KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 136/66/EWG z dnia 22 września 1966 r. w sprawie w sprawie ustanowienia wspólnej organizacji rynku olejów i tłuszczów(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1513/2001(2), w szczególności jego art. 35a,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Artykuł 12 ust. 2 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1019/2002(3), zmienionego rozporządzeniem (WE) nr 1964/2002(4), ustala, że z wyjątkiem art. 2, 3, 5 i 6, które mają być stosowane od dnia 1 listopada 2003 r., rozporządzenie ma być stosowane od dnia 1 listopada 2002 r., z wyłączeniem produktów legalnie wyprodukowanych i oznakowanych we Wspólnocie Europejskiej lub legalnie przywiezionych do Wspólnoty Europejskiej i dopuszczonych do swobodnego obrotu przed dniem 1 listopada 2003 r., które mogą być sprzedawane do chwili wykorzystania wszystkich zapasów.
(2) Zgodnie z art. 5 lit. c) rozporządzenia (WE) nr 1019/2002, można wykorzystywać jedynie pozytywne cechy wymienione w załączniku XII do rozporządzenia Komisji (EWG) nr 2568/91 z dnia 11 lipca 1991 r. w sprawie właściwości oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn oliwek oraz w sprawie odpowiednich metod analizy(5), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (WE) nr 796/2002(6). Jednakże z powodu bardzo małej liczby cech organoleptycznych określonych w wymienionym załączniku, podmioty gospodarcze napotykają na trudności w opisywaniu cech organoleptycznych na oznaczeniach oliwy.
(3) Ponieważ obecnie nie ma obiektywnej metody badania niektórych cech organoleptycznych, które znacznie poprawiają oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia w zakresie smaku, aromatu i koloru, takie cechy nie mogą pojawiać się na oznaczeniach. Poza tym, pozytywne cechy organoleptyczne wymienione w załączniku XII do rozporządzenia (EWG) nr 2568/91 nie mogą obejmować pełnego zakresu odmian oliwek lub smaków oliwy z oliwek pierwszego tłoczenia.
(4) W świetle faktu, że nadal trwają badania nowych metod oceny organoleptycznej skierowane na poszerzenie zakresu pozytywnych cech oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz, aby dać organom odpowiedzialnym za rozwój nowych, bardziej wszechstronnych metod dostateczną ilość czasu na ustalenie takich metod, data, z którą ma być stosowany art. 5 lit. c) rozporządzenia (WE) nr 1019/2002 powinna być odroczona o rok.
(5) Rozporządzenie (WE) nr 1019/2002 powinno zostać odpowiednio zmienione.
(6) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Olejów i Tłuszczów,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 1 lipca 2003 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Franz FISCHLER |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. 172 z 30.9.1966, str. 3025/66.
(2) Dz.U. L 201 z 26.7.2001, str. 4.
(3) Dz.U. L 155 z 14.6.2002, str. 27.
(4) Dz.U. L 300 z 5.11.2002, str. 3.
(5) Dz.U. L 248 z 5.9.1991, str. 1.
(6) Dz.U. L 128 z 15.5.2002, str. 8.