Decyzja 97/628/WE zmieniająca decyzję 93/70/EWG w sprawie kodyfikacji informacji "Animo"

DECYZJA KOMISJI
z dnia 28 lipca 1997 r.
zmieniająca decyzję 93/70/EWG w sprawie kodyfikacji informacji "Animo"
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

(97/628/WE)

(Dz.U.UE L z dnia 23 września 1997 r.)

KOMISJAWSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 90/425/EWG z dnia 26 czerwca 1990 r. dotyczącą kontroli weterynaryjnych i zootechnicznych mających zastosowanie w handlu wewnątrzwspólnotowym niektórymi żywymi zwierzętami i produktami mając na względzie urzeczywistnienie rynku wewnętrznego(1), ostatnio zmienioną dyrektywą 92/118/EWG(2), w szczególności jej art. 20 ust. 3;

a także mając na uwadze, co następuje:

w celu zapewnienia szybkiego zrozumienia informacji "Animo", Komisja określiła kody stosowane w odniesieniu do zwierząt i produktów pochodzenia zwierzęcego w decyzji 93/70/EWG(3), zmienionej decyzją 94/295/WE(4);

w świetle zdobytych doświadczeń wprowadzono znaczne zmiany w rejestrze danych dotyczących kodów produktów pochodzenia zwierzęcego w celu usprawnienia ich stosowania;

załącznik do decyzji 93/70/EWG powinien zostać zmieniony w celu dostosowania go do odpowiedniego rejestru danych w nowym oprogramowaniu;

włączenie niektórych żywych zwierząt i produktów do kodyfikacji nie oznacza, że informacja musi być wysyłana przy pomocy skomputeryzowanego systemu Animo;

kodyfikacja żywych zwierząt i produktów zostanie ponownie sprawdzona w momencie podejmowania decyzji niezbędnych do wprowadzenia projektu Shift;

środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu Weterynaryjnego,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

Załącznik do decyzji 93/70/EWG zastępuje się tekstem znajdującym się w niniejszym załączniku.

Artykuł  2

Niniejsza decyzja skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 28 lipca 1997 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 224 z 18.8.1990, str. 29.

(2) Dz.U. L 62 z 15.3.1993, str. 49.

(3) Dz.U. L 25 z 2.2.1993, str. 34.

(4) Dz.U. L 130 z 25.5.1994, str. 43.

ZAŁĄCZNIK

"ZAŁĄCZNIK

Kod Animo powinien być utworzony z kodu zawartego w tytule I, kolumna 1, w razie potrzeby uzupełnionego kodami zawartymi w tytułach II i III, do których odniesienia zostały zawarte odpowiednio w kolumnach 2 i 3 tytułu I.

TYTUŁ I

Ogólne definicje żywych zwierząt, nasienia, komórek jajowych i zarodków oraz produktów pochodzenia zwierzęcego w rejestrze danych Animo.

I.1 ŻYWE ZWIERZĘTA

1 2 3
[ 01 ] Koniowate
01 Wewnątrzwspólnotowy handel koniowatymi
01 Koniowate zarejestrowane 21010109000000
02 Koniowate niezarejestrowane 21010900000000
03 Konie zarejestrowane, dopuszczone czasowo 21010110000000
02 Tranzyt koniowatych 21010900010000
03 Przywóz koniowatych
01 Koniowate zarejestrowane
01 Konie zarejestrowane 21010109010000
02 Inne koniowate zarejestrowane 21010109020000
02 Koniowate hodowlane i użytkowe 21010101000000
03 Koniowate rzeźne
01 Kierowane bezpośrednio do rzeźni 21010102000000
02 Kierowane na rynek lub do punktów spędu 21010102010000
04 Czasowe dopuszczenie koni zarejestrowanych 21010110010000
05 Ponowne przekroczenie granicy przez konie zarejestrowane 21010109030000
[ 02 ] Bydło (włącznie z bizonami i bawołami) 21020100000000
01 Cielęta mające mniej niż 15 dni
02 Bydło hodowlane 21020200000000
03 Bydło użytkowe 21020400000000
04 Bydło rzeźne 21020300000000
05 Pozostałe bydło 21020900000000
[ 03 ] Owce i kozy 21030200000000
01 Owce hodowlane
02 Owce do tuczu 21030100000000
03 Owce rzeźne 21030300000000
04 Kozy hodowlane 21040200000000
05 Kozy do tuczu 21040100000000
06 Kozy rzeźne 21040300000000
[ 04 ] Świnie 21050200000000
01 Świnie hodowlane
02 Świnie użytkowe 21050100000000
03 Świnie rzeźne 21050300000000
[ 05 ] Drób
01 W partiach liczących 20 lub więcej sztuk
01 Drób jednodniowy 22010900000000
02 Drób hodowlany i użytkowy 22020900000000
03 Drób do odnowienia stada ptactwa dzikiego 22040900000000
04 Drób rzeźny 22030900000000
02 W partiach liczących mniej niż 20 sztuk 22090900000000
[ 06 ] Jaja wylęgowe
01 W partiach liczących 20 lub więcej sztuk 41010100000000
02 W partiach liczących mniej niż 20 sztuk 41010200000000
[ 07 ] Ryby żywe hodowlane lub przeznaczone do odnowienia stada 23040109 PI Y
01 Gatunki ryb wrażliwe na ISA, VHS, IHN, SVC
02 Inne gatunki ryb 230402 PI N
[ 08 ]Skorupiaki hodowlane lub przeznaczone do odnowienia stada 23040309000000
01 Wrażliwe gatunki skorupiaków
02 Inne gatunki skorupiaków 230404 CR N
[ 09 ] Mięczaki hodowlane lub przeznaczone do odnowienia stada 23040509 MO Y
01 Gatunki mięczaków wrażliwe na bonamia ostrea, marteilia refringens
02 Inne gatunki mięczaków 230406 MO N
[ 10 ] Inne bezkręgowce wodne hodowlane lub przeznaczone do odnowienia stada 230407 AQ
[ 11 ] Jaja i gamety żywych ryb hodowlanych lub przeznaczonych do odnowienia stada 230601 PI Y
01 Jaja i gamety gatunków wrażliwych na ISA, VHS, IHN, SVC
02 Jaja i gamety innych gatunków 230609 PI N
[ 12 ] Inne ssaki 1101
01 Naczelne (małpy i lemury) D1
02 Parzystokopytne, przeżuwacze
01 Bos bovis 11030101 D1
02 Inne krętorogie 11030191 D1
03 Antylopy 11030102 D1
04 Renifery, karibu 11030192 D1
05 Żyrafy 11030103 D1
06 Jelenie 11030104 D1
07 Inne jeleniowate 11030194 D1
08 Inne przeżuwacze 11030105 D1
03 Artiodactyla, camelidae 110302
01 Wielbłądy D1
04 Artiodactyla, suinae
01 Hipopotamy 11030301 D1
02 Inne świniokształtne 11030302 D1
03 Dziki 11030303 D1
05 Perissodactyla
01 Rhinocerotidae 110401 D1
02 Tapiridae 110402 D1
06 Sirenia (np. diugonie, krowy morskie) 1105 D1
07 Hyracoidae (tj. góralki lub wielosiekaczowce australijskie) 1106 D1
08 Proboscidae
01 Słoń afrykański 110701 D1
02 Słoń azjatycki 110702 D1
09 Tubulidentata (np. mrówniki) 110801 D1
10 Carnivora
01 Koty
01 Koty mające mniej niż 3 miesiące 11090101 D1
02 Koty mające ponad 3 miesiące 11090102 D1
09 Inne kotowate 11090109 D1
02 Psy
01 Psy mające mniej niż 3 miesiące 11090201 D1
02 Psy mające ponad 3 miesiąca 11090202 D1
09 Inne psowate 11090209 D1
03 Hyenidae (np. hieny) 11090305 D1
04 Viverridae (np. mangusta, cybet) 11090301 D1
05 Mustelidae (np. norka, kuna, borsuk) 11090302 D1
06 Procyonidae (np. szop, panda) 11090303 D1
07 Ursidae (np. niedźwiedzie) 11090304 D1
11 Pinnipedia
01 Phocidae (np. foki czystej krwi) 111001 D1
02 Odobenidae (np. mors) 111002 D1
03 Otaridea (np. foki uszatki) 111003 D1
12 Cetacea 1111 D1
13 Rodentia
01 Cavidae (np. świnka morska) 1112010101 D1
02 Hystricidae (np. jeżozwierz) 1112010199 D1
03 Muridae (np. szczury, myszy) 1112010201 D1
04 Cricetidae (np. chomik) 1112010401 D1
05 Castoridae (np. bóbr) 1112010501 D1
06 Chinchillidae (np. szynszyla) 1112010601 D1
07 Sciuridae (np. wiewiórka, świstak) 11120103 D1
99 Inne gryzonie 1112010299 D1
14 Lagomorpha
01 Królik 11120203 D1
02 Królik dziki 11120202 D1
03 Zające 1112020101 D1
04 Inne zajęcokształtne 1112020102 D1
15 Pholidota (np. łuskowiec) 1113 D1
16 Edenta (np. armadyl, leniwiec, mrówkojad) 1114 D1
17 Chiroptera (np. nietoperze) 1115 D1
18 Insectivora (np. ryjówki, krety, jeże) 1116 D1
19 Dermoptera (np. lemur latający) 1117 D1
20 Marsupiala (np. kangury, koala, oposy, wilk tasmański) 1118 D1
21 Monotrema (np. kolczatki, dziobaki) 1119 D1
[ 13 ] Inne ptaki

