Rozporządzenie 2136/89 ustanawiające wspólne normy handlowe w odniesieniu do konserwowanych sardynek

ROZPORZĄDZENIE RADY (EWG) NR 2136/89
z dnia 21 czerwca 1989 r.
ustanawiające wspólne normy handlowe w odniesieniu do konserwowanych sardynek i opisy handlowe w odniesieniu do konserwowanych sardynek i produktów pokrewnych sardynce 1

RADA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 3796/81 z dnia 29 grudnia 1981 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku produktów rybołówstwa 2 , ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 1495/89 3 , w szczególności jego art. 2 ust. 3,

uwzględniając wniosek Komisji,

a także mając na uwadze, co następuje:

rozporządzenie (EWG) nr 3796/81 przewiduje możliwość przyjęcia wspólnych norm handlowych w odniesieniu do produktów rybołówstwa we Wspólnocie, szczególnie w celu wyeliminowania z rynku produktów nieodpowiedniej jakości, a także w celu ułatwiania stosunków handlowych opartych na zasadach uczciwej konkurencji;

przyjęcie tego rodzaju norm dla konserwowanych sardynek powinno przyczynić się do poprawy rentowności ich produkcji we Wspólnocie, rozszerzenia rynków zbytu i ułatwienia zbytu tych produktów;

w tym kontekście niezbędne jest podkreślenie, w szczególności w celu zapewnienia przejrzystości sytuacji na rynku, że produkty określone w niniejszym dokumencie muszą być sporządzone wyłącznie z ryb gatunku Sardina pilchardus Walbaum i muszą zawierać minimalną ilość ryby;

celem zapewnienia dobrej prezentacji wyrobu należy przyjąć kryteria dotyczące przygotowania ryby przed pakowaniem, postaci w jakiej może być sprzedawana, rodzaju zalewy oraz dodatkowych składników, które mogą być stosowane; powyższe kryteria nie mogą jednak uniemożliwiać wprowadzenia nowych produktów do obrotu;

w celu uniknięcia wprowadzania do obrotu produktów nieodpowiedniej jakości należy określić pewne kryteria dotyczące konserwowanych sardynek, które powinny zostać spełnione, aby zostały wprowadzone na rynek Wspólnoty z przeznaczeniem do spożycia przez ludzi;

dyrektywa Rady 79/112/EWG z dnia 18 grudnia 1978 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do etykietowania, prezentacji i reklamowania środków spożywczych przeznaczonych na sprzedaż konsumentowi końcowemu 4 , ostatnio zmieniona dyrektywą 86/197/EWG 5  i dyrektywa Rady 76/211/EWG z dnia 20 stycznia 1976 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do paczkowania według masy lub objętości niektórych produktów w opakowaniach jednostkowych 6 , ostatnio zmieniona dyrektywą 78/891/EWG 7 , określają szczegółowo dane wymagane dla prawidłowej informacji i ochrony konsumenta w zakresie zawartości opakowań; opis produktu w przypadku konserwowanych sardynek powinien być określony w zależności od zastosowanej obróbki kulinarnej, uwzględniając w szczególności proporcje między poszczególnymi składnikami w produkcie gotowym; w przypadku gdy zalewę stanowi oliwa lub olej, należy ustalić sposób określenia tego składnika;

odpowiedzialność za przyjęcie wszelkich technicznych środków wykonawczych spoczywać będzie na Komisji,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1 8

Niniejsze rozporządzenie określa normy regulujące obrót konserwowanymi sardynkami, oraz opisy handlowe w odniesieniu do konserwowanych sardynek i konserwowanych produktów pokrewnych sardynce, stanowiących przedmiot obrotu we Wspólnocie.

Artykuł  1a 9

Do celów niniejszego rozporządzenia:

1.
"konserwowane sardynki" oznaczają produkty przetworzone z ryb z gatunku Sardina pilchardus;
2.
"konserwowane produkty pokrewne sardynce" oznaczają produkty stanowiące przedmiot obrotu i prezentowane w ten sam sposób, co konserwowane sardynki, oraz przetworzone z ryb z następujących gatunków:
a)
Sardinops melanosticus, S. neopilchardus, S. ocellatus, S. sagax, S. caeryleus;
b)
Sardinella aurita, S. brasiliensis, S. maderensis, S. longiceps, S. gibbosa;
c)
Clupea harengus;
d)
Sprattus sprattus;
e)
Hyperlophus vittatus;
f)
Nematalosa vlaminghi;
g)
Etrumeus teres;
h)
Ethmidium maculatum;
i)
Engraulis anchoita, E. mordax, E. ringens;
j)
Opisthonema oglinum;
k) 10
 Strangomera bentincki.
Artykuł  2 11

