KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Komisji (WE) nr 1260/2001 z dnia 19 czerwca 2001 r. w sprawie wspólnej organizacji rynków w sektorze cukru(1), w szczególności jego art. 13 ust. 3, art. 14 ust. 4, art. 15 ust. 8, art. 16 ust. 5, art. 18 ust. 5 oraz art. 41 akapit drugi,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) 1 Ostatnie zmiany wspólnej organizacji rynku cukru w latach gospodarczych 2001/02-2005/06 wprowadzone rozporządzeniem (WE) nr 1260/2001, wymagają dokonania pewnych zmian w środkach wprowadzających system kwot. Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 1443/82 z dnia 8 czerwca 1982 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania systemu kwot w sektorze cukru(2), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 392/94(3), ponadto zasadniczo wielokrotnie już zmieniane powinno, w celu zachowania jasności tego rozporządzenia, zostać zmienione.
(2) W celu stosowania systemu kwot w sektorze cukru należy przyjąć dokładne definicje produkcji cukru, izoglukozy lub syropu inulinowego pewnego przedsiębiorstwa oraz wewnętrznego spożycia we Wspólnocie. W tym celu cały cukier biały, cukier surowy, cukier inwertowany i syropy lub, w odpowiednim przypadku, izoglukoza lub syrop inulinowy, faktycznie produkowane przez przedsiębiorstwo należy traktować jak produkcję przedsiębiorstwa. Możliwość przeniesienia części produkcji z jednego przedsiębiorstwa do drugiego, w którym produkcja cukru odbywa się na mocy umowy, powinna by ograniczona do szczególnych przypadków. Z zastrzeżeniem okoliczności siły wyższej, przypadki takie muszą być określone w celu uniknięcia następstw finansowych w sektorze cukru.
(3) Sprawne i skuteczne stosowanie systemu kwot we Wspólnocie wymaga ustanowienia metody rejestrowania produkcji syropów cukrowych, izoglukozy i syropu inulinowego.
(4) Produkcja izoglukozy jest realizowana tak szybko, jak tylko glukoza lub jej polimery zostaną poddane procesowi znanemu jako "izomeryzacja". W związku z tym, w celu uniknięcia rejestrowania produkcji w przypadkowo wybranym momencie, rejestracja taka powinna mieć miejsce niezwłocznie po zakończeniu procesu izomeryzacji, ale przed jakimkolwiek działaniem mającym na celu wyodrębnianie składników glukozy i fruktozy lub mającym na celu wytwarzanie mieszanin. W celu osiągnięcia największej skuteczności tej kontroli, producenci izoglukozy we Wspólnocie powinni zostać zobowiązani do zgłaszania właściwym władzom zainteresowanych Państw Członkowskich każdego używanego przez nich urządzenia do izomeryzacji.
(5) Syrop inulinowy pojawia się w formie produktu zazwyczaj w momencie, gdy inulina lub jej oligofruktozy przejdą proces znany jako hydroliza i pierwsze odparowanie. Oznacza to, że produkcja powinna być rejestrowana niezwłocznie po zakończeniu procesu hydrolizy i pierwszego odparowania i przed jakimkolwiek działaniem mającym na celu wyodrębnianie składników glukozy i fruktozy lub mającym na celu wytwarzanie mieszanin.
(6) W celu umożliwienia Państwom Członkowskim ustalenia wielkości produkcji syropu inulinowego prawidłowo i w sposób nie budzący wątpliwości, należy sprecyzować, w szczególności na podstawie dotychczasowych doświadczeń, że taka operacja ma być przeprowadzana z odniesieniem do syropu inulinowego o 80 % zawartości fruktozy i równoważnika cukru/izoglukozy wyrażonym za pomocą zastosowania współczynnika 1,9.
(7) Opłaty produkcyjne przewidziane w art. 15 rozporządzenia (WE) nr 1260/2001 nie mogą być ustalane wcześniej niż po zakończeniu roku gospodarczego, ponieważ znaczna część zobowiązań wywozowych realizowana jest w drugiej połowie roku gospodarczego i dane służące do ustalenia opłat produkcyjnych dostępne są również dopiero w tym czasie. Dlatego w celu wprowadzenia, tak szybko jak to możliwe, odpowiedzialności finansowej producentów, płatność z góry opłat obliczonych na podstawie szacunków, powinna być ustanowiona przed zakończeniem roku gospodarczego. Uwzględniając fakt, że większość produkcji izoglukozy B odbywa się w ostatnich miesiącach roku gospodarczego, zaliczka na rzecz podstawowej opłaty produkcyjnej może być wymagana jedynie w odniesieniu do izoglukozy wyprodukowanej przed dniem 1 marca danego roku gospodarczego. Opłaty nie powinny być ustalane, ani pobierane przed otrzymaniem możliwie dokładnych informacji, w szczególności dotyczących spożycia.
(8) 2 Należy ustanowić zasady dotyczące płatności ceny dodatkowej dla buraków, w przypadku gdy opłata produkcyjna jest niższa od kwoty maksymalnej, a także ustanowić dodatkowe płatności, uwzględniając w szczególności okres między dniem płatności za buraki, a dniem płatności opłat produkcyjnych przez producenta.