01 Passeriformes (np. jaskółki, kruki, kanarki)

1201 D1
02 Piciformes (np. dzięcioły, tukany) 1202 D1
03 Coraciiformes (np. zimorodki, nosorogi, żołny) 1203 D1
04 Trogoniformes (np. kwesale) 1204 D1
05 Coliiformes 1205 D1
06 Apodiformes (np. jerzyki, kolibry) 1206 D1
07 Caprimulgiformes (np. kozodoje) 1207 D1
08 Strigiformes (np. sowy) 1208 D1
09 Cuculiformes (np. kukułki) 1209 D1
10 Psittaciformes (np. papugi, papużki faliste) 1210 D1
11 Columbiformes (inne niż gołębie, np. gołębice) 1211 D1
12 Gruiformes (np. żurawie) 1212 D1
13 Charadriiformes (np. mewy, alki, siewki) 1213 D1
14 Galliformes (inne niż drób, np. pawie) 1214 D1
15 Falconiformes (np. orły, sokoły, sępy) 1215 D1
16 Anseriformes (inne niż kaczki lub gęsi, np. łabędzie) 1216 D1
17 Ciconiiformes (np. czaple, bociany, flamingi) 1217 D1
18 Pelicaniformes (np. pelikany, kormorany) 1218 D1
19 Procellariiformes (np. albatrosy, petrele) 1219 D1
20 Podicipediformes (np. perkozy) 1220 D1
21 Gaviiformes (np. nurki) 1221 D1
22 Tinamiformes (np. tinamu) 1222 D1
23 Apterygiformes (np. kiwi) 1223 D1
24 Casuariformes (np. kazuary) 1224 D1
25 Rheiformes (np. nandu) 1225 D1
1 2 3
26 Struthioniformes (inne niż struś) 1226 D1
27 Sphemsciformes (np. pingwiny) 1227 D1
[ 14 ] Gady 1302
01 Sąuamata (np. węże) D1
02 Sąuamata (np. jaszczurka) 1301 D1
03 Crocodylia (np. krokodyle i aligatory) 1304 D1
04 Testudines chelonidae (np. żółwie morskie) 130301 D1
05 Inne żółwie 130399 D1
[ 15 ] Inne zwierzęta
01 Płazy, Anutra
01 Anura ranidae 140101 D3
02 Inne płazy bezogonowe (np. ropuchy) 140199 D3
02 Płazy, Urodela
01 Urodela (np. trytony, traszki, salamandry) 1402 D3
02 Inne żabowate (np. salamandry wodne, traszko-salamandry) 1403 D3
03 Arachnida (np. skorpiony, pająki, kleszcze) 2402 D3
04 Hirudinae (np. pijawki) 140501 D3
05 Owady
01 Hymenoptera: 'pszczoła-królowa' 240101 D3
02 Hymenoptera: pszczoła (rójka) 240102 D3
03 Inne motylowe (np. motyle, ćmy, mole, gąsienice) 240192 D3
04 Lepidoptera: jedwabniki (bombix) 240103 D3
99 Inne błonkoskrzydłe (np. mrówki, osy) 240199 D3

I.2 NASIENIE - KOMÓRKI JAJOWE - ZARODKI

1 2 3
[ 01 ] Nasienie - komórki jajowe - zarodki

01 Nasienie bydła

46010100000000
02 Nasienie świń 46010200000000
03 Nasienie innych gatunków

01 Koniowatych

02 Owiec

46010901000000 46010902000000
03 Kóz 46010903000000
04 Innych gatunków 46010999 D2
04 Komórki jajowe bydła 46020100000000
05 Komórki jajowe innych gatunków
01 Świń 46020901000000
02 Koniowatych 46020902000000
03 Owiec 46020903000000
04 Kóz 46020904000000
05 Innych gatunków 46020999 D2
06 Zarodki bydła 46030100000000
07 Zarodki zwierząt innych gatunków
01 Świń 46030901000000
02 Koniowatych 46030902000000
03 Owiec 46030903000000
04 Kóz 46030904000000
05 Innych gatunków 46030999 D2