Wprowadzane do obrotu jako konserwowane sardynki i opatrywane opisem handlowym określonym w art. 7 mogą być jedynie produkty spełniające poniższe wymagania:

muszą być objęte kodami CN 1604 13 11, 1604 13 19 i ex 1604 20 50,
wyprodukowane wyłącznie z ryb gatunku Sardina pilchardus Walbaum,
zapakowane wraz z odpowiednią zalewą w hermetycznie zamkniętych opakowaniach,
poddane sterylizacji przy użyciu odpowiedniego przetwarzania.
Artykuł  3

W zakresie niezbędnym z punktu widzenia dobrej prezentacji handlowej sardynki muszą być odpowiednio odgłowione, pozbawione skrzeli, płetwy ogonowej i organów wewnętrznych z wyjątkiem ikry, mlecza i nerek oraz zależnie od przyjętej postaci - pozbawione kręgosłupa i skóry.

Artykuł  4

Konserwowane sardynki mogą być wprowadzane do obrotu w następujących postaciach:

1)
sardynki: produkt podstawowy, ryby odgłowione, pozbawione skrzeli, organów wewnętrznych i płetwy ogonowej. Głowa musi być usunięta przez cięcie przy skrzelach prostopadłe do kręgosłupa;
2)
sardynki bez ości: tak jak produkt podstawowy określony w pkt 1, lecz dodatkowo pozbawione kręgosłupa;
3)
sardynki bez skóry i ości: tak jak produkt podstawowy określony w pkt 1, lecz dodatkowo pozbawione skóry i kręgosłupa;
4)
filety z sardynki: płaty mięsa otrzymane w wyniku cięć równoległych do kręgosłupa, wzdłuż całego ciała ryby lub jego części po usunięciu kręgosłupa, płetw i brzegu komory brzusznej. Filety mogą być ze skórą lub bez;
5)
korpusy sardynek: części sardynek sąsiadujące z głową, mierzące nie mniej niż 3 cm długości, otrzymane z produktu podstawowego określonego w pkt 1 przez cięcia poprzeczne przez kręgosłup;
6)
jakakolwiek inna postać, pod warunkiem że różni się ona w sposób istotny od postaci określonych w pkt 1-5.
Artykuł  5

Do celów opisu handlowego ustanowionego w art. 7 należy wprowadzić rozróżnienie między następującymi zalewami zawierającymi inne dodatkowe składniki lub ich pozbawionymi:

1)
oliwa z oliwek;
2)
inne rafinowane oleje roślinne, w tym oliwa z oliwek pochodząca z wtórnej ekstrakcji, użyte samodzielnie bądź w mieszankach;
3)
sos pomidorowy;
4)
sos własny (płyn wypływający z ryby w trakcie gotowania), roztwór soli lub woda;
5)
marynata z zawartością lub bez zawartości wina;
6)
jakakolwiek inna zalewa, pod warunkiem że różni się ona w sposób istotny od innych zalew określonych w pkt 1-5.

Zalewy te mogą występować w różnych połączeniach z zastrzeżeniem, że oliwa z oliwek nie może być mieszana z innymi olejami.

