RADA UNII EUROPEJSKIEJ,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2777/75 z dnia 29 października 1975 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku mięsa drobiowego(1), w szczególności jego art. 2 ust. 2,
uwzględniając wniosek Komisji,
a także mając na uwadze, co następuje:
rozporządzenie (EWG) nr 1906/90(2) ustanawia niektóre normy handlowe w odniesieniu do mięsa drobiowego;
zgodnie z art. 1 ust. 3 rozporządzenia (EWG) nr 1906/90 rozporządzenie to nie stosuje się do rodzajów sprzedaży, określonych w art. 3 ust. 5 dyrektywy 71/118/EWG z dnia 15 lutego 1971 r. w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na handel świeżym mięsem drobiowym(3); odstępstwo to należy zmienić tak, aby uwzględnić dyrektywę Rady 92/116/EWG z dnia 17 grudnia 1992 r. zmieniającą i uaktualniającą dyrektywę 71/118/EWG(4),
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 16 listopada 1993 r.
|
W imieniu Rady |
|
A. BOURGEOIS |
|
Przewodniczący |
______
(1) Dz.U. L 282 z 1.11.1975, str. 77. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 1574/93 (Dz.U. L 152 z 24.6.1993, str. 1).
(2) Dz.U. L 173 z 6.7.1990, str. 1. Rozporządzenie zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 317/93 (Dz.U. L 37 z 18.2.1993, str. 8).
(3) Dz.U. L 55 z 8.3.1971, str. 23.
(4) Dz.U. L 62 z 15.3.1993, str. 1.