I.3 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO

1 2 3
[ 01 ] Świeże mięso zwierząt z gatunków domowych i zwierząt dzikich, włącznie z podrobami i krwią przeznaczonymi do spożycia przez ludzi
01 Świeże mięso jednokopytnych
01 Tusze 310101 M1
02 Kawałki mięsa 310103 M2
03 Podroby 310102 M3 A
02 Świeża wołowina
01 Tusze 310201 M1
02 Kawałki mięsa 310203 M2
03 Podroby 310202 M3
03 Świeża wieprzowina
01 Tusze 310301 M1
02 Kawałki mięsa 310303 M2
03 Podroby 310302 M3 A
04 Świeże mięso owiec
01 Tusze 310401 M1
02 Kawałki mięsa 310403 M2
03 Podroby 310402 M3
05 Świeże mięso kozie
01 Tusze 310501 M1
02 Kawałki mięsa 310503 M2
03 Podroby 310502 M3 A
06 Mięso zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka
01 Drobne dzikie ptactwo utrzymywane przez człowieka (dyrektywa 90/539/EWG) 311001 PO A
02 Inne drobne dzikie ptactwo utrzymywane przez człowieka 31100199 BI
03 Duże dzikie przeżuwacze utrzymywane przez człowieka 31110102 RU
04 Duże zwierzęta dzikie z podrzędu świniokształt-nych utrzymywane przez człowieka 31110101 SU
05 Zającokształtne utrzymywane przez człowieka 31110104 LA
06 Inne duże zwierzęta dzikie utrzymywane przez człowieka 31110199000000
07 Mięso zwierząt dzikich
01 Drobne ptactwo łowne (dyrektywa 90/539/EWG) 311002 PO A
02 Inne ptactwo łowne 31100299 BI
03 Duże przeżuwacze dzikie 31110202 RU
04 Duże zwierzęta dzikie z podrzędu świniokształt-nych 31110201 SU
05 Zającokształtne dzikie 31110204 LA
06 Inne duże zwierzęta dzikie 31110299000000
08 Świeże mięso drobiowe
01 Kury i kurczaki 311201 M4 A
02 Indyki 311202 M4 A
03 Perliczki 311203 M4 A
04 Kaczki 31120401 M4 A
05 Gęsi 31120402 M4
09 Mięso z królików utrzymywanych przez człowieka 31130000000000
10 Inne mięso
01 ssaków morskich 31190100000000
02 gadów 311902 RE
03 owadów 311903 IN
04 innych 31199900000000
05 Perissodactyla 311905 PE
06 Sirenia (np. diugonie, krowy morskie) 31190600000000
07 Hyracoidae (tj. góralki lub wielosiekaczowce australijskie) 31190700000000
08 Proboscidae 311908 PB
09 Tubulidentata (np. mrówniki) 31190900000000
10 Carnivora 311910 CA
11 Pinnipedia 311911 PN
12 Cetacea 311912 CE
13 Rodentia 311913 RO
14 Naczelne (małpy i lemury) 31191400000000
15 Pholidota (np. łuskowiec) 31191500000000
16 Edenta (np. armadyl, leniwiec, mrówkojad) 31191600000000
17 Chiroptera (np. nietoperze) 31191700000000
18 Insedivora (np. ryjówki, krety, jeże) 31191800000000
19 Dermoptera (np. latający lemur) 31191900000000
20 Marsupiala (np. kangury, koala, oposy, wilki tasmańskie) 31192000000000
21 Monotrema (np. kolczatki, dziobaki) 31192100000000
22 Artiodactyla, camelidae 311922 CM
[ Q2 ] Produkty mięsne i inne produkty pochodzenia zwierzęcego przeznaczone do spożycia przez ludzi
01 Surowa zakonserwowana wieprzowina (wędzona lub zakonserwowana w inny sposób)
01 Dojrzewanie krótkie (< 9 miesięcy) 311701 M5
02 Dojrzewanie długie (≥ 9 miesięcy) 311711 M5
02 Inne zakonserwowane mięsa surowe (wędzone lub zakonserwowane w inny sposób) 311705 M6 A
03 Żołądki, pęcherze i jelita, oczyszczone, solone, suszone lub grzane
01 Bydło 31171502000000
02 Świnie 31171503000000
03 Owce 31171504000000
04 Kozy 31171505000000
05 Inne gatunki 31171509000000
04 Inne produkty, suszone, solone lub marynowane (wędzone lub zakonserwowane w inny sposób) 311706 M6
05 Mięso konserwowane FO ≥ 3 (z warzywami lub bez)
01 Wołowina peklowana 31150701000000
02 Inne przetwory kulinarne zawierające wyłącznie wołowinę lub cielęcinę 31150702000000
03 Szynka (wieprzowa) 31150703000000
04 Łopatka wieprzowa 31150704000000
05 Pasztet wyłącznie z wieprzowiny 31150705000000
06 Pasztet z wieprzowiny, wołowiny lub cielęciny 31150706000000
07 Pasztet z wieprzowiny i mięsa drobiowego 31150707000000
08 Pasztet z wieprzowiny i mięsa króliczego 31150708000000
09 Pasztet i paszteciki z wieprzowiny i dziczyzny 31150709000000
10 Inne pasztety z wieprzowiny 31150710000000
11 Inne przetwory kulinarne z wieprzowiny 31150711000000
12 Wątróbki gęsie 31150712000000
13 Przetwory kulinarne zawierające wyłącznie mięso drobiowe 31150713000000
14 Inne konserwy zawierające wyłącznie mięso drobiowe 31150714000000
15 Przetwory kulinarne zawierające wyłącznie mięso królicze 31150715000000
16 Przetwory kulinarne zawierające wyłącznie dziczyznę 31150716000000
17 Inne mięsa konserwowane FO ≥ 3 33115079900000
06 Mięso częściowo konserwowane FO < 3 pasteryzowane (przy temperaturze wewnętrznej co najmniej 70 °C) 2
01 Szynka (wieprzowa) 31150803000000
02 Łopatka wieprzowa 31150804000000
1 3
03 Inne rodzaje wieprzowiny częściowo koserwo-wane 31150811000000
04 Wołowina i cielęcina częściowo konserwowane 31150801000000
05 Wątróbki gęsie 31150812000000
06 Inne mięso drobiowe częściowo konserwowane 31150814000000
07 Częściowo konserwowane mięso innych gatunków zwierząt lub mięso pochodzące z więcej niż jednego gatunku 31150899000000
07 Mięso częściowo konserwowane FO < 3, niepastery-zowane (w temperaturze wewnętrznej poniżej 70 °C)
01 Wołowina lub cielęcina 31150902000000
02 Wieprzowina 31150903000000
03 Mięso drobiowe 31150912000000
04 Inne 31150999000000
08 Mięso częściowo konserwowane, przetwarzane w sposób określony w art. 4 lit. a) ii) dyrektywy Rady 80/215/EWG
01 Wyłącznie wieprzowina 31151003000000
02 Wieprzowina wraz z innym mięsem 31151099000000
09 Przetwory kulinarne i inne pakowane produkty mięsne, gotowane lub wstępnie obgotowane i zakonserwowane poprzez zamrożenie
01 Poddane obróbce cieplnej przy temperaturze wewnętrznej wynoszącej co najmniej 70 °C 311801 M7
02 Poddane obróbce cieplnej przy temperaturze wewnętrznej wynoszącej poniżej 70 °C 311802 M7
10 Ekstrakty mięsne 31151200000000
11 Wytapiane tłuszcze zwierzęce (także z kości)
01 Jadalny łój (koniowatych, bydła, owiec, kóz) 31160201000000
02 Łój poddawany rafinacji (koniowatych, bydła, owiec, kóz) 31160202000000
03 Jadalny smalec (świń) 31160101000000
04 Smalec poddawany rafinacji (świń) 31160102000000
05 Inne jadalne tłuszcze zwierzęce 31169901000000
06 Inne tłuszcze zwierzęce poddawane rafinacji 31169902000000
12 Przetworzone białko zwierzęce
01 Sproszkowana słonina grzbietowa 31151301000000
02 Mączki mięsne 31151302000000
03 Skwarki 31151303000000
[ 03 ] Mleko płynne 330101 LM
01 Mleko surowe do bezpośredniego spożycia
02 Mleko surowe do wykorzystania w przemyśle mleczarskim 330102 LM
03 Mleko poddane termizacji 330103 LM
04 Mleko poddane obróbce cieplnej
01 Mleko pasteryzowane 33010401 LM
02 Mleko UHT 33010410 LM
03 Mleko sterylizowane 33010411 LM
04 Mleko zagęszczone 33010412 LM
05 Mleko płynne, nieprzeznaczone do spożycia przez ludzi
01 Siara 33010901 LM
02 Inne mleko płynne 33010999 LM
[ 04 ] Przetwory mleczne
01 Przetwory z mleka poddanego obróbce cieplnej (przeznaczone do spożycia przez ludzi)
01 Śmietana, masło, mleko aromatyzowane, z dodatkiem żelatyny, mrożone i fermentowane 330301 L1
02 Inne przetwory płynne 01 Serwatka 33030301 LM
02 Maślanka 33031401 LM
03 Przetwory sproszkowane 330302 L2
04 Sery

