KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2081/92 z dnia 14 lipca 1992 r. w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i oznaczeń pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2796/2000(2), w szczególności art. 6 ust. 3 i 4 tego rozporządzenia,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Zgodnie z art. 5 rozporządzenia (EWG) nr 2081/92, Portugalia przesłała do Komisji dwa wnioski o dokonanie rejestracji nazw "Carne da Charneca" i "Carne Cachena da Peneda" jako oznaczeń pochodzenia, Francja przesłała do Komisji wniosek o dokonanie rejestracji nazwy "Piment d'Espelette" lub "Piment d'Espelette - Ezpeletako Biperra" jako oznaczenia pochodzenia, a Niemcy przesłały do Komisji wniosek o dokonanie rejestracji nazwy "Oberpfälzer Karpfen" jako oznaczenia geograficznego.
(2) Zgodnie z art. 6 ust. 1 tego rozporządzenia stwierdzono, że wnioski spełniają wszystkie warunki ustanowione tamże, w szczególności warunek, aby zawierały wszystkie informacje wymagane zgodnie z jego art. 4.
(3) Komisja nie otrzymała żadnych deklaracji sprzeciwu z mocy art. 7 tego rozporządzenia w odniesieniu do nazw podanych w Załączniku do tego rozporządzenia po ich opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich(3).
(4) Nazwy te powinny zatem zostać wprowadzone do "Rejestru chronionych oznaczeń pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych" i podlegać odtąd ochronie w całej Wspólnocie jako chronione oznaczenia pochodzenia lub chronione oznaczenia geograficzne.
(5) Załącznik do niniejszego rozporządzenia uzupełnia Załącznik do rozporządzenia Komisji (WE) nr 2400/96(4), ostatnio zmieniony rozporządzeniem (WE) nr 1241/2002(5),
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 21 sierpnia 2002 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Franz FISCHLER |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 208 z 24.7.1992, str. 1.
(2) Dz.U. L 324 z 21.12.2000, str. 26.
(3) Dz.U. C 354 z 13.12.2001, str. 14 (Carne da Charneca).
Dz.U. C 354 z 13.12.2001, str. 16 (Carne Cachena da Peneda).
Dz.U. C 354 z 13.12.2001, str. 9 (Piment d'Espelette or Piment d'Espelette - Ezpeletako Biperrra).
Dz.U. C 354 z 13.12.2001, str. 12 (Oberpfälzer Karpfen).
(4) Dz.U. L 327 z 18.12.1996, str. 11.
(5) Dz.U. L 181 z 11.7.2002, str. 4.