KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską, w szczególności jego art. 95,
uwzględniając dyrektywę 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 marca 2000 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich w zakresie etykietowania, prezentacji i reklamy środków spożywczych(1), zmienioną dyrektywą Komisji 2001/101/WE(2), w szczególności jej art. 6 ust. 6 akapit drugi tiret pierwsze,
a także mając na uwadze co następuje:
(1) Przepisy dyrektywy 2001/101/WE dotyczące etykietowania produktów zawierających mięso, nie są stosowane aż do następnego dnia po upływie ostatecznego, nieprzekraczalnego terminu transpozycji tej dyrektywy przez Państwa Członkowskie.
(2) W następstwie przyjęcia definicji terminu "mięso" do celów etykietowania, zainteresowane podmioty gospodarcze będą musiały wprowadzić istotne zmiany do etykietowania swoich produktów, w szczególności w odniesieniu do wykazu składników oraz, gdzie stosowne, zawartości mięsa.
(3) Z uwagi na dużą ilość takich produktów na rynku oraz na liczbę małych i średnich przedsiębiorstw, których to dotyczy, niezbędny jest odpowiedni okres przejściowy, aby dostosować etykietowanie takich produktów do dyrektywy 2001/101/WE.
(4) Należy także przyjąć przepis w celu umożliwienia podmiotom gospodarczym sprzedaży na rynku produktów etykietowanych przed upływem okresu przejściowego, niezgodnie z wyżej wspomnianymi przepisami.
(5) W związku z powyższym dyrektywa 2001/101/WE powinna zostać odpowiednio zmieniona.
(6) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:
Sporządzono w Brukseli, dnia 6 listopada 2002 r.
|
W imieniu Komisji |
|
David BYRNE |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 109 z 6.5.2000, str. 29.
(2) Dz.U. L 310 z 28.11.2001, str. 19.