(97/275/WE)(Dz.U.UE L z dnia 25 kwietnia 1997 r.)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając dyrektywę Rady 91/493/EWG z dnia 22 lipca 1991 r. ustanawiającą warunki zdrowotne dotyczące produkcji i wprowadzania do obrotu produktów rybołówstwa(1), ostatnio zmienioną dyrektywą 96/23/WE(2), w szczególności jej Załącznik rozdział IV punkt IV.2,
a także mając na uwadze, co następuje:
decyzja Komisji 93/25/EWG z dnia 11 grudnia 1993 r. zatwierdzająca niektóre działania mające na celu powstrzymanie rozwoju mikroorganizmów chorobotwórczych małży i ślimaków morskich(3) wprowadziła trzy rodzaje obróbki cieplnej zapewniające bezpieczeństwo zdrowotne produktów;
Niderlandy zaproponowały alternatywne rozwiązanie dla procesów wymienionych w Załączniku do decyzji 93/25/EWG;
niniejsza obróbka została zbadana i zatwierdzona przez Stały Komitet Weterynaryjny;
należy wprowadzić zmiany w Załączniku do decyzji 93/25/EWG uwzględniające rodzaj niniejszej obróbki;
środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu Weterynaryjnego,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Sporządzono w Brukseli, dnia 9 kwietnia 1997 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Franz FISCHLER |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 268 z 24.9.1991, str. 15.
(2) Dz.U. L 125 z 23.5.1996, str. 10.
(3) Dz.U. L 16 z 25.1.1993, str. 22.