KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICHuwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 2201/96 z dnia 28 października 1996 r. w sprawie wspólnej organizacji rynków przetworów owocowych i warzywnych(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 453/2002(2), w szczególności jego art. 6 ust. 1,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Artykuł 2 ust. 3 rozporządzenia Komisji (WE) nr 449/2001 z dnia 2 marca 2001 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia (WE) nr 2201/96 w zakresie systemu pomocy dla przetworów owocowych i warzywnych(3), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (WE) nr 1426/2002(4), stanowi, że Komisja publikuje kwotę pomocy w odniesieniu do pomidorów po sprawdzeniu, że są przestrzegane progi ustalone w załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 2201/96.
(2) Artykuł 5 ust. 3 lit. c) rozporządzenia (WE) nr 2201/96 przewiduje, że w przypadku roku gospodarczego 2003/2004 przekroczenie progu dla przetwórstwa wylicza się na podstawie średniej ilości dostarczonej do przetwórstwa otrzymującego pomoc w podczas lat gospodarczych 2001/2002 i 2002/2003.
(3) W latach gospodarczych 2001/2002 i 2002/2003 średnie ilości pomidorów dostarczone do przetwórstwa otrzymującego pomoc, zgodnie z informacjami przekazanymi przez Państwa Członkowskie na mocy art. 23 ust. 2 lit. a) rozporządzenia (WE) nr 449/2001 kształtują się poniżej progu wspólnotowego. Ze względu na brak przekroczenia progu pomoc w roku gospodarczym 2003/2004 powinna zostać utrzymana na poziomie ustalonym w art. 4 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 2201/96.
(4) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Przetworów Owocowych i Warzywnych,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 24 stycznia 2003 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Franz FISCHLER |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 297 z 21.11.1996, str. 29.
(2) Dz.U. L 72 z 14.3.2002, str. 9.
(3) Dz.U. L 64 z 6.3.2001, str. 16.
(4) Dz.U. L 206 z 3.8.2002, str. 4.