(9) W celu ułatwienia właściwego zarządzania systemem kwot należy ustanowić niezbędne terminy dotyczące rejestrowania produkcji i przekazywania odpowiednich danych oraz, w miarę potrzeby, Państwa Członkowskie powinny ustanowić przepisy dotyczące właściwych środków kontroli.
(10) Zniesienie z dniem 1 lipca 2001 r. systemu kompensacji kosztów składowania w sektorze cukru przerwało utrzymanie dostępności statystyk dotyczących zapasów i zbytu cukru we Wspólnocie. Biorąc pod uwagę znaczenie tych statystyk dla dobrego zarządzania systemem kwot, w szczególności dla określenia miesięcznego spożycia cukru i sporządzenia bilansu dostaw, należy przyjąć przepisy w odniesieniu do producentów Wspólnoty i producentów dokonujących rafinacji zapewniające kontynuację przekazywania Państwom Członkowskim comiesięcznych danych dotyczących zapasów cukru i zbytu.
(11) 3 Jedną z cech charakteryzujących organizację sektora cukru jest fakt, że stosunki między producentami cukru a producentami buraków, w szczególności odnoszące się do dostawy i zapłaty za buraki cukrowe, regulowane są głównie porozumieniami branżowymi zawieranymi w ramach legislacji wspólnotowej. Porozumienia branżowe mogą zapewnić dokonywanie uzgodnień, które uwzględniają specyficzną sytuację w regionie, do którego mają zastosowanie. Należy postanowić aby, ze względu na daną producentom możliwość skłonienia plantatorów buraków do udziału w opłacie dodatkowej, uzgodnienia dotyczące tego udziału były umieszczane w porozumieniach branżowych na zasadach określonych w art. 16 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1260/2001.
(12) Przedsiębiorstwa produkujące izoglukozę, w przeciwieństwie do przedsiębiorstw produkujących cukier, których produkcja opiera się na produkcji buraków cukrowych lub trzciny cukrowej, nie są upoważnione do skorzystania z możliwości przeniesienia produkcji z jednego roku gospodarczego na następny.
(13) Produkcja izoglukozy utrzymywana jest na stałym poziomie w ciągu roku gospodarczego w celu zapewnienia możliwości szybkiej reakcji na wahania popytu, który jest największy na początku i na końcu każdego roku gospodarczego. Jednakże wyprodukowaną izoglukozę trudno jest gromadzić w ilościach, które są niezbędne do zabezpieczenia najwyższego popytu, ponieważ przedłużone składowanie stwarza zagrożenie dla zasadniczej czystości produktu. Ze względu na te okoliczności, przedsiębiorstwa produkujące izoglukozę muszą przerywać produkcję na koniec roku gospodarczego, aby uniknąć produkowania izoglukozy C, która nie może być sprzedawana na rynku Wspólnoty. Sytuacja taka szkodzi przedsiębiorstwom produkującym izoglukozę i wymaga ustanowienia przepisów umożliwiających zastosowanie pewnej elastyczności w comiesięcznej rejestracji produkcji izoglukozy. Elastyczność taka powinna być jednakże ograniczana w celu uniknięcia wprowadzenia, poprzez jej automatyczne stosowanie, systemu ukrytego przeniesienia, a tym samym pośredniego podniesienia kwot produkcyjnych tych przedsiębiorstw.
(14) W działaniu systemu kwot mogą wystąpić pewne opóźnienia w zwrocie opłat produkcyjnych. W celu zapewnienia sprawnych zwrotów tych sum w odpowiednim czasie, należy ustanowić zasady dotyczące ustalania i pobierania opłat produkcyjnych.
(15) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Cukru,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 20 lutego 2002 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Franz FISCHLER |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 178 z 30.6.2001, str. 1.
(2) Dz.U. L 158 z 9.6.1982, str. 17.
(3) Dz.U. L 53 z 24.2.1994, str. 7.
(4) Dz.U. L 214 z 8.9.1995, str. 16.
(5) Dz.U. L 262 z 16.9.1981, str. 14.
(6) Dz.U. L 138 z 1.6.2005, str. 3.
1 Motyw 1 zmieniony przez pkt 1 sprostowania z dnia 16 kwietnia 2009 r. (Dz.U.UE.L.02.50.40/1).
2 Motyw 8 zmieniony przez pkt 2 sprostowania z dnia 16 kwietnia 2009 r. (Dz.U.UE.L.02.50.40/1).
3 Motyw 11 zmieniony przez pkt 3 sprostowania z dnia 16 kwietnia 2009 r. (Dz.U.UE.L.02.50.40/1).
4 Art. 1 zmieniony przez pkt 1-13 sprostowania z dnia 16 kwietnia 2009 r. (Dz.U.UE.L.02.50.40/1).
5 Art. 1 ust. 2 lit. f) zmieniona przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia nr 38/2004 z dnia 9 stycznia 2004 r. (Dz.U.UE.L.04.6.13) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lutego 2004 r.
