Rozporządzenie 2318/89 zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 1764/86 w sprawie minimalnych wymagań jakości dla produktów na bazie pomidorów kwalifikujących się do pomocy produkcyjnej

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (EWG) NR 2318/89
z dnia 28 lipca 1989 r.
zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 1764/86 w sprawie minimalnych wymagań jakości dla produktów na bazie pomidorów kwalifikujących się do pomocy produkcyjnej

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) 426/86 z dnia 24 lutego 1986 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku przetworów owocowych i warzywnych (1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 1125/89 (2), w szczególności jego art. 6 ust. 4,

a także mając na uwadze, co następuje:

nieobrane pomidory, w całości lub nie (zgniecione lub jako sos do pizzy), objęte podpozycją ex 2002 10 były włączone do wykazu produktów podlegających pomocy produkcyjnej zawartego w części A załącznika I do rozporządzenia (EWG) nr 426/86, przez rozporządzenie Rady (EWG) nr 1125/89; dlatego powinny być zdefiniowane minimalne normy jakości dla przedmiotowych produktów w oparciu o tradycyjny i prawidłowy proces produkcji; wymogi jakościowe określone przez niniejsze rozporządzenie ustanawiają dodatkowe zasady stosowania systemu pomocy produkcyjnej, dalsze w stosunku do przepisów przyjętych w rozporządzeniu Komisji (EWG) nr 1599/84 z dnia 5 czerwca 1984 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania pomocy produkcyjnej dla przetworów owocowych i warzywnych (3); ostatnio zmienionym rozporządzeniem (EWG) nr 2260/89 (4);

konieczna jest zmiana rozporządzenia Komisji (EWG) nr 1764/86 (5);

środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Przetworów Owocowych i Warzywnych,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W rozporządzeniu (EWG) nr 1764/86 wprowadza się następujące zmiany:

1) Tytuł I otrzymuje brzmienie:

"TYTUŁ I

Wymogi w doniesieniu do obranych i nieobranych pomidorów

Artykuł 3

Dla celów niniejszego tytułu, "obrane pomidory" oznaczają:

- obrane mrożone pomidory, w całości lub nie w całości,

i

- obrane konserwowane pomidory, w całości lub nie w całości, jak określono w art. 1 rozporządzenia (EWG) nr 1599/84;

"nieobrane pomidory" oznaczają:

nieobrane konserwowane pomidory, w całości lub nie w całości, jak określono w art. 1 wyżej wymienionego rozporządzenia.

Artykuł 4

1. Do obranych i nieobranych pomidorów mogą być dodawane wyłącznie następujące składniki:

- woda,

- sok pomidorowy,

- koncentrat pomidorowy,

- sól kuchenna (chlorek sodu),

- naturalne przyprawy, zioła aromatyczne i ich ekstrakty oraz naturalne zapachy.

W produkcji obranych pomidorów mogą być stosowane jako dodatki tylko kwas cytrynowy (E 330) i chlorek wapnia (509).

2. Ilość dodanej soli kuchennej nie może przekraczać 3% masy netto, a kiedy jest dodawany chlorek wapnia, ogólna zawartość jonów wapnia nie może przekraczać 0,045% w pomidorach w całości i 0,080% w pomidorach nie w całości. Przy określaniu ilości dodanej soli kuchennej za naturalną zawartość chlorków uważa się 2% zawartości w suchej masie.

3. Dodawany sok pomidorowy i koncentrat pomidorowy odpowiadają minimalnym wymogom ustanowionym w tytule II.

Artykuł 5

1. Obrane i nieobrane pomidory są wolne od smaków i zapachów obcych dla produktu, a ich kolor jest charakterystyczny dla stosowanej odmiany i dla prawidłowo przetworzonych pomidorów.

2. Obrane pomidory są całkowicie pozbawione skórek. Skórka pomidorów nieobranych jest nienaruszona. Pomidory w całości obrane i nieobrane są również całkowicie pozbawione skaz.

3. Zawartość pleśni pomidorów konserwowanych (pomidory i płyn) nie przekracza 50% pozytywnych pól, a poziom pH nie przekracza 4,5.

Artykuł 6

1. Produkty uznaje się za zgodne z art. 5 ust. 2, gdy następujące zakresy tolerancji uszkodzeń nie są przekroczone:

- skazy: 35% łącznej powierzchni;

- obecność skórek (pomidory obrane):

- w całości: 300 cm2 łącznej powierzchni,

- nie w całości: 1.250 cm2 łącznej powierzchni;

- brak skórek (nieobrane pomidory):

- w całości: 300 cm2 łącznej powierzchni,

- nie w całości: 1.250 cm2 łącznej powierzchni.

Zakres tolerancji ustala się dla 10 kg netto.

2. Dla celów ust. 1:

a) "skazy" oznaczają obszary, na których zmiany przeniknęły na powierzchnię i wskutek tego kontrastują silnie kolorem lub strukturą z normalną tkanką pomidora, i powinny być zwykle usunięte podczas przetwarzania;

b) "skórka" oznacza zarówno skórkę przylegającą lub nie do miąższu pomidora lub występującą luzem w pojemniku.

Artykuł 7

1. W odniesieniu do konserwowanych obranych lub nieobranych pomidorów, pomidory i płyn, w którym są zanurzone zajmują w pojemniku nie mniej niż 90% pojemności wodnej pojemnika.

2. Sucha masa netto konserwowanych całych obranych i nieobranych pomidorów jest średnio co najmniej równa 56% pojemności wodnej pojemnika, wyrażonej w gramach.

3. Jeżeli obrane lub nieobrane konserwowane pomidory są pakowane w pojemniki szklane, to przed obliczeniem udziałów procentowych, określonych w ust. 1 i 2, pojemność wodną obniża się o 20 ml."

2) W tytule IV art. 13 ust. 1 "obrane pomidory" zastępuje się "obrane i nieobrane pomidory".

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem jego opublikowania w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się z mocą od dnia 1 lipca 1989 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 28 lipca 1989 r.
W imieniu Komisji
Ray MAC SHARRY
Członek Komisji

_______

(1) Dz.U. L 49 z 27.2.1986, str. 1.

(2) Dz.U. L 118 z 29.4.1989, str. 29.

(3) Dz.U. L 152 z 8.6.1984, str. 16.

(4) Dz.U. L 216 z 27.7.1989, str. 46.

(5) Dz.U. L 153 z 7.6.1986, str. 1.

Zmiany w prawie

ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Nowy urlop dla rodziców wcześniaków coraz bliżej - rząd przyjął projekt ustawy

Rada Ministrów przyjęła we wtorek przygotowany w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej projekt ustawy wprowadzający nowe uprawnienie – uzupełniający urlop macierzyński dla rodziców wcześniaków i rodziców dzieci urodzonych w terminie, ale wymagających dłuższej hospitalizacji po urodzeniu. Wymiar uzupełniającego urlopu macierzyńskiego będzie wynosił odpowiednio do 8 albo do 15 tygodni.

Grażyna J. Leśniak 29.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.1989.220.49

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2318/89 zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 1764/86 w sprawie minimalnych wymagań jakości dla produktów na bazie pomidorów kwalifikujących się do pomocy produkcyjnej
Data aktu: 28/07/1989
Data ogłoszenia: 29/07/1989
Data wejścia w życie: 01/05/2004, 01/07/1989, 29/07/1989