01 Ser świeży

33040101 LM
02 Ser miękki 33040201 LM
03 Ser twardy 33040301 LM
04 Ser o długim procesie dojrzewania 330404 LM
05 Ser przetworzony 330405 LM
05 Produkty mleczarskie do smarowania 33040600000000
02 Przetwory zawierające surowe mleko (przeznaczone do spożycia przez ludzi)
01 Śmietana, masło, mleko aromatyzowane, z dodatkiem żelatyny, mrożone lub fermentowane 330201 L1
02 Inne przetwory płynne 01 Serwatka 33030302 LM
02 Maślanka 33031402 LM
03 Sery

01 Ser świeży

33041101 LM
02 Ser miękki 33041201 LM
03 Ser twardy 33041301 LM
04 Ser o długim procesie dojrzewania 330414 LM
04 Przetwory mleczne do smarowania 33041600000000
03 Inne przetwory mleczne (przeznaczone do spożycia przez ludzi)
01 Ser serwatkowy 33090100000000
02 Płatki mleczne 33090200000000
03 Inne przetwory mleczne 33099900000000
04 Przetwory zawierające mleko, nieprzeznaczone do spożycia przez ludzi (dyrektywa Rady 92/118/EWG) L2
01 Płyny

01 Płynna serwatka

33100101000000
02 Płynna maślanka 33100102000000
03 Inne przetwory płynne 33100199000000
02 Sproszkowane 331002
[ 05 ] Produkty rybołówstwa przeznaczone do spożycia przez ludzi
01 Ryby, wątroby i mlecz
01 Żywe ryby przeznaczone do bezpośredniego spożycia przez ludzi
01 Gatunki ryb wrażliwe na ISA, VHS, IHN, SVC 320111 PI Y
02 Inne gatunki ryb 320199 PI N
02 Ryby całe lub wypatroszone, bez łbów lub z łbami, świeże, chłodzone lub mrożone

01 Chłodzone

320121 PI
02 Mrożone 320131 PI
03 Filety, płaty lub rozdrobnione mięso ryb, świeże, chłodzone lub mrożone

01 Chłodzone

320122 PI
02 Mrożone 320132 PI
04 Surowe filety rybne, panierowane lub w sosie i zamrożone 320135 PI
05 Ryby i filety ryb suszonych, solone lub niesolone 320140 PI
06 Ryby i filety z ryb niesuszonych, solone lub konserwowane w solance

07 Wędzone ryby i ich filety

320150 320160 PI PI
08 Ryby w puszkach (FO ≥ 3,00) 320180 PI
09 Wątroby i mlecz
01 Świeże lub chłodzone 320221 PI
02 Mrożone 320231 PI
03 Suszone, wędzone lub niewędzone 320240 PI
04 Solone albo w solance, wędzone lub niewędzone

05 Kawior (w pojemnikach zamkniętych hermetycznie)

06 Substytuty kawioru (w pojemnikach zamkniętych hermetycznie)

320250

32029500000000

32029600000000

PI
07 Inne wątroby i mlecz, konserwowane lub częściowo konserwowane 320297 PI
02 Skorupiaki
01 Żywe skorupiaki przeznaczone do bezpośredniego spożycia przez ludzi

01 Wrażliwe gatunki skorupiaków

32101100000000
02 Niewrażliwe gatunki skorupiaków 321012 CR N
02 Skorupiaki surowe, całe lub w kawałkach
01 Chłodzone 321021 CR
02 Mrożone 321031 CR
03 Skorupiaki gotowane, w pancerzach
01 Chłodzone 321023 CR
02 Mrożone 321033 CR
04 Skorupiaki gotowane, bez pancerzy
01 Chłodzone 321024 CR
02 Mrożone 321034 CR
05 Skorupiaki w puszkach 321080 CR
03 Mięczaki
01 Żywe mięczaki przeznaczone do bezpośredniego spożycia przez ludzi

01 Wrażliwe gatunki mięczaków

322011 MO Y
02 Niewrażliwe gatunki mięczaków 322012 MO N
02 Mięczaki surowe, całe
01 Chłodzone 322021 MO
02 Mrożone 322031 MO
03 Mięczaki surowe, bez muszli
01 Chłodzone 322022 MO
02 Mrożone 322032 MO
04 Mięczaki gotowane, całe
01 Chłodzone 322023 MO
02 Mrożone 322033 MO
05 Mięczaki gotowane, bez muszli
01 Chłodzone 322024 MO
02 Mrożone 322034 MO
06 Mięczaki suszone, wędzone lub niewędzone 322040 MO
07 Mięczaki solone albo marynowane, wędzone lub niewędzone 322050 MO
08 Mięczaki w puszkach 322080 MO
04 Inne bezkręgowce wodne
01 Inne żywe bezkręgowce wodne przeznaczone do bezpośredniego spożycia przez ludzi 323011 AQ
02 Inne surowe bezkręgowce wodne, całe lub w kawałkach

01 Chłodzone

323021 AQ
02 Mrożone 323031 AQ
03 Inne bezkręgowce wodne, suszone, wędzone lub niewędzone 323040 AQ
04 Inne bezkręgowce wodne, solone lub peklowane, wędzone lub niewędzone 323050 AQ
05 Inne bezkręgowce wodne w puszkach (FO ≥ 3) 323080 AQ
05 Inne produkty rybołówstwa
01 Mąki, mączki i granulki nadające się do spożycia przez ludzi

