KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 2200/96 z dnia 28 października 1996 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku owoców i warzyw(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1881/2002 r.(2), w szczególności jego art. 2 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 175/2001 z dnia 26 stycznia 2001 r. ustanawiające normę handlową w odniesieniu do orzechów włoskich w łupinach(3) dopuszcza, we wszystkich klasach jakości, zmieszanie orzechów włoskich kilku odmian w tym samym opakowaniu, o ile mieszanka taka jest urzędowo ustalona przez kraj produkujący.
(2) Władze francuskie poinformowały Komisję, że urzędowo ustaliły kilka mieszanek o nazwie "Noix de Grenoble" i "Noix du Périgord", mających zastosowanie zarówno w odniesieniu do świeżych, jak i suchych orzechów włoskich. Władze Stanów Zjednoczonych poinformowały Komisję, że urzędowo ustaliły mieszankę odmian o nazwie "California walnuts", mającą zastosowanie w odniesieniu do orzechów suchych.
(3) Bez uszczerbku dla istnienia innych mieszanek odmian orzechów włoskich, urzędowo określonych gdzie indziej, właściwości/cechy charakterystyczne dla tych odmian powinny być opisane szczegółowo w rozporządzeniu (WE) nr 175/2001, w celu uniknięcia jakichkolwiek rozbieżności w zakresie jego interpretacji i stosowania.
(4) W tym zakresie rozporządzenie (WE) nr 175/2001 powinno zostać zmienione.
(5) Komitet Zarządzający ds. Świeżych Owoców i Warzyw nie wydał opinii w terminie ustalonym przez swojego przewodniczącego,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 17 stycznia 2004 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Franz FISCHLER |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 297 z 21.11.1996, str. 1.
(2) Dz.U. L 285 z 23.10.2002, str. 13.
(3) Dz.U. L 26 z 27.1.2001, str. 24.