KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2759/75 z dnia 29 października 1975 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wieprzowiny(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1365/2000(2), w szczególności jego art. 13 ust. 12 i art. 22,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2331/97(3), zmienione rozporządzeniem (WE) nr 739/98(4), ustanawia kryteria jakości, jakie należy spełniać w celu przyznania refundacji wywozowych do niektórych produktów z wieprzowiny.
(2) Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 3846/87 z dnia 17 grudnia 1987 r. ustanawiające nomenklaturę produktów rolnych do celów refundacji wywozowych(5), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2425/2000(6), wymienia produkty z wieprzowiny, dla których można przyznawać refundacje wywozowe.
(3) Kody produktów wymienione w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 2331/97 muszą być dostosowane do ostatnich zmian w rozporządzeniu (EWG) nr 3846/87 a także muszą być ustalone wyższe kryteria jakości dla produktów objętych kodem CN 1601 00 91, niezawierających mięsa drobiowego, aby skuteczniej wykorzystywać dostępne zasoby.
(4) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wieprzowiny,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 27 grudnia 2000 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Franz FISCHLER |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 282 z 1.11.1975, str. 1.
(2) Dz.U. L 156 z 29.6.2000, str. 5.
(3) Dz.U. L 323 z 26.11.1997, str. 19.
(4) Dz.U. L 102 z 2.4.1998, str. 22.
(5) Dz.U. L 366 z 24.12.1987, str. 1.
(6) Dz.U. L 279 z 1.11.2000, str. 14.