01 z ryb

32017000000000
02 ze skorupiaków 32107000000000
03 z mięczaków i innych bezkręgowców wodnych 32407000000000
02 Białko rybie w postaci żelu (Surimi)
01 Chłodzone 32019200000000
02 Mrożone 32019300000000
03 Przetwory kulinarne gotowane lub wstępnie obgotowane
01 z chłodzonych ryb 320126 PI
02 z mrożonych ryb 320136 PI
03 z chłodzonych skorupiaków 321026 CR
04 z mrożonych skorupiaków 321036 CR
05 z chłodzonych mięczaków 322026 MO
06 z mrożonych mięczaków 322036 MO
07 Mieszane chłodzone 32402600000000
08 Mieszane mrożone 32403600000000
04 Ekstrakty i soki
01 z ryb 32019400000000
02 ze skorupiaków 32109400000000
03 z mięczaków 32209400000000
04 z innych bezkręgowców wodnych 32309400000000
[ 06 ] Jaja przeznaczone do spożycia - produkty z jaj - produkty wytwarzane przez pszczoły 34010100000000
01 Jaja do spożycia
01 kurczaków
02 innych gatunków 34010900000000
02 Produkty z jaj poddane obróbce cieplnej
01 W postaci płynnej 34020100000000
02 Suszone 34020200000000
03 Koagulowane 34020300000000
04 Skrystalizowane 34020400000000
03 Produkty z jaj niepoddane obróbce cieplnej 34030100000000
04 Produkty wytwarzane przez pszczoły
01 Do spożycia przez ludzi 390401 HO A
02 Do zastosowania wyłącznie w pszczelarstwie 390402 HO
03 Do zastosowania w przemyśle 390403 HO
[ 07 ] Ślimaki i żabie udka
01 Ślimaki
01 Żywe 39220101000000
02 Chłodzone lub mrożone 39220102000000
03 Zakonserwowane (poddane obróbce cieplnej FO ≥ 3,00) 39220103000000
02 Inne ślimaki lądowe
01 Żywe 39229901000000
02 Chłodzone lub mrożone 39229902000000
03 Zakonserwowane (poddane obróbce cieplnej FO ≥ 3,00) 39229903000000
03 Żabie udka
01 Chłodzone lub mrożone 39210200000000
02 Zakonserwowane (poddane obróbce cieplnej FO ≥ 3,00) 39210300000000
[ 08 ] Skóry zwierząt kopytnych, wełna, sierść, włosie

1 ' końskie, szczecina, pióra, puch lub części piór -

trofea myśliwskie

01 Surowe skóry (dyrektywa 64/433/EWG - dyrektywa 72/462/EWG)
01 Surowe skóry bydła 43010100000000
02 Surowe skóry owiec 43010200000000
03 Surowe skóry kóz 43010300000000
04 Surowe skóry świń 43010400000000
05 Surowe skóry jednokopytnych 43010500000000
06 Surowe skóry innych zwierząt kopytnych 43010900000000
02 Skóry wyprawione (dyrektywa 92/118/EWG)
01 Skóry bydła 43020100000000
02 Skóry owiec 43020200000000
03 Skóry kóz 43020300000000
04 Skóry świń 43020400000000
05 Skóry jednokopytnych 43020500000000
06 Skóry innych zwierząt kopytnych 43020900000000
03 Wełna, włosie, włosie końskie, szczecina
01 Surowe i wysuszone 440101 H1
02 Barwione, poddane obróbce cieplnej, gotowane lub poddane obróbce 440201 H1
04 Pióra, puch lub części piór
01 Surowe i wysuszone 45010000000000
02 Barwione, poddane obróbce cieplnej, gotowane lub poddane obróbce 45020000000000
05 Trofea myśliwskie
01 Nieobrobione 46010000000000
02 Obrobione 46020000000000
[ 09 ] Kości, rogi, kopyta i ich produkty uboczne (żelatyna) inne niż mączki
01 Kości, rogi, kopyta i inne narośle skórne przeznaczone do spożycia przez ludzi lub przez zwierzęta
01 z bydła 48010100000000
02 z owiec i kóz 48010200000000
03 ze świń 48010300000000
04 z innych gatunków 48010900000000
01 Żelatyna do zastosowania w przemyśle spożywczym 48011100000000
02 Inne produkty 48011900000000
03 Kości/rogi/kopyta lub ich produkty uboczne do zastosowania w przemyśle
01 Żelatyna przemysłowa 48012100000000
02 Inne produkty 48012900000000
[ 10 ] Krew, produkty z krwi, płyn owodniowy stosowany

' ' w przemyśle farmaceutycznym celów technicznych

innych niż do produkcji pasz, czynniki chorobotwórcze

01 Krew i produkty z krwi koniowatych
01 Do zastosowań w przemyśle farmaceutycznym 490101 BL
02 Do zastosowań w innych gałęziach przemysłu 490102 BL
02 Krew i produkty z krwi gatunków innych niż konio-wate
01 Do zastosowań w przemyśle farmaceutycznym 490103 BL
02 Do zastosowań technicznych w innych gałęziach przemysłu 490104 BL
03 Czynniki chorobotwórcze 49020000000000
[ 11 ] Inne odpady zwierzęce: surowy materiał wysokiego

' ' ryzyka - surowy materiał niskiego ryzyka stosowany

w przemyśle farmaceutycznym do celów technicznych oraz do produkcji pasz

01 Nieobrobiony materiał wysokiego ryzyka
01 Zwłoki zwierząt lub płody zwierząt martwo urodzonych, łożyska 48021001000000
02 Zwłoki zwierząt padłych podczas transportu 48021002000000
03 Inne zwłoki zwierząt 48021099000000
04 Zwierzęta ubite w ramach środków zapobiegawczych przed chorobami 48022001000000
05 Odpady zwierząt rzeźnych, u których stwierdzono objawy chorób zakaźnych 48022002000000
06 Części zwierząt rzeźnych, które nie są zazwyczaj badane (z wyjątkiem skór, rogów, kopyt, wełny, piór, krwi) 48023001000000
07 Zepsute mięso, ryby, produkty spożywcze pochodzenia zwierzęcego 48023002000000
08 Mięso i ryby przywożone z państw trzecich i niespełniające wymagań prawodawstwa wspólnotowego 48023003000000
09 Odpady zwierzęce i produkty zawierające pozostałości 48023004000000
10 Ryby wykazujące objawy chorób zakaźnych 48023005000000
02 Materiał niskiego ryzyka stosowany w produkcji wyrobów farmaceutycznych, inny niż krew, produkty z krwi i płyn owodniowy
01 Podroby ze świeżych ryb 50010601000000
02 Serca 50010102 AN A
03 Jelita 50010103 AN A
04 Trzustka 50010104 AN A
05 Śledziona 50010105 AN A
06 Nadnercza 50010106 AN A
07 Migdałki 50010107 AN A
08 Genitalia 50010108 AN A
09 Tarczyca 50010109 AN A
10 Mózg/przysadka mózgowa 50010410 AN A
11 Płyn maziowy 50011011 AN A
12 Żółć 50010112 AN A
13 Jelitowe błony śluzowe lub soki jelitowe 50011013 AN A
14 Inne tkanki limfoidalne 50010114 AN A
15 Inne 50011099 AN A
03 Materiał niskiego ryzyka stosowany przy wytwarzaniu produktów technicznych, z wyjątkiem krwi, produktów z krwi i płynu owodniowego
01 pochodzące od bydła 50020100000000
02 od jednokopytnych 50020200000000
03 pochodzące od owiec i kóz 50020300000000
04 pochodzące od świń 50020400000000
05 od drobiu 50020500000000
06 od ryb 50020600000000
07 inne 50029900000000
04 Materiał niskiego ryzyka stosowany przy produkcji karmy dla zwierząt domowych AN
01 Odpady zwierzęce powstałe przy produkcji mięsa świeżego 5003
02 Pochodzący od zwierząt żyjących w środowisku wodnym