Artykuł  6
1. 
Po sterylizacji produkty wewnątrz opakowania muszą spełniać następujące kryteria minimalne:
a)
dla postaci określonych w art. 4 pkt 1-5 sardynki bądź części sardynek muszą posiadać następujące cechy:
być w miarę jednakowej wielkości, ułożone w opakowaniu w uporządkowany sposób,
być łatwe do oddzielenia od siebie,
być wolne od znacznych pęknięć w ścianie brzusznej,
ich mięso nie powinno być popękane lub rozdarte,
ich mięso powinno być wolne od zażółcenia tkanek, z wyjątkiem bardzo niewielkich oznak zażółcenia,
zawierać mięso o normalnej konsystencji. Mięso nie powinno być zbyt włókniste, miękkie ani gąbczaste,
zawierać mięso koloru jasnego bądź różowawego, bez zaczerwienień w okolicy kręgosłupa, z wyjątkiem bardzo niewielkich tego oznak;
b)
zalewa musi odpowiadać pod względem barwy i konsystencji opisowi i użytym składnikom. W przypadku zalewy olejowej olej nie powinien zawierać więcej niż 8 % wagi netto wodnistej zawiesiny;
c)
produkt musi odznaczać się zapachem i smakiem charakterystycznym dla gatunku Sardina pilchardus Walbaum i dla stosowanej zalewy oraz być wolny od jakichkolwiek nieprzyjemnych zapachów bądź smaku, w szczególności goryczy i posmaku świadczącego o utlenieniu lub zjełczeniu;
d)
produkt nie może zawierać jakichkolwiek zanieczyszczeń obcych;
e)
w przypadku produktu zawierającego ości kręgosłup musi dać się łatwo oddzielić od mięsa i musi być kruchy;
f)
produkty pozbawione skóry i ości muszą być wolne od jakichkolwiek ich śladów.
2. 
Opakowanie musi być wolne od przejawów zewnętrznego utleniania się i odkształceń, tak by zapewnić atrakcyjny wygląd produktu.
Artykuł  7

Bez uszczerbku dla przepisów dyrektyw 79/112/EWG i 76/211/EWG opis produktu na opakowaniu sardynek konserwowanych musi odzwierciedlać proporcje między wagą sardynek w opakowaniu po sterylizacji a wagą netto produktu, przy czym obydwie wartości są wyrażone w gramach.

a)
Dla ryb w postaci określonych w art. 4 pkt 1-5 stosunek ten nie jest niższy, niż:
70 % w przypadku zalew określonych w art. 5 pkt 1, 2, 4 i 5,
65 % w przypadku zalewy określonej w art. 5 pkt 3,
50 % w przypadku zalewy określonej w art. 5 pkt 6.

Przy zachowaniu zgodności z powyższymi wartościami opis produktu powinien odpowiadać prezentacji sardynki w oparciu o odpowiedni opis określony w art. 4. Oznaczenie zalewy stanowi niezbędną część opisu produktu.

W przypadku zalewy z oliwy lub oleju opis musi zawierać jedno z powyższych wyrażeń:

"w oliwie z oliwek" w przypadku stosowania oliwy, lub
"w oleju roślinnym" w przypadku stosowania innych rafinowanych olejów roślinnych, w tym oliwy z oliwek pochodzącej z wtórnej ekstrakcji, bądź mieszanki różnych olejów, lub
"w oleju...", z podaniem nazwy rośliny oleistej, z której otrzymano olej.
b)
Dla postaci określonych w art. 4 pkt 6 stosunek wagowy określony w akapicie pierwszym musi wynosić nie mniej niż 35 %.
c)
W przypadku obróbki kulinarnej innej niż określona w lit. a) opis produktu musi wskazywać szczególne rodzaje tej obróbki. Na zasadzie odstępstwa od art. 2 lit. b) tiret drugie niniejszego artykułu produkty, w których użyto homogenizowanego mięsa sardynek, w tym pozbawionego struktury mięśniowej, mogą zawierać mięso innych gatunków ryb poddanych identycznej obróbce, pod warunkiem że udział sardynek nie jest mniejszy niż 25 %.
d)
Opis produktu określony w niniejszym artykule zarezerwowany jest dla produktów określonych w art. 2.
Artykuł  7a 12
1. 
Bez uszczerbku dla dyrektywy 2000/13/WE konserwowane produkty pokrewne sardynce mogą być przedmiotem obrotu we Wspólnocie z zastosowaniem opisu handlowego składającego się z wyrazu "sardynki" połączonego z nazwą systematyczną gatunku i obszaru geograficznego, na którym go złowiono.
2. 
W każdym przypadku gdy opis handlowy przewidziany w ust. 1 jest zamieszczany na opakowaniu konserwowanego produktu pokrewnego sardynce, musi on być wyraźny i czytelny.
3. 
Nazwa systematyczna zawiera w każdym przypadku nazwę rodzajową i szczegółowe nazwy łacińskie.
4. 
Obszar geograficzny oznacza się jedną z nazw wyszczególnionych w pierwszej kolumnie załącznika, z uwzględnieniem odpowiedniego oznaczenia identyfikacyjnego obszaru znajdującego się w drugiej kolumnie załącznika.
5. 
Pojedynczy opis handlowy przypisany jest tylko jednemu gatunkowi stanowiącemu przedmiot obrotu.
Artykuł  8

