KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 2201/96 z dnia 28 października 1996 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku przetworów owocowych i warzywnych(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 453/2002(2), a w szczególności w jego art. 6c ust. 7,
a także mając na uwadze co następuje:
(1) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 464/1999(3) ustanawia szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 2201/96 w odniesieniu do uzgodnień dotyczących pomocy dla suszonych śliwek.
(2) Aby system cen minimalnych był bardziej rygorystyczny, należy zaznaczyć, że odpadki nie powinny być brane pod uwagę przy ustalaniu cen płaconych przetwórcom.
(3) Mechanizmy kontrolne w programie pomocy do produkcji suszonych śliwek powinny zostać ulepszone przez wyjaśnienie reguł kontroli surowców przeprowadzanych przez Państwa Członkowskie.
(4) Dlatego też rozporządzenie (WE) nr 464/1999 powinno zostać zmienione.
(5) 1 Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Przetworów Owocowych i Warzywnych,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 16 grudnia 2003 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Franz FISCHLER |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 297 z 21.11.96, str. 29.
(2) Dz.U. L 72 z 14.3.2002, str. 9.
(3) Dz.U. L 56 z 4.3.1999, str. 8.
1 Motyw 5 zmieniony przez pkt 1 sprostowania z dnia 16 kwietnia 2009 r. (Dz.U.UE.L.03.328.20/1).
2 Art. 1 zmieniony przez pkt 2 i 3 sprostowania z dnia 16 kwietnia 2009 r. (Dz.U.UE.L.03.328.20/1).