KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) 426/86 z dnia 24 lutego 1986 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku przetworów owocowych i warzywnych (1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 1125/89 (2), w szczególności jego art. 6 ust. 4,
a także mając na uwadze, co następuje:
nieobrane pomidory, w całości lub nie (zgniecione lub jako sos do pizzy), objęte podpozycją ex 2002 10 były włączone do wykazu produktów podlegających pomocy produkcyjnej zawartego w części A załącznika I do rozporządzenia (EWG) nr 426/86, przez rozporządzenie Rady (EWG) nr 1125/89; dlatego powinny być zdefiniowane minimalne normy jakości dla przedmiotowych produktów w oparciu o tradycyjny i prawidłowy proces produkcji; wymogi jakościowe określone przez niniejsze rozporządzenie ustanawiają dodatkowe zasady stosowania systemu pomocy produkcyjnej, dalsze w stosunku do przepisów przyjętych w rozporządzeniu Komisji (EWG) nr 1599/84 z dnia 5 czerwca 1984 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania pomocy produkcyjnej dla przetworów owocowych i warzywnych (3); ostatnio zmienionym rozporządzeniem (EWG) nr 2260/89 (4);
konieczna jest zmiana rozporządzenia Komisji (EWG) nr 1764/86 (5);
środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Przetworów Owocowych i Warzywnych,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Sporządzono w Brukseli, dnia 28 lipca 1989 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Ray MAC SHARRY |
|
Członek Komisji |
_______
(1) Dz.U. L 49 z 27.2.1986, str. 1.
(2) Dz.U. L 118 z 29.4.1989, str. 29.
(3) Dz.U. L 152 z 8.6.1984, str. 16.
(4) Dz.U. L 216 z 27.7.1989, str. 46.
(5) Dz.U. L 153 z 7.6.1986, str. 1.