Dyrektywa 2003/62/WE zmieniająca dyrektywy Rady 86/362/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości heksakonazolu, klofentezyny, mychlobutanilu i prochlorazu

DYREKTYWA KOMISJI 2003/62/WE
z dnia 20 czerwca 2003 r.
zmieniająca dyrektywy Rady 86/362/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości heksakonazolu, klofentezyny, mychlobutanilu i prochlorazu
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 90/642/EWG z dnia 27 listopada 1990 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach, oraz na ich powierzchni(1), ostatnio zmienioną rozporządzeniem (WE) nr 806/2003(2), w szczególności jej art. 7,

uwzględniając dyrektywę Rady 86/362/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach i na ich powierzchni(3), ostatnio zmienioną rozporządzeniem (WE) nr 807/2003(4), w szczególności jej art. 10,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Dyrektywa Komisji 2002/79/WE(5) ustaliła najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (MRL) w odniesieniu do niektórych połączeń pestycydów i żywności.

(2) Po opublikowaniu dyrektywy 2002/79/WE Komisja otrzymała wnioski, wsparte dodatkowymi danymi, odnośnie do dokonania przeglądu poziomów, jakie ustalono dla MRL w odniesieniu do niektórych połączeń pestycydów i żywności na podstawie dyrektywy 2002/79/WE. Wnioski te i dane zostały poddane przeglądowi, a w odniesieniu do niektórych połączeń dane były wystarczające, by uzasadnić ustalenie MRL powyżej dolnej granicy oznaczenia analitycznego.

(3) Ostre i długotrwałe narażenie konsumentów na działanie tych pestycydów za pośrednictwem produktów spożywczych, które mogą zawierać pozostałości tych pestycydów w wyniku ich stosowania do ochrony roślin oraz, tam gdzie ma to zastosowanie, w weterynarii, zostało ocenione zgodnie z procedurami i praktykami stosowanymi we Wspólnocie Europejskiej, z uwzględnieniem wytycznych opublikowanych przez Światową Organizację Zdrowia(6) oraz obliczono, że najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości ustalone w niniejszej dyrektywie nie prowadzą do naruszenia dopuszczalnego spożycia dziennego lub ostrych dawek referencyjnych.

(4) Partnerzy handlowi we Wspólnocie będą konsultowani w zakresie poziomów ustanowionych w niniejszej dyrektywie za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu, a ich uwagi odnośnie do tych poziomów zostaną uwzględnione.

(5) Państwa Członkowskie - Sprawozdawcy(7) uwzględniły opinie Komitetu Naukowego ds. Roślin, w szczególności rady i zalecenia dotyczące ochrony konsumentów produktów spożywczych poddawanych działaniu pestycydów oraz w sprawie stosowania metodologii określonej powyżej.

(6) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości wymienione w Załączniku do niniejszej dyrektywy zastępują te wymienione w załączniku II do dyrektywy 90/642/EWG w odniesieniu do określonych pestycydów.

Artykuł  2

W części A załącznika II do dyrektywy 86/362/EWG następujące pozycje otrzymują brzmienie:

Pozostałości pestycydów

Najwyższy dopuszczalny poziom w mg/kg

"Heksakonazol

0,1 Jęczmień i pszenica

0,02(*) Pozostałe zboża

Prochloraz (suma prochlorazu i jego metabolitów zawierających 2,4,6- trichlorofenol wyrażony jako prochloraz)

1 Ryż, owies, jęczmień

0,5 Pszenżyto, pszenica, żyto

0,05(*) Pozostałe zboża

(*) wskazuje dolną granicę oznaczenia analitycznego."

Artykuł  3

Państwa Członkowskie wprowadzają w życie przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy nie później niż do 31 lipca 2003 r. Niezwłocznie informują o tym Komisję.

Państwa Członkowskie stosują niniejsze przepisy od 1 sierpnia 2003 r.

Artykuł  4

Przepisy przyjęte przez Państwa Członkowskie zawierają odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie takie towarzyszy ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odniesienia określane są przez Państwa Członkowskie.

Artykuł  5

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie pierwszego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Artykuł  6

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 20 czerwca 2003 r.
W imieniu Komisji
David BYRNE
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 350 z 14.12.1990, str. 71.

(2) Dz.U. L 122 z 16.5.2003, str. 1.

(3) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 37.

(4) Dz.U. L 122 z 16.5.2003, str. 36.

(5) Dz.U. L 291 z 28.10.2002, str. 1.

(6) Wytyczne dotyczące przewidywanego spożycia dziennego pozostałości pestycydów (poprawione), przygotowane przez GEMS/Program Żywnościowy we współpracy z Komitetem ds. Pozostałości Pestycydów Komisji Kodeksu Żywnościowego, opublikowane przez Światową Organizację Zdrowia w 1997 r. (WHO/FSF/FOS/97.7).

(7) SCP/RESI/021; SCP/RESI/024.