01 Ryby odłowione w celu produkcji mączki rybnej

50030615000000
02 Odpady i podroby ze świeżych ryb 50030601000000
[ 12 ] i Karma dla zwierząt domowych - przetworzone białko zwierzęce stosowane w paszach (mączki i

skwarki)

01 Karma dla zwierząt domowych
01 Mrożona, niepoddana obróbce cieplnej 47010201000000
02 W puszkach (obróbka cieplna FO > 3,00) 47010202000000
03 Częściowo nawilżona 47010203000000
04 Sucha 47010204000000
05 Z przetworzonych skór 47010205000000
02 Przetworzone białko zwierzęce stosowane w paszach
01 Mączka mięsna 47010101000000
02 Mączka rybna 47010102000000
03 Mączka z krwi 47010103000000
04 Mączka z kości 47010104000000
05 Mączka z rogów 47010105000000
06 Mączka z kopyt 47010106000000
07 Mączka z puchu 47010107000000
08 Suszone skwarki 47010108000000
09 Mieszanki wymienionych mączek i innych mączek 47010199000000
[ 13 ] 1 Gnojówka stosowana jako nawóz 48150100000000
01 Przetworzone produkty zawierające gnojówkę
02 Nieprzetworzona gnojówka
01 pochodząca od drobiu 48150201000000
02 pochodząca od koniowatych 48150202000000
03 pochodząca od innych gatunków 48150209000000
[ 14 ] 1 Małe partie produktów dla osób prywatnych - ' ' produkty w posiadaniu osób podróżujących środkami transportu publicznego - próbki handlowe
01 Małe partie produktów dla osób prywatnych
01 Świeże mięso gatunków hodowlanych i dziczyzna, włącznie z podrobami i krwią, przeznaczone do spożycia przez ludzi 51010000000000
02 Produkty mięsne i inne produkty pochodzenia zwierzęcego, przeznaczone do spożycia przez ludzi 51020000000000
03 Mleko płynne 51030000000000
04 Przetwory mleczne 51040000000000
05 Produkty rybołówstwa przeznaczone do spożycia przez ludzi 51050000000000
06 Jaja przeznaczone do spożycia - produkty z jaj - produkty wytwarzane przez pszczoły 51060000000000
07 Ślimaki i żabie udka 51070000000000
02 Produkty w posiadaniu osób podróżujących środkami transportu publicznego
01 Świeże mięso gatunków hodowlanych i dziczyzna, łącznie z podrobami i krwią, przeznaczone do spożycia przez ludzi 52010000000000
02 Produkty mięsne i inne produkty pochodzenia zwierzęcego, przeznaczone do spożycia przez ludzi 52020000000000
03 Mleko płynne 52030000000000
04 Przetwory mleczne 52040000000000
05 Produkty rybołówstwa przeznaczone do spożycia przez ludzi 52050000000000
06 Jaja przeznaczone do spożycia - produkty z jaj - produkty wytwarzane przez pszczoły 52060000000000
07 Ślimaki i żabie udka 52070000000000
03 Próbki handlowe
01 Świeże mięso gatunków hodowlanych i dziczyzna, włącznie z podrobami i krwią, przeznaczone do spożycia przez ludzi 53010000000000
02 Produkty mięsne i inne produkty pochodzenia zwierzęcego, przeznaczone do spożycia przez ludzi 53020000000000
03 Mleko płynne 53030000000000
04 Przetwory mleczne 53040000000000
05 Produkty rybołówstwa przeznaczone do spożycia przez ludzi 53050000000000
06 Jaja przeznaczone do spożycia - produkty z jaj - produkty wytwarzane przez pszczoły 53060000000000
07 Ślimaki i żabie udka 53070000000000
08 Skóry zwierząt kopytnych, wełna, włosie zwierząt, włosie końskie, szczecina, pióra, puch lub części piór - trofea myśliwskie 53080000000000
09 Kości, rogi, kopyta i ich produkty uboczne (żelatyna), inne niż mączki 53090000000000
10 Krew, produkty z krwi, płyn owodniowy do zastosowania w przemyśle farmaceutycznym lub do zastosowań technicznych, innych niż produkcja pasz- czynniki chorobotwórcze 53100000000000
11 Inne odpady zwierzęce: substancje wysokiego ryzyka, nieobrobione - surowce niskiego ryzyka do zastosowania w przemyśle farmaceutycznym, do zastosowań technicznych, innych niż produkcja pasz 53110000000000
12 Karma dla zwierząt domowych - przetworzone białko zwierzęce do zastosowania w karmie dla zwierząt (mączka) 53120000000000
13 Gnojówka do zastosowania jako nawóz 53130000000000
[ 15 ] Świeże mięso do celów wystawowych, szczególnych badań lub analiz
01 Świeże mięso do celów wystawowych 54000000000000
02 Świeże mięso do szczególnych badań lub analiz 55000000000000
[ 16 ] Świeże mięso i produkty mięsne dostarczane wyłącznie organizacjom międzynarodowym
01 Świeże mięso 61000000000000
02 Produkty mięsne 71000000000000

TYTUŁ II

Uzupełnienia do ogólnej definicji przez dodanie grup zwierząt, gatunków i rodzajów produktów

