KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 1898/87 z dnia 2 lipca 1987 r. w sprawie ochrony oznaczeń stosowanych w obrocie mlekiem i przetworami mlecznymi(1), ostatnio zmienione Aktem Przystąpienia Austrii, Finlandii i Szwecji, w szczególności jego art. 4 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
artykuł 3 rozporządzenia Komisji (WE) nr 577/97 z dnia 1 kwietnia 1997 r. ustanawiającego niektóre szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 2991/94 określającego normy dla tłuszczów do smarowania, a także stosowania rozporządzenia Rady (EWG) nr 1898/87 w sprawie ochrony oznaczeń stosowanych w obrocie mlekiem i przetworami mlecznymi(2), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (WE) nr 2181/97(3), ustanawia zasady użycia nazwy "masło" dla produktów złożonych, określonych w art. 2 ust. 3 rozporządzenia (EWG) nr 1898/87; ustanawia się, że minimalna zawartość tłuszczu mlecznego w produktach złożonych, o nazwie "masło", wynosi 75 %;
artykuł 4 rozporządzenia (WE) nr 577/97 precyzuje procedurę, którą należy stosować w celu uzyskania zezwolenia na używanie nazwy "masło" dla produktu złożonego, którego zasadniczą część stanowi masło, lecz dla którego minimalna zawartość tłuszczu mlecznego, wynosząca 75 %, nie może być przestrzegana z technicznych i/lub organoleptycznych powodów;
doświadczenie pokazało, że trudno byłoby stosować tę procedurę na zasadzie jednostkowych przypadków, w sposób, który zapewniałby jasność i spójność; proste zasady, które mogłyby być łatwiej zrozumiałe powinny być stosowane dla oznaczenia produktów złożonych zawierających masło; zasady te powinny uwzględniać rozwój rynku produktów złożonych
ogólna zasada, pozwalająca używać nazwy "masło" dla produktów złożonych, których zasadniczą częścią jest masło, i których minimalna zawartość tłuszczu mlecznego jest mniejsza niż 75 %, ale wynosi co najmniej 62 % jest do przyjęcia, pod warunkiem, że nazwa zawiera określenia, które zapewniają, iż konsument nie jest wprowadzany w błąd;
produkty składające się z masła, cukru oraz napoju alkoholowego tworzą dobrze zdefiniowaną grupę o szczególnych cechach; należy ustanowić specjalne przepisy pozwalające używać w stosunku do tych produktów nazwy "masło";
w celu zapewnienia, że cele rozporządzenia (EWG) nr 1898/87 są w pełni osiągnięte, uwzględniając szeroką gamę zawartości tłuszczu mlecznego w produktach złożonych, które będą odnosić korzyści z oznaczenia nazwą "masło" konieczne jest, by warunkiem użycia tej nazwy było wskazanie na etykiecie produktu zawartości tłuszczu mlecznego;
Komitet Zarządzający ds. Mleka i Przetworów Mlecznych nie wydał opinii w terminie wyznaczonym przez jego przewodniczącego,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 19 marca 1998 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Franz FISCHLER |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 182 z 3.7.1987, str. 36.
(2) Dz.U. L 87 z 2.4.1997, str. 3.
(3) Dz.U. L 299 z 4.11.1997, str. 1.