6 Art. 1a dodany przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 38/2004 z dnia 9 stycznia 2004 r. (Dz.U.UE.L.04.6.13) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lutego 2004 r.
7 Art. 2 ust. 1 zmieniony przez pkt 14 sprostowania z dnia 16 kwietnia 2009 r. (Dz.U.UE.L.02.50.40/1).
8 Art. 3 ust. 1 zmieniony przez pkt 15 sprostowania z dnia 16 kwietnia 2009 r. (Dz.U.UE.L.02.50.40/1).
9 Art. 4 zmieniony przez art. 2 pkt 1 rozporządzenia nr 1140/2003 z dnia 27 czerwca 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.160.33) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 2003 r.
10 Art. 4a dodany przez art. 2 pkt 2 rozporządzenia nr 1140/2003 z dnia 27 czerwca 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.160.33) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 2003 r.
11 Art. 4a ust. 5 skreślony przez art. 12 pkt 1 rozporządzenia nr 493/2006 z dnia 27 marca 2006 r. ustanawiającego środki przejściowe w ramach reformy wspólnej organizacji rynków w sektorze cukru i zmieniającego rozporządzenia (WE) nr 1265/2001 i (WE) nr 314/2002 (Dz.U.UE.L.06.89.11) z dniem 31 marca 2006 r.
12 Art. 4b dodany przez art. 2 pkt 2 rozporządzenia nr 1140/2003 z dnia 27 czerwca 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.160.33) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 2003 r.
13 Art. 4b ust. 3 zmieniony przez art. 1 pkt 3 rozporządzenia nr 38/2004 z dnia 9 stycznia 2004 r. (Dz.U.UE.L.04.6.13) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 13 stycznia 2004 r.
14 Art. 4c dodany przez art. 2 pkt 2 rozporządzenia nr 1140/2003 z dnia 27 czerwca 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.160.33) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 2003 r.
15 Art. 4c ust. 1 zmieniony przez art. 12 pkt 2 rozporządzenia nr 493/2006 z dnia 27 marca 2006 r. ustanawiającego środki przejściowe w ramach reformy wspólnej organizacji rynków w sektorze cukru i zmieniającego rozporządzenia (WE) nr 1265/2001 i (WE) nr 314/2002 (Dz.U.UE.L.06.89.11) z dniem 31 marca 2006 r.
16 Art. 5 zmieniony przez pkt 17-23 sprostowania z dnia 16 kwietnia 2009 r. (Dz.U.UE.L.02.50.40/1).
17 Art. 6 zmieniony przez pkt 24-31 sprostowania z dnia 16 kwietnia 2009 r. (Dz.U.UE.L.02.50.40/1).
18 Art. 6 ust. 4:- zmieniony przez art. 2 pkt 3 rozporządzenia nr 1140/2003 z dnia 27 czerwca 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.160.33) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 2003 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia nr 1665/2005 z dnia 12 października 2005 r. (Dz.U.UE.L.05.268.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 16 października 2005 r.
19 Art. 6 ust. 5 zmieniony przez art. 1 pkt 2 lit. b) rozporządzenia nr 1665/2005 z dnia 12 października 2005 r. (Dz.U.UE.L.05.268.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 16 października 2005 r.
20 Art. 6 ust. 5 lit. c) zmieniona przez art. 1 pkt 4 rozporządzenia nr 38/2004 z dnia 9 stycznia 2004 r. (Dz.U.UE.L.04.6.13) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 13 stycznia 2004 r.
21 Art. 6 ust. 5 lit. d) dodana przez art. 1 pkt 2 lit. a) rozporządzenia nr 1665/2005 z dnia 12 października 2005 r. (Dz.U.UE.L.05.268.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 16 października 2005 r.
22 Art. 6 ust. 5 lit. e) dodana przez art. 1 pkt 2 lit. b) rozporządzenia nr 1665/2005 z dnia 12 października 2005 r. (Dz.U.UE.L.05.268.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 16 października 2005 r.
23 Art. 8 zmieniony przez pkt 32-36 sprostowania z dnia 16 kwietnia 2009 r. (Dz.U.UE.L.02.50.40/1).
24 Art. 8 ust. 1 zmieniony przez art. 12 pkt 3 lit. a) rozporządzenia nr 493/2006 z dnia 27 marca 2006 r. ustanawiającego środki przejściowe w ramach reformy wspólnej organizacji rynków w sektorze cukru i zmieniającego rozporządzenia (WE) nr 1265/2001 i (WE) nr 314/2002 (Dz.U.UE.L.06.89.11) z dniem 31 marca 2006 r.
25 Art. 8 ust. 2 zmieniony przez art. 12 pkt 3 lit. b) rozporządzenia nr 493/2006 z dnia 27 marca 2006 r. ustanawiającego środki przejściowe w ramach reformy wspólnej organizacji rynków w sektorze cukru i zmieniającego rozporządzenia (WE) nr 1265/2001 i (WE) nr 314/2002 (Dz.U.UE.L.06.89.11) z dniem 31 marca 2006 r.
26 Art. 10 zmieniony przez pkt 37 sprostowania z dnia 16 kwietnia 2009 r. (Dz.U.UE.L.02.50.40/1).