[ AN ] A 0100 Bydło
A 0200 Jednokopytne
A 0300 Świnie
A 0400 Owce
A 0500 Kozy
0600 Drób
A 9900 Inne
[ AQ ] N 9100 Osłonice, żachwy
N 9210 Jeże morskie
N 9999 Inne bezkręgowce wodne
[ BI ] 0101 Passeriformes (np. jaskółki, kruki, kanarki)
0201 Piciformes (np. dzięcioły, tukany)
0301 Coraciiformes (np. zimorodki, nosorogi, żołny)
0401 Trogoniformes (np. kwesale)
0501 Coliiformes (np. czepigi)
0601 Apodiformes (np. jerzyki, kolibry)
0701 Caprimulgiformes (np. kozodoje)
0801 Strigiformes (np. sowy)
0901 Cuculiformes (np. kukułki)
1001 Psittaciformes (np. papugi, papużki faliste)
1101 Columbiformes (inne niż gołębie, np. gołębice)
1201 Gruiformes (np. żurawie)
1301 Charadriiformes (np. mewy, alki, siewki)
1401 Galliformes (inne niż drób, np. pawie)
1501 Falconiformes (np. orły, sokoły, sępy)
1601 Anseriformes (inne niż kaczki lub gęsi, np. łabędzie)
1701 Ciconiiformes (np. czaple, bociany, flamingi)
1801 Pelicaniformes (np. pelikany, kormorany)
1901 Procellariiformes (np. albatrosy, petrele)
2001 Podicipediformes (np. perkozy)
2101 Gaviiformes (np. nurki)
2201 Tinamiformes (np. tinamu)
2301 Apterygiformes (np. kiwi)
2401 Casuariformes (np. kazuary)
2501 Rheiformes (np. nandu)
2601 Struthioniformes (np. struś)
2701 Sphemsciformes (np. pingwiny)
[ BL ] 0100 Pełna krew świeża
0200 Serum
0300 Krwinki oczyszczone
0400 Płyn owodniowy
9900 Inne produkty
[ CA ] 0100 Koty
0200 Psy
0300 Hyenidae (np. hieny)
0400 Viverridae (np. mangusta, cybet)
0500 Mustelidae (np. norka, kuna, borsuk)
0600 Procyonidae (np. szop, panda)
0700 Ursidae (np. niedźwiedź)
[ CE ] 0100 Wieloryby
0102 Delfiny
0103 Inne walenie
[ CM ] 0100 Wielbłądy dwugarbne
0101 Wielbłądy jednogarbne
0102 Lama
0103 Wigoń
0104 Inne wielbłądowate
[ CR ] N 7010 Kaczenice (Scalpellidae - Pollicipes cornucopia)
N 7020 Pąkle (Balanidae)
N 7110 Kryl (Euphausidae)
N 7120 Białe krewetki (Penaeidae)
N 7130 Krewetki słodkowodne (Palaemonidae)
N 7140 Krewetki pospolite (Crangonidae)
N 7199 Inne krewetki
N 7200 Homary kolczaste (Palinuridae)
N 7310 Langusta amerykańska (Astacidae - Orconectes spp.)
N 7399 Inne raki (inne Astacidae)
N 7410 Homary amerykańskie/europejskie (Nephropidae - Homarus spp.)
N 7420 Langusty (Nephropidae - Nephrops norvegicus)
N 7510 Kraby jadalne (Cancridae - Cancer spp.)
N 7599 Inne kraby
N 7900 Inne skorupiaki
[ H1 ] 0100 Wełna owiec
0200 Włosie bydła
0300 Sierść borsuka
0400 Włosie końskie
0500 Szczecina świń
0600 Sierść dzików
9900 Sierść gryzoni i innych zwierząt
[ HO ] A 0100 Miód
A 0200 Wosk
A 0300 Mleczko pszczele
A 0400 Pyłek
A 0500 Produkty z miodu
0600 Propolis
A 0700 Inne
[ IN ] 0103 Hymenoptera: 'pszczoła-królowa'
0203 Hymenoptera: pszczoła (rójka)
0209 Inne motyle (np. motyle, ćmy, mole, gąsienice)
0303 Lepidoptera: jedwabniki (bombie)
9903 Inne błonkoskrzydłe (np. mrówki, osy)
[ L1 ] 0100 Śmietana
0200 Masło
0300 Jogurt
0400 Inne mleko fermentowane
0500 Mleko aromatyzowane
0600 Mleko z dodatkiem żelatyny lub mleko zakwaszane albo desery mleczne
0700 Lody i lody na bazie mleka
[ L2 ] 0100 Mleko w proszku lub proszek mleczny
0200 Mieszanki w proszku na bazie mleka
0300 Proszek serwatkowy i jego pochodne
0400 Maślanka w proszku i jej pochodne
0500 Kazeina, kazeinaty i inne frakcje białka
9900 Inne produkty z mleka w proszku
[ LA ] 0100 Króliki
0200 Króliki dzikie
0300 Zające
0400 Inne zajęcokształtne
[ LM ] 0100 Krów
0200 Bawołów
0300 Owiec
0400 Kóz
0500 Wielbłądów dwugarbnych
0600 Koni
0700 Innych
[ M1 ] 0100 Całe tusze
0200 Półtusze
0300 Ćwierćtusze
[ M2 ] 0100 Półtusze pokrojone najwyżej na 3 części
0200 Kawałki
0300 Mięso bez kości
0400 Mięso w kawałkach o wadze poniżej 100 g.
0500 Mięso mielone
0600 Wyroby mięsne
0700 Mięso oddzielane mechanicznie
0800 Jadalne tłuszcze surowe
[ M3 ] A 0100 Serca
A 0200 Mięśnie przepony
A 0300 Żwacze
A 0400 Ozory
A 0500 Podroby mielone
A 0600 Wyroby z zawartością podrobów
A 0700 Wątroby całe
A 0800 Wątroby krojone
0900 Grasica
A 1000 Mózg i inne tkanki nerwowe (rdzeń kręgowy)
A 1200 Krew
A 9900 Inne podroby
[ M4 ] A 0100 Tusze całkowicie wypatroszone
A 0200 Tusze częściowo wypatroszone
A 0300 Tusze, których wypatroszenie zostało wstrzymane
A 0400 Kawałki
A 0500 Bez kości
A 0600 Wyroby mięsne
A 0700 Oddzielone mechanicznie
A 0800 Wątroby
0900 Wątróbki gęsie
1000 Podgardle
A 9900 Inne podroby
[ M5 ] 0100 Szynka bez kości
0200 Szynka z kością
0300 Łopatki
0400 Kiełbasy (łącznie z mieszankami)
[ M6 ] A 0100 Jednokopytne
A 0200 Bydło
0300 Świnie
A 0400 Owce
A 0500 Kozy
A 0600 Upierzone zwierzęta dzikie utrzymywane przez człowieka
A 0700 Dzik utrzymywany przez człowieka
A 0800 Inne zwierzęta dzikie utrzymywane przez człowieka
A 0900 Upierzone zwierzęta dzikie
A 1000 Dzik
A 1100 Inne zwierzęta dzikie
A 1200 Drób
A 1300 Królik
A 1400 Inne gatunki
[ M7 ] 0100 Dania gotowane zawierające mięso
0200 Inne dania gotowane
0300 Kiełbasy
9900 Inne gotowane lub wstępnie obgotowane produkty mięsne
[ MO ] Y 0100 Ostrygi płaskie (Ostreidae - Ostrea edulis)
N 8110 Mięczaki morskie 'ślimak morski' (Haliotidae - Haliotis spp.)
N 8120 Mięczaki morskie 'trąbik sfałdowany' (Buccindae - Buccinum undatum)
