KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 2200/96 z dnia 28 października 1996 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku owoców i warzyw(1), w szczególności jego art. 2 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2377/1999(2) ustanawia normę handlową dla szparagów. Załącznik do niniejszego rozporządzenia w części dotyczącej wymagań minimalnych w odniesieniu do jakości przewiduje, że pędy mogą być myte, lecz nie namaczane.
(2) W sektorze powszechnie praktykowane jest wkładanie pędów szparagów białych do lodowato zimnej wody przed pakowaniem zapobiegając w ten sposób ich różowieniu.
(3) Zatem, biorąc pod uwagę wspomnianą praktykę, należy zmienić przepis dotyczący minimalnego wymogu w odniesieniu do nieodpowiedniego mycia.
(4) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 2377/1999.
(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Świeżych Owoców i Warzyw,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 5 lipca 2005 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Mariann FISCHER BOEL |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 297 z 21.11.1996, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 47/2003 (Dz.U. L 7 z 11.1.2003, str. 64).
(2) Dz.U. L 287 z 10.11.1999, str. 6. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 907/2004 (Dz.U. L 163 z 30.4.2004, str. 50).