W miarę potrzeby Komisja przyjmuje, zgodnie z procedurą przewidzianą w art. 33 rozporządzenia (EWG) nr 3796/81, niezbędne środki w celu stosowania niniejszego rozporządzenia, w szczególności plan pobierania próbek celem stwierdzenia zgodności partii produktów z wymogami niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  9

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 stycznia 1990 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.
Sporządzono w Luksemburgu, dnia 21 czerwca 1989 r.
W imieniu Rady
C. ROMERO HERRERA
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK  13  

Nazwy i oznaczenia identyfikacyjne obszarów geograficznych

Nazwa obszaru geograficznego, o której mowa w art. 7a ust. 1 Oznaczenie identyfikacyjne obszaru(1)
Północno-zachodni Atlantyk Obszar FAO 21
Północno-wschodni Atlantyk(2) Obszar FAO 27
Morze Bałtyckie Obszar FAO 27.IIId
Środkowo-zachodni Atlantyk Obszar FAO 31
Środkowo-wschodni Atlantyk Obszar FAO 34
Południowo-zachodni Atlantyk Obszar FAO 41
Południowo-wschodni Atlantyk Obszar FAO 47
Morze Śródziemne Obszary FAO 37.1, 37.2 oraz 37.3
Morze Czarne Obszar FAO 37.4
Ocean Indyjski Obszary FAO 51 oraz 57
Ocean Spokojny Obszary FAO 61, 67, 71, 77, 81 oraz 87
Ocean Południowy (Antarktyczny) Obszary FAO 48, 58 oraz 88
Morze Arktyczne Obszar FAO 18
(1) Rocznik FAO. Dane statystyczne o rybołówstwie. Połowy. Tom 86/1. 2000.
(2) Z wyjątkiem Morza Bałtyckiego.
1 Tytuł zmieniony przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia Komisji nr 1181/2003 z dnia 2 lipca 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.165.17) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 2003 r.
2 Dz.U. L 379 z 31.12.1981, str. 1.
3 Dz.U. L 148 z 1.6.1989, str. 1.
4 Dz.U. L 33 z 8.2.1979, str. 1.
5 Dz.U. L 144 z 29.5.1986, str. 38.
6 Dz.U. L 46 z 21.2.1976, str. 1.
7 Dz.U. L 311 z 4.11.1978, str. 21.
8 Art. 1 zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia Komisji nr 1181/2003 z dnia 2 lipca 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.165.17) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 2003 r.
9 Art. 1a dodany przez art. 1 pkt 3 rozporządzenia Komisji nr 1181/2003 z dnia 2 lipca 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.165.17) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 2003 r.
10 Art. 1a pkt 2 lit. k) dodana przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia Komisji nr 1345/2008 z dnia 23 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.348.76) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 31 grudnia 2008 r.
11 Art. 2 zmieniony przez art. 1 pkt 4 rozporządzenia Komisji nr 1181/2003 z dnia 2 lipca 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.165.17) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 2003 r.
12 Art. 7a:

- dodany przez art. 1 pkt 5 rozporządzenia Komisji nr 1181/2003 z dnia 2 lipca 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.165.17) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 2003 r.

- zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia Komisji nr 1345/2008 z dnia 23 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.348.76) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 31 grudnia 2008 r.

13 Załącznik dodany przez rozporządzenie nr 1345/2008 z dnia 23 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.2008.348.76) zmieniające nin. rozporządzenie z dniem 31 grudnia 2008 r.

Zmiany w prawie

ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Nowy urlop dla rodziców wcześniaków coraz bliżej - rząd przyjął projekt ustawy

Rada Ministrów przyjęła we wtorek przygotowany w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej projekt ustawy wprowadzający nowe uprawnienie – uzupełniający urlop macierzyński dla rodziców wcześniaków i rodziców dzieci urodzonych w terminie, ale wymagających dłuższej hospitalizacji po urodzeniu. Wymiar uzupełniającego urlopu macierzyńskiego będzie wynosił odpowiednio do 8 albo do 15 tygodni.

Grażyna J. Leśniak 29.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.1989.212.79

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2136/89 ustanawiające wspólne normy handlowe w odniesieniu do konserwowanych sardynek
Data aktu: 21/06/1989
Data ogłoszenia: 22/07/1989
Data wejścia w życie: 01/05/2004, 01/01/1990, 25/07/1989