N 8130 Mięczaki morskie 'pobrzeżki' (Littorinidae - Littorina spp.)
N 8199 Inne mięczaki morskie
N 8211 Złożone ostrygi pacyficzne (Ostreidae - Crassostrea gigas)
N 8299 Inne ostrygi (inne Ostreidae)
N 8311 Przegrzebki wielkie (Pectinidae - Pecten jacobeus)
N 8312 Przegrzebki pospolite, kokilki Saint Jacques (Pedinidae - Peden maximus)
N 8319 Inne przegrzebki z gatunku Pectinidae rzędu Pecten spp.
N 8399 Inne przegrzebki
N 8410 Małże jadalne z gatunku Mytilus spp.
N 8499 Inne małże jadalne (inne Mytilidae)
N 8510 Sepia (Sepiidae - Septa officinalis)
N 8520 Sepia mniejsza (Sepiolidae)
N 8530 Kałamarnice przybrzeżne (Loliginidae)
N 8540 Kałamarnice latające (Ommastrephidae)
N 8550 Ośmiornice (Octopodidae)
N 8900 Inne mięczaki
[ PB ] 0101 Słoń afrykański
0201 Słoń azjatycki
[ PE ] 0101 Rhinocerotidae
0201 Tapiridae
[ PI ] Y 0400 Pstrąg (Salmo gairdneri), VHS, IHN
Y 0401 Karp (Cyprinus carpio), SVC
Y 0402 Karaś złocisty (Carassius auratus), SVC
Y 0403 Karaś (Carassius carassius), SVC
Y 0404 Amur biały (Ctenopharyngodon ideila), SVC
Y 0405 Tołpyga biała (Hypophthalmichtys molitrix), SVC
Y 0406 Tołpyga pstra (Hypophthalmichtys nobilis), SVC
Y 0407 Jaź (Leuciscus idus), SVC
Y 0408 Lin (Tinca tinca), SVC
Y 0409 Płoć (Rutilus rutilus), SVC
Y 0410 Wzdręga (Scardinius erythrophthalmus), SVC
Y 0500 Inne łososiowate, VHS, IHN
Y 0600 Łosoś atlantycki (Salmo salar), ISA, VHS, IHN
Y 0700 Lipień (Thymallus thymallus), VHS
Y 0701 Sum europejski (Silurus glanis), SVC
Y 0800 Siejowate (Coregonus sp.), VHS, IHN
Y 0900 Szczupak (Esox lucius), VHS, IHN, SVC
N 0999 Inne ryby słodkowodne
N 1000 Halibut (Reinhardtius spp. - Hippoglossus spp.)
N 1100 Gładzica (Pleuronectes platessa)
N 1200 Sola (Solea spp.)
Y 1901 Skarp (Scophthalmus maximus), VHS
N 1999 Inne ryby płaskie
N 2000 Biały tuńczyk lub tuńczyk długopłetwy (Thunnus alalunga)
N 2100 Tuńczyk żółtopłetwy (Thunnus albacares)
N 2200 Tuńczyk latający lub paskowany bonito (Euthynnus pelamis)
N 2999 Inne ryby z gatunku Thunnus i Euthynnus
N 3000 Śledź (Clupea spp.)
N 3100 Dorsz (Gadus spp.)
N 3200 Sardynki, szprotki (Sardina spp. - Sardinella spp. - Sprattus)
N 3300 Łupacz (Melanogrammus aeglefinus)
N 3400 Czarniak (Pollachius virens)
N 3500 Makrela (Scomber spp.)
N 3600 Rekin (wszystkie gatunki)
N 3700 Płaszczka (Raja spp.)
N 4000 Jesiotr (Acipenser spp.)
N 4100 Węgorz (Anguilla spp.)
N 4200 Zębacz pasiasty (Anarhichas lupus)
N 4300 Okoń morski (Dicentrarchus spp.)
N 4400 Witlinek (Merlangus merlangus)
N 4500 Witlinek błękitny (Gadus poutassou)
N 4600 Ling (Molva spp.)
N 4700 Mintaj alaskański i mintaj zielony (Theragra chalcogramma - Pollachius)
N 4800 Marlin (Makaira spp.)
N 5000 Portugalska ryba psia (Centroscymnus coelolepis)
N 5100 Sardela (Engraulis spp.)
N 5200 Leszcz morski (Dentex dentex - Pagellus spp.)
N 5300 Morszczuk (Merluccius spp.)
N 5400 Leszcz promieniowy (Brama spp.)
N 5500 Żabnica (Lophius spp.)
N 5600 Ryba z gatunku Orcynopsis unicolor
N 5700 Karmazyn (Sebastes spp.)
N 5800 Ryba z gatunku Boreogadus saida
N 6000 Pałasz (Lepidopus caudatus - Aphanopus carbo)
N 6100 Miecznik (Xiphias gladius)
N 6200 Ostrobok (Caranx trachurus - Trachurus)
N 6300 Ryby trujące (dyrektywa 91/493/EWG art. 5)
N 6900 Inne ryby
[ PN ] 0101 Phocidae (np. foki)
0201 Odobenidae (np. morsy)
0301 Otaridea (np. uszatki)
[ PO ] 0100 Kury
0200 Indyki
0300 Perliczki
0400 Kaczki
0500 Gęsi
A 0600 Przepiórki
0700 Gołębie
A 0800 Bażanty
A 0900 Kuropatwy
A 1000 Ptaki nielatające (bezgrzebieniowce)
[ RE ] 0100 Squamata (np. węże)
0200 Squamata (np. jaszczurki)
0300 Crocodylia (np. krokodyle i aligatory)
0400 Testudines chelonidae (np. żółwie wodne)
0500 Inne żółwie (np. żółwie)
[ RO ] 0100 Cavidae (np. świnka morska)
0200 Hystricidae (np. jeżozwierz)
0300 Muridae (np. szczury, myszy)
0400 Cricettidae (np. chomik)
0500 Castoridae (np. bóbr)
0600 Chinchillidae (np. szynszyla)
0700 Sciuridae (np. wiewiórka, świstak)
9900 Inne gryzonie
[ RU ] 0101 Bos bovis
0105 Inne krętorogie
0201 Antylopy
0205 Renifery, karibu
0301 Żyrafy
0401 Jelenie
0405 Inne jeleniowate
0501 Inne przeżuwacze
[ SU ] 0101 Hipopotamy
0201 Inne świniokształtne
0301 Dziki

TYTUŁ III

Wykaz możliwego przeznaczenia żywych zwierząt, nasienia, komórek jajowych i zarodków

[ D1 ] 01 Do ogrodów zoologicznych
02 Do organu, instytutu lub zatwierdzonego centrum
03 W celach hodowlanych lub w celu odnowy stada
04 Przemieszczanie zwierząt cyrkowych i jarmarcznych
[ D2 ] 01 Do ogrodów zoologicznych
02 Do organu, instytutu lub zatwierdzonego centrum
03 W celach hodowlanych
[ D3 ] 02 Do organu, instytutu lub zatwierdzonego centrum
03 W celach hodowlanych

Zmiany w prawie

Stosunek prezydenta Dudy do wolnej Wigilii "uległ zawieszeniu"

Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.

kk/pap 12.12.2024
ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.1997.261.1

Rodzaj: Decyzja
Tytuł: Decyzja 97/628/WE zmieniająca decyzję 93/70/EWG w sprawie kodyfikacji informacji "Animo"
Data aktu: 28/07/1997
Data ogłoszenia: 23/09/1997
Data wejścia w życie: 30/07/1997, 01/05/2004