ZAŁĄCZNIK

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się MRL Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)
Heksakonazol Mychlobutanil Klofentezyna
1. Owoce, świeże, suszone lub niegotowane, zakonserwowane przez mrożenie, bez dodatku cukru; orzechy
i) OWOCE CYTRUSOWE 0,02(*) 3 0,5
Grejpfruty
Cytryny
Limy
Mandarynki (włącznie z klementynkami i innymi mieszańcami)
Pomarańcze
Pomelo
Pozostałe
ii) ORZECHY (łuskane lub niełuskane) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*)
Migdały
Orzechy brazylijskie
Orzechy nerkowca
Kasztany jadalne
Orzechy kokosowe
Orzechy laskowe
Orzechy makadamia
Orzeszki pekan
Orzeszki sosnowe
Pistacje
Orzechy włoskie
Pozostałe
iii) OWOCE ZIARNKOWE 0,5 0,5
Jabłka 0,1
Gruszki 0,1
Pigwy
Pozostałe 0,02(*)
iv) OWOCE PESTKOWE 0,02(*)
Morele 0,3
Wiśnie 1
Brzoskwinie (włącznie z nektarynami i podobnymi mieszańcami) 0,5
Śliwki 0,5 0,2
Pozostałe 0,02(*) 0,02(*)
v) OWOCE JAGODOWE I OWOCE DROBNE
a) Winogrona deserowe i do produkcji wina 0,1 1
Winogrona deserowe 0,02(*)
Winogrona do produkcji wina 1
b) Truskawki (z wyjątkiem dzikich) 0,2 1 2
c) Owoce roślin z rodziny różowatych (z wyjątkiem dzikich) 0,02(*) 0,02(*)
Jeżyny 3
Jeżyny popielice
Owoce mieszańców jeżyn z malinami
Malina 3
Pozostałe 0,3
d) Pozostałe drobne owoce i owoce jagodowe (z wyjątkiem dzikich) 0,02(*)
Borówka czarna
Żurawiny
Porzeczki (czerwone, czarne i białe) 1 0,5
Agrest 1
Pozostałe 0,02(*) 0,02(*)
e) Dzikie owoce jagodowe i dzikie owoce 0,02(*) 0,02(*) 0,02(*)
vi) RÓŻNE 0,02(*)
Awokado
Banany 0,1 2
Daktyle
Figi
Kiwi
Kumkwat
Liczi
Mango
Oliwki
Marakuja
Ananasy
Granaty
Pozostałe 0,02(*) 0,02(*)
2. Warzywa, świeże lub niegotowane, mrożone lub suszone
i) WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE 0,02(*) 0,02(*)
Burak
Marchew 0,2
Seler
Chrzan
Karczochy jerozolimskie
Pasternak
Korzeń pietruszki
Rzodkiewka
Salsefia
Słodkie ziemniaki
Brukiew
Rzepa
Pochrzyn
Pozostałe 0,02(*)
ii) WARZYWA CEBULOWE 0,02(*) 0,02(*) 0,02(*)
Czosnek
Cebula
Cebula szalotka
Cebula dymka
Pozostałe
iii) WARZYWA OWOCOWE
a) Psiankowate
Pomidory 0,1 0,3 0,3
Papryka 0,5
Oberżyny 0,3
Pozostałe 0,02(*) 0,02(*) 0,02(*)
b) Dyniowate o jadalnej skórce 0,02(*) 0,1 0,02(*)
Ogórki
Korniszony
Cukinia
Pozostałe
c) Dyniowate o niejadalnej skórce 0,02(*) 0,2
Melony 0,1
Dynie
Arbuzy
Pozostałe 0,02(*)
d) Kukurydza cukrowa 0,02(*) 0,02(*) 0,02(*)
iv) WARZYWA KAPUSTNE 0,02(*) 0,02(*) 0,02(*)
a) Kwiatostanowe
Brokuły
Kalafiory
Pozostałe
b) Głowiaste
Kapusta brukselska
Kapusta głowiasta
Pozostałe
c) Liściaste
Kapusta pekińska
Jarmuż
Pozostałe
d) Kalarepa
v) WARZYWA LIŚCIASTE I ŚWIEŻE ZIOŁA 0,02(*) 0,02(*) 0,02(*)
a) Sałata i podobne
Rzeżucha
Roszponka jadalna
Sałata
Skarolia
Pozostałe
b) Szpinak i podobne
Szpinak
Boćwina
Pozostałe
c) Rukiew wodna
d) Cykoria
e) Zioła
Trybula
Szczypiorek
Pietruszka
Seler liściasty
Pozostałe
vi) WARZYWA STRĄCZKOWE (świeże) 0,02(*) 0,02(*) 0,02(*)
Fasola (ze strąkami)
Fasola (bez strąków)
Groch (ze strąkami)
Groch (bez strąków)
Pozostałe
vii) WARZYWA ŁODYGOWE (świeże) 0,02(*) 0,02(*)
Szparagi
Karczochy hiszpańskie
Seler zwyczajny
Koper włoski
Karczochy kuliste 0,5
Por
Rabarbar
Pozostałe 0,02(*)
viii) GRZYBY 0,02(*) 0,02(*) 0,02(*)
a) Grzyby hodowlane
b) Grzyby dziko rosnące
3. Rośliny strączkowe 0,02(*) 0,02(*) 0,02(*)
Fasola
Soczewica
Groszek
Pozostałe
4. Nasiona roślin oleistych 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*)
Siemię lniane
Orzeszki ziemne
Ziarna maku
Ziarna sezamu
Ziarna słonecznika
Nasiona rzepaku
Ziarna soi
Ziarna gorczycy
Nasiona bawełny
Pozostałe
5. Ziemniaki 0,02(*) 0,02(*) 0,02(*)
Ziemniaki wczesne
Ziemniaki konsumpcyjne
6. Herbata (liście i łodygi suszone, sfermentowane lub w inny sposób przetwarzane, z liści Camellia sinensis) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*)
7. Chmiel (suszony), włącznie z granulatem chmielu i nieskoncentrowanym proszkiem 0,05(*) 2 0,05(*)
(*) Wskazuje dolną granicę oznaczenia analitycznego.

