(notyfikowana jako dokument nr C(2005) 552)(Jedynie tekst w języku polskim jest autentyczny)
(2005/240/WE)
(Dz.U.UE L z dnia 19 marca 2005 r.)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 3220/84 z dnia 13 listopada 1984 r. ustanawiające wspólnotową skalę klasyfikacji tusz wieprzowych 1 , w szczególności jego art. 5 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Artykuł 2 ust. 3 rozporządzenia (EWG) nr 3220/84 stanowi, że klasyfikacja tusz wieprzowych musi być dokonywana poprzez szacowanie zawartości chudego mięsa zgodnie ze statystycznie sprawdzonymi metodami oceny opartymi na fizycznym pomiarze jednej lub więcej anatomicznych części tuszy wieprzowej. Zatwierdzenie metod klasyfikacji zależy od zgodności z maksymalną tolerancją statystycznego błędu przy dokonywaniu oceny. Tolerancja ta została określona w art. 3 rozporządzenia Komisji (EWG) nr 2967/85 z dnia 24 października 1985 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania wspólnotowej skali klasyfikacji tusz wieprzowych 2 .
(2) Rząd Polski skierował do Komisji wniosek o zatwierdzenie trzech metod klasyfikacji tusz wieprzowych i przedłożył wyniki dysekcji dokonanej przed przystąpieniem do Unii Europejskiej, przedkładając drugą część protokołu przewidzianego w art. 3 rozporządzenia (EWG) nr 2967/85.
(3) Ocena tego wniosku wykazała, że zostały spełnione warunki dla zatwierdzenia tych metod klasyfikacji.
(4) Artykuł 2 rozporządzenia (EWG) nr 3220/84 ustanawia, że Państwa Członkowskie mogą uzyskać zatwierdzenie stosowania innej postaci tusz wieprzowych niż postać standardowa określona w tym samym artykule, który przewiduje powyższe, jeżeli uzasadnia to praktyka handlowa lub wymogi techniczne.
(5) W Polsce tradycja w zakresie obróbki poubojowej tusz i wynikająca z niej praktyka handlowa wymaga pozostawienia w tuszy tłuszczu okołonerkowego, nerek i/lub przepony. Należy wziąć to pod uwagę przy określaniu masy tuszy o postaci standardowej.
(6) Żadna modyfikacja przyrządów lub metod klasyfikacji nie może być zatwierdzona inaczej niż na mocy nowej decyzji Komisji przyjętej w świetle uzyskanych doświadczeń; z tego względu niniejsze zatwierdzenie może zostać cofnięte.
(7) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wieprzowiny,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Sporządzono w Brukseli, dnia 11 marca 2005 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Mariann FISCHER BOEL |
|
Członek Komisji |
3 Art. 1:- zmieniony przez art. 1 pkt 1 decyzji nr 2011/506/UE z dnia 16 sierpnia 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.209.43) zmieniającej nin. decyzję z dniem 12 grudnia 2011 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 1 decyzji nr (UE) 2019/252 z dnia 11 lutego 2019 r. (Dz.U.UE.L.2019.42.29) zmieniającej nin. decyzję z dniem notyfikacji.
4 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671).
5 Art. 2 zmieniony przez art. 1 pkt 2 decyzji nr (UE) 2019/252 z dnia 11 lutego 2019 r. (Dz.U.UE.L.2019.42.29) zmieniającej nin. decyzję z dniem notyfikacji.
6 Załącznik:- zmieniony przez art. 1 decyzji nr 2005/609/WE z dnia 8 sierpnia 2005 r. (Dz.U.UE.L.05.207.20) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem notyfikacji.
- zmieniony przez art. 1 pkt 2 decyzji nr 2005/683/WE z dnia 30 września 2005 r. (Dz.U.UE.L.05.258.5) zmieniającej nin. decyzję z dniem notyfikacji.
- zmieniony przez art. 1 pkt 2 decyzji nr 2011/506/UE z dnia 16 sierpnia 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.209.43) zmieniającej nin. decyzję z dniem 12 grudnia 2011 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 3 decyzji nr (UE) 2019/252 z dnia 11 lutego 2019 r. (Dz.U.UE.L.2019.42.29) zmieniającej nin. decyzję z dniem notyfikacji.
7 Dz.U. L 337 z 16.12.2008, s. 3.