całkowitej.
(3) Z uwagi na dostosowania techniczne Zjednoczone Królestwo zwróciło się do Komisji o wycofanie tego odstępstwa i stosowanie metody obliczania masy tuszy po schłodzeniu określonej w art. 2 ust. 1 i 2 rozporządzenia (EWG) nr 2967/85.
(4) Należy zatem odpowiednio zmienić decyzję 2004/370/WE.
(5) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wieprzowiny,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Sporządzono w Brukseli, dnia 22 maja 2006 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Mariann FISCHER BOEL |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 301 z 20.11.1984, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 3513/93 (Dz.U. L 320 z 22.12.1993, str. 5).
(2) Dz.U. L 285 z 25.10.1985, str. 39. Rozporządzenie zmienione rozporządzeniem (WE) nr 3127/94 (Dz.U. L 330 z 21.12.1994, str. 43).
(3) Dz.U. L 116 z 22.4.2004, str. 32. Decyzja zmieniona decyzją 2006/99/WE (Dz.U. L 46 z 16.2.2006, str. 34).