KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając dyrektywę Rady 90/642/EWG z dnia 27 listopada 1990 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach, oraz na ich powierzchni(1), ostatnio zmienioną rozporządzeniem (WE) nr 806/2003(2), w szczególności jej art. 7,
uwzględniając dyrektywę Rady 86/362/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach i na ich powierzchni(3), ostatnio zmienioną rozporządzeniem (WE) nr 807/2003(4), w szczególności jej art. 10,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Dyrektywa Komisji 2002/79/WE(5) ustaliła najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (MRL) w odniesieniu do niektórych połączeń pestycydów i żywności.
(2) Po opublikowaniu dyrektywy 2002/79/WE Komisja otrzymała wnioski, wsparte dodatkowymi danymi, odnośnie do dokonania przeglądu poziomów, jakie ustalono dla MRL w odniesieniu do niektórych połączeń pestycydów i żywności na podstawie dyrektywy 2002/79/WE. Wnioski te i dane zostały poddane przeglądowi, a w odniesieniu do niektórych połączeń dane były wystarczające, by uzasadnić ustalenie MRL powyżej dolnej granicy oznaczenia analitycznego.
(3) Ostre i długotrwałe narażenie konsumentów na działanie tych pestycydów za pośrednictwem produktów spożywczych, które mogą zawierać pozostałości tych pestycydów w wyniku ich stosowania do ochrony roślin oraz, tam gdzie ma to zastosowanie, w weterynarii, zostało ocenione zgodnie z procedurami i praktykami stosowanymi we Wspólnocie Europejskiej, z uwzględnieniem wytycznych opublikowanych przez Światową Organizację Zdrowia(6) oraz obliczono, że najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości ustalone w niniejszej dyrektywie nie prowadzą do naruszenia dopuszczalnego spożycia dziennego lub ostrych dawek referencyjnych.
(4) Partnerzy handlowi we Wspólnocie będą konsultowani w zakresie poziomów ustanowionych w niniejszej dyrektywie za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu, a ich uwagi odnośnie do tych poziomów zostaną uwzględnione.
(5) Państwa Członkowskie - Sprawozdawcy(7) uwzględniły opinie Komitetu Naukowego ds. Roślin, w szczególności rady i zalecenia dotyczące ochrony konsumentów produktów spożywczych poddawanych działaniu pestycydów oraz w sprawie stosowania metodologii określonej powyżej.
(6) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:
Sporządzono w Brukseli, dnia 20 czerwca 2003 r.
|
W imieniu Komisji |
|
David BYRNE |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 350 z 14.12.1990, str. 71.
(2) Dz.U. L 122 z 16.5.2003, str. 1.
(3) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 37.
(4) Dz.U. L 122 z 16.5.2003, str. 36.
(5) Dz.U. L 291 z 28.10.2002, str. 1.
(6) Wytyczne dotyczące przewidywanego spożycia dziennego pozostałości pestycydów (poprawione), przygotowane przez GEMS/Program Żywnościowy we współpracy z Komitetem ds. Pozostałości Pestycydów Komisji Kodeksu Żywnościowego, opublikowane przez Światową Organizację Zdrowia w 1997 r. (WHO/FSF/FOS/97.7).
(7) SCP/RESI/021; SCP/RESI/024.