Zmiany w prawie

Nalewki już bez barwników, soków i dodatkowych aromatów

We wtorek, 20 sierpnia, zaczęły obowiązywać przepisy rozporządzenia ministra rolnictwa dotyczące znakowania napojów alkoholowych. Z uwagi na tradycyjne praktyki produkcyjne stosowane przy wyrobie "nalewek", nowe zasady wykluczają możliwość ich barwienia, aromatyzowania czy też dodawania do nich soków owocowych.

Krzysztof Koślicki 20.08.2024
Nowe wzory wniosków o wydanie interpretacji podatkowych

Nowe wzory dotyczą zarówno wniosku o wydanie interpretacji indywidualnej, interpretacji ogólnej przepisów prawa podatkowego, jak i wniosku wspólnego o wydanie w indywidualnej sprawie interpretacji przepisów prawa podatkowego. Oparto je na wzorach dotychczas obowiązujących z 2022 roku. Wprowadzono do nich jednak zmiany porządkujące i aktualizujące.

Agnieszka Matłacz 08.08.2024
Nowe wymagania dotyczące laboratoriów diagnostycznych

W Dzienniku Ustaw opublikowano rozporządzenie w sprawie medycznych laboratoriów diagnostycznych. W dokumencie określono szczegółowe warunki, jakim powinny odpowiadać pod względem infrastruktury. Uszczegółowiono także kwalifikacje personelu i kierownika laboratorium. Nowe zalecenia obowiązują od 7 sierpnia. Przewidziano jednak czas przejściowy na ich wprowadzenie.

Monika Stelmach 07.08.2024
Jest regulamin działania Zespołu do spraw Świadczeń z Funduszu Kompensacyjnego

Minister zdrowia wydał kolejne przepisy dotyczące Funduszu Kompensacyjnego Zdarzeń Medycznych. Określił regulamin Zespołu do spraw Świadczeń z tego funduszu, działającego przy Rzeczniku Praw Pacjenta, do zadań którego należy sporządzanie opinii o wystąpieniu zdarzenia medycznego i jego skutkach. Określono też wynagrodzenie członków tego zespołu.

Agnieszka Matłacz 07.08.2024
ZUS przesłucha bliskich i sąsiadów, by ustalić, jak żyli małżonkowie?

Nie wiadomo, dlaczego ustawodawca uzależnił prawo do renty wdowiej od pozostawania we wspólności małżeńskiej do dnia śmierci małżonka. W efekcie rozwiedziona małżonka lub wdowa, która do dnia śmierci męża nie pozostawała z nim we wspólności małżeńskiej, nie otrzyma nie tylko renty rodzinnej, ale i renty wdowiej. Zdaniem prawników ustawa nadaje się do zmiany - i to pilnej.

Grażyna J. Leśniak 06.08.2024
Od piątku nowe sankcje UE w obszarze transportu drogowego

2 sierpnia br. wchodzą w życie nowe zasady dotyczące przedsiębiorstw transportu drogowego, w związku z przyjęciem kolejnego pakietu sankcji wobec Białorusi - przypomina resort finansów. Przedsiębiorstwa transportu drogowego zostały zobowiązane do ujawniania właściwym organom krajowym na ich żądanie swojej struktury własnościowej.

Krzysztof Koślicki 01.08.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2003.154.70

Rodzaj: Dyrektywa
Tytuł: Dyrektywa 2003/62/WE zmieniająca dyrektywy Rady 86/362/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości heksakonazolu, klofentezyny, mychlobutanilu i prochlorazu
Data aktu: 20/06/2003
Data ogłoszenia: 21/06/2003
Data wejścia w życie: 01/05/2004, 22/06/2003