uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 136/66/EWG z dnia 22 września 1966 r. w sprawie w sprawie ustanowienia wspólnej organizacji rynku olejów i tłuszczów(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1513/2001(2), w szczególności jego art. 35a,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Artykuł 12 ust. 2 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1019/2002(3), zmienionego rozporządzeniem (WE) nr 1964/2002(4), ustala, że z wyjątkiem art. 2, 3, 5 i 6, które mają być stosowane od dnia 1 listopada 2003 r., rozporządzenie ma być stosowane od dnia 1 listopada 2002 r., z wyłączeniem produktów legalnie wyprodukowanych i oznakowanych we Wspólnocie Europejskiej lub legalnie przywiezionych do Wspólnoty Europejskiej i dopuszczonych do swobodnego obrotu przed dniem 1 listopada 2003 r., które mogą być sprzedawane do chwili wykorzystania wszystkich zapasów.
(2) Zgodnie z art. 5 lit. c) rozporządzenia (WE) nr 1019/2002, można wykorzystywać jedynie pozytywne cechy wymienione w załączniku XII do rozporządzenia Komisji (EWG) nr 2568/91 z dnia 11 lipca 1991 r. w sprawie właściwości oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn oliwek oraz w sprawie odpowiednich metod analizy(5), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (WE) nr 796/2002(6). Jednakże z powodu bardzo małej liczby cech organoleptycznych określonych w wymienionym załączniku, podmioty gospodarcze napotykają na trudności w opisywaniu cech organoleptycznych na oznaczeniach oliwy.
(3) Ponieważ obecnie nie ma obiektywnej metody badania niektórych cech organoleptycznych, które znacznie poprawiają oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia w zakresie smaku, aromatu i koloru, takie cechy nie mogą pojawiać się na oznaczeniach. Poza tym, pozytywne cechy organoleptyczne wymienione w załączniku XII do rozporządzenia (EWG) nr 2568/91 nie mogą obejmować pełnego zakresu odmian oliwek lub smaków oliwy z oliwek pierwszego tłoczenia.
(4) W świetle faktu, że nadal trwają badania nowych metod oceny organoleptycznej skierowane na poszerzenie zakresu pozytywnych cech oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz, aby dać organom odpowiedzialnym za rozwój nowych, bardziej wszechstronnych metod dostateczną ilość czasu na ustalenie takich metod, data, z którą ma być stosowany art. 5 lit. c) rozporządzenia (WE) nr 1019/2002 powinna być odroczona o rok.
(5) Rozporządzenie (WE) nr 1019/2002 powinno zostać odpowiednio zmienione.
(6) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Olejów i Tłuszczów,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Sporządzono w Brukseli, dnia 1 lipca 2003 r.
| W imieniu Komisji | |
| Franz FISCHLER | |
| Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. 172 z 30.9.1966, str. 3025/66.
(2) Dz.U. L 201 z 26.7.2001, str. 4.
(3) Dz.U. L 155 z 14.6.2002, str. 27.
(4) Dz.U. L 300 z 5.11.2002, str. 3.
(5) Dz.U. L 248 z 5.9.1991, str. 1.
(6) Dz.U. L 128 z 15.5.2002, str. 8.
W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.
19.12.2025Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.
19.12.2025Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.
18.12.2025Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.
16.12.2025Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.
15.12.2025Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.
10.12.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.L.2003.164.12 |
| Rodzaj: | Rozporządzenie |
| Tytuł: | Rozporządzenie 1176/2003 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1019/2002 w sprawie norm handlowych w odniesieniu do oliwy z oliwek |
| Data aktu: | 01/07/2003 |
| Data ogłoszenia: | 02/07/2003 |
| Data wejścia w życie: | 01/05/2004, 05/07/2003 |