KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 3448/93 z dnia 6 grudnia 1993 r. ustanawiające zasady handlu mające zastosowanie do niektórych towarów pochodzących z przetwórstwa produktów rolnych(1), w szczególności jego art. 8 ust. 3,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Artykuł 5 ust. 2 i art. 7 ust. 2 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1520/2000(2) przewiduje system wcześniejszego ustalania stawki refundacji mającej zastosowanie do towarów wwożonych w trakcie okresu ważności zaświadczenia o refundacji. W przypadku stosowania systemu wcześniejszego ustalania stawki refundacji, stawka obowiązująca w dniu złożenia wniosku o wcześniejsze ustalenie stosowana jest w odniesieniu do towarów wywożonych w terminie późniejszym w trakcie okresu ważności zaświadczenia o refundacji.
(2) Jednakże gdy stawki refundacji dla mleka, cukru, zboża i ryżu mogą być ustalone lub zmienione w czwartki, istnieje ryzyko, że wnioski o wcześniejsze ustalenie dla tych produktów zostaną złożone z powodów spekulacyjnych, gdyż takie wnioski złożone w czwartek są uważane za przedstawione tego dnia. W celu zmniejszenia tego ryzyka, powinno się przewidzieć, że gdy wniosek o wcześniejsze ustalenie jest złożony w czwartek, wniosek ten uważa się za przedstawiony w następnym dniu roboczym.
(3) Artykuł 21 rozporządzenia Komisji (WE) nr 800/1999 z dnia 15 kwietnia 1999 r. ustanawiającego wspólne szczegółowe zasady stosowania systemu refundacji wywozowych w odniesieniu do produktów rolnych(3) stanowi, że nie przyznaje się refundacji w odniesieniu do produktów, które nie zachowują solidnej właściwej jakości handlowej w dniu przyjęcia zgłoszenia wywozowego. W celu jednolitego stosowania niniejszej zasady powinno zostać wskazane w rozporządzeniu (WE) nr 1520/2000, że dla przyznania refundacji w odniesieniu do produktów zawartych w art. 1 dyrektywy Rady 92/46/EWG z dnia 16 czerwca 1992 r. ustanawiającej przepisy zdrowotne dla produkcji i wprowadzania do obrotu surowego mleka, mleka poddanego obróbce termicznej i produktów na bazie mleka(4) lub w art. 1 dyrektywy Rady 89/437/EWG z dnia 20 czerwca 1989 r. w sprawie problemów higienicznych i zdrowotnych wpływających na produkcję i wprowadzanie do obrotu produktów jajecznych(5) i pojawiających się w załączniku B do rozporządzenia (WE) nr 1520/2000, muszą być one przetworzone zgodnie z wymogami tych dyrektyw i posiadać wymagany znak jakości zdrowotnej.
(4) Gdy niektóre podmioty gospodarcze mogą, w praktyce, potrzebować czasu do dostosowania się do zasad niezbędnych dla zapewnienia, że opakowanie zbiorcze ich towarów posiada wymagany znak jakości zdrowotnej, niniejszy wymóg nie powinien mieć zastosowania do dnia 15 kwietnia 2004 r.
(5) Rozporządzenie (WE) nr 1520/2000 powinno zostać odpowiednio zmienione.
(6) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Horyzontalnych Zagadnień dotyczących Handlu Przetworzonymi ProduktamiR, niewymienionymi w załączniku I do Traktatu,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 24 marca 2004 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Erkki LIIKANEN |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 318 z 20.12.1993, str. 18. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2580/2000 (Dz.U. L 298 z 25.11.2000, str. 5).
(2) Dz.U. L 177 z 15.7.2000, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 307/2004 (Dz.U. L 52 z 21.2.2004, str. 35).
(3) Dz.U. L 102 z 17.4.1999, str. 11. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2010/2003 (Dz.U. L 297 z 15.11.2003, str. 13).
(4) Dz.U. L 268 z 14.9.1992, str. 1. Dyrektywa ostatnio zmieniona rozporządzeniem (WE) nr 806/2003 (Dz.U. L 122 z 16.5.2003, str. 1).
(5) Dz.U. L 212 z 22.7.1989, str. 87. Dyrektywa ostatnio zmieniona rozporządzeniem (WE) nr 806/2003 (Dz.U. L 122 z 16.